19 Kaffesorter: Hur de görs och smakar

Kaffesorter

Det finns massvis av kaffesorter att välja på. Vi har gått igenom de 19 vanligaste kaffesorterna; hur de smakar, hur de görs och var de kommer ifrån.


Har du tröttnat på att dricka samma svarta kaffe varje morgon och vill experimentera lite?

Då har du kommit precis rätt.

Vi har öppnat portarna till världens allra bästa kaffesorter.

Kaffesorter du måste prova

Kaffe är lite som att resa – det finns så mycket att uppleva och testa. Det finns så många variationer att experimentera med.

Om du älskar kaffe, då borde du lägga till dessa 19 kaffesorter på din ”bucket list”. Varenda en har sin unika smak, konsistens och upplevelse.

Affogato

Affogato är en riktig delikatess som blandar både varmt med kallt. Drycken anses vara en blandning mellan kaffe och en dessert.

Traditionellt sett kallas affogato för ”affogato al caffe”, vilket på italienska betyder ”dränkt i kaffe”.

Affogato består av en skopa vaniljglass eller gelato som sedan toppas med en shot varm espresso.

Americano

Americano, eller Caffé Americano som den egentligen heter, framstår som enkel – men kräver erfarenhet och kunskap för att göra.

En americano görs genom att späda ut espresso med varmvatten. Det gör att kaffet får samma styrka som en espresso, men med en annan arom.

Smaken och styrkan på americano varierar, beroende på hur mycket vatten och espresso man häller i.

Det kräver fingertoppskänsla för att få till den rätta balansen i en americano. När du väl får i rätt teknik, då är det en fantastisk känsla! Americano är en av de populäraste kaffedryckerna.

Café au Lait

Café au Lait är fransk och betyder ”kaffe med mjölk”. Drycken skiljer sig en del beroende på var i världen du beställer den.

Beställ en Café au Lait i Frankrike så kommer du att få en espressokaffe med varm mjölk som inte är skummad. Fransoserna kallar även Café au Lait för Café créme.

I Sverige är det inte lika glamoröst. Om du beställer en Café au Lait här, så innebär det oftast bryggkaffe tillsammans med varm mjölk.

Cappuccino

Cappuccino-kaffe

Cappuccino är en av de populäraste kaffesorterna. Nästan varje fik och kafé i världen erbjuder cappuccino på sin meny.

Cappuccino utgörs av en espresso, ångad mjölk och mjölkskum.

Det finns variationer av cappucino, där man exempelvis använder grädde istället för mjölk eller lägger ner chokladpulver eller kanel för en förhöjd smakupplevelse.

Cappuccinos är vanligtvis mindre än en latte och har ett tjockare mjölkskum.

Corretto

Caffé corretto består av en shot espresso och en mindre mängd alkohol. Oftast använder man sig av alkoholdrycker som grappa, sambuca eller brandy.

Cortado

Cortado kommer från Spanien och består av espresso blandat med ungefär lika stor mängd mjölk.

Mjölken i en cortado är ångad, men har inte mjölkskum och samma textur som italienska motsvarigheter.

Doppio

Doppio betyder ”dubbel” på Italienska, vilket refererar till att den består av en dubbel-shot espresso.

Drycken är i grund och botten en dubbel espresso. Perfekt när du är trött på morgonen och behöver en lite extra energikick.

Espresso

Espresso är en koncentrerad form av kaffe i väldigt liten mängd. Espresso utgör ofta basen till många andra kaffesorter.

En espresso innehåller mer koffein och är tjockare och starkare än vanligt kaffe. Men eftersom drycken serveras i en mycket mindre mängd, så innehåller den i regel mindre koffein än vanligt kaffe.

Espresso är både en dryck och en bryggningsmetod. Bönorna som används behöver inte vara av en specifik typ. I södra Italien använder man generellt sett mörkare bönor, medan norra Italien föredrar ljusare kaffebönor.

Läs vårt årliga test för att hitta den bästa espressomaskinen just nu.

Freddo

Freddo är en grekisk kaffesort. Den konsumeras främst som en espresso eller en cappuccino, med små variationer.

Ett populärt recept för en freddo espresso är att man häller ner två espressoshots, is och socker i en mixer. Det ger en god och skummig kaffedryck.

Freddo cappuccino är snarlik, men med skillnaden att man toppar kaffet med ett lager kall, skummad mjölk.

Båda två serveras i ett glas med is.

Galão

Det här är en portugisisk kaffesort som påminner en hel del om caffé latte och café au lait.

Galão serveras i ett högt glas, innehållande espressokaffe och skummad mjölk. Drycken består av ungefär en fjärdedels kaffe och tre fjärdedelar mjölkskum.

Irländsk kaffe

Irländsk kaffe, eller Irish coffee, är en alkoholhaltig kaffedryck. Den består av varmt kaffe, irländsk whiskey och socker. Man toppar kaffet med färsk grädde.

En fantastisk kaffesort som är lika enkel att göra som den är god.

Latte

Latte

Caffé latte är en italiensk kaffedryck innehållande espresso och ångad mjölk. Det finns olika varianter av latte, bland annat där man använder moka med chokladsmak.

Latte består oftast av en eller två shots av espresso.

I Italien dricker man latte främst på morgonen, till frukosten. Den stora skillnaden mellan Italiensk latte och övriga världen, är att originalet i Italien inte använder skummad mjölk.

Latte är, tillsammans med cappuccino, en av de populäraste kaffesorterna i världen. Dess rika och krämiga smak har blivit till en standard i många hushåll och kaféer idag.

Lungo

Lungo betyder ”lång” på italienska. Drycken görs främst i espressomaskiner, men även många kapselmaskiner kan göra lungo.

Man använder en espressoshot och mer vatten än vanligt, när man gör en lungokaffe.

Oftast har man dubbelt så mycket vatten som kaffe, vilket resulterar i en stor kaffe – en lungo.

Macchiato

Macchiato kallas även för caffé macchiato eller espresso macchiato. Ordet härstammar från istalienskan och betyder ”markerad” eller ”fläckad”.

Namnet refererar till det lilla märke som uppstår när man tillsätter mjölken till det mörka kaffet.

Macchiato är gjord av espresso, med ett par droppar mjölk. Drycken används som ett alternativ till den vanliga espresson, då macchiato har en lite krämigare smak – tack vare tillsättningen av mjölk.

Kom ihåg att macchiato endast har en liten ”splash” av mjölk, för att ge en lite krämigare och rikare konsistens och smak. Vanligtvis brukar man hälla i en eller två teskedar varm mjölk för att skapa en macchiato.

Mocha

Caffé mocha är en vanlig latte, men med tillagd chokladsirap.

En riktig mocha består av 2 till 4 shots espresso, ångad mjölk, lite chokladsirap och mjölkskum på toppen.

Du kan använda antingen chokladsirap eller chokladpulver för att göra en mocha.

Red Eye

Red Eye kaffe är en blandning av droppkaffe och espresso.

Gör en kopp droppkaffe och häll sedan ner en eller två shots espresso – vips, så har du en Red Eye!

När du tillsätter espresso så ger du kaffet en lite mörkare och bittrare smak. När du använder en shot espresso, så tenderar smaken att bli ganska anonym och droppkaffet tar över all smak. Därför brukar många människor hälla i en dubbelshot av espresso.

Ristretto

Ristretto är en mer koncentrerad form av en kaffe latte.

Drycken görs av samma kaffe som latte, men har en finare malning och du använder endast hälften så mycket vatten.

Motsatsen till en ristretto är en lungo, där man istället använder extra mycket vatten.

Romano

Romano är en kaffesort som består av en espresso, socker och en skiva citron.

Du kan antingen placera citronskivan på koppens kant, i kaffet eller helt enkelt pressa ut citronjuicen direkt i kaffet.

Romano kan serveras både varm, kall och som iskaffe. En del människor gillar också att hälla i mjölk i sin romano.

Svart kaffe

Kopp-med-svart-kaffe

Svart kaffe är en gammal klassiker som görs av rostade bönor. Kaffet är rik på aromer, koffein och näring.

Vanligtvis brukar man göra svart kaffe i en kaffebryggare, då de är billiga, enkla och resultatet blir mycket bättre än snabbkaffe.

Här kan du se vilken maskin vi utnämnde till årets bästa kaffebryggare.

Svart kaffe kan serveras både varmt och kallt – även om varmt svart kaffe är den vanligaste typen.

Många människor brukar hälla i mjölk eller socker i sitt kaffe på morgonen, för att få en sötare eller krämigare smak på kaffet.

Läs också