Att använda diskmedel i gjutjärnspanna: Myt eller sanning

Gjutjärnsgryta-på-bordet

Pannor och grytor av gjutjärn är extremt hållbara och slitstarka. Men ändå sägs de förstöras av diskmedel – men är det verkligen sant? Vår främsta expert på köksutrustning har svarat på den frågan.


Det händer titt som tätt att mat bränner fast i gjutjärnspannan och hur mycket vatten och skrubbning du än använder, så går det inte bort.

Samtidigt menar ”experter” på att du aldrig ska använda diskmedel i pannan.

Men det har blivit lite till av en myt.

Kan man använda diskmedel i en gjutjärnspanna

Den generella rekommendationen är att du aldrig ska använda diskmedel i din köksutrustning av gjutjärn.

Det är en välvillig rekommendation som, även om den innehåller viss sanning, inte är helt korrekt.

Förr i tiden använde man vinäger och lut i diskmedel. Det är två otroligt dåliga och slitsamma ämnen för gjutjärnets naturliga non-stick-beläggning.

Men idag innehåller diskmedel ytterst sällan vinäger och lut – knappt alls.

Diskmedel idag är ofta ekologiska och långt ifrån så kraftfulla som förr i tiden.

Det är helt rätt att du bör undvika diskmedel så gott det går i din gjutjärnspanna eller gryta, men det är idag långt ifrån så dåligt som många tycks tro.

Du bör använda varmvatten och skrubbning, utan inblandning av diskmedel, i den mån du kan.

Men om mat har fastnat i stekytan och vägrar släppa, så är det inga problem att använda 1-2 droppar diskmedel för att bli av med den brända ytan.

Så länge du inte gör det till en vana och endast använder konservativa mängder diskmedel när det verkligen behövs, så kommer din stekpanna inte ta skada.

I de flesta fall räcker det med att använda enbart vatten och en trasa.

Vad du inte ska göra i en gjutjärnspanna

Gjutjärnspanna-steker-mat

Det finns långt många fler och värre saker som förstör din gjutjärnsutrustning än tillfällig användning av diskmedel.

Först och främst, du ska aldrig lägga pannan i diskmaskinen.

Att rengöra gjutjärn i en diskmaskin innebär att du utsätter den för en lång period av mycket varmvatten, diskmedel och ånga. Det kommer definitivt att förstöra materialet och ytbehandlingen.

En annan orsak till att gjutjärnspannor försämras i kvalité är för att de oljas in.

När du oljar in en gjutjärnspanna så stärker du den naturliga non-stick-ytan, vilket är vitalt för pannans långa livslängd och kvalité.

Gjutjärnspannor behöver också en del matfett när du använder dem. Den naturliga beläggningen byggs upp ju mer du använder grytan eller pannan.

Men om du inte använder tillräckligt med olja eller fett så kan mat brännas vid och fastna i stekytan.

Det här gäller främst gjutjärnsgrytor där mat har börjat fastna i stekytan. I en instekt gjutjärnspanna i bra skick, så behöver du i vissa fall inget matfett alls.

Det är också viktigt att du rengör pannan kort efter att du har lagat mat. Vänta inte tills pannan är helt kall, då det gör så att maten hinner fastna och torka in i beläggningen.

Vänta tills pannan hunnit svalna lite, utan att tappa all värme, och börja sedan rengöra den med varmvatten och en svamp eller trasa.

Kan man använda metall i gjutjärnsgryta

För gjutjärnsgrytor och pannor med naturlig non-stick, är det bäst att använda en stekspade av antingen rostfritt stål eller silikon.

Du kan använda slevar och stekspadar av metall, men det är viktigt att inte dra för hårt på stekytan så att beläggningen inte förstörs.

Undvik att använda stekspadar av plast i gjutjärn, då de kan smälta och förstöras i för höga temperaturer. Det kan göra så att delar av plasten hamnar i maten.

När du rengör stekpannan bör du använda mjuka material. Använd aldrig stålull eller andra hårda material. Såvida syftet inte är att ta bort beläggningen för att göra en ny.

På emaljerade ytor och keramiska non-stick-beläggningar ska du aldrig använda metall.

Läs också