|

Kan man ta proteinpulver under vilodagar

Proteinshake-med-pulver

Att ta proteinpulver och andra kosttillskott kan göra en enorm skillnad. Men det räcker inte alltid med att bara ta dem – när och hur du tar tillskotten har också en stor betydelse.


Många människor är osäkra på huruvida de bör använda proteinpulver även under sina vilodagar eller ej.

Är det bortkastat med pulver eller är det fördelaktigt att ta en proteinshake även under dagar då man inte tränar?

Vi reder ut alla frågetecken.

Ska man ta proteinpulver på vilodagar

Det korta svaret är: ja, du kan använda proteinpulver även under vilodagar.

När du är tränar så bryter du ner dina muskler. Det är först när du vilar och sover som dina muskler faktiskt byggs upp.

För att kunna byggas upp så behöver kroppen näring, och då framförallt protein.

Dina muskler och andra vävnader återhämtar sig aktivt långt efter ditt senaste träningspass. Det kan ta mellan 24 och 48 timmar för kroppen att återhämta sig efter träning.

Ditt behov av protein kan med andra ord vara högt även under vilodagar och du kan därför dra stor nytta av att använda proteinpulver.

Om du redan äter en väldigt proteinrik kost, så kanske det inte är nödvändigt att dricka proteintillskott. När allt kommer till kritan handlar det om vad ditt dagliga behov är och om du uppfyller det eller ej.

Men med största sannolikhet finns det utrymme för att klämma in en proteinshake för att öka intaget av protein – även under vilodagar.

Kan man ta protein utan att träna

Alla människor behöver protein, oavsett om man är fysiskt aktiv eller inte. Protein brukar beskrivas som kroppens byggsten, eftersom det är materialet kroppen behöver för att bygga muskler.

Protein är inte bara viktigt för muskeltillväxten och återhämtningen efter träning, men också för att bygga celler, bilda enzymer och dina hormoner.

Proteinpulver är precis som namnet avslöjar: protein. Det utvinns från riktiga råvaror, så som mjölk, ägg, kött och soja.

De flesta människor behöver minst 50-70 gram protein per dag.

Om du inte får i dig tillräckligt med protein varje dag så kan ett proteintillskott vara väldigt fördelaktigt.

Eftersom proteinpulver är gjort av ”riktiga” livsmedel, så gör det ingen skillnad för kroppen om proteinet kommer från proteinpulver, ägg eller kött. Även om de två sistnämnda givetvis innehåller många fler näringsämnen som är viktiga för kroppen.

Kort och gott, så kan proteinpulver vara bra även för dig som inte tränar – framförallt om du inte får i dig tillräckligt genom kosten.

Men vi rekommenderar att du först och främst försöker få i dig protein genom vanlig mat. Eftersom vanlig husmanskost innehåller flera viktiga näringsämnen som inte finns i proteinpulver.

Vidare så kan proteintillskott också innehålla färgämnen och socker, som du annars inte skulle få i dig genom exempelvis ägg eller kött.

När är det bäst att ta proteinpulver

Den bästa tidpunkten för att använda proteinpulver är i direkt anslutning till ditt träningspass. Det är då dina muskler är i störst behov av protein.

Det har gjorts studier för att se om det är bäst att konsumera sitt proteinpulver före eller efter träningen, men man har inte kunnat se att den ena skulle vara bättre än den andra.

I anslutning till träning finns det något som heter ”anaboliska fönstret”. Det är det tidsfönster då din kropp absorberar protein som bäst.

Man har tidigare trott att det anaboliska fönstret var 30 minuter efter träningen, men idag tror man att det kan vara upp mot 3 timmar efter träningspasset.

Hur mycket protein behöver man per dag

En vuxen person behöver minst 0.8 till 1.5 gram protein per kilokroppsvikt varje dag.

Om du skulle konsumera mindre än så riskerar du att förlora muskelmassa.

Eftersom protein är kroppens byggsten som är nödvändig för muskeltillväxt och återhämtning efter träning. Så behöver fysiskt aktiva människor mer protein än de som inte tränar.

Uppskattningsvis behöver en fysiskt aktiv person mellan 1.5 och 2 gram per kilokroppsvikt protein varje dag.

Läs också