|

Kan proteinpulver bli gammalt och dåligt

Utgånget-protein

Ditt proteinpulver har nått utgångsdatumet och du är osäker på om du kan dricka en shake eller ej. Här är allt du behöver veta för att avgöra om det är drickbart.


Vi alla har någon gång haft en påse proteinpulver som stått lite för länge i hyllan.

När det är dags att använda pulvret, så inser man att utgångsdatumet passerat.

Men var inte orolig. Det finns fortfarande en chans att du kan konsumera det utan problem.

Kan proteinpulver bli gammalt

Proteinpulver kan bli gammalt och härskna. Hur snabbt proteinpulvret blir gammalt och dåligt beror på hur det förvaras och vad pulvret innehåller.

Vanligtvis brukar proteinpulver hålla i ungefär 12 till 19 månader. Då med förutsättningen att det förvarats i rumstemperatur, vilket är runt 21 grader.

Proteinpulver som förvaras i varmare klimat har kortare livslängd. Tester som har gjorts har visat på att proteinpulver i 35 grader värme har haft en genomsnittlig livslängd på 9 månader.

I vissa kosttillskott har man tillsatt ämnen som gör att pulvret håller längre. Vid bra förvaring så kan dessa pulver hålla i upp till 24 månader.

Vad händer när proteinpulver går ut

När ett proteinpulver gått ut, eller blivit dåligt, så kan det mögla och härskna. Det är framförallt fetterna i pulvret som är boven i dramat.

Oftast blir pulvret dåligt för att det kommit in fukt, vätska eller luft i kosttillskottet.

Proteinpulver förlorar även en del av sitt proteininnehåll ju längre tiden går. Mer specifikt är det aminosyran Lysin som sakta bryts ner och slutligen försvinner.

L-Lysin är en grenad aminosyra som har en viktig roll i BCAA-tillskott.

Kan man äta protein som gått ut

Utgångsdatumet på ditt proteinpulver är egentligen bara en riktlinje. Ditt kosttillskott kan bli dåligt redan innan utgångsdatumet, men också hålla längre än utgångsdatumet.

Allt beror på hur burken eller påsen har förvarats.

Proteinpulver som precis har gått ut, och som har förvarats på en bra plats, är med största sannolikhet säkert att användas.

Även om proteinpulver kan mögla och bli dåligt, så är benägenheten för bakterietillväxt i den här typen av kosttillskott låg.

Tecken på att ditt proteinpulver blivit dåligt:

  • Dålig lukt
  • Bitter smak
  • Missfärgat
  • Klumpar i pulvret

Om något av ovanstående stämmer in på ditt proteinpulver är det bäst att slänga det.

Hur förvarar man proteinpulver

Proteinpulver förvaras bäst i ett torrt och svalt utrymme. Hög värme och fukt kan sänka livslängden på kosttillskottet.

Du bör förvara proteinpulvret i sin slutna förpackning i exempelvis ett skafferi, skåp, låda eller på en hylla som inte träffas av solens strålar.

Värme, fukt och vätskor är ditt proteinpulvers främsta fiender – så undvik dessa som stålmannen undviker kryptonit.

Hur länge håller en proteinshake i kylen

Om din shake är blandad och har ett slutet lock är den säker att konsumeras upp mot 72 timmar efter att du ställde den där.

Ingredienserna kan däremot separeras, så du kan behöva skaka eller mixa den igen.

Om du däremot har blandat in andra ingredienser med proteinpulvret, så kan det påverka hur länge shaken håller. Framförallt om du har haft frukter i drinken.

Utanför kylen så håller tyvärr inte shaken riktigt lika länge. Om du har blandat pulvret med mjölk, är det säkert att dricka innehållet inom en tidsram på ungefär två timmar.

Mjölk surnar fort och bör därför inte stå framme i rumstemperatur för länge.

Läs också