| |

Bästa kapselmaskinen 2023: Komplett guide

Bästa-kapselmaskinen

Det finns många kapselmaskiner att välja på. Flera av dem är bra, men det finns också många dyra fallgropar. För att du ska undvika dem har vi listat årets bästa kapselmaskiner.


Om du vill ha samma typ av kvalité på kaffet där hemma, som på stans bästa kafé, så är kapselmaskinen ett utmärkt val.

Det svåra är att lista ut vilken av alla maskiner som faktiskt presterar bra.

I årets test har vi tvingats filtrera ut en hel del kapselmaskiner som inte höll måttet. Vanliga problem var spill och läckage. Trots att flera av dem kom till ett premium-pris.

Till sist lyckades vi sammanställa årets bäst i test med fyra riktigt bra och prisvärda kapselmaskiner. Oavsett om du vill ha en stor eller liten kapselmaskin, om du vill göra lungo, espresso eller cappuccino.

Bästa kapselmaskinen

Den bästa kapselmaskinen i år är Sjöstrands kapselmaskin. Kaffet blir exceptionellt gott i den här maskinen, samtidigt som den arbetar snabbt. Du kan själv välja vilken kaffetyp du vill göra och hur mycket. Kvalitén på konstruktionen är enastående och ger en väldigt lyxig känsla. En självklar vinnare i år!


Bästa kapselmaskinen: Sjöstrand Espresso kapselmaskin

Bästa-kapselmaskinen-Sjöstrand-Espresso

Det är en förvånansvärt bra kapselmaskin som har allt du kan tänkas vilja ha.

Maskinen startar upp väldigt snabbt och gör kaffet på nolltid. Resultatet blir exceptionellt bra!

Vi märker inte ens någon skillnad på det här kaffet och vad som serveras på de bästa kaféerna i stan.

Själva konstruktionen känns lyxig och rejäl. Kvalitén är genomgående, in i minsta detalj. Vilket också reflekteras i den stora mängden positiva recensioner och omdömen som maskinen fått.

Det blanka rostfria stålet, i kombination med den snygga designen är en bonus. Den ser professionell ut, utan att vara komplex eller svår att använda. Snarare tvärtom, det är väldigt enkelt att göra en god kopp kaffe.

Kapselmaskinen rymmer 15 kapslar åt gången. Den har en droppskål och på baksidan sitter vattentanken.

Allt du behöver göra är att sätta på maskinen, lägga i kapseln i facket på ovansidan och klicka på en knapp för att välja espresso, lungo, liten eller stor kopp. Riktigt smidigt!

Vi gillar också att maskinen kommer ihåg mängden kaffe från förra gången. Så om du väljer en väldigt stor kopp kaffe, så minns maskinen inställningen och ger dig samma mängd nästa gång.

Nackdelen är att kapslarna är lite dyrare än vissa konkurrenter. Men det kan vi leva med, då kapslarna är miljövänliga och kan komposteras.

Sjöstrands kapselmaskin är fantastisk på alla sätt och vis. Enkel att använda, stilren, har många valmöjligheter och gör supergott kaffe.

Definitivt den bästa kapselmaskinen på marknaden idag. Om den är inom din budget så är det ett självklart val!


Bästa budget kapselmaskin: Nespresso Vertuo Next

Bästa-budget-kapselmaskin-Nespresso-Vertuo-next

Nespresso gör några av de bästa kapselmaskinerna, och deras Vertuo Next hör till en av våra favoriter. Trots att det är en av deras billigaste maskiner.

Valmöjligheterna i maskinen är något som vi verkligen fastade för. Du kan exempelvis välja om du vill ha en vanlig espresso eller en god Gran Lungo.

Du kan också välja mellan 5 olika koppstorlekar. Från lite kaffe till stora kaffekoppar när du är morgontrött och behöver lite extra energi.

Den känner dessutom av hur stor kopp du använder, så att den brygger rätt mängd på egen hand.

Men viktigast av allt; kaffet blir riktigt, riktigt gott! Framförallt crema kaffe.

En annan sak vi uppskattar är hur snabb den är. I manualen står det att maskinen värmer upp vattnet till optimal temperatur på endast 30 sekunder. Det förklarar varför den är så snabb.

När kaffet är klart, så matar den automatiskt ut kapseln.

Du behöver heller inte stänga av maskinen på egen hand, då den har en automatisk avstängning om maskinen inte använts på 9 minuter.

Vi blev uppriktigt sagt förvånade över kvalitén och prestandan på den här maskinen.

Nespresso har dyrare kapselmaskiner med fler funktioner, men kvalitén på kaffet och användarvänligheten är i höjd med maskiner som kostar det dubbla i pris.

Om du vill ha en effektiv och snabb kapselmaskin som gör supergott kaffe, utan att behöva tömma hela plånboken, då är det här en riktigt bra kapselmaskin!


Bästa lilla kapselmaskinen: Nespresso Essenza Mini

Bästa-lilla-kapselmaskinen-Nespresso-Essenza-Mini

Kapselmaskiner brukar vara ganska stora och tar upp mycket plats. För oss med lite mer sparsamt utrymme i köket så fungerar Essenza mini perfekt!

Den väger endast 2.3 kg, är 20 cm lång och 8,4 cm bred. Med andra ord mycket mindre än de andra kapselmaskinerna i vårt bäst i test.

Trots den konservativa designen, så presterar maskinen riktigt bra. Kaffet blir ruskigt gott och kan definitivt jämföras med de andra, dyrare, modellerna i årets test.

Det finns två knappar på ovansidan för att välja kaffetyp, antingen espresso eller en lungo.

Vattentanken rymmer 0.6 liter vatten och maskinen får plats med 6 kapslar åt gången. Det är precis lagom mängd vatten och kapslar för att du inte ska behöva fylla på något stup-i-kvarten. Samtidigt som det spar en hel del utrymme.

Du kan välja mellan 2 olika koppstorlekar: en stor och en liten.

Precis som Nespressos andra kapselmaskiner så är Essenza mini utrustad med en 19 bars tryckpump. Vilket innebär att den ger ett lika bra tryck i kaffekapseln för att få ut alla 900 aromer som finns i kaffet.

Du får med andra ord lika mycket smak ur kaffet som i de dyrare och större modellerna.

Vi gillar Essenza mini starkt. Den är billig, tar upp minimalt med utrymme och kaffet blir riktigt gott! Du får mycket för pengarna med den här maskinen.


Kompakt design: Nespresso Pixie C6l kapselmaskin

Nespresso-Pixie-kapselmaskin

Pixie är en kompakt kapselmaskin som brygger ditt kaffe på ungefär 1 minut. Det tar 30 sekunder för vattnet att värmas upp och ytterligare 30 sekunder för att göra kaffet. Med andra ord: en väldigt snabb maskin!

Du kan göra både lungo och espresso i den här maskinen.

Kaffet blir väldigt gott i Pixie och håller samma standard som övriga kaffemaskiner i vårt bäst i test.

Vad som gjort Pixie så populär är dess kompakta storlek. Den tar upp ytterst lite plats i köket, vilket passar bra för dig som bor i lägenhet eller bara vill slippa bulkiga köksmaskiner.

Maskinen väger strax över 3 kg och mäter 32,6 cm på längden, 11,1 cm på bredden och den är 23,5 cm hög. Den är inte riktigt lika liten som Essenza mini, men är ändå en av de slankare kapselmaskinerna på marknaden idag.

Pixie är inte en ny kapselmaskin, utan den har funnits på marknaden ett par år. Men trots det, så är den fortfarande bättre än många kapselmaskiner som är både nyare och dyrare.

Värt att notera är att teknologin bakom Pixie ägs av Nespresso, men samma typ av maskin säljs av Breville och DeLonghi i USA och Kanada. I Europa är det Krups och Magimix som tillverkar dem.

Bara det vittnar om vilken kvalité det är på den här maskinen.

Fantastiskt kaffe, kort väntetid och en kompakt design – vad mer kan man önska? Utan tvekan en prisvärd kapselmaskin!


Vilken kapselmaskin ska jag välja

Vit-kapselmaskin

Det finns många olika kapselmaskiner att välja på. Deras priser, utseende och funktioner kan variera kraftigt.

För att du ska lyckas hitta den bästa kapselmaskinen för dig, så har vi gjort den här fusklappen. Här är allt du behöver tänka på innan du köper en kapselmaskin.

Vilket kaffe kan den göra

Det finns kapselmaskiner som bara kan göra en eller två typer av kaffe. Medan andra kan göra flera olika typer av kaffe, allt från vanligt bryggkaffe till cappuccino och latte.

Se därför till att du läser produktbeskrivningen noga, för att säkerställa att kapselmaskinen kan göra de kaffedrycker du föredrar.

Kapselmaskin med mjölkskummare

För oss som älskar latte och cappuccino, så är en kapselmaskin med mjölkskummare ett måste. Det går inte att leva utan!

Vissa kapselmaskiner har inte en mjölkskummare, vilket innebär att du måste koka upp mjölken på egen hand. Vilket, ärligt talat, inte blir lika bra som i en riktigt kaffemaskin.

Modeller med en mjölkskummare kostar oftast mer än de som är utan. Om du bara vill ha vanligt svart kaffe, så kan det vara en onödig investering.

Men om du planerar att dricka cappuccino eller latte – då rekommenderar vi starkt att du köper en maskin som har mjölkskummare inbyggd.

Stor eller liten kapselmaskin

Kaffemaskiner brukar se små och slanka ut på produktbilder, men i verkligheten är de ganska bulkiga.

Räkna med att kapselmaskinen kommer att ta upp en hel del plats på köksbänken. Se därför till att du tar måtten på maskinen och mäter upp köksbänken innan du gör ditt köp.

Det finns små kapselmaskiner som tar upp mindre plats. De brukar vara billigare, men har också färre funktioner och kan inte brygga lika många kaffesorter.

Vad kostar en kapselmaskin

En bra kapselmaskin brukar kosta mellan 1200-3000 kronor, beroende på storlek, kapacitet och funktioner.

Vi rekommenderar att du undviker modeller som kostar under 1000 kronor, såvida de inte är på REA eller kampanj.

Billiga kapselmaskiner brukar vara av sämre kvalité. I våra tester har vi sett att många av dem har problem med läckage och spill.

De dyrare maskinerna är oftast av högre kvalité, samtidigt som de har många fler funktioner och möjligheter.

Du kan göra flera typer av kaffedrycker i dem, medan de allra billigaste oftast bara kan göra en eller två kaffesorter.

Vad kostar kaffekapslarna

Den stora utgiften är inte själva maskinen – utan kaffekapslarna.

Det kan bli mycket dyrt om du köpt en maskin med dyra kapslar. Priset kan vara allt från 20 kronor upp mot 60 kronor per paket.

Innan du köper kapselmaskinen bör du därför ha koll på vilka typer av kaffekapslar som finns och vad de kostar. Du vill gärna inte köpa en bra och relativt billig kapselmaskin, bara för att inse att kapslarna är jättedyra.

Är det värt att köpa en kapselmaskin

Kaffe-från-kapselmaskin

Precis som alla andra kaffemaskiner så har kapselmaskinen sina fördelar och nackdelar.

För att göra ett bra köp, är det viktigt att du har koll på vad som är bra respektive dåligt med kapselmaskiner. Så att du slipper oönskade överraskningar efter köpet.

Fördelar med en kapselmaskin

Det finns många fördelar med kapselmaskiner. Här är de allra främsta anledningarna till att köpa en kapselmaskin.

Konsekvent kvalité

En kapselmaskin ger alltid konsekventa resultat. Kaffet är alltid lika bra. Till skillnad från i en vanlig kaffebryggare eller på kaféet, där smaken på kaffet kan skifta mellan varje kopp.

Kapselmaskinen ser till att varje kopp är identisk med tidigare koppar, med förutsättningen att du använder samma typ av kaffekapsel.

Minimalt med kladd och spill

Eftersom du använder kapslar, så slipper du hålla på och bråka med filter, korgar, smutsiga delar och spillda bönor.

Miljön kring och i kaffemaskinen är ren, hygienisk och innebär minimalt med underhåll. Det är mycket smidigare och bekvämare än andra kaffemaskiner som kräver en hel del rengöring.

Enkel användning

Något vi verkligen gillar med kapselmaskiner är hur enkla de är att använda. Vilket är perfekt för hemmet eller fikarummet på jobbet.

Användarvänligheten kan jämföras med en kaffeautomat.

Allt du behöver göra är att lägga i kaffekapseln, välja kaffetyp och klicka på startknappen.

Ibland behöver du fylla på vattentanken, men det går på ett par sekunder.

Du spar otroligt mycket tid

Tid är något många av oss inte har. I alla fall känns det så.

Kapselmaskiner är extremt tidseffektiva. Inom en minut har du nykokt och gott kaffe i din kopp. Jämför det med en vanlig kaffebryggare eller andra kaffemaskiner som kan ta flera minuter för att brygga kaffe.

Om du, din familj, eller dina anställda, dricker mycket kaffe – så spar ni åtskilliga minuter per dag genom att använda en kapselmaskin istället för bryggkaffe.

För oss som dricker flera koppar kaffe om dagen, innebär det att vi sparat upp mot en timme i veckan. Ibland även mer. Bara det är värt investeringen av en kapselmaskin.

Nackdelar med en kapselmaskin

Kapselmaskinen har många styrkor och fördelar, men även ett par nackdelar. Allt är inte guld och gröna skogar.

Kaffekapslar är sällan universella

Vi älskar att testa olika kaffekapslar i våra maskiner. Det är kul och intressant att prova nya sorter och smaker.

Dessvärre är många kapselmaskiner begränsade till tillverkarens egna kaffekapslar. Sjöstrands kaffekapslar fungerar sällan för Nespressos kapselmaskiner och vice versa.

Kaffekapslarna har olika storlek och form, vilket gör det omöjligt att sätta in vissa kapslar.

Även om det finns vissa kaffekapslar som får plats även i andra tillverkares maskiner, så är de i en minoritet.

Kaffekapslar kan vara dyra

Om man jämför med att köpa kaffe hos en riktig barista, så är kaffekapslar och kapselmaskiner relativt billigt.

Men i jämförelse med kaffebryggare och espressomaskiner så är kapselmaskinen en dyr historia.

Kapselmaskiner ligger på ungefär samma pris som andra kaffemaskiner, men kaffekapslarna blir i längden en dyr utgift. I vissa fall kan en kopp kaffe kosta dubbelt så mycket som en kopp kaffe från andra kaffemaskiner.

Det finns såklart kaffekapslar som är billigare än andra. Men det är i regel dyrare att använda en kapselmaskin än en vanlig kaffebryggare eller espressomaskin.

Hur fungerar en kapselmaskin

Fördelen med kapselmaskiner är att de är så enkla att använda och underhålla.

Börja med att fylla vattentanken med vatten. Lägg sedan i din kaffekapsel i maskinen och tryck på startknappen. Svårare än så är det inte.

Hur det fungerar rent tekniskt, så finns det en pump på undersidan av kapselmaskinen som suger in vatten från vattentanken. Det pumpas sedan in i maskinen.

På insidan finns ett värmeelement som värmer upp vattnet till exakt rätt temperatur för ditt kaffe.

Vattnet pumpas sedan in genom en liten nål in i kaffekapseln och ut kommer kaffet till din kopp.

Läs också