Kastrull Bäst i test 2024: Komplett guide
Kastrullen är ett av kökets mest använda verktyg. Därav också ett av de viktigaste köpen. Vi har listat årets bästa kastruller inom varje kategori och prisklass.
Även om kastruller känns som ett redskap som det ”bara är att köpa”, så är det en stor skillnad mellan olika tillverkare och modeller.
Det är först när man använt en riktigt bra kastrull som man inser vilken skillnad det är i både användning och resultat.
Vi har haft äran att få testa och granska de populäraste kastrullerna på marknaden idag.
De som inte löpte hela linan ut har vi filtrerat ut – kvar blev en lista innehållande de bästa kastrullerna för i år.
Bästa kastrullen
Den bästa kastrullen för i år är Scanpan Fusion 5. Med en fantastisk värmefördelning, svala handtag och överlägsen kvalité – så är det en självklar vinnare. Måttmarkeringarna på insidan och den exklusiva designen är en uppskattad bonus!
- Bästa kastrullen: Scanpan Fusion 5
- Väldigt populär: Anders Petter Stenfors kastrull
- Bästa premiumval: Le Creuset 3Ply kastrull
- Bästa budgetval: Jamie Oliver Everday kastrull
- Bästa designen: Fiskars Kastrull
Bästa kastrullen: Scanpan Fusion 5
- Värmefördelningen
- Handtaget är svalt
- Exklusiv design
- Måttmarkering på insidan
- Kan rengöras i diskmaskinen
- Superb kvalité
- Inget fastnar
- Handtaget kunde varit lite längre för oss med stora händer
Det här kan vara den bästa kastrullen som producerats de senaste 10 åren. Utan att överdriva.
Först och främst är kvalitén på materialet väldigt högt. Man har använt 18/10 rostfritt stål. Vi noterar en stor skillnad mellan den här kastrullen och de flesta andra.
Botten på kastrullen är tjock, vilket ger en väldigt bra värmefördelning. Handtaget blir heller inte varmt lika fort som på andra kastruller.
Faktum är att om du inte gör långkok, så är handtagen oftast tillräckligt svala för att inte behöva köksvantar. En bra design av Scanpan!
Handtaget följer samma koncept som själva kastrullen: det är rejält, gediget och stabilt.
Om vi ska vara pedantiska, så hade vi gärna sett att handtaget var lite längre och tjockare. Även om det är bra som det är nu, så känns det ibland lite obekvämt för oss med stora händer.
Ingenting bränner fast i kastrullen. Verkligen ingenting.
Fusion 5 har ett exklusivt och stilrent utseende. Man både ser och känner att det är kvalité på grejerna.
Man har även designat kastrullen med en blank insida med måttmarkeringar. Supersmidigt när du vill göra sås och inte behöver ta fram mått och glas.
Kastrullen kan användas på alla typer av hällar – även induktion.
Med en sån här kvalité tillkommer också ett matchande pris. Kastrullen är i den övre prisklassen – men du får också vad du betalar för.
Definitivt den bästa kastrullen på marknaden idag. Om den är inom din budget så är det ett självklart köp.
Väldigt populär: Anders Petter Stenfors kastrull
- Väldigt lågt pris
- Bekvämt handtag
- Riktigt snygg
- Bra anti-stick-beläggning
- Tar ganska lång tid att värma upp
Under årens lopp har vi hunnit testa massvis av kastruller från alla de populäraste tillverkarna.
Trots att det här är en av de billigaste kastrullerna, så är det helt klart en av de snyggaste.
Den svarta färgen med silver-detaljerna är en svårslagen kombination som ser både modern och stilren ut.
Stenfors är gjord av aluminium och har en keramisk non-stick-beläggning för att mat och såser inte ska fastna i botten.
Beläggningen är riktigt bra, inget fastnar i kastrullen och det gör rengöringen efter användning mycket enkel och tidseffektiv.
Du behöver heller inte använda speciellt mycket matfett, vilket är en bonus för oss som försöker skära ner på kalorierna.
Handtaget är bekvämt och enkel att hålla i handen.
Den enda nackdelen med Stenfors är att den tar ganska lång tid att värma upp. Eftersom den är gjord av aluminium och keramik så hade vi förväntat oss lite snabbare uppvärmning.
Med tanke på materialet, så är kastrullen lite ömtåligare än kastruller i rostfritt stål. Det gäller därför att vara försiktig med Stenfors.
Den kostar strax under 300 kronor, vilket får anses vara ett kap.
Vi förstår varför Stenfors har så många positiva omdömen på nätet – det är en riktigt bra kastrull till ett förvånansvärt lågt pris.
Bästa premiumval: Le Creuset 3Ply kastrull
- Superb kvalité
- Utmärkt värmefördelning
- Måttmarkeringar
- Spillsäkra kanter
- Livstids garanti
- Dyr
Franska Le Creuset är en klassisk tillverkare. Vi skulle vilja sticka ut hakan och påstå att majoriteten av alla kockar äger, eller har ägt, minst en kastrull eller gryta från Le Creuset.
Den här kastrullen lever definitivt upp till namnet.
Kastrullen är gjord av slitstarkt rostfritt stål, med en kärna gjord av aluminium för att optimera värmefördelningen.
Utseendemässigt är den elegant, men det är inget att skriva hem till mamma om.
Men det är heller inte varför man köper en Le Creuset, utan det är en tillverkare som lägger all fokus på hållbarhet, kvalité och användarvänlighet.
Ja, förutom deras klassiska orangea grytor, då. De är riktigt snygga.
På insidan av kastrullen finns en måttmarkering och kanterna är spillsäkrade.
Tillsammans med kastrullen får man ett lock som fulländar kastrullen och gör den komplett. Inget mer behövs, inget mer lämnas till vår önskan.
Värmefördelningen, uppvärmningen, handtaget och kvalitén på materialet – allt är fantastiskt bra!
Du kan dessutom använda kastrullen på alla typer av hällar, inklusive induktionshällar.
Det negativa med den här kastrullen är priset. Hur mycket vi än älskar Le Creuset, så tenderar deras produkter att kosta en hel del.
Att kastrullen kostar mer än de flesta andra kastruller är full förståeligt. Eftersom den här bättre och mer hållbar än majoriteten. Men man betalar också för märket, Le Creuset.
Huruvida den är värd sitt pris, är upp till dig.
Men om kvalitén är det primära för dig och priset är sekundärt, då råder det inga tvivel om att 3Ply är en av de bästa, om inte den bästa, kastrullen just nu.
Bästa budgetval: Tefal Jamie Oliver Everday kastrull
- Non-stick-beläggning
- Ergonomiskt handtag
- Bra kvalité
- Lågt pris
- Glaslock inkluderat
- Tål maskindisk
Det finns många bra kastruller i det lägre prissegmentet. Jamie Olivers kastrull Everyday är en av de som sticker ut mest.
Kastrullen är gjord av rostfritt stål och levereras med ett glaslock som är bra på att hålla inne värmen.
Kärlet är utrustat med en fin non-stick-yta så att du kan steka i den. Den tål även maskindisk, även om vi rekommenderar att du rengöra dina kastruller för hand.
Vi gillar också att man designat kastrullen med en hällpip, så att du enkelt kan hälla såser och andra vätskor.
Handtaget är gjort av silikon och har en skön och ergonomisk design.
För det här priset så finns det bara ett fåtal kastruller som kan konkurrera med Tefal och Jamie Olivers kastrull.
Pris i förhållande till kvalité och användarvänlighet är perfekt.
Om du letar efter en billig kastrull, men utan att vilja kompensera med vare sig kvalité eller funktion – då är det här ett ruskigt bra val.
Bästa designen: Fiskars Kastrull
- Långt och rejält handtag
- Bra värmefördelning
- Värms upp ganska snabbt
- Ångventil
- Måttskala på insidan
- Kan användas i ugnen
Handtag på kastruller och stekpannor är alltid ett återkommande ämne i recensioner och tester.
Fiskars är ett av få företag som faktiskt försöker, och har lyckats, lösa det problemet.
Handtaget är långt och känns väldigt stabilt. Det passar stora så väl som små händer. Man får en väldigt bra kontroll över kastrullen.
Kastrullen är gjord av rostfritt stål med en tjock botten. Vilket gör att den har en perfekt balanserad värmefördelning.
Trots den tjocka botten, så värms den ändå upp ganska snabbt. Den värmer definitivt upp snabbare än de flesta andra kastrullerna med tjock botten.
Designen på kastrullen är enkel och stilren. Du kan även använda den i ugnen i upp till 240 grader.
Man har även designat den med en ångventil, samt måttskala på insidan. Mycket användbart!
Kastrullen kostar strax över 500 kronor, vilket känns som en rimlig prissättning. Man hade kunnat höja priset med 200 kronor till och vi hade fortfarande sett den som prisvärd.
Vi har inte hittat något negativt med Fiskars kastrull. Den är gedigen och av hög kvalité. Vi älskar det långa och stabila handtaget.
Att den är utrustad med en ångventil och måttskala är en uppskattad bonus.
Innan du köper en kastrull
Kastrullen är ett av de mest använda redskapen i köket, tillsammans med stekpannan och kockkniven.
Eftersom vi använder kastruller till mångt och mycket, är det viktigt att du köper och använder rätt typ av kärl. Dels för att inte kasta pengar i sjön och dels för att matlagningen ska bli så effektiv som möjligt.
Här nedanför svarar vi på alla tänkbara frågor du kan ha kring valet av kastrull.
Du kan använda vår guide som en ”fusklapp”, för att hjälpa dig att hitta den bästa kastrullen för dig och dina behov.
Hur många kastruller behöver du
De flesta hushållen brukar ha tre kastruller i olika storlekar. En liten, en medelstor och en stor.
Hur många du behöver är givetvis individuellt och beror på hur många människor du lagar mat till och vilka maträtter du tillagar.
Den lilla kastrullen brukar vara mellan 1 och 1,5 liter stor och passar perfekt för att göra såser och koka ägg.
Den mediumstora kastrullen används till ris, köttfärsås och mellanstora grytor. Det här är den kastrull som folk brukar använda mest
Sedan är det bra att ha en stor kastrull för större kvantiteter av mat, exempelvis pasta eller potatis. Det är också en trogen trotjänare när du har gäster på besök eller om du har flera munnar att mätta i hushållet.
Förvaring av kastrullen
Att avgöra hur mycket mat du lagar är givetvis en kritisk del när du köper en ny kastrull.
Men det är också viktigt att tänka på hur mycket utrymme du har i köket. Kastrullen måste förvaras någonstans.
Att köpa en 5 liters-kastrull kan vara bra för matlagningen – men vart ska den stå när den inte används? Se till att kastrullen får plats både på spisen och i köksskåpet innan du trycker på ”beställ”-knappen.
Rengöring av kastrullen
Om du är som oss, och älskar matlagning, men avskyr efterarbetet – då är rostfritt stål oftast det bästa alternativet av kastrull.
Kastruller i rostfritt stål är enkla att rengöra och många gånger går det att lägga dem i diskmaskinen.
Gjutjärn har många fördelar, det är billigt, håller värme väldigt bra och har en oslagbar hållbarhet.
Men du kan inte lägga gjutjärnsgrytor i diskmaskinen och de behöver underhållas mer än rostfritt stål. Vilket kan vara ganska tidskrävande, framförallt om du lagar mycket mat med många redskap som måste rengöras.
Om du köper en kastrull som är underbar att använda, men som kräver mycket efterarbete i form av rengöring och underhåll, finns risken att du undviker att använda den. Pengar i sjön, med andra ord.
Djupet på kastrullen
Olika råvaror och recept kräver olika djup på kastrullen.
Om du ofta kokar potatis så kommer du behöva en djupare kastrull. Om kärlet är för ytligt, så behöver du koka potatis i omgångar – eftersom alla potatisar inte får plats.
För grytor kan det också vara bra att ha en lite djupare kastrull eller gryta, dels för att få plats med alla ingredienser, men också för att minska mängden stänk över spisplattorna.
Om du endast vill ha en liten kastrull för att göra såser, så spelar djupet på kastrullen mindre roll. Då är tjockleken på botten desto viktigare.
Kastruller med tjock botten
Kastruller med en tjockare botten tar längre tid att värma upp, men de absorberar och fördelar värmen mycket effektivare än tunnare kastruller.
Tunna kastruller tenderar att sämre värmefördelning, vilket gör att vissa punkter i kastrullen blir varmare än andra. Det kan leda till att maten blir ojämnt tillagad och att vissa delar blir brända.
Fördelen med en tunnare botten är att de blir varma snabbare och du kan sätta igång med matlagningen nästan direkt.
Materialet på kastrullen
En av de viktigaste aspekterna när du köper en ny kastrull är material.
De allra flesta kastrullerna är gjorda av antingen rostfritt stål, koppar, aluminium eller gjutjärn.
Varje materialtyp har sina fördelar och nackdelar – vilka vi går igenom här nedanför.
Kastrull i rostfritt stål
De allra flesta kastrullerna är gjorda i rostfritt stål.
De är billiga, har en överlägsen hållbarhet och reagerar inte på syrlig mat.
Trots namnet, så kan rostfritt stål faktiskt rosta. Men det är mycket svårt och det kräver att du har använt kastrullen på fel sätt under en längre tid.
En annan fördel är att många kastruller kan rengöras i diskmaskinen.
En av få nackdelar med rostfritt stål är att de inte håller värmen speciellt bra i jämförelse med andra material.
För de flesta hemmakockar är rostfritt stål det bästa materialet när det kommer till kastruller.
Kastrull i koppar
Koppar är känt för att leda värme på ett exceptionellt sätt. Det tar mycket kortare tid att värma upp en kopparkastrull än gjutjärn och rostfritt stål.
Det innebär också att värmefördelningen i kastruller i koppar är överlägsen de flesta andra.
Många kopparkastruller innehåller även lite rostfritt stål, för att kastrullen ska bli mer stryktålig och hålla längre.
Det finns dessvärre ett par negativa aspekter med kopparkastruller.
De tenderar att vara dyra. De måste också putsas och underhållas regelbundet för att de inte ska gå sönder eller missfärgas.
Koppar reagerar även på syrlig mat – vilket kommer att påverka smakerna negativt.
Så om du planerar att laga mat innehållande mycket tomater eller citrusfrukter, så rekommenderar vi att du köper en kastrull i rostfritt stål istället.
Kastrull i aluminium
Numera är kastruller i aluminium relativt ovanligt. Även om materialet har ett par positiva aspekter, så överväger oftast nackdelarna med måtta.
Aluminium har en bra värmefördelning så att maten blir jämnt tillagad. De här kastrullerna väger också väldigt lite och brukar ha ett lågt pris.
Dessvärre är materialet ganska svagt.
Kastruller i aluminium blir lätt buckligt och repor uppstår gärna. Vid för hög värme kan materialet också förvridas.
I likhet med koppar så reagerar även aluminium på syrliga livsmedel.
Det låga priset och den lätta vikten kan verka lockande, men allt som oftast är aluminiumkastruller ingen bra investering i det långa loppet.
Kastrull i gjutjärn
Gjutjärn har använts i köksutrustning i flera hundra år – och det är fortfarande ett av de populäraste materialen för grytor, pannor och vissa kastruller.
Gjutjärn har en fantastisk hållbarhet. Det är inte ovanligt att produkter i gjutjärn, om de tas om hand på rätt sätt, kan hålla i flera generationer inom familjen.
De är också bra på att hålla värmen. Så även om du stängde av spisen för en timme sen, så kan maten fortfarande vara varm i grytan.
Om du ska fritera i kastrullen så är gjutjärn att föredra.
Trots dess långa livslängd och exceptionella värmefördelning så är det också ett av de billigaste materialen.
Det negativa med kastruller i gjutjärn är att de är tunga, värms upp långsamt och kan reagera på syrlig mat.
Vilka kastruller ska man ha
För att göra det enkelt, rekommenderar vi dig att ha tre olika kastruller där hemma. En liten, en medium och en större.
Det dyker alltid upp tillfällen då man behöver göra en mindre sås eller en större gryta. Då vill du gärna inte ha en medelstor kastrull som är för stor för såser och för liten för grytor.
En stor gryta eller kastrull på 3,8 liter brukar oftast räcka för familjehushåll eller om du har gäster på besök.
Det kan också vara bra att köpa lite större kastruller. Om du exempelvis bor själv, så brukar en liten kastrull på 1,5 liter räcka för att göra såser.
Men för att vara på den säkra sidan kan du köpa en kastrull på 2 liter – så att du är förberedd om du vill testa lite större recept, eller laga två måltider åt gången.
Om du ofta kokar potatis eller älskar att göra storkok, då är en kastrull på 5 liter oftast bäst.
I regel brukar vi följa den här strukturen:
- 1-1,5 liter – koka ägg och såser
- 2-3 liter – köttfärssås, ris och grytor
- 3,8-5 liter – pasta och större måltider till flera personer
Vad ska man ha för kastrull för induktionshäll
De kastruller som fungerar på induktionshällar har en symbol på undersidan som visar att de kan användas på induktion.
Material som fungerar på induktionshällar:
- Rostfritt stål med magnetisk botten
- Gjutjärn
- Titan
- De kastruller med induktionssymbolen
Material som inte fungerar på induktionshällar:
- Glas
- Keramik
- Aluminium
- Rostfritt stål utan magnetisk botten
Vad händer om man använder fel kastrull på induktionshäll
För att ett kokkärl ska kunna fungera på induktionshällen så behöver kastrullen vara magnetisk.
Om du skulle lägga en icke-magnetisk kastrull på din induktionshäll så kommer ingenting att hända. Den kommer inte att bli varm, eftersom en magnet behövs för att sprida värmen.
Det enda som kommer ske är att du kan höra ett surrande eller tjutande ljud komma från kastrullen och spisen.
Om du är osäker på om din kastrull fungerar på induktion, så kan du titta efter induktionssymbolen på undersidan av kastrullen.
Du kan också ta en magnet från frysen och sätta mot undersidan av kastrullen. Om den fastnar så har du en kastrull med magnetisk botten. Om den inte fastnar så är kärlet inte magnetiskt och fungerar inte på induktionshällar.
Hur länge håller kastruller
Kastruller med non-stick brukar hålla mellan 3 och 5 år. Det kan vara kortare om beläggningen börjar flagna.
Om kastrullen har börjat rosta eller om non-stick-beläggningen börjar försvinna, så bör du byta ut kokkärlet. Likaså om kastrullen slutat fördela värmen jämnt över hela ytan.
Hur länge kastrullen håller beror på materialets kvalité och hur du tar hand om kärlet.
Undvik att använda metallredskap i kastrullen, då de kan repa och förstöra beläggningen.
Även diskmaskinen kan korta ner livslängden på ditt kokkärl. Även om tillverkaren skriver att du kan lägga det rostfria stålet i diskmaskinen, så kommer temperaturen och diskmedlet att slita på materialet.
Därför bör du diska kastrullen för hand så gott det går.
Vad är en non-stick kastrull
Non-stick är en ytbeläggning som läggs på kastruller, grytor och stekpannor för att minska andelen mat som fastnar.
Non-stick, även kallat anti-stick, gör det även enklare att rengöra kastrullen – eftersom minimalt med mat fastnat. Många gånger räcker det med lite vatten och en trasa för att göra rent kastrullen.
Det innebär också att kocken behöver använda mindre fett för att använda stekpannan eller kastrullen.