| |

Knivblock bäst i test 2023: Komplett guide

Knivblock-bäst-i-test

Det finns många knivblock att välja på, vissa bättre än andra. Det finns många hundralappar att spara in när du köper ett knivblock. Vi har recenserat och listat årets bästa knivblock för att hjälpa dig på traven.


Under årets bäst i test har vi kommit fram till att pris inte nödvändigtvis korrelerar med kvalité.

Vi hittade flera knivblock med ett premium-pris, men som presterade lika bra som knivblock för hälften av priset.

För att inte nämna att även billiga knivblock kan ha en riktigt fin och elegant design!

Bästa knivblocket

Årets bästa knivblock är Continentas knivblock. Det är otroligt snyggt och är gjort av akaciaträ. Du får plats med både stora, små, breda och smala knivar i skårorna. Det finns även plats för sax och skärpstål. Vi gillar verkligen lutningen på knivblocket också! Helt klart ett av årets mest prisvärda knivblock!


Bästa knivblocket: Continenta Knivblock

Bästa-knivblocket-Continenta-akaciaträ

När det kommer till köksutrustning av trä, så är det få som kan konkurrera med Continenta.

Det här knivblocket är otroligt tjusigt. Det är gjort av mörkt akaciaträ och har en perfekt lutning, vilket gör det supersmidigt och snabbt att ta in och ut sina knivar ur blocket.

Man har även oljat in blocket för att ge ett extraskydd till knivbladen.

Blocket har fem skåror för smala knivar och två skåror för bredare köksknivar. Utöver knivfickorna, så finns det en dedikerad plats för dina saxar och ett skärpstål.

Vi märkte att knivblocket är mörkare i verkligheten än på produktbilderna. Det är inget som sänker betyget, snarare tvärt om – vi älskar den lite mörkare nyansen.

Men Continenta bör uppdatera sina bilder, då den mörkare färgen inte faller alla i smaken.

Knivblocket är helt klart ett av de bästa knivblocken på marknaden idag. Det är praktiskt, exceptionellt snyggt och finns för under 600 kronor.

Ett riktigt bra val om du är på jakt efter ett nytt knivblock!


Väldigt populärt: Global GKB-52

Global-knivblock

Global GKB-52 har en kompakt och tar inte upp speciellt mycket utrymme, men rymmer än upp till nio köksknivar och en skärpstav.

Knivblocket är stabilt och snyggt när det står på köksbänken. Designen är modern och passar inte i de flesta hem, oavsett inredning i köket.

Om du redan äger Globalknivar så är det här ett självklart köp. Knivarna går ihop fantastiskt bra med knivstället, framförallt när det kommer till utseendet – eftersom de följer samma tema.

Blocket är gjort av rostfritt stål och har den höga kvalité som vi kommit att förvänta oss av Global. Den är definitivt gjord för att hålla länge och för att ta hand om dina knivar på bästa möjliga sätt.

Vi är supernöjda med GKB-52, även om priset är ganska högt. Räkna med att betala mellan 800-1000 kronor för det här knivblocket. Men för mängden knivar som får plats och den höga kvalitén, så är det värt det.

Vi rekommenderar det här knivblocket till dig som har många knivar och som vill ha något som håller länge. Den stora mängden positiva recensioner som finns för det här blocket vittnar om den höga kvalitén.

Utan tvekan ett av de bästa knivblocken just nu.


Redaktörens val: Zone Singles Knivblock

Zone-knivblock

Zones knivblock är ett bra exempel på att knivblock inte behöver vara avancerade eller ha förutbestämda fickor.

Insidan av blocket består av flera hundra plaststrån, vilket gör att du kan placera dina knivar hur du än vill i blocket. Tätt ihop eller med stora avstånd, tre knivar eller sju knivar.

Faktum är att det är riktigt behändigt att ha ett knivblock där det inte finns enskilda skåror att placera skivorna. Det ger mer flexibilitet att kunna trycka ner knivarna där det finns plats.

Utseendemässigt är knivblocket stilrent och enkelt. Det är i princip en avlång låda. Du kan välja mellan svart och grå färg. Svart är definitivt den vi gillar mest.

På bilder ser knivblocket ganska litet ut, men den känns mycket rymligare i verkligheten. Den tar heller inte upp speciellt mycket plats, utan är väldigt sparsam med utrymmet på köksbänken.

För runt 400 kronor är det här knivblocket ett riktigt kap! Helt klart en av årets favoriter!


Snyggaste knivblocket: Eva Solo knivblock

Eva-Solo-svart-knivblock

I årets bäst i test har vi hittat många snygga knivblock – men Eva Solo tar ändå hem priset som det snyggaste knivblocket. Det är extremt elegant och stilrent!

Det som gör det här knivblocket unikt är att fickorna, eller insatserna, är gjorda av plast. Fickorna är rymliga och luftiga.

Men bäst av allt är att skårorna går att rengöra. Till skillnad från nästan alla andra knivblock på marknaden idag. Ur ett hygieniskt perspektiv är det exceptionellt bra och höjer betyget avsevärt!

Vi gillar också lutningen på knivblocket, vilket gör det enkelt att båda sätta in och ta ut knivarna ur blocket.

Det får plats både stora och små knivar i skårorna. Beroende på storlek och längd, så kan du få plats med 8 till 14 knivar.

Designen på knivblocket är fenomenalt på alla tänkbara sätt. Från hur snygg den är, till hur praktisk och rymlig den är.

Den enda nackdelen är att den kostar lite mer än övriga. Men vi kan inte säga att den är dyr, då du får mer för pengarna än många andra block.

Definitivt en av de bästa knivblocken på marknaden idag!


Bästa budget knivblock: Dorre Universal knivblock

Dorre-Universal-svart-knivblock

Ett universellt knivblock med sprödning/gröt. Den är förvånansvärt praktiskt, vilket vi inte hade förväntat oss till det här priset.

Den tar upp väldigt lite plats i köket, men det betyder också att du inte får i lika många knivar som andra knivblock i vårt bäst i test. Räkna med mellan 5-8 knivar får plats, beroende på storlek.

Knivarna sitter stabilt och bra i blocket och förvaras bra, utan att det blir repor eller skador på knivarna.

Dorres Universal knivblock är ett bra val för dig som inte har så många knivar att förvara och som vill ha ett billigt knivblock, utan att behöva kompensera med kvalitén.

För under 200 kronor är det ett otroligt bra köp. Faktum är att vi inte hade förväntat oss den här kvalitén för det här låga priset.

En bonus för den stilrena och fina designen som passar in i de flesta moderna kök!


Vilket knivblock är bäst för dig

Träblock-med-knivar

Köksknivar är delikata och behöver förvaras på rätt sätt. Antingen med hjälp av ett knivblock eller en knivlist.

Läs vår guide till den bästa knivlisten.

Här är allt du behöver tänka på när du köper ett knivblock.

Storleken på knivblocket

Knivblock finns i alla möjliga storlekar. Det finns små knivblock som kan förvara tre knivar åt gången, till större modeller som kan förvara upp mot 15 köksknivar.

  • Avgör hur många knivar du ska förvara
  • Se till att du har tillräckligt med utrymme

En del knivblock är ganska bulkiga och tar upp mycket plats på köksbänken. Se därför till att du tar mått och mäter innan du köper något.

Du bör också vara noga med att dina knivar faktiskt får plats i blocket. I produktbeskrivningen kan det stå att blocket rymmer sju köksknivar – men då har man oftast räknat med små knivar.

Hur är knivblocket att använda

En sak många glömmer att tänka på är användarvänligheten.

Om du tittar på konstruktionen och designen på olika block, så ser du att vissa är helt raka och andra är böjda.

Vi föredrar knivblock med en böjd topp, så att knivarna inte pekar rakt upp. Med toppen är böjd, så hamnar handtagen på knivarna i en vinkel som gör det enklare att ta ut dem från knivblocket.

Det är givetvis ingen nödvändighet att blocket har en lutning, men det är bekvämare. Det gör det smidigare och snabbare att ta in och ut knivarna ur blocket.

Designen på knivblocket

Knivblock är inte bara ett av de bästa sätten att förvara köksknivar på – de är snygga också.

Men välj inte bara det snyggaste knivblocket – välj det knivblock som är snyggast för ditt kök.

Vi besökte tidigare ett modern och snyggt kök med ett svart-vitt tema med blanka detaljer. Mitt på den svarta köksbänken stod ett riktigt snyggt knivblock – i trä.

Det var fullkomligt malplacerat och förstörde kökets design.

Se därför till att du väljer ett knivblock som passar in i ditt kök. Du vill inte förstöra känslan och kökets utseende genom att köpa ett knivblock som inte passar in. Kom ihåg att knivblock brukar vara ganska stora och synliga.

Stabiliteten

Billigare knivblock har en tendens att vara lite för rörliga, på gränsen till instabila. En liten putt från sidan och blocket riskerar att falla på sidan och knivar flyger höger och vänster.

Det är viktigt att knivblocket är stabilt, antingen tack vare gummifötter på undersidan eller vikten på blocket.

Det vore dumt att förstöra dina vackra japanska köksknivar bara för att knivblocket var instabilt.

Nuförtiden är de allra bästa knivblocken utrustade med både gummifötter, tyngd och en stadig design – men släng ändå ett öga på stabiliteten, för att vara på den säkra sidan.

Är knivblock bra att köpa

Knivar-och-knivblock

Knivblock är bra för att förvara dina köksknivar på ett säkert sätt. Det är rekommenderat att antingen använda ett knivblock eller en knivlist.

Fördelen med knivblock är att de är snälla mot knivbladen, så att de behåller skärpan.

Det enda som sticker ut från knivblocket är handtagen, vilket minimerar risken för olyckor eller att du råkar vidröra knivbladen med annan köksutrustning.

En annan fördel, och ett stort köpargument, är att många knivblock är fantastiskt snygga!

Nackdelen med knivblock är att det inte är säkert att de passar alla dina knivar. De har olika storlek och djup, vilket kan vara ett problem om du har väldigt långa kockknivar. Du behöver då köpa ett extra stort eller djupt knivblock för att de ska passa.

En annan nackdel med knivblock är att skårorna eller spröten, är otroligt svåra att rengöra. Ibland helt omöjliga. Det gör att bakterier och annat kan härja nere i knivblocket om du inte rengjort kniven tillräckligt.

Därför behöver du vara extra noga med att rengöra och torka knivarna innan du stoppar ner dem i blocket – till skillnad från med en magnetlist som är helt öppen.

Hur förvarar man knivar bäst

Det bästa sättet att förvara dina köksknivar på är antingen med ett knivblock eller en knivlist.

Du ska aldrig förvara dina knivar besticklådor, öppet på köksbänken eller på annan plats. Det finns en stor risk för att knivarna vidrör andra material, vilket resulterar i att bladen blir slöa.

Det kan också orsaka jack och repor i dina knivar. Vilket leder till att du måste köpa en knivslip och lägga tid på att slipa knivarna.

För optimal förvaring av köksknivar behöver du antingen ett knivblock eller en knivlist.

Läs också