| |

Knivlist bäst i test 2023: Komplett guide

Knivlist

Knivlisten är ett av de bästa verktygen för att förvara dina köksknivar på ett tryggt och sparsamt sätt. Men det gäller att du köper rätt typ av magnetlist. Vi har listat årets bästa knivlister inom varje prisklass och storlek.


Att köpa en knivlist behöver inte vara dyrt eller komplicerat.

Faktum är att vi hittade ett par magnetlister för mellan 100 och 300 kronor som presterade förvånansvärt bra. Både vad gäller design, kvalité och magnetstyrka.

Bästa knivlisten

Den bästa knivlisten i år är Globals släta knivlist. Den har en exceptionellt stark magnet som håller fast vid även de allra tyngsta knivarna. Kvalitén är genomgående hög. Du kan välja mellan 4 olika storlekar, så att den passar ditt kök och din mängd knivar. För att inte nämna att den är riktigt snygg.


Bästa knivlisten: Global Knivlist slät

Bästa-knivlisten-Global-slät

En otroligt bra knivlist med en förvånansvärt stark magnet. Den håller upp de allra tyngsta och största knivarna utan problem.

Det spelar ingen roll hur många eller tunga knivar du sätter på magneten, de sitter stabilt och säkert på plats.

Magnetlisten är gjord av blankt stål, vilket ser snyggt och stilrent ut. Den passar perfekt till Globals egna knivar, eftersom de följer samma design.

Du monterar knivlisten med hjälp av två skruvar och plugg – som finns inkluderade i paketet.

Knivlisten finns i fyra olika storlekar; 31, 41, 51 och 81 cm.

Helt klart den bästa knivlisten på marknaden idag. Designen, enkla monteringen och den superstarka magneten gör den värd varenda krona!


Bästa knivlisten i trä: Dorre Miranda magnetlist

Bästa-knivlisten-i-trä-Dorre-Miranda

Dorres magnetlist i trä är väldigt snygg och passar perfekt till kök med ett naturligt tema.

För hemmakockar täcker den de flesta behov vad gäller storleken. Den är 2,5 cm hög och är 35 cm på bredden.

Hur många knivar du kan sätta upp beror på vilka typer av köksknivar du har. Men räkna med att kunna sätta fast mellan 7 och 9 knivar.

Nackdelen med Miranda är att magneterna inte är speciellt starka. Om du har väldigt tunga och stora knivar, finns en risk för att magneterna inte orkar hålla dem uppe.

Men om du enbart har vanliga kockknivar, grönsaksknivar och brödknivar så är det inga problem.

Det är en billig knivlist, räkna med att betala strax över 200 kronor – vilket vi får anse vara ett kap.

Om du inte har allt för tunga knivar och vill ha en snygg och billig knivlist i trä, då är det här ett riktigt prisvärt val!


Bästa stora knivlisten: Satake Knivlist

Bästa-stora-knivlisten-Satake-magnetlist

Den här stora knivlisten från det kända knivmärket Satake, fungerar lika bra i professionella miljöer som i hemmaköket.

Först och främst är listen 75 cm lång, så den får plats med hela ditt knivarsenal. Magneten är dessutom otroligt stark, så du kan utan problem sätta upp dina allra tyngsta knivar.

Alla knivar, oavsett storlek, sitter väldigt stabilt och tryggt på magneten. De rör sig inte en enda millimeter.

Om 75 cm är för stort för dig, så finns det även en lite mindre variant på 50 cm.

Listen har en riktig ”premium-aura”. Både när man tittar och känner på den, så inser man snabbt att det är hög kvalité på konstruktionen och materialet. Den är i övrigt gjord av rostfritt stål.

Den är rejäl, stor, ser professionell ut och, framförallt, har en exceptionellt stark magnet. Det är helt klart en av de bästa magnetlisterna på marknaden idag.

Starkt rekommenderad om du vill ha det absolut bästa där hemma – eller i restaurangen!


Väldigt populär: Global G-42/41 knivlist

Global-G42-magnetlist

Globals knivlister är väldigt populära, och då framförallt deras G-42/41. Den har väldigt många positiva recensioner och omdömen – och vi förstår varför.

Precis som med Globals övriga lister, så är magneten urstark. Den håller alla knivar, oavsett tyngd, ordentligt på plats.

Kvalitén på stålet är väldigt hög och det är definitivt en list som är gjord för att hålla länge.

Knivlisten finns i två varianter; en liten på 31 cm och en stor på 81 cm.

Monteringen är enkel, det följer dessutom med både pluggar och skruvar så att du slipper köpa det separat.

Vi är inte helt förtjusta i designen. Den ser väldigt snygg ut med Globals knivar som följer samma mönster, men för andra knivar föredrar vi en mer slät design. Men det är såklart en smaksak.

Priset på knivlisten är runt 800 kronor, vilket är i den högre prisklassen. Möjligen lite för högt för en så liten knivlist.

Men å andra sidan får du en magnetstyrka och kvalité som endast ett fåtal företag erbjuder idag. Det är också anledningen till varför G-42/41 har blivit så populär.

Om du får plats med alla dina knivar på den här listen, så kommer du inte bli besviken!


Redaktörens val: Zwilling Magnetlist twin

Zwilling-knivlist-twin

Det här är en svart knivlist med vita, snygga detaljer i mitten. Trots att den kostar hälften så mycket som många konkurrenter, så vill vi påstå att det är en av de snyggare än många andra.

Magneten på knivlisten är väldigt kraftfull och alla typer av knivar går att sätta fast.

Monteringen av listen var simpel och rättfram. Det följer även med montageskruvar i paketet.

Det finns tre olika storlekar att välja på: 30 cm, 45 cm och 50 cm. Den allra minsta på 30 cm rymmer mellan 3 och 5 köksknivar, beroende på storlek.

Överlag är det en riktigt prisvärd och bra knivlist. Vi gillar både utseendet, magnetens styrka och urvalet av storlekar.

Prismässigt ligger den också riktigt bra till. Den största magnetlisten, som är 50 cm bred, kostar endast 400 kronor.

Utan tvekan en av de bästa magnetlisterna just nu och helt klart en av de mest prisvärda!


Bästa budget knivlist: Funktion knivmagnet

Bästa-billiga-knivlisten-Funktion

En förvånansvärt billig magnetlist gjord av svart stål. Designen är väldigt stilren och elegant. Den ser helt klart ut att kosta mer än vad den egentligen gör.

Knivlisten är 33 cm bred, så räkna med att få plats med ungefär 5 köksknivar – beroende på knivarnas storlekar.

Vi hade inte förväntat oss den här kvalitén på en så billig knivlist, men å andra sidan är det Funktion. Låga priser och bra prestanda har blivit synonymt med deras sortiment.

Om du vill spara pengar, men ändå vill förvara dina knivar på ett bra och säkert sätt – då är det här ett riktigt bra alternativ.

Vad är en knivlist

Magnetlist

En knivlist, också kallad magnetlist, är ett av de bästa verktygen för att förvara dina köksknivar på.

Kort och gott är det en list du monterar upp på väggen och som med hjälp av magneter håller i dina knivar.

Du behöver alltså inte lägga knivarna i fack, skåror eller små utrymmen. Eftersom du placera sidan av knivbladet på listen, så vidrör den skarpa delen av bladet aldrig något material.

En magnetlist kan sitta både vertikalt och horisontellt. Du kan placera allt från dina kockknivar, till köttknivar och brödknivar i en magnetlist.

Vilken knivlist är bäst för dig

Det finns många olika typer av magnetlister att välja på, i varierande kvalité.

När du ska köpa en knivlist behöver du tänker på:

Magnetens styrka. Billigare knivlister kan ha svagare magneter, vilket gör att de inte orkar hålla större och tyngre knivar. Se därför till att du köper en rejäl knivlist med en stark magnet.

Stor eller liten knivlist. Avgöra hur många knivar du vill hänga upp på magnetlisten. Ta mått på knivarna och jämför med måtten på listen innan du köper något. Du vill gärna inte köpa en för liten eller för stor list.

Välj rätt design. Att köpa den snyggaste knivlisten är inte alltid det bästa alternativet. Kom ihåg att den ska passa in i ditt kök, med övriga färger, teman och detaljer.

Vad är bra med en knivlist

En av fördelarna med magnetlisten är att det är enkelt att organisera dina knivar. Du kan snabbt och enkelt ta av och sätta på knivarna på listen, utan att behöva krångla med lådor, fickor eller skåror.

Knivarna är hela tiden lättillgängliga för snabb användning.

Ur ett hygieniskt perspektiv är knivlisten också väldigt bra. Eftersom knivarna inte förvaras i trånga utrymmen, så behöver du inte oroa dig för bakterier och fukt.

Knivarna hänger även ”i det fria”, utan att vidröra något. Det gör att kvalitén och skärpan på knivarna håller längre än i exempelvis ett knivblock.

Knivblock är effektivt och ett bra alternativ till knivlisten. Men knivblocket tar upp plats, eftersom det måste stå på ett bord eller köksbänken.

En knivlist är mycket mer sparsam vad gäller utrymmet i köket, eftersom den sitter på väggen och inte på köksbänken.

Hur monterar man en knivlist

Nuförtiden finns det en stor variation av magnetlister. En del av dem borras upp, medan andra knivlister är självhäftande.

Det finns även knivlister som använder dubbelhäftande tejp, lim och sugpropp.

Om du är orolig för att förstöra kaklet i köket, så behöver du alltså inte oroa dig – du kan sätta upp en knivlist utan att borra.

Läs också