| |

Bästa Knivslipen 2023: Komplett guide

Bra-knivslip

Att slipa knivar behöver inte vara dyrt eller svårt. Men det är viktigt att köpa rätt knivslip – annars riskerar du att skada och förstöra dina köksknivar. Vi hjälper dig att hitta den bästa knivslipen för din kniv.


Nuförtiden är knivslipar väldigt billiga – vilket gör att många människor köper den första bästa.

Men det kan resultera i att du använder fel maskin och därmed skadar kniven.

Vi har gått igenom de populäraste knivslipmaskinerna för att du snabbt och enkelt ska kunna identifiera den modell som passar dig och dina behov bäst.

Bästa knivslipen

Den bästa knivslipen idag är Minosharp Plus 3 MC-550. Den har tre skåror för olika typer av slipningar. Den är enkel att använda och även nybörjare kan slipa kniven så att den blir som ny igen. Med sitt låga pris och fenomenala slipning så är det ett givet köp för både hemmakocken och köksmästaren.


Bästa knivslipen: Minosharp Plus 3 MC-550

Bästa-knivslipen-Plus-3-MC-550

Den här knivslipen har tre skåror för att slipa dina knivar i.

En för grovkorn, en medium och en finkornig för att kunna polera och underhålla knivarna.

Du kan med andra ord reparera skadade knivar, skärpa slöa knivar och underhålla knivar som håller på att bli slöa.

Med andra ord allt du behöver för ditt knivset.

Effekten på de tre slipstenarna är dessutom superb! Knivarna kan bli sylvassa. Mycket vassare än när de har slipats i andra, dyrare, maskiner.

Det faktum att det är en av de billigare knivslipsmaskinerna höjer betyget än mer. För under 400 kronor är det definitivt ett kap.

MC-550 är utan tvekan en av de populäraste sliparna på marknaden idag. Andelen positiva omdömen slår de flesta konkurrenter – vilket inte är så konstigt.

Maskinen gör knivarna som nya igen, erbjuder tre olika slipinställningar och den är väldigt billig – vi kan inte önska något mer.

En given favorit och bäst i test-vinnare i år!


Väldigt populär: Vulkanus Classic knivslip VG2

Vulkanus-Classiv-knivslip

Den tidigare versionen av Vulkanus classic var väldigt populär och fick mängder av positiva recensioner.

Men man tog tillbaka knivslipen – och kom tillbaka med en ny version som är ännu bättre.

För dig som använder den äldre modellen, så har VG2 fått enklare slipbyglar att byta ut, stålen håller längre och fjädringen i byglarna är förbättrade.

Man har även gjort det enklare att separera byglarna när du ska finpolera bladet.

Det vi gillar mest är hur snabbt knivarna blir vassa igen. Det räcker med ett par drag för att kniven ska bli som ny igen.

Att den är så enkel att använda, även för dig som aldrig tidigare använt en knivslip, är en bonus.

Du kan även slipa tandade brödknivar i den här slipen, vilket långt ifrån alla knivslipmaskiner kan göra.

Man kan också rengöra den i diskmaskinen.

Prismässigt ligger den i överkant. Det är helt klart värd sitt pris, men det finns billigare modeller att köpa.

Men om du är ute efter hög kvalité, enkel användning och minimalt med ansträngning för att göra kniven vass – då är det få som slår VG2.


Enkel att använda: Global G-91

Global-G-91-knivslip

Global producerar några av världens bästa knivar. Så att de också har bra knivslipar är inte speciellt förvånande.

G-91 har keramiska sliphjul och handtaget är gjort av hårdplast. Den känns kvalitativ och stabil att använda.

Det är just användarvänligheten som gör att vi gillar den här knivslipen. Den är enkel, smidig och lättförståelig.

Även om du aldrig ens sett en knivslip tidigare, så kommer du att kunna använda den här med lätthet.

Maskinen är dessutom väldigt effektiv och gör gamla knivar vassa igen. Det känns som att knivarna återigen är i samma skick som när de kom från fabriken.

Faktum är att knivarna i vissa fall blev vassare än när de var nya. Utan att vi behövde applicera tryck vid slipningen!

Men det finns en nackdel med G-91, och det är att det bara finns två skåror. Den ena är fin och den andra är grov.

Varför man har valt att inte använda tre skåror för tre olika korn är ett mysterium för oss. Vi hade definitivt förväntat oss mer från Global. Det sänker betyget med ett par snäpp.

Om vi bortser från att det bara finns två slipinställningar så är det en kanonbra knivslip. Den är billig, enkel att använda och har ett material av väldigt hög kvalité – precis som alla Globals produkter.

För att inte nämna det viktigaste: den gör dina knivar väldigt vassa.


Bästa budgetval: Anders Petter Backaryd knivslip

Bästa-budget-knivslip-Anders-Petter-Backaryd

En knivslip kostar i regel inte speciellt mycket.

Men om du vill vara väldigt ekonomisk och komma undan så billigt som möjligt, utan att behöva kompensera med kvalitén, då är Backaryd den bästa knivslipen för dig.

Designen på maskinen är stilren och lyxig. Sett till utseendet så hade den kunnat kosta ett par hundralappar till.

Maskinen slipar förvånansvärt bra för den här prisklassen. Den får jobbet gjort – och du behöver inte ens anstränga dig.

Vi var hårda mot Global för att deras knivslip bara hade två skär.

Men vi är snällare mot Anders Petter, deras maskin har också bara två skåror – men vi kan inte förvänta oss något annat i den här prisklassen.

Den ena skåran är ett keramiskt bryne som finslipar kniven efter varje eller varannan användning. Bara för att underhålla bladet så att den behåller sin skärpa.

Den andra skåran är ett diamantbryne och den bör du bara använda när kniven har blivit slö – eftersom den också avverkar en del metall.

Maskinen är alltså inte så bra för knivar med skador och hack, men för slöa knivar och allmän underhållning så är den fantastisk.

Backaryd kostar under 300 kronor, vilket för ses som ett riktigt kap.

Man hade kunnat höja priset och vi hade fortfarande listat den som en av de bästa knivslipmaskinerna. Men då hade vi krävt att de satt i tre skåror istället för bara två.

Ett toppenval som ger mycket för pengarna!


Vad ska man ha för knivslip

Kockkniv-på-skärbräda

Vilken typ av knivslip du behöver beror på din knivs hårdhet, storlek och vinkel.

När du ska köpa en elektrisk knivslip rekommenderar vi att du väljer en som har flera faser. Annars finns risken för att den enbart slipar hårt och inte polerar.

Man brukar beskriva de olika faserna som grov, medium och fin.

Det är väldigt viktigt att knivslipen passar din kniv. Tillverkare är väldigt noga med om slipen kan slipa europeiska eller japanska knivar. Vissa maskiner kan slipa båda två med olika inställningar.

Nuförtiden finns det till och med knivslipar med diamantbeläggning, så att du även kan slipa din keramiska kökskniv hemifrån.

För att få tips på specifika knivar rekommenderar vi att du läser vårt bäst i test här ovanför. Där har vi recenserat de bästa knivsliparna för en rad olika köksknivar.

Innan du köper en knivslip

Även om knivslipsmaskiner blir allt vanligare i svenska hushåll, så är det fortfarande ett relativt nytt fenomen.

Om du ska köpa en knivslip för första gången kan det vara svårt att veta exakt vad man ska leta efter.

Här är vad vi lade extra fokus på i vårt knivslip bäst i test.

Är den enkel att använda och förstå

Att dra sin älskade kockkniv genom en elektrisk maskin kan vara farligt om du inte vet vad du gör.

Därför är det viktigt att manualen och knapparna på maskinen är enkla att förstå. Man ska kunna navigera och hantera knivslipen utan att vara en professionell köksmästare.

Hur många inställningar har den

När du slipar knivar så gör du inte på samma sätt varje gång. Kornen i knivslipen är av enorm betydelse.

Här nedanför går vi igenom exakt vilka korn du behöver för att få bästa möjliga resultat.

Kort sammanfattat så används grovkornigt för att slipa skadade knivar. Medium-korn är bra för slöa knivar som inte är skadade. Finkornigt används för att polera och underhålla skärpan på kniven.

En del knivslipar erbjuder flera inställningar och variationer av korn. Vanligtvis kan en maskin använda medium- och finkornigt.

Materialet på knivslipen

Materialet i maskinen kan vara avgörande för hur resultatet blir när du slipar knivar.

Diamant är ett av de hårdaste och mest uthålliga materialet, vilket också gör det till ett av de bästa materialen. Framförallt om din kniv är gjord av keramik.

Andra material är inte lika hårda och brukar därför vara billigare.

Hur snabb är knivslipen

Som nybörjare tar det givetvis längre tid att slipa kniven än om någon som slipat knivar i 10 år använder maskinen.

Men det ska vara rättfram och relativt tidseffektivt att använda en knivslip.

Vi har därför tittat på hur snabb och effektiv slipen är.

Dyr eller billig knivslip

När det kommer till knivslipar så får du ofta vad du betalar för. Det finns ingen anledning att stoppa in en kökskniv för 2000 kronor i en knivslip för 100 kronor. Det är för riskabelt.

Som tur är kostar knivslipar väldigt lite idag. De allra bästa knivsliparna behöver inte kosta mer än 500-600 kronor.

Rengöring och förvaring

När du slipar knivar så avlägsnas metall från bladet. Dessa metallpartiklar kan ibland fastna på insidan av knivslipen.

Du vill därför ha en maskin som är enkel att rengöra och tömma på metall och smuts.

Eftersom de flesta hemmakockarna inte slipar knivar varje dag, så vill vi ha en knivslipsmaskin som tar upp minimalt med plats.

Många knivslipar idag är designade för att passa vanliga hushåll och inte bara restauranger. De har därför ofta en smart design som gör att de kan förvaras i köksskåpet utan att ta upp onödigt med plats.

Rätt korn för din kökskniv

Kniv-med-kött

Grovheten på kornen i knivslipen avgör hur lätt eller hårt kniven kommer att slipas.

Ju grövre stenen och kornen är, desto mer slipas bort. Även en del av metallen på bladet försvinner, så använd inte grovkornigt för ofta.

Om din kniv är skadad så vill du använda en grov slipsten.

Om kniven är slö men oskadad, då bör du använda en knivslip med medium- och fin slipsten.

Grov slipsten

En grov slipsten består av 700 korn eller mindre. De används för knivar med skador, jack eller hack i bladet.

Eftersom grova slipstenar även slipar bort en del av metallen, så bör du vara försiktig och inte använda den här typen i onödan.

Medium slipsten

Slipstenar som benämns som medium har mellan 800 och 2000 korn. De är perfekta för slöa köksknivar som inte är skadade.

Om din kniv är slö och gammal, men saknar jack och hack i sig, då är medium väldigt effektivt för att göra den vass igen.

Fin slipsten

De fina kornstenarna har över 3000 korn. Den polerar knivbladet och gör det extra vasst.

Den här typen reparerar inte skadade blad. Istället bör den användas för att förfina ytan och göra skärpan extra vass.

Hur vet jag om min kniv behöver slipas

Kökskniv-matlagning

En slö kniv är en farlig kniv. Om din kniv inte är tillräckligt vass för att på ett enkelt sätt skiva igenom vissa råvaror, så är det dags att slipa den.

En slö kniv är alltid en risk och du risker att slinta eller glida med den.

Här är 4 enkla test för att se om kniven behöver slipas.

1. Känn på kniven

Det enklaste och första du bör göra är att försiktigt känna på knivbladet.

Det bästa är om du har referenspunkt och vet hur vass kniven var tidigare. Då är det enklare att avgöra om kniven har blivit slö eller ej.

Om kniven känns rundad eller matt, då kan det vara dags för att slipa den.

Är det så att kniven inte är vass överhuvudtaget och mer känns som en smörkniv, då är det dags att köpa en knivslip. Om bladet inte är skadat kan du använda en elektrisk knivslip med en medium- och fin slipsten.

2. Testa knivbladet på en lök

Det här är ett traditionellt test för att se om kniven är tillräckligt vass.

Allt du behöver göra är att ta fram en lök och skiva den.

En bra och vass kniv tar sig igenom löken utan problem. Om kniven är slö kommer det vilja glida av löken istället för att skära igenom den.

Kom ihåg att vara försiktig när du genomför det här testet. Om din kniv är slö så kommer den att glida åt sidan mot dina fingrar. Tryck därför inte för hårt eller snabbt.

3. Skiva en tomat

Även det här är en klassisk metod för att testa om kniven är vass eller slö.

Ta fram en tomat och skär igenom den.

För att kunna skära igenom tomatens skinn krävs en vass kniv. Om kniven är slö, så kommer skinnet på tomaten att krossas istället för att skäras.

Det ska även gå enkelt att skära igenom tomaten. Behöver du applicera tryck för att skära igenom tomaten är det troligtvis dags att slipa kniven.

4. Skär i ett papper

En av de första reglerna när det kommer till köksknivar är att de aldrig någonsin ska användas till något annat än mat.

Men regler är, som bekant, till för att brytas.

Så länge du genomför det här testet en gång i knivens liv så tar den ingen skada.

Ta fram ett vanligt A4-papper och håll upp det med ena handen. Med andra handen drar du kniven uppifrån och nedåt.

Vassa knivar tar sig igenom pappret med enkelhet.

Om du märker att kniven får problem med att skära i pappret eller att snittet blir extremt ojämnt – då har du med största sannolikhet en slö kniv i din hand.

Hur ska man slipa sina köksknivar

Nyslipad-kniv

Det enklaste sättet att slipa sina köksknivar på är med hjälp av en knivslip.

Ja, såvida du inte skickar in knivarna till en professionell slipare.

Allt du behöver göra är att lägga knivbladet i skåren på rullslipen och dra kniven fram och tillbaka.

Läs vår artikel om hur man slipar köksknivar hemma.

Det går snabbt och är väldigt effektivt. Men det gäller att du använder rätt knivslipmaskin för din kniv.

Hur ofta ska man slipa sina knivar

I många fall behöver köksknivar egentligen bara underhållas och finslipas med hjälp av ett brynstål.

När man slipar en kniv så tar man bort en del av metallen – vilket kan vara onödigt om kniven bara behöver skärpas och underhållas.

En del knivslipsmaskiner har en inställning även för finslipning, så man är inte begränsad till att bara använda ett honstål.

Hur ofta man ska slipa knivar är väldigt individuellt. Det beror på knivens kvalité, hur ofta den används och vad man använder den till.

En kockkniv som används dagligen till att skära kött och frukt kommer att behöva underhållas och slipas oftare än en kniv som hackar grönsaker en gång i veckan.

För knivar som används regelbundet, bör du underhålla den med en gång i månaden med hjälp av en finkornig slipmaskin eller ett brynstål.

Om du har en finare kniv så kan det vara bra att skicka den till en professionell slipare en eller två gånger om året.

Knivslip eller slipsten

Knivslipen är mycket lättare att använda än slipstenen.

En slipsten kräver att du håller kniven i rätt vinkel och att du applicerar tillräckligt med tryck.

Fördelen med slipstenen är att du kan anpassa slipande utefter kniven och dess vinkel. Medan en elektrisk knivslip endast har en vinkel.

En slipsten förverkar dessutom mer metall än exempelvis brynstålet gör. Vilket gör det enklare att slipa skadade knivar.

Även en del elektriska knivslipar har grovkornig slipsten på insidan, som gör att du kan slipa och reparera skadade blad.

Om du vet vad du gör, så kan en slipsten ge ett mycket bättre resultat. Men det är på bekostnad av bekvämlighet, tid och enkelhet.

För kocken som vill slipa sina knivar hemma, så är knivslipen i många fall det bästa alternativet.

Knivslip eller bryne

Ett brynstål eller skärpstål är ett billigt sätt för att slipa dina knivar på.

Brynstålet är bra för att underhålla dina knivar och se till så att de har kvar sin skärpa. Man brukar oftast använda bryne för att slipa brödknivar, eftersom de har ett tandat blad.

Nackdelen med bryne är att de inte har en lika slipande effekt som övriga metoder – eftersom brynet inte avverkar lika mycket metall.

Det är enkelt att slipa knivar med hjälp av ett brynstål, men om kniven redan är slö eller skadad så är en knivslip oftast det bästa alternativet.

Läs också