|

Kockkniv eller santoku – Så väljer du rätt

Kockkniv-lagar-mat

I den här artikeln går vi igenom skillnaderna och likheterna mellan den västerländska kockkniven och japanska Santoku.


Båda knivtyperna beskrivs och används som kockknivar, men de skiljer sig en hel del från varandra. Vilket gör att de ofta används på olika sätt.

Inledningsvis går vi igenom respektive knivs karaktärsdrag och styrkor, för att sedan jämföra deras fördelar och nackdelar.

Vad är en västerländsk kockkniv

De västerländska kockknivarna härstammar från Tyskland och Frankrike. De görs i främst rostfritt stål, men finns också i kolstål och keramik.

Kockknivar från Europa är oftast mellan 17 och 23 cm långa.

Även om det finns modeller som sträcker sig upp mot 35 cm. Dessa är främst gjorda för att arbeta med stora köttbitar.

Längre blad är bra för arbetsuppgifter bestående av stora köttbitar eller frukter. Med konsekvensen att de är mindre bra på att tillreda små råvaror som kräver precision.

Västerländska kockknivar har en vinkel på 20 till 22 grader. Dess topp är spetsig och kanten är krökt.

De tenderar att vara väldigt stryktåliga och är bra på att skära i kött.

Vad är en Santoku

Santoku-kniven kommer från Japan och dess namn betyder ”tre förmågor”.

Dessa tre förmågor brukar beskrivas som: hacka, skiva och tärna.

En del menar på att de tre förmågorna också åsyftar kött, fisk och grönsaker. Det vill säga de livsmedel som kniven ämnar användas till.

Santokun brukar göras i rostfritt stål, keramik eller kolstål.

Kniven är kort. Vanligtvis brukar de mäta mellan 12 till 23 cm på längden.

Vinkeln på santoku-knivar är 12 till 15 grader. Knivens rygg går ner mot spetsen. Knivspetsen brukar också vara rakare än västerländska kockknivar.

Santokun är ett multiverktyg som kan hantera både kött, fisk, grönsaker, frukt och örter. Tack vare dess korta längd och lätta vikt är den mycket smidig att arbeta med.

Tack vare det hårda stålet, så har de en exceptionell skärpa – men det betyder också att de är ömtåliga.

Skillnaden mellan västerländska knivar och Santoku

Kockkniv-skär-i-fisk

De båda knivtyperna skiljer sig en hel del från varandra vad gäller storlek, vinkel och form.

Santoku tenderar att vara mycket kortare, vilket gör att de passar bättre för små livsmedel och fina snitt.

Den västerländska kockkniven är större och robustare. Vilket gör den mycket bättre anpassad för stora köttbitar än santokun.

Kockknivar från Europa är även mycket slitstarkare och tåligare.

Det är inte ovanligt att man kan hacka genom ben med den här typen av kniv, medan den japanska kockkniven skulle gå sönder vid för hårda livsmedel.

En santoku gör sig bäst genom att hacka eller skiva. Medan den västerländska kockkniven ofta ger utrymme för en gungande teknik, där du lutar kniven fram och tillbaka, likt en gungbräda i lekparken.

Japanska kockknivar är vassare

Santokun är vassare och har ett hårdare stål, så passar den bra för att tillreda frukt, grönsaker, örter och fisk.

Eftersom det japanska köket inte lagar kött i samma utsträckning som i västvärlden, så är deras kockknivar inte utformade för det.

Västerländska kockknivar är däremot riktigt bra på att hantera båda kött, fågel, frukt och grönsaker. Deras mjuka stål gör att de är mer stryktåliga, hållbara och inte behöver slipas lika ofta.

Med förutsättningen att du använder en bra skärbräda som inte är slitsam för kniven. Använd alltid skärbrädor av antingen trä eller plast.

Japanska kockknivar är slipade på bara ena sidan, vilket innebär att knivarna är utformade antingen för vänster- eller högerhänta.

Västerländska kockknivar slipas på båda sidorna, vilket gör att de kan användas av både högerhänta och vänsterhänta.

En annan fördel med västerländska kockknivar är att de inte behöver underhållas i lika stor utsträckning som japanska köksknivar.

Santoku må vara vassare, men de behöver också skärpas oftare.

Ska jag köpa en kockkniv eller santoku

De båda knivarna är väldigt mångsidiga. Den avgörande faktorn är vilken typ av mat du lagar mest.

Här är en fusklapp för att se vilken typ som passar dig bäst.

Västerländska kockknivar är bra för att:

  • Komplex och flexibel hackning
  • Hacka och skiva kött. Spetsen är bra för att separera kycklingdelar
  • Skiva ost
  • Skiva, hacka och tärna grönsaker, frukt och nötter

Santoku är bra för att:

  • Skära kött
  • Skiva ost
  • Skiva och hacka frukt, grönsaker och nötter
  • Tärna kött och örter
  • Skapa precisa och fina skivor fisk och grönsaker

Värt att notera är att Santoku-knivar är mycket kortare och mindre. De kan därför vara för små för dig med stora händer.

Det gör också att de är bra för små och precisa arbeten. Om du föredrar att laga fisk, så är santoku oftast det bästa valet.

Den västerländska kockkniven är längre och större. Den passar därför både små och stora händer. Det gör det också lättare att skära större kvantiteter kött.

Japanska knivar behöver oftast inte slipas lika ofta. Det är också viktigt att komma ihåg att de ibland slipas på olika sätt. Om du köper en santoku, är det viktigt att du också använder en knivslip för japanska knivar.

Om du lagar mycket kött, så brukar den västerländska kockkniven vara det bästa alternativet.

Läs också