Köksknivar

Hacka lök, filea fisk och skära i kött. Det finns en specifik kökskniv för varje individuell uppgift.

Kökskniven är ett av de viktigaste redskapen i köket. Men det gäller att du har en bra kniv – och att du hanterar den på rätt sätt.



Köksknivar-på-skärbräda

Bästa köksknivarna

Ta hjälp av våra tester och omdömen för att se vilka köksknivar som är mest prisvärda just nu.

Köksknivar

Olika-köksknivar

Det finns många olika typer av köksknivar. Alla med sina fördelar och nackdelar.

Här är allt du behöver veta om respektive kökskniv.

Kockkniv

Kockkniven kan användas till det mesta. Det är en ”allt-i-allo”-kniv. Du kan hacka lök, skära potatis, kött och filea fisk med kockkniven.

Medan andra knivar är specialiserade på enstaka uppgifter, så är kockkniven utformad för att kunna hantera de flesta arbetsuppgifter i köket. Man brukar säga att kockkniven är bra på det mesta, men inte bäst på något.

Alla kök bör ha en kockkniv. Ingen annan kniv är så flexibel och mångsidig.

Köttkniv

I folkmun kallas den för köttkniv, men den professionella benämningen är förskärare eller trancherkniv.

De här knivarna har ett väldigt långt blad. De kan vara upp mot 40 cm långa.

Längden på bladet gör det enklare att dra långa och djupa snitt i köttet med ett enda drag.

Om du lagar mycket kött i stora stycken, så är förskäraren ett måste.

Köttyxa

Vanliga köksknivar går sönder eller blir slöa när du skär i ben. Köttyxan, däremot, används för att skära i ben – utan att ta skada.

Köttyxor har ett rektangulärt blad som är mycket tjockare än andra köksknivar.

När du använder köttyxan så hugger du i köttet, istället för att skära i det.

Grönsakskniv

Grönsakskniven används för att hacka frukt och grönsaker. Eftersom man hackar med dem, så har de ett brett blad som påminner en del om köttyxan.

Kom ihåg att du inte ska hugga med en grönsakskniv, utan istället hacka grönsakerna.

Ostkniv

Det finns väldigt många typer av ostknivar, beroende på om du vill skära hård- eller mjuk ost.

Beroende på vilket typ av ost som ska skäras, så ser ostknivarna annorlunda ut.

För stora kvantiteter hårdost brukar man använda en ostkniv med ett långt och smalt blad. De kan också ha tandade blad, för att lättare kunna skära i den hårda osten.

De ostknivar du sett som har hål i bladet, är gjorda för att skära i mjukare ostar. Hålen är där för att osten inte ska klibba fast i bladet.

Filékniv

Filéknivar är långa, vassa och har smala blad. Det är också viktigt att bladet är flexibelt och böjbart, så att du enkelt kan följa fiskens form när du filear.

Man brukar också kunna använda filéknivar till att skära bort fett från kött, men också mjukare skal från frukter.

Laxkniv

Laxkniven är lång, för att du ska kunna skära långa och tunna skivor i fisken med ett enda snitt.

För att kniven inte ska förstöra köttet, så har laxknivar en rundad spets på bladet.

Precis som ostknivar, så har vissa laxknivar hål i bladet. Det motverkar att fiskslamsor fastnar i bladet.

Du kan använda en laxkniv till att både förbereda och filea fisk.

Svampkniv

Svampknivar har ett unikt utseende. Vid handtaget sticker det ut en liten borste eller pensel. Den är till för att borsta bort smuts och blad från svampen.

Bladet är ganska litet och hårt och är gjort för att du ska kunna skära av svampen vid foten.

Tomatkniv

Tomatknivar är ganska ovanliga hemma i köken, men desto vanligare i restauranger.

Att skära tomat är lite av en konst. Det krävs precision och fina snitt. En tomatkniv är utformad för att skivorna ska bli jämna och för att skinnet på tomaten inte ska bli förstört.

Tomatknivar har vassa räfflade blad, för att du enkelt ska kunna penetrera det sega skinnet på tomaten.

Skalkniv

En av de minsta köksknivarna som finns – men också en av de mest använda.

Den är liten, flexibel, vass och mångsidig. Den kan skala, men också skära och skiva.

Oavsett var i världen du befinner dig och vilken mat du än lagar, så kommer skalkniven ofta väl till hands.

Ostronkniv

Att äta ostron är inte det lättaste. Ostronkniven är utformad för att du snabbt och enkelt ska få upp ostronen.

Ostronkniven har ett litet, men väldigt kraftfullt knivblad. Den tar sig enkelt igenom ostronet och bänder sedan upp den.

Om du sällan äter ostron är ostronkniven bortkastat med pengar. Men för ostronätare är det ett måste i ditt knivset!