| |

Bästa köksvågen 2023: Komplett guide

Digital-köksvåg

Det är skillnad på köksvåg och köksvåg. Både vad gäller pris och kvalité. Vi har listat den bästa köksvågen inom varje kategori och prisklass – så att du enkelt kan hitta den som passar dina behov.


Köksvågen är ett av de viktigaste köksredskapen vi kockar har.

Men det gäller att du köper en våg som kan väga ingredienserna med exakt noggrannhet. Den ska var lika snabb som enkel att använda – vilket långt ifrån alla är.

För att du ska undvika eventuella fallgropar med köksvågar som visar fel vikt, eller som går sönder efter ett år, så har vi recenserat och listat de bästa köksvågarna på marknaden idag.

Bästa köksvågen

Den bästa köksvågen idag är Soehnle Page. Den har 1 grams noggrannhet och en kapacitet upp till 15 kilo. Den är tillverkad av härdat glas och har en lättanvänd touch-display. Du kan också se utländska viktenheter. Vi gillar verkligen vågens hold-funktion så att du se resultatet även efter vägningen. Helt klart den bästa köksvågen på marknaden just nu!


Bästa köksvågen: Soehnle hushållsvåg Page

Soehnle-köksvåg-page

Helt klart vår absoluta favorit i år. Även om vi, generellt sett, försöker undvika köksvågar gjorda av glas – så gillar vi verkligen det härdade glaset man tillverkat i den här vågen.

Den saknar också skarvar på kanterna, vilket gör den enkel att rengöra.

Vågen är väldigt precis och passar både små och stora ingredienser. Den kan mäta med 1 grams noggrannhet och har en maxvikt på 15 kg.

Du kan med andra ord väga både örter, växter och tyngre livsmedel, så som kyckling och kött.

Vi gillar verkligen hold-funktionen. Den gör så att resultatet visas även 10 sekunder efter att du vägt ingrediensen. Så även om du blockerat displayen med en tallrik kan du fortfarande se resultatet efteråt.

På undersidan kan du också ändra viktenheter, så att du kan väga maten även med utländska mått.

Vågen är lite större än vad vi hade förväntat oss. Den ser ganska liten och kompakt ut på bilder, men i verkligheten tar den upp en del plats. Men det är normalt, med tanke på hur stora livsmedel den kan väga.

Det enda negativa med Soehnle Page är priset. Det är helt klart den dyraste köksvågen i årets test. Räkna med att betala mellan 700 och 800 kronor.

Än dock, är det den bästa köksvågen för i år. Om du vill ha hög kvalité, enkel användning och bra funktioner – då är det här ett riktigt bra köp!


Redaktörens val: Champion Köksvåg

Champion-köksvåg-silver

Det här är en simpel och stilren köksvåg med alla de finesser och funktioner du kan tänkas behöva.

Dessutom till ett lågt pris. Den kostar mellan 200 och 300 kronor, vilket får ses som ett kap.

Displayen är tydlig och kan mäta g, ml, oz och fl.oz.

Vågen har en maxkapacitet på 5 kg och en känslighet på 1 gram.

Den är utrustad med en automatisk avstängningsfunktion, samt en nollställningsfunktion.

Vågen är liten och kompakt. Den är ungefär 21 cm på längden och 15 cm bred. Vi gillar verkligen den nätta designen, då den tar upp minimalt med plats.

Nackdelen är att om du ska väga något med en normalstor tallrik så skyms displayen. Om du ska väga stora kvantiteter kött eller en stor kyckling, så rekommenderar vi därför att du väljer en lite större köksvåg.

Överlag är vi riktigt nöjda med den här köksvågen. Den är billig, men har alla de funktioner som behövs i en köksvåg.

Helt klart en av de smidigaste och mest lättanvända köksvågarna på marknaden idag.


Bästa budget köksvåg: Day Digital köksvåg

Day-Digital-köksvåg-avlång

Eftersom den här vågen endast kostar 100 kronor, så hade vi inte speciellt höga förväntningar.

Men den presterar långt över våra förväntningar!

Först och främst är Day Digital riktigt snygg. Den är svart och gjord i glas, med en relativt stor och tydlig display. Den ser stilren och elegant ut. Man skulle kunna tro att den kostar det dubbla i pris.

Day Digital har en automatisk avstängningsfunktion, samt en Tara-knapp, så att du snabbt och enkelt kan nollställa vågen.

Vågen kan visa både gram och kilo, oz och lb. Så den är perfekt för dig som vill följa även amerikanska recept när du lagar mat.

Den är lätt att använda och varje funktion är logisk och enkel att förstå sig på.

Vi gillar också den minimalistiska designen, då den tar upp lite plats i köket. Du kan med enkelhet förvara den i en kökslåda när den inte används.

Det här är helt klart den bästa köksvågen på en budget. Den är simpel, enkel att använda och väger ingredienserna med en bra precision. Du får väldigt mycket för pengarna.


Bäst design: Soehnle Hushållsvåg Bambu

Soehnle-köksvåg-bambu

Soehnle har några av de bästa köksvågarna på marknaden just nu. De tenderar att ha ett lite högre pris, men när det kommer till kvalité och funktionalitet är det få som kan konkurrera med dem.

Deras Bambu-hushållsvåg är definitivt den snyggaste vågen. Vi älskar den snygga och traditionella designen – som dessutom är hygienisk.

Om du har ett kök med mycket trä, då passar den här vågen in perfekt.

Funktionsmässigt så har vågen allt vi behöver: auto-off-funktion och en tara-funktion för nollställning.

Vågen är ganska liten och mäter 20 cm på bredden, 16 cm på djupet och är 2 cm hög. Vi gillar också fötterna på undersidan som gör att vågen håller sig på plats.

Precis som Soehnles övriga köksvågar, så har den en noggrannhet på 1 gram och kommer med en 5 års garanti. Vilket är en mycket givmild garanti om man jämför med andra tillverkare.

Om du letar efter en bra köksvåg som också ser bra ut – då är det här ett självklart köp.


Hitta den bästa köksvågen för dig

Köksvåg-på-köksbord

Om du köpt en köksvåg på måfå i en matbutik, så har du med största sannolikhet upplevt skillnaden mellan en bra och dålig köksvåg.

Köksvågen är inte en komplex produkt, till skillnad från annan köksutrustning – men den kräver precision.

Det innebär att alla köksvågar inte presterar lika bra. Snarare tvärtom, de kan skilja sig ganska mycket från varandra.

Här är allt du behöver tänka på när du ska köpa en köksvåg till köket.

Analog eller digital köksvåg

De flesta köksvågar idag är digitala, men det finns fortfarande ett par analogiska matvågar kvar på marknaden.

En digital köksvåg behöver laddas upp, antingen genom batterier, strömkabel eller en USB-sladd. Den mekaniska vågen behöver ingenting.

Även om en analog köksvåg har en trevlig och traditionell känsla, så föredrar vi digitala vågar. De har oftast en upplyst display, kan mäta olika måttenheter och erbjuder många fler funktioner.

Displayen

Du vill givetvis ha en snygg matvåg som passar in i kökets tema.

Men vi rekommenderar också att du tittar på bakgrundsbelysningen och storleken på displayen. Du vill inte behöva ta på dig glasögonen varje gång du ska väga olika ingredienser.

Om du dessutom lagar mat med barn eller barnbarn så kan det vara hjälpsamt för barnen att kunna se vad som visas på displayen också.

Viktkapacitet

Nuförtiden har köksvågar blivit mycket bättre på att väga både tunga och lätta ingredienser.

Oftast kan vågen väga ingredienser mellan 1 gram och 5 kg.

Vissa köksvågar kan väga livsmedel som vägar så lite som 0.3 gram. Andra vågar är mer specialiserade på tyngre livsmedel och klarar av upp mot 15 kg.

När allt kommer till kritan, så handlar det om vad du brukar väga. Om du främst ska väga örter, växter och bakpulver – då vill du ha en så känslig våg som möjligt.

Om du väger stora kycklingar, fisk och kött, då vill du ha en våg som klarar av lite tyngre livsmedel.

För vanlig husmanskost brukar 1 gram till 5 kg räcka gott och väl.

Måttenheter

I Sverige mäter vi livsmedel i gram och kilon. Men många människor laddar hem recept på engelska, vilket innebär att ingredienserna mäts upp i antingen ounces eller pounds.

Om du använder dig av recept från USA, så kan det vara bekvämt att ha en våg som kan väga livsmedel med amerikanska måttenheter. Då slipper du omvandla pounds till kilo.

Användarvänlighet

En köksvåg ska vara enkel, snabb och kräva minimal underhållning.

Vi föredrar därför köksvågar som har få knappar, eftersom det gör det enklare att rengöra den. Ännu bättre om knapparna är laminerade, så att socker, mjöl och annat inte fastnar i knapparna.

Vi gillar också vågar som har en automatisk avstängning, för att spara på batterierna.

Vanligtvis brukar vi undvika köksvågar som är gjorda av glas. De kan vara lite svårare att rengöra, men, framförallt, är de väldigt delikata. Du vill ha en pålitlig och stryktålig våg som inte går sönder vid intensiv användning.

Det är också rekommenderat att köpa en köksvåg som är vattentät – allra främst om du planerar att väga vätskor.

En annan viktig funktion är tara-funktionen. Det är knappen som gör att du kan nollställa matvågen när du har en korg eller bunke på vågen, så att bara innehållet vägs.

Dyr eller billig köksvåg

Till skillnad från annan köksutrustning så är köksvågar relativt billiga. Du kan hitta en bra köksvåg för mellan 250 och 800 kronor.

Under årets test har vi även hittat köksvågar som kostar så lite som 100 kronor, men fortfarande konkurrerar med modeller i de högre prissegmenten.

Men kom ihåg att en billig köksvåg kan sakna några av de funktioner som finns på dyrare varianter.

Läs också