| |

Kolsyremaskin bäst i test 2023: Komplett guide

Att kolsyra ditt eget vatten är inte bara roligt, enkelt och mer hälsosamt. Det spar också en hel del pengar! Vi har listat årets bästa kolsyremaskiner, så att du kan hitta den modell som passar dig bäst.


Det finns en hel del kolsyremaskiner till överkomliga priser för privatpersoner idag. Oftast står det mellan SodaStream, Aarke och Aqvia.

Vi har testat några av de populäraste maskinerna för att se vilka som ger mest för pengarna.

Bästa kolsyremaskinen

Den bästa kolsyremaskinen idag är SodaStream Duo. Den är portabel och väldigt enkel att använda. Du kan själv justera hur mycket kolsyra du vill tillsätta i vattnet. Kvalitén på maskinen är riktigt hög, samtidigt som den är riktigt snygg!


Bästa kolsyremaskinen: SodaStream Duo

SodaStream-Duo

Duo är SodaStreams senaste modell av kolsyremaskiner. En exceptionellt bra maskin som prickar alla våra punkter för vad som gör en bra kolsyremaskin.

För att göra vårt test lite mer intressant, så lät vi en person som aldrig tidigare använt en kolsyremaskin installera och använda Duo. Vilket gick klanderfritt.

Instruktionsboken är väldigt klar och tydlig med hur man sätter i cylinderflaskan och sedan börjar använda maskinen. Det finns både bilder och text som visar hur du gör.

Det gick supersnabbt att ta bort kåpan på baksidan och sätta i cylindern. Inga skruvar eller knepiga lås behövde tas bort.

Du får två flaskor med Duo; en i glas och en i plast, som både kan rengöras i diskmaskinen. I båda flaskorna finns en markering som visar hur mycket vatten du kan fylla dem med, så att du inte riskerar att hälla i för mycket.

Allt du behöver göra är att placera flaskan i utrymmet på framsidan, låsa locket och sedan börja kolsyra. Eftersom det är en manuell kolsyremaskin så tillsätter du kolsyran med hjälp av knappen på ovansidan.

Håll nere knappen i en sekund tre gånger för att få ”normal kolsyra”. För att öka mängden kolsyra kan du trycka 4-5 gånger. Supersmidigt och mycket bekvämare än elektriska kolsyremaskiner där du måste ty dig till tillverkarens förinställda inställningar.

Kvalitén på Duo är riktigt bra. Vi hittade inga detaljer eller material som löper risk att förstöras vid intensiv användning. Allt känns stabilt, säkert och kvalitativt.

Vi gillar att maskinen är helt manuell. Det vill säga, du behöver inte koppla in den i eluttaget eller använda batterier. Det gör att du kan ställa kolsyremaskinen vart som helst i huset.

Helt klart den bästa kolsyremaskinen för i år! Användarvänligheten, kvalitén och portabiliteten är oslagbar!


Redaktörens val: Aarke Carbonater 3

Aarke-premium-kolsyremaskin

Det här är en riktig premium-maskin, både till utseendet, materialet och prestandan. Det är en kolsyremaskin du förväntas se på fik, restauranger och riktiga entusiaster.

Maskinen är gjord i rostfritt stål, vilket ger en blank och exklusiv känsla.

Allt du behöver göra är att skruva fast en av de två flaskorna som följer med, och sedan dra i spaken för att tillsätta kolsyra.

Hur enkelt som helst!

Att dra i spaken och se bubblorna fylla vattnet känns, i brist på bättre ord, högklassigt. Det känns mycket lyxigare och bättre än att klicka på en plastknapp.

I manualen har man dessutom skrivit ”kolsyra inte vin! Köp Champagne istället”. Vi småskrattade när vi läste det. Det är givetvis god humor, men även med en bit sanning i kommentaren. Målgruppen är de som vill ha något lyxigare och mer professionellt.

Maskinen fungerar perfekt utan några som helst problem. Den är lika enkel att använda som den är snygg. Rengöringen är också helt problemfri.

Vi har däremot ett problem med Aarkes Carbonater 3. Det följer inte med någon kolsyrepatron – utan det måste köpas separat!

För det här priset och en sån här premium-maskin, så förväntar vi oss att den ska fungera direkt, utan att vi behöver köpa saker separat. Vi var medvetna om det innan, men det sänker ändå betyget en del.

Vi älskar allt med den här kolsyremaskinen. Den är fantastiskt snygg, lyxig och enkel att använda. Vi kan kolsyra dryckerna precis så som vi vill ha dem.

Men vi tycker verkligen att Aarke ska tänka om en eller två gånger vad gäller att inkludera gaspatronen i paketet.

Än dock, är det helt klart en av de bästa kolsyremaskinerna som finns. Den är starkt rekommenderat till dig som vill ha det absolut bästa där hemma!


Väldigt populär: Aqvia AGA Exclusive

Aqvia-AGA-Excklusive-kolsyremaskin

Det här är definitivt en av de populäraste kolsyremaskinerna. Det finns en hel uppsjö av positiva recensioner och omdömen för AGA Exclusive.

Vi kan bara instämma med kören. Det är en riktigt prisvärd kolsyremaskin.

Först och främst är den väldigt lätt att hantera. Även för den som aldrig tidigare ägt en kolsyremaskin. Att sätta i gaspatronen och skruva fast flaskan är väldigt simpelt.

Designmässigt påminner maskinen en del om SodaStreams maskiner. Med skillnaden att flaskorna i AGA Exclusive skruvas fast i maskinens tak, istället för att sättas i en låda.

Maskinen ger ett elegant intryck med sitt rostfria stål och snygga blandning av silverblanka och svarta detaljer.

Maskinen kommer med en kolsyrepatron och två flaskor som rymmer 1 liter vatten vardera. Enligt Aqvia så räcker kolsyreflaskan till ungefär 50 liter kolsyrat vatten. Vilket är rimligt och klart godkänt!

För att fylla vattnet med kolsyra behöver du bara trycka på en knapp. För att få mer kolsyra i flaskan är det bara att klicka flera gånger på knappen. Hur smidigt som helst och resultatet blir riktigt bra.

Den här modellen har funnits ett tag och när vi gjorde research så hittade vi flera människor som använt maskinen i flera år utan problem. Vi hittade till och med en recensent som använt AGA Exclusive i åtta år!

Det bådar väldigt gott för hållbarheten och livslängden. Vilket inte förvånar oss, då den känns väldigt rejäl och stabil.

En exceptionellt bra kolsyremaskin som förtjänar alla positiva omdömen den fått!


Bästa budgetval: SodaStream Spirit kolsyremaskin

SodaStream-Spirit

Att gå ner ett par prisklasser är alltid riskabelt, då det brukar innebära att man kompenserat med kvalitén.

Men om du vill ha en billig kolsyremaskin vars kvalité och prestanda fortfarande är prisvärd, då är SodaStream Spirit varmt rekommenderad.

Maskinen är gjord av plast, men utan att vara delikat eller att vi känner att vi behöver vara extra försiktiga. Ta hand om den på rätt sätt och den kan definitivt hålla under många år framöver.

Spirit har en slank och fin design. Den vita färgen gör den perfekt till de flesta hemmakök i Sverige, vare sig du har vitt kakel eller köksbänkar av trä.

Det går även att köpa den i svart färg.

För att använda Spirit så behöver du bara skruva fast flaskan i taket av maskinen och sedan klickar på knappen i klassiskt SodaStream manér. Om du vill ha kolsyra, så trycker du helt enkelt fler gånger på knappen.

Det följer även med en kolsyrepatron som räcker till ungefär 60 liter vatten.

Precis som SodaStreams övriga sortiment, så är Spirit otroligt enkel och snabb att använda. Det spelar ingen roll om de kostar 800 kronor eller 2000 kronor – de alla är extremt användarvänliga.

Resultatet blir dessutom riktigt bra!

Om du har en tajt budget och vill ha en så bra maskin som möjligt, då är Spirit den bästa kolsyremaskinen på marknaden just nu. Du får väldigt mycket för pengarna.


Vilken kolsyremaskin ska man köpa

SodaStream-kolsyremaskin

Att köpa en kolsyremaskin behöver inte vara speciellt svårt. Det finns många bra kolsyremaskiner på marknaden idag – till ett bra pris!

Här är allt du behöver tänka på när du ska köpa en ny kolsyremaskin.

Manuell eller elektrisk kolsyremaskin

Skillnaderna mellan en manuell och en elektrisk kolsyremaskin är inte stor. Att ha en automatisk kolsyremaskin kan låta lockande.

Men faktum är att vi föredrar de manuella maskinerna.

Med en manuell kolsyremaskin så håller du ner en knapp för att tillsätta kolsyra i vattnet. Snabbt, enkelt och du behöver inte koppla in maskinen i ett eluttag.

Det innebär att du kan ställa maskinen var som helst. Med en elektrisk kolsyremaskin är du begränsad till utrymmen där det finns ett eluttag.

En del elektriska kolsyremaskiner har automatiska inställningar. Då behöver du bara klicka på en förinställd inställning, så att vattnet blir precis lika kolsyrat varje gång.

Prismässigt skiljer sig de två från modell till modell. Det finns manuella maskiner som är billigare än elektriska och vice versa.

För vår del så är portabiliteten med en manuell kolsyremaskin överlägsen allt annat. De är dessutom lika enkla att använda som elektriska maskiner.

Stor eller liten kolsyremaskin

Kolsyremaskiner brukar vara ganska bulkiga och ta upp mycket plats. På bilder kan de se ganska minimalistiska ut, men de tar ofta upp mer plats än du tror.

Se därför till att du kollar måtten och mäter upp köksbänken, så att du är säker på att maskinen får plats.

På baksidan av kolsyremaskinen finns en cylinderflaska som gör att vattnet blir kolsyrat. En liten kolsyremaskin innebär också att kolsyrecylindern kommer att vara mindre. Det gör att du behöver byta ut den oftare.

Vi rekommenderar därför att du köper de allra minsta modellerna, utan väljer en vanlig, medelstor, kolsyremaskin. Då slipper du köpa eller fylla på cylindern stup i kvarten.

Kolsyremaskiner nuförtiden brukar vara slanka, men höga. Se därför till att du mäter höjden på köksbänken.

Kolsyremaskiner och användarvänlighet

Det fanns en tid då kolsyremaskiner var ganska jobbiga att använda. Framförallt när det kom till att installera kolsyrecylindern på baksidan.

Idag är de flesta kolsyremaskinerna enkla att använda. Allra främst när det kommer till de största tillverkarna; SodaStream, Aqvia och Aarke.

Vi rekommenderar ändå att du läser recensioner och läser manualen innan du köper en kolsyremaskin. Vissa modeller är svårare än andra att använda och installera.

SodaStream har några av de mest användarvänliga maskinerna idag. De är lika enkla att installera som att använda – även för dig som aldrig använt en kolsyremaskin tidigare.

Vad kostar en kolsyremaskin

En kolsyremaskin kostar mellan 750 och 2000 kronor, beroende på märke, funktioner och storlek.

Det finns billigare varianter, oftast från mer okända tillverkare, men de har en tendens att vara av sämre kvalité. Det vanligaste problemet är att materialet är plastigt och lätt går sönder.

När du köper en kolsyremaskin rekommenderar vi att du inte går under 800 kronor, och att du köper en modell från de tre största tillverkarna. Då ökar du chanserna avsevärt att du får en maskin av hög kvalité som håller länge.

Vad är en kolsyremaskin

Kolsyremaskin-med-tillbehör

En kolsyremaskin är en köksmaskin som med hjälp av trycket från koldioxid skapar kolsyra i vatten eller i annan dryck.

Det kan låta avancerat, men att använda en kolsyremaskin är väldigt enkelt.

På baksidan av kolsyremaskinen finns ett fack där du kopplar in en cylinderflaska. På moderna kolsyremaskiner räcker det med att ta bort det bakre skyddet och placera flaskan. Utan att du behöver ta bort skruvar eller dylikt.

På framsidan finns ett utrymme där du kan placera din flaska, för att applicera kolsyra i vattnet.

När du placerat flaskan i maskinen, så behöver du bara trycka på en knapp för att kolsyra vattnet.

Snabbt och enkelt kan du göra din egna läsk – eller bara kolsyra ditt dricksvatten. Det gör att du på bara ett par sekunder kan göra godare och hälsosammare drycker än de som finns i butik.

Hur länge håller en kolsyremaskin

Med förutsättningen att du tar hand om kolsyremaskinen på rätt sätt, så kan den hålla i många år framöver.

Beroende på storleken på cylinderflaskan, så kan du göra väldigt många kolsyrade drycker innan det är dags att byta ut flaskan.

De flesta standardcylindrar kan producera ungefär 100 liter kolsyrat vatten innan det är dags att köpa eller fylla på flaskan.

Kan man kolsyra varmt vatten

Det är möjligt att kolsyra varmvatten, men bäst resultat får du när vattnet är kallt.

Kolsyran i varmt vatten kommer att försvinna mycket snabbare, och får en mer platt smak, än i kallvatten. Det är för att CO2-molekylerna är mer aktiva i varmvatten, vilket gör att kolsyran försvinner snabbare.

De flesta tillverkare rekommenderar att du endast tillsätter kolsyra till kallvatten. Innan du försöker tillsätta kolsyra i varmvatten, bör du läsa i instruktionsboken för din modell om det är möjligt eller ej.

Är det värt att köpa SodaStream

Glasflaska-i-kolsyremaskin

SodaStream gör några av de bästa kolsyremaskinerna på marknaden idag. De håller en hög kvalité, är användarvänliga och de brukar inte kosta speciellt mycket.

Som du kan se i vårt bäst i test, så dominerar SodaStream, Aarke och Aqvia kategorin kraftigt. Deras maskiner utvecklas ständigt och de lanserar hela tiden nya, förbättrade produkter.

När ska köpa en ny kolsyremaskin rekommenderar vi att du väljer någon av de tre ovanstående tillverkarna. Sodastream har gjort några av våra absoluta favoritmaskiner, men både Aarke och Aqvia har ett par kolsyremaskiner som är minst lika bra.

Läs också