|

Bästa kudden 2023: Komplett guide

Bästa-kudden

Kudden du sover på har en nyckelroll i din sömnkvalité och hälsa. För att du ska välja den rätta kudden för dig, så har vi listat årets bästa kuddar för varje sovposition och budget.


Om du sover 8 timmar per natt, så blir det 56 timmar i veckan och 20,440 timmar om året. Det är en hel del tid i sängen och på kudden.

Eftersom du spenderar så mycket tid i sängen, så gäller det att du har en bra kudde med hög komfort och ergonomi.

Fel typ av kudde kan inte bara förstöra sömnkvalitén, men också orsaka spänningar och smärtor i nacken och ryggen.

Vi har därför gått igenom årets bästa kuddar för varje typ av behov. Oavsett om du vill ha en mjuk, hård, hög eller låg kudde – eller om du sover på ryggen, magen eller sidan.

Bästa kudden

Den bästa kudden i år är Engmo Dun Astrid. Det är en oerhört bekväm kudde fylld med gåsdun och småfjädrar. Tyget är tillverkat av 100% bomull. Det är definitivt en av de skönaste kuddarna på marknaden just nu!


Bästa kudden: Engmo Dun Astrid

Engmo-Dun-Astrid-kudde

Bäst för: Alla sovpositioner | Fyllning: Gåsdun & småfjädrar | Fasthet: Mjuk och fast | Tyg: Bomull/twill | Tvätt: 60 grader


En fantastiskt skön kudde som ger en riktig premium-känsla. Den känns mycket bekvämare än de kuddar du köper från vanliga inredningsbutiker.

Kudden finns i tre olika varianter: låg/mjuk, hög/mjuk och hög/fast.

Om du är en magsovare så passar låg/mjuk bäst, medan de andra två passar bäst om du sover på ryggen eller sidan.

De två mjuka kuddarna är fyllda med 90% vitt gåsdun från Europa, medan den hårdare varianten består av 60% dun. Resterande innehåll är vita småfjädrar för att ge mer stabilitet och fasthet till kuddarna.

Kuddarna finns också i tre olika storlekar: 50×60, 50×70 och 50×90.

Kvalitén på kuddarna är överlägsen de flesta andra. Om inte för den precisa fyllning, så för tyget som är 100% bomullscambric. Det är som att lägga huvudet på ett moln.

Nackdelen med Astrid är priset. Den här typen av kvalité är inte billig, utan räkna med att betala mellan 1300-2500 kronor – beroende på storlek och fasthet.

Men om du värderar dina 8 timmars sömn, då är det här utan tvekan de bästa kuddarna på marknaden idag. De är supersköna och är tillverkade av material i toppklass.


Bästa kudden för nacken: Tempur Millennium kudde

Tempur-Millennium-ergonomisk-kudde

Bäst för: Rygg- och sidosovare | Fyllning: TEMPUR®-material | Fasthet: Fast | Tyg: Polyester & elastane | Tvätt: 60 grader


När det kommer till ergonomi och nackstöd så är Tempur fortfarande bäst. Deras kuddar har en fenomenal passform som är både bra för kroppen, men också sköna att ligga på.

Millennium är utan tvekan den kudde vi gillar mest från Tempur. Den här kudden är en vidareutveckling av Tempur Original.

Kudden har en böjd kant och är lite framåtlutad, för att nacken och huvudet ska hamna i korrekt position när du sover. Det inte bara ger stöd till överkroppen, men avlastar även nacken och halsen.

Vi gillar att man använder samma material som finns i Tempurs madrasser. Kudden består med andra ord av små celler som formas och anpassas efter ditt huvud och din hals.

På så sätt formas kudden efter din unika form, så att du ligger med optimalt stöd och bekvämlighet.

Kuddfodralet är mjukt och allergivänligt. Det går att ta av fodralet och tvätta i 60 grader. Enligt Tempur uppfyller det också OEKO-TEXT standard 100.

Vi är supernöjda med Millennium, det är helt klart den bästa kudden för nacken och optimal ergonomi.

Vi gillar också att den inte kostar onödigt mycket pengar, du kan få den för runt 1200 kronor. Vilket definitivt är värt investeringen – framförallt om du har problem med nacken.

En av årets absoluta favoriter!


Bästa ergonomiska kudden: Tempur Original

Tempur-Original-kudde

Bäst för: Rygg- och sidosovare | Fyllning: TEMPUR®-material | Fasthet: Fast | Tyg: Polyester & elastane | Tvätt: 60 grader


Tempur original är den där klassiska ergonomiska kudden som andra tillverkare försöker efterlikna. Originalet vars design kombinerar bekvämlighet med ergonomi.

Trots att Original har ett år på nacken, så är det fortfarande en av de bästa kuddarna där ute.

Kudden är designad för att ge dig korrekt positionering av ryggraden när du sover på rygg eller sidan. Om du är en magsovare så bör du inte använda den här typen av kudde.

Original ger ett bra stöd till både huvudet, nacken och axlarna. Precis som i Tempur Millennial, så har man använt sig av ett material som anpassar sig efter ditt huvud, hals och nacke.

Av den anledningen brukar den här kudden användas av människor som har problem med nacke, rygg eller axlar. Stödet är exemplariskt och fungerar mycket bättre än andra kuddar vi testat.

Tempur Original finns i tre olika kuddhöjder: låg, medium och hög.

Kuddfodralet av 99% polyester och 1% elestan. Det kan tas av och maskintvättas i 60 grader. Tyget har även certifierats enligt Oeko-Tex.

En underbar kudde för dig som har ont i nacke, axlar eller ryggen. Men även för dig som vill förebygga eventuella problem. Varmt rekommenderad!


Bästa hotellkudden: Ringsted Dun classic comfort

Ringsted-Dun-hotellkudde

Bäst för: Alla sovpositioner | Fyllning: Dun & fjäder | Fasthet: Medium | Tyg: Bomullscambric | Tvätt: 60 grader


Du har säkert bott på ett hotell och noterat hur fantastiska deras kuddar kan vara. Stora, fluffiga och supermysiga att ligga på.

Det är Ringsted Duns kudde på pricken. Stor, fluffig och extremt mysig.

Ergonomi och stöd i all ära, men om du vill ha maximal komfort – då kan du inte gå fel med den här kudden.

Missförstå oss inte. Kudden är fortfarande stabil, då den är mjuk på utsidan och lite fastare på insidan. Men mjukheten och bekvämligheten är nästintill perfekt.

Om du vill ha en kudde av samma kvalité som de allra dyraste hotellen – utan att behöva betala premiumpris – då är den här kudden för dig.

Kuddens fyllning består av 70% europeiskt myskandsdun och 30% andfjäder. Men man har också fyllt kärnan med 100% andfjäder för att ge en bra stabilitet till kudden.

Man skulle kunna beskriva det som att yttre skiktet av kudden är supermjukt och fluffigt, medan den absoluta inre kärnan är lite hårdare och ger stabilitet.

Den hårdheten är däremot ingen som är obekvämt eller som märks av, mer än att det gör kudden stabilare. Det är trots allt fjädrar och inte skum.

Kudden har en höjd som är ”medium” och måttet är 50×90. Med andra ord en avlång och stor kudde.

Tyget på kudden är 100% bomullscambric.

Om du vill ha en hotellkudde där hemma som ger dig maximal komfort, men också bra med stabilitet – då är det här ett självklart val. Det känns som att man sover på Grand Hotel när man har den här kudden.


Väldigt populär: Engmo Dun Cecilia

Engmo-Dun-Cecilia-kudde

Bäst för: Alla sovpositioner | Fyllning: Myskandsdun & småfjädrar | Fasthet: Medium | Tyg: Bomull | Tvätt: 60 grader


Det är inte många kuddar som erhållit så många positiva omdömen och recensioner som Engmo Duns Cecilia.

Cecilia är en fantastisk 3-kammarskudde fylld med vitt europeiskt myskanddun.

Den yttre kammaren består av 90% dun och 10% småfjädrar. Den inre kammaren består av 30% myskandsdun och 70% vita småfjädrar för stabilitet och stöd.

Kudden känns överlag väldigt lyxig. Du ligger mjukt och skönt, men har ändå tillräckligt med stabilitet för att huvudet och nacken ska få stöd.

Vi blev också förvånade över hur bra den behåller formen. Vilket är ett kvitto på kvalitén man använt för både fyllningen, tyget och sömmarna.

Cecilia har en medium-stabilitet och densitet. Supermjuk, men ändå mycket stabilitet. Det är nästan lite studs i kudden. Även efter en hel natts sömn så är fastheten precis som natten innan.

Det är alltså inte en kudde som sjunker ihop efter ett par timmar i sängen. Den behåller formen väldigt länge.

Vad vi gillar mest är ändå hur sval kudden är. Den är perfekt för de varma sommarmånaderna!

Det finns tre olika kuddhöjder att välja på: låg, medium och hög.

Även om du gillar lite högre kuddar, så vill vi notera att hög är högre än genomsnittet. Medium känns mer hög än låg, så det kan vara ett bra val även för dig som föredrar högre kuddar.

Tyget är gjort av vitt bomullscambric/twill och kantbanden är 100% bomull. Du kan tvätta tyget i 60 grader med torktumlare.

Beroende på vilken kuddhöjd du väljer, så kostar Cecilia mellan 850 och 1350 kronor. Vilket får ses som ett bra pris för den här kvalitén och bekvämligheten.

Kort och gott: vi förstår varför den har fått så många positiva omdömen. Vi är imponerade!


Vilken typ av kudde är bäst för dig

Tjej-sover-på-kudde

Att välja kudde kan vara svårt. Den enes dröm är den andres förstörda sömn.

När du köper en kudde så gäller det att den passar dig och ditt sätt att sova på. Vilken kudde som är bäst är därför högst subjektivt.

Men det går att köpa en bra kudde – utan att ha testat den först. Du behöver bara veta vad du ska titta efter för att den ska passa dina behov.

Här är allt du behöver veta.

Sömnposition

Din föredragna position när du sover är avgörande när du ska köpa en kudde.

Magsovare tenderar att föredra lite mjukare och plattare kuddar. När du sover på magen kan en kudde som är för hög orsaka nackproblem, eftersom huvudet hamnar för högt upp.

Sidosovare brukar vilja ha tjockare kuddar, eftersom det gör så att nacken, huvudet och ryggraden hamnar i en rak linje. Om kudden är för tunn så kan det orsaka spänningar i nacken.

Ryggsovare är den mest flexibla gruppen, då de kan ha både tjocka och platta kuddar. Allt handlar om personlig preferens. Vanligtvis brukar ryggsovare föredra en ”medium”-kudde, som inte är för platt men heller inte för tjock.

Fasthet

Fastheten på kudden avgör hur skön den är att ligga på, men också hur högt upp den håller ditt huvud.

En kudde kan vara hög och tjock, men om den är väldigt mjuk så kommer huvudet att sjunka in i den. Vissa människor föredrar det, men det är sällan att föredra om du sover på sidan. Då vill du ha mer stöd för nacken.

Om kudden har en hög fasthet så får du bättre stöd och stabilitet. Den kommer, med största sannolikhet, hålla längre också. Mjukare kuddar tenderar att bli ännu mjukare efter en tids användning – till slut är du helt insjunken i kudden.

Men det betyder inte att mjuka kuddar är sämre. Det är en fråga om personlig preferens.

Mjuka kuddar ger sämre stöd, men kan kännas bekvämare att ligga på.

Hårda kuddar ger bättre stöd och stabilitet, men är lite hårdare att ligga på.

Det gäller att hitta en bra balans mellan bekvämlighet och nackstöd.

Sval eller varm kudde

Vissa material är varmare än andra. Om du vill ha en svalare kudde så är dun ett bra material, då de har ett bättre luftflöde än exempelvis memoryskum.

En del tillverkare har börjat marknadsföra olika typer av memoryskum-kuddar som ”extra svala”, men det vi har inte noterat någon större skillnaden.

Dun är fortfarande herren på täppan när det kommer till svala kuddar.

Typer av kuddar

Flera-kuddar-i-sängen

Fyllningen i kudden är väldigt viktig. Den avgör hur hög, fast, mjuk eller hård kudden är. Fyllningen påverkar också hur varm eller sval kudden är.

Här är de vanligaste materialen i kuddar.

Polyeterskum

Dessa kuddar kan variera ganska kraftigt i både kvalité och fasthet. När polyeterskum används i kuddar så har man oftast strimlat materialet för att fylla kudden.

Polyskum brukar vara billigare än memoryskum, och fungerar därför som ett bra budgetalternativ.

Memoryskum

Memoryskum är mjukt och otroligt skönt. Det känns nästan som att bli kramad när man ligger på de här kuddarna.

Nackdelen är att de stänger inne värme – så på sommaren kan det bli ganska varmt. Även om vissa tillverkare designat sina memoryskumkuddar på ett sätt som ska förbättra luftflödet.

Det finns kuddar som fyllts med strimlat memoryskum, och det finns varianter som har en hel kloss i kudden.

Dun

Dunkuddar är helt klart en av de populäraste typerna av material. De är fluffiga, mjuka och väldigt bekväma att ligga på. Just därför brukar hotellkuddar vara gjorda av just dun.

Dunfjädrar finnas i alla möjliga hårdheter och många kuddar har därför en mix av olika typer av fjädrar, för att få en specifik mjuk- och fasthet.

Dun är väldigt hållbart och kvalitativt. Nackdelen är att de kan vara svåra att använda om du lider av astma eller allergier.

Dunalternativ

Dunalternativ refererar till kuddar som känns som dun, men som egentligen inte innehåller riktigt dun. Oftast är de fyllda med polyester.

Dessa kuddar används främst av människor som har allergier och därför inte kan använda dunkuddar – men vill ha en kudde som liknar dun.

Bomull

Bomullskuddar är inte lika vanliga som de en gång var. Mycket på grund av dess pris, då de tenderar att vara dyrare än andra material.

De flesta bomullskuddarna är organiska och hypoallergena, vilket innebär att de inte brukar provocera fram en allergisk reaktion hos folk.

En annan fördel med bomull är att materialet har en neutral temperatur. De blir varken för varma eller för svala, så du kan använda kudden året om.

Fjädrar

Fjäderkuddar består av en kombination av fjädrar och dun. Anledningen är att fjädrar är hårda och att ha 100% fjädrar gör kudden väldigt hård. Även om det också finns sådana kuddar.

En fjäderkudde är bra om det brukar bli för varmt när du sover och om du vill ha en lite lägre höjning på kudden.

Latex

Latex är extremt hållbart och stryktåligt. Materialet är väldigt kompakt med en hög densitet. De passar därför bäst för dig som sover på sidan eller ryggen.

Latexkuddar känns lite som skumkuddar, men är oftast mycket svalare.

Vilken kudde för allergiker

Kuddar-utan-allergener

De flesta kuddarna är hypallergena, men de kan ändå framkalla ett allergianfall. Framförallt om du är väldigt känslig.

Om du lider av astma eller allergier bör du köpa en kudde som fyllts med syntetiska material.

Kuddar som fyllts med material från djur, exempelvis dun, kan vara svårt för allergiker. Problemen behöver nödvändigtvis inte uppstå direkt, utan kan även visa sig efter en periods användning.

Dammkvalster föredrar fyllningar som kommer från djur, så även det är en anledning att köpa en kudde med syntetiskt material istället.

Vilken kudde för sidosovare

Sover-på-sidan-med-kudde

När du sover på sidan så skapas ett mellanrum mellan nacken och axlarna. Ryggen och nacken blir heller inte rak, eftersom huvudet lutas nedåt.

De flesta sidosovare vill därför ha en kudde som är relativt hård och stabil som höjer upp huvudet och nacken.

Du bör också ha din madrass i åtanke. Om madrassen är väldigt mjuk så sjunker du in i den, vilket också kan orsaka en obalans mellan nacke och rygg.

En tjock kudde som du inte sjunker in i är att föredra när du sover på sidan.

Vilken kudde för magsovare

Kvinna-sover-på-magen-med-kudde

Om du lägger dig på magen direkt på madrassen, utan en kudde, så ser du att huvudet och ryggen är i ungefär jämnhöjd.

När du sedan använder en kudde så höjs huvudet upp. Vilket innebär att huvudet hamnar i en högre position än ryggen och axlarna – vilket kan orsaka smärtor i nacken.

Många som sover på magen föredrar därför en relativt platt och mjuk kudde som inte höjer upp huvudet för mycket.

Vilken kudde för ryggsovare

Kvinna-sover-på-ryggen-i-sängen

De som sover på ryggen har flest alternativ att välja på. De kan använda både tjocka, platta, hårda och mjuka kuddar utan att det påverkar nacken och axlarna för mycket.

Om du är en ryggsovare så handlar det mest om personlig preferens.

Men långt ifrån alla sover enbart på ryggen, utan brukar föredra sidan eller magen som alternativ position.

Du bör därför välja den kudde som passar bäst för din alternativa liggposition och som känns mest bekväm när du ligger på ryggen.

Hur ofta ska man byta kudde

De flesta kuddar håller 1-2 år innan de bör ersättas. Vissa material håller längre än andra.

  • Polyester och dunalternativ – 1 till 2 år
  • Polyeterskum – 2 till 3 år
  • Memoryskum – 2 till 3 år
  • Latex – 2 till 4 år
  • Dun och fjädrar – 1 till 3 år

Du kan förlänga livslängden på kudden genom att ta hand om den på rätt sätt. Främst genom att tvätta kudden regelbundet och att använda ett kuddskydd.

Om kudden börjar kännas ojämn, har fula fläckar, luktar illa eller har förlorat sin densitet och fasthet – då kan det vara dags att köpa en ny kudde.

Du bör också byta kudden av hygienskäl. Din kudde kommer hela tiden i direktkontakt med ditt hår och din hud, så kudden absorberar hela tiden svett, oljor, saliv och hudceller.

Hur ofta ska man tvätta kudden

Du använder kudden varje natt och idealet är att sova runt 8 timmar. Det är en väldigt intensiv användning – och kräver därför regelbunden tvättning.

Det är rekommenderat att tvätta själva kudden en gång var 6:e månad. Örngottet och kuddskyddet bör du tvätta två gånger i månaden.

Referenser

Läs också