Lära barn att cykla: När, var och hur

Barn-lär-sig-cykla

Att lära sitt barn att cykla är en riktigt rolig upplevelse, både för barnet och föräldrarna. I den här artikeln hittar du vår bästa metod för att lära ditt barn att cykla med två hjul.


För ett barn är cykling både spännande, roligt och skrämmande på samma gång.

Med rätt process och metod, så kan du få ditt barn att cykla på två hjul på nolltid.

I många fall behöver du inte ens hålla i barnet vid de första trampen!

Här nedanför har vi gått igenom varje steg för hur du lär ditt barn att cykla på ett säkert, roligt och effektivt sätt.

När lär sig barn cykla

Barn-försöker-cykla

Vanligtvis brukar barn lära sig cykla på en vanlig cykel vid 5-6 års ålder. Men det finns givetvis barn som lär sig cykla både tidigare och senare.

Det finns barn som kan cykla redan vid 3 års ålder, medan andra väntar till 7 års ålder.

Det beror helt och hållet på barnets motorik och träning. Om barnet har övat länge på en trehjuling, så brukar övergången till en vanlig cykel gå snabbare.

Hur lär man ett barn att cykla

För vuxna som har cyklat hela livet, så är det lätt hänt att vi glömmer bort hur komplext det faktiskt är att cykla.

Det gäller att ha balans, styra rätt, trampa på pedalerna samtidigt, koordination mellan ögon och händer, bra reaktioner och kunna bromsa när det behövs.

Hur snabbt det går att lära barnet att cykla kan ta allt från 20 minuter till 40 minuter eller någon dag.

En del barn lär sig snabbt, andra barn behöver uppmuntras mer för att fortsätta.

Så lär du ett barn att cykla

Flicka-försöker-cykla

Börja med att cykla på en plats med öppna ytor, utan hinder och utan bilar och människor. Välj en lugn och skön plats, där barnet inte känner sig stressat.

Kom ihåg att alltid använda hjälm!

Även när barnet använder en trehjuling eller balanscykel är det rekommenderat att få in rutinen att alltid använda hjälm.

Innan användning bör du läsa hur cykelhjälmen ska sitta för optimal säkerhet.

Se också till att ditt barn har en cykel i rätt storlek. Köp inte en cykel som barnet ”kan växa i”, utan välj en som är i perfekt storlek just nu.

Att lära sig cykla på en cykel som är för stor gör det mycket svårare, för att inte nämna skaderisken.

Barnet ska kunna nå marken med båda fötterna när han eller hon sitter på sadeln.

Välj en cykel som saknar handbroms och växlar – det är mer avancerad teknologi som du kan introducera senare. Nu gäller det att lära sig de mest fundamentala färdigheterna.

Börja utan pedaler

Börja med att låta barnet sitta på sitsen och hålla i styret. Be henne sedan ta sig fram och svänga med hjälp av fötterna i marken. Barnet ska putta sig fram, utan att använda pedalerna.

Uppmuntra barnet att fokusera på att titta framåt och hantera styret och inte titta ner på fötterna.

Stå sedan framför barnet och gå baklänges, samtidigt som du håller upp olika fingrar. Barnet ska då ”cykla” mot dig, utan att använda pedalerna, och ropa ut hur många fingrar du visar upp.

När ditt barn har börjat få in snitsen, så är det dags att gå till nästa fas.

Att glida med cykeln.

Visa på din cykel genom att ta fart med fötterna så att cykeln hamnar i rullning, för att sedan sträcka ut benen, så att de inte nuddar marken.

Genom att glida fram utan att vare sig röra pedalerna eller marken, så börjar barnet öva på att balansera cykeln.

Instruera barnet att hela tiden ha rumpan på sätet och att inte stöta fötterna mot hjulen.

För att göra det lite svårare, så kan du sätta upp markörer på marken där barnet inte får köra. Ni kan leka att allt utanför linjerna är ”het lava”, för att göra det lite roligare.

Fortsätt sedan till att börja använda styret och svänga samtidigt som ni ”glider” med cyklarna.

Börja cykla med pedaler

När barnet lärt sig glida med cykeln, titta fram och svänga med styret – så är det dags att börja använda pedalerna.

Börja med att stå framför cykeln, samtidigt som du håller i styret och framdäcket med fötterna. Barnet kan sätta sig på sätet och lära sig hitta rätt med pedalerna.

Låt barnen träna på att ta upp och ner fötterna från pedalerna, så att det börjar kännas någorlunda naturligt. Se till att barnen hela tiden tittar framåt, på dig, när de tar upp och ner fötterna från pedalerna.

Starta från en still position

Dags att ta de första trampen på egen hand!

Instruera barnet att sitta på sitsen, ha en fot i marken och den andra foten på pedalen. Pedalen ska vara riktad mot antingen 1:an eller 2:an i klockans position.

Om pedalen riktar neråt eller rakt upp, mot siffran 12, så blir det svårare att ta det första trampet.

Uppmuntra sedan barnet att skjuta ifrån med foten i marken, precis som när ni ”gled” tidigare. Efter att han eller hon skjutit ifrån, så ska den andra foten upp på pedalen och det första trampet kan tas.

Stå precis bredvid, så att barnet känner trygghet i att du hjälper till om han eller hon skulle ramla. Men undvik att hålla i barnet.

Om ditt barn blir rädd, osäker eller inte får in snitsen i början, så kan du hjälpa till genom att hålla i barnet. Ibland kan det vara svårt att hitta balansen i början.

Lär barnet att bromsa

Lika viktigt som det är att cykla rakt fram, svänga och balansera cykeln, så är det också viktigt att kunna bromsa.

När barn lär sig cykla så vill de, givetvis, kunna cykla snabbt och långt. Vilket kan vara farligt om barnet inte lärt sig grunderna, vilket inkluderar att bromsa.

Demonstrera och öva därför på att bromsa.

Börja svänga med cykeln

När barnet har lärt sig trampa, åka fram och balansera cykeln – så är det dags för att svänga.

Uppmuntra ditt barn att ta långa och breda cirklar och inte små skarpa svängar. Börja med långa svängar och cirklar, för att sedan bli kortare och kortare.

Du kan hjälpa till genom att sätta upp koner eller väskor så att barnet kan åka slalom eller för att följa svängens linje.

Gör en hinderbana

Barn-cyklar-upp-för-backe

Barn älskar hinderbanor. Ställ upp konor, vattenflaskor eller väskor för att göra en liten bana som inkluderar längre sträckor, svängar och en zon där barnet ska bromsa.

Exempelvis kan barnet börja med att cykla framåt, för att sedan göra en lång sväng för att komma till några slalomhinder.

Efter det kommer en liten zon där barnet ska stanna, för att sedan börja cykla igen och göra fler svängar.

Kom ihåg att inte göra det för avancerat med för många hinder. Men se till att barnet övar på att båda börja cykla, bromsa och svänga regelbundet. Det är viktigt att kunna bemästra alla tre färdigheter.

När brukar barn kunna cykla utan stödhjul

Barn-cyklar-med-hjälp-av-stödhjul

Det är oftast rekommenderat att börja cykla utan stödhjul vid 5-6 års ålder.

Det är heller inte rekommenderat att använda stödhjul på den första tvåhjuliga cykeln. Eftersom barnet då kan komma upp i höga hastigheter, vilket kan orsaka olyckor.

Stödhjul gör även att barn lär sig fel teknik när de svänger – eftersom stödhjulen gör att man lutar sig åt fel håll. Vilket resulterar i att när stödhjulen åker av, så lutar sig barnet åt fel håll i svängarna.

När ska man börja med balanscykel

Barn-cyklar-på-balanscykel

En balanscykel, även kallad springcykel, kan barnet använda från 3 år och upp.

Springcykeln är den typ av cykel som saknar pedaler. Barnet använder istället fötterna i marken för att få fart och för att bromsa.

Den här typen av cykel är väldigt bra för att förbereda barnet att lära sig cykla, då den hjälper till att utveckla balanssinnet.

Läs också