| |

Bästa Måltidsersättning 2023: Komplett guide

Bästa-måltidsersättningen

När det kommer till måltidsersättare så gäller det att man har koll på vad de innehåller. Framförallt om ditt mål är att gå ner i vikt. Vi har gått igenom och listat årets bästa måltidsersättningar.


För att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt, är det viktigt att man konsumerar en måltidsersättning med rätt innehåll. Tyvärr finns det ersättningar som är långt ifrån bra, vilket kan få motsatt effekt – att du går upp i vikt.

Därför har vi samlat ihop de effektivaste och mest prisvärda måltidsersättningarna inom varje kategori. Från VLCD, till färdiga shakes och måltidsersättningsbars.

Bästa Måltidsersättning

Den bästa måltidsersättningen idag är Diet shake. Med få kalorier, mycket protein och sin mättande effekt så är den perfekt om du vill gå ner i vikt. Den har dessutom riktigt goda smaker och är berikad med både vitaminer och mineraler.


Bästa måltidsersättning: Diet shake

Bästa-måltidsersättningen-diet-shake

Kalorier: 99 kcal – Protein: 14,3 g – Kolhydrater: 6 g – Fett: 0,8 g – Fiber: 3,1 g

Vi vill inleda med att vi är helt förälskade i Diet Shakes chokladsmak. Den smakar verkligen supergott – som riktig choklad!

Det är nästan så att man börjar fråga sig om något som smakar så gott verkligen kan vara nyttigt.

Nåväl.

En portion ger dig så lite som 99 kalorier. Du får även i dig 14 gram protein och 3 gram fiber. Både protein och fiber har en mättande effekt, så trots att shaken är kalorisnål blir man väldigt mätt.

Vi gillar också att man berikat måltidsersättaren med så många vitaminer och mineraler.

Allt från vitamin C, D och massvis av B-vitaminer – till viktiga mineraler som magnesium, zink, kalcium och kalium. Bara för att nämna några.

Shaken innehåller 17 olika vitaminer och mineraler.

Det är just det här som gör Diet shake till årets bäst i test-vinnare. Den ger dig tonvis med nyttigheter, är väldigt mättande, har förvånansvärt få kalorier och den är riktigt, riktigt god.

Ja, att den innehåller så mycket protein är en stor bonus också.

Varje burk innehåller 15 portioner, vilket innebär att en måltid kostar ungefär 15 kronor. Definitivt ett bra pris.

Det enda vi ogillar med Diet shake är att när man blandar med vatten så blir den lite soppig. Det får en rinnig konsistens. Det fungerar givetvis för vissa, men vi hade hoppats på en lite krämigare shake.

Blanda med mjölk eller havredryck och du får däremot till den textur som vi var ute efter.


Bästa VLCD: Fairing Complete diet

Bästa-VLCD-fairing-complete-diet

Kalorier: 170 kcal – Protein: 17 g – Kolhydrater: 12 g – Fett: 4,5 g – Fiber: 8 g

Det här är en komplett måltidsersättning, det vill säga den innehåller alla de essentiella vitaminer och mineraler som din kropp behöver.

En portion ger dig 170 kalorier, hela 17 gram protein och 8 gram fibrer. En bonus för alla nyttiga antioxidanter som finns i shaken.

Den här väldigt enkel att förtära och känns väldigt mättande. Konsistensen är ganska tjock – vilket vi gillar.

Man håller sig definitivt mellan frukost och lunch utan att bli småhungrig.

Det är en stor debatt bland folk vad gäller smakerna. Det finns endast två stycken att välja på; choklad och jordgubb. Antingen kommer du att älska dem eller så hatar du dem.

Vi tyckte att de var väldigt goda, framförallt chokladsmaken. Men några personer tyckte att den smakade lite syntetiskt. Chokladen påminner en hel del om chokladpudding.

Det är två saker som gör att vi är helt sålda på Fairing Complete diet: den är väldigt mättande och man går ner i vikt.

Det är helt klart en av de bästa måltidsersättningarna för att gå ner i vikt.


Bästa måltidsersättning bars: Allevo Healthy Choice bar

Bästa-måltidsersättningbar-allevo

Kalorier: 117 kcal – Protein: 11 g – Kolhydrater: 10,7 g – Fett: 4 g – Fiber: 4 g

Den här måltidsbaren har tydliga styrkor och svagheter.

Ser man till innehållsförteckningen så är det ett givet val av bar. Den har lågt kaloriinnehåll, mycket protein och ytterst lite socker.

Den är bra för att stilla hungern och fungerar perfekt att ta med sig när man ska ut, till jobbet eller plugget. De har dessutom en precis lagom storlek.

Smakmässigt så är den däremot inte mycket att hänga i granen. Den smakar inte dåligt, men den är heller inte jättegod. Det finns godare bars – men inte med lika bra innehållsförteckning.

Nog sagt går den i alla fall ner utan problem. Konsistensen är helt ok.

Ett jättebra val av måltidsbar om du vill gå ner i vikt eller bara vill ha ett nyttigt mellanmål som är enkelt att äta. Även om smakerna inte är dåliga, så är det heller inte en bar du köper för att njuta av.

För ändamålet, att gå ner i vikt, så är den superb och starkt rekommenderad!


Bästa laktosfria måltidsersättning: Better You Mellanmål

Bästa-laktosfria-måltidsersättningen-better-you

Kalorier: 160 kcal – Protein: 16 g – Kolhydrater: 8 g – Fett: 6 g – Fiber: 10 g

Det är svårt att hitta laktosfria måltidsersättningar. Den bästa vi hittat är den här burken från svenska Better you.

Det är inte riktigt en måltidsersättning i den mån att du kan ersätta flera måltider med den. Snarare är det ett bra och nyttigt mellanmål eller frukost som håller dig mätt under en längre tid.

Ledorden är ”naturligt” och ”vegan” när det kommer till det här pulvret. Den är fylld med saker från växtriket, allt från alger, till frukter och bär.

Alla ingredienser är naturliga – vilket är en stor anledning till varför vi gillar det här mellanmålspulvret.

En portion ger dig hela 16 gram protein och 10 gram fiber. Med andra ord perfekta förutsättningar för att mätta dig för flera timmar framåt. En portion innehåller 160 kalorier.

En sak vi inte gillar är att det finns små bitar av bär i drycken. En annan recension påpekade samma sak, i likhet med henne så föredrar vi mer mjuka och lena drycker. Men det är inte hela världen.

Det är också lite tråkigt att burken endast innehåller 10 portioner. Vi ser gärna att man börjar sälja lite större burkar så att de håller längre.

Det här pulvret ger dig definitivt en bra och nyttig start på dagen. Perfekt för dig som är vegan, laktosintolerant eller dig som bara vill ha en så naturlig måltidsersättning som möjligt.


Bästa färdiggjorda måltidsersättningen: Naturdiet Shake

Färdiggjord-måltidsersättnin-naturdiet

Kalorier: 150 kcal – Protein: 14 g – Kolhydrater: 10,6 g – Fett: 4,3 g – Fiber: 6,5 g

Att inte behöva blanda shaken själv är få förunnat. Det är perfekt att bara stoppa ner en naturdiet shake i ryggsäcken och gå ut.

Smakerna är några av de godaste måltidsersättningarna vi testat. De är som smarriga milkshakes.

Det finns 9 olika smaker att välja på, allt från choklad, till jordgubb, päron & vanilj och caffe latte. De är grymt goda!

Konsistensen är heller inte så grynig och kornig som många pulverdieter tenderar att vara. Istället känns de lena och, ja, som milkshakes.

Innehållsmässigt är vi också väldigt nöjda. En portion innehåller 150 kalorier, hela 14 gram protein och 6,5 gram kostfiber.

Man har dessutom berikat shaken med alla 13 vitaminer. Massvis av mineraler finns också, allt från magnesium, järn och zink, till krom, selen och kalium.

Vi är framförallt nöjda med att det finns så mycket protein i varje shake. Det gör att vi gärna tar shaken direkt efter träning.

Naturdiet skriver att man kan ta fyra shakes för att fylla hela det dagliga näringsbehovet, vilket vi inte tvivlar på. Men vi rekommenderar dig ändå att äta husmanskost också.

Men med det goda kommer det lite dåliga. I alla fall för våra plånböcker. En shake kostar 25 kronor. Ett 12-pack går på 289 kronor.

Om du planerar att dricka en shake om dagen eller bara efter träning, så är det bra. Men om du planerar att dricka flera shakes om dagen så blir det ganska dyrt i längden.

Men vi kan inte klaga på priset. Shaken har en väldigt imponerande innehållsförteckning och den är supersmidig att ta med sig ut.

Vi är riktigt nöjda och det här är helt klart en av våra favoriter!


Väldigt Populär: Allevo VLCD Shake

Allevo-VLCD-måltidsersättning

Kalorier: 115 kcal – Protein: 9,9 g – Kolhydrater: 12 g – Fett: 2,4 g – Fiber: 2,8 g

Om du tittat på måltidsersättning så har du med största sannolikhet sett Allévo VLCD shake tidigare. En väldigt populär måltidsersättning med många positiva omdömen.

Det är en komplett måltid, vilket innebär att den innehåller alla de vitaminer och mineraler som du behöver få i dig.

Vi uppskattar också att innehållsförteckningen är så pass detaljerad, där vi kan se exakt hur mycket av respektive vitamin och mineral som finns i shaken.

En portion innehåller endast 115 kalorier, 9,9 gram protein och 2,8 fiber.

Vi är lite besvikna över hur lite fiber som finns i shaken, vi hade gärna sett att det fanns mer. Framförallt då fiber har en mättande effekt.

Smakerna är goda. Du kan välja mellan choklad och banan & hallon. Den sistnämnda smakar mer hallon än banan.

Chokladsmaken är något söt, samtidigt som den påminner lite om O’boy. Vi tycker att den är riktigt god!

Det här är också en av de mest prisvärda måltidsersättningarna. En burk innehåller 24 portioner, där en portion kostar så lite som 7,4 kronor! Den kostar alltså hälften så lite som vissa andra.

Definitivt en av de bästa måltidsersättarna – vilket andelen positiva recensioner vittnar om.

Den är billig, effektiv, god och hjälper dig att gå ner i vikt. Vi kan inte begära mer! Båda tummar upp.


Vad är måltidsersättning bra för

Måltidsersättning-med-frukter

En måltidsersättning är ett fantastiskt verktyg för att gå ner i vikt – på ett hälsosamt och bra sätt.

För att kunna gå ner i vikt behöver du ligga på ett kaloriunderskott. Det vill säga, du konsumerar färre kalorier än du gör av med.

En måltidsersättare är ett kosttillskott som kan ersätta en måltid. De är, generellt sett, väldigt kalorisnåla, men innehåller mycket vitaminer och mineraler.

En del måltidsersättare innehåller även en hel del protein, som har en mättande effekt. Att få i sig mycket protein är också viktigt för att du inte ska förlora så mycket muskelmassa när du går ner i vikt.

En bra måltidsersättare är nyttig, innehåller få kalorier och har en mättande effekt. Använd måltiden på rätt sätt och du har bra möjligheten för att kunna minska i vikt.

Hur mycket går man ner i vikt med måltidsersättning

Hur mycket du går ner i vikt beror på flera faktorer, men främst hur många kalorier du konsumerar per dag.

Måltidsersättaren är endast ett verktyg för att nå dina mål. Det är inte ett magiskt medel som automatiskt får dig att gå ner i vikt så fort du dricker det.

Det är rekommenderat att äta ungefär 200 till 500 kalorier färre än vad du gör av med. Om du behöver äta 1500 kalorier per dag för att behålla din nuvarande vikt, bör du konsumera ungefär 1200 kcal per dag.

Du kommer då att gå ner cirka ett halvt kilo per dag.

Att konsumera ännu färre än så, kan resultera i att kroppen inte hinner anpassa sig. Fladdrig hud är en vanlig konsekvens av det.

För snabb viktnedgång är också vanligt bland ”jojo-bantare”. De som går ner flera kilo i månaden, för att sedan gå upp minst lika många månaden efter.

Nyckeln till en lyckad viktnedgång är att ändra på sin livsstil under en lång period, istället för att stressa och försöka gå ner i vikt så snabbt som möjligt.

Hur länge kan man äta måltidsersättning

Måltidsersättningar

Tillverkare av måltidsersättare har olika rekommendationer vad gäller hur länge du kan använda deras produkter.

Många VLCD-märkta måltidsersättare brukar rekommendera att man använder deras måltidsersättare i max två veckors tid.

Andra måltidsersättare kan du använda i upp mot 1-3 månader. Men då är det viktigt att du endast ersätter en måltid per dag och inte mer. Övriga måltider bör bestå av en balanseras och varierad husmanskost.

Hur bra är naturdiet

Naturdiet har flera bra färdigblandade måltidsersättare. De är riktigt goda, enkla att ta med ut och har ett lågt kaloriinnehåll.

De brukar också innehålla en stor mängd vitaminer och mineraler.

Inte alla människor vill eller kan ta med sig ett pulver som måste blandas på jobbet eller skolan. Än mindre om man ska iväg på en lång resa.

Då är naturdiets färdiggjorda måltidsersättare fantastiskt bra och behändiga.

Hur bra är Allevo

Allévo har allt från soppor och smoothies, till kapslar och bars.

Deras VLCD shake är helt klart en av deras populäraste produkter. En portion innehåller endast 115 kalorier och är berikad med både vitaminer och mineraler. Du får även i dig 9,9 gram protein per portion.

Shaken är mättande, nyttig och förvånansvärt god. Så den är helt klart ett bra val för dig som vill gå ner i vikt på ett bekvämt sätt.

En av deras ”one meal bar” är också en av våra favoriter. En bar ger dig 212 kalorier och hela 14 gram protein. Perfekt som mellanmål!

Vad är VLCD

VLCD-måltidsersättning

VLCD står för det engelska ”Very low calorie diet”, vilket på svenska översätts till ”väldigt låg kaloridiet”.

För att en produkt ska kunna märkas som VLCD i Sverige, så behöver den följa Livsmedelsverkets instruktioner. Exempelvis måste måltidsersättaren innehålla alla de vitaminer och mineraler som du måste få i dig varje dag.

En del tillverkare menar på att man kan ersätta dygnets alla måltider med deras VLCD-produkter, i upp mot 2 veckors tid.

Vi rekommenderar dig att endast ersätta en måltid per dag. Din kropp behöver riktig husmanskost och inte bara pulver.

Om du dessutom ersätter riktig mat med soppor och shakes, så kommer du vara ovan när väl du börjar äta vanlig husmanskost igen. En del av att gå ner i vikt handlar om portionskontroll och att inte överäta. Viktnedgång är lika mycket psykiskt som det är fysiskt.

Hur länge kan man hålla på med VLCD

Den allmänna rekommendationen är att du inte går på enbart VLCD i mer än 2 till 3 veckor. Instruktioner kan skilja sig mellan olika tillverkare.

Du bör alltid rådfråga läkare och/eller dietist innan du börjar ersätta mat med måltidsersättningar. Framförallt om du planerar att göra det under en längre tid.

Är VLCD farligt

En VLCD-diet innebär att du äter extremt få kalorier per dag. Det pratas mycket om 500 kalorier per dag.

Det här väldigt lite och för majoriteten av människor är det inte att rekommendera.

Det finns läkare som rekommenderar en VLCD-diet till vissa patienter. Men den bör aldrig utföras på eget bevåg utan handledning från läkare.

Man har även kunnat se att det finns vissa tillverkare som rekommenderat för stora mängder vatten i kombination med deras produkter. För stora mängder vatten kan orsaka förgiftning och det finns människor som tvingats åka till akuten på grund av detta.

En diet på endast 500 kalorier gör också att du löper risk att förlora muskler. Kroppen behöver proteiner och kolhydrater för att orka återhämta, underhålla och bygga muskler. Om du inte får i dig tillräckligt med näring så kommer det att påverka både dina muskler och ditt immunförsvar.

Vår inställning är att du aldrig bör ersätta alla måltider med måltidsersättning.

Istället rekommenderar vi att du ersätter ett mål om dagen, och de andra målen består av balanserad och nyttig husmanskost. Det handlar om att äta rätt mat i rätt mängd portioner.

Vi rekommenderar dig att aldrig genomföra en så extrem diet som VLCD (500 kalorier per dag) utan att ha pratat med läkare först.

När ska man dricka måltidsersättning

Du kan dricka din måltidsersättning både som mellanmål, men också som en riktig måltid. Du kan med andra ord använda produkten som frukost, lunch eller middag.

Det är viktigt att du läser instruktionerna för burken eller påsen du har köpt. Titta även på innehållsförteckningen för att bekräfta att du får i dig allt som kroppen behöver.

En del måltidsersättare innehåller inte alla vitaminer, mineraler och andra näringsämnen du behöver. Dessa lämpar sig bäst som mellanmål.

Läs också