Bästa mesh wifi 2024: Komplett guide
Mesh wifi ger dig en stark, snabb och pålitlig signal i varje rum. Men det gäller att du köper rätt typ av mesh router. Vi har recenserat och listat årets bästa mesh-system för varje budget.
En vanlig router har en begränsad räckvidd, vilket kan vara problematiskt om du bor i ett stort hushåll. Framförallt om du jobbar hemifrån eller är en gamer.
För att få ut så mycket som möjligt av din Internetuppkoppling så behöver du en mesh router.
Vi har gått igenom årets mest prisvärda alternativ för en så snabb, stabil och pålitlig uppkoppling som möjligt.
Bästa mesh wifi
Årets bästa mesh wifi är TP-Link M5. Den har en exceptionell räckvidd, höga hastigheter och en väldigt stabil signal. Installationen är lika snabb som enkel genom mobil-appen. Därigenom får du också många användbara funktioner, så som att tilldela bandbredd till enheter. M5 är helt klart det mesh-system som ger mest för pengarna idag!
- Bästa mesh wifi: TP-link M5 Mesh-system
- Redaktörens val: Ubiquiti Amplifi HD AC1750
- Bästa premium mesh wifi: TP-link Deco M9 Mesh-system
- Bästa budget mesh wifi: TP-link Deco M4
Bästa mesh wifi: TP-link M5 Mesh-system
- Exceptionell räckvidd
- Höga hastigheter
- Stabil signal överallt
- Superlätt installation
- Bra säkerhet
- Användbar app till mobilen
- Du kan tilldela bandbredd till olika enheter
- Lågt pris
- Saknar väggfästen på baksidan
Av alla mesh routrar vi tittat på i år, så är det ingen som kommer ens i närheten av TP-link M5 – både vad gäller prestanda och pris.
Först och främst är installationen extremt enkel. Det är i princip ”plug and play”, då installationen och konfigurationen sköter sig själv. Under installationen så kollar routern själv så att alla noder är inom räckhåll.
Allt du behöver göra är att ansluta routern till fiberanslutningen och sedan placera noderna där du vill ha dem. Otroligt smidigt!
Det följer även med en Deco app som du kan ha på mobilen, för att optimera nätverket och installationen. Där kan du även hålla koll på vilka som är anslutna till nätverket.
Räckvidden är otroligt bra med M5. Du kan få en stark och stabil signal mellan flera hus, ut på tomten och ner till källaren. Täckningen är definitivt en av de bästa på marknaden just nu!
Vi gillar också att man själv kan dela upp bandbredden mellan olika enheter. På så sätt kan du ge mer bandbredd till den dator eller laptop som behöver det mest, exempelvis om du är en gamer, streamer eller ofta har videosamtal.
M5 har också något som heter ”TP-Link HomeCare”, vilket är en säkerhetslösning som förhindrar att skadlig kod eller hackare kommer åt nätverket.
Överföringshastigheten på M5 är 867 Mbps och routern har ett RAM-minne på 256 MB. Den har även ett flash-minne på 32 MB.
Det enda negativa med det här systemet är att noderna inte har något fäste på baksidan för att hänga upp på väggen. Så antingen måste du köpa egna plastfästen eller helt enkelt ställa noderna på bord eller andra ytor.
Vi är extremt nöjda med M5, det är utan tvekan årets bästa mesh wifi. Du får Internet i hela huset utan problem. Installationen är enkel även för den som inte är tekniskt lagd.
Det tillhörande säkerhetssystemet och appen höjer användarvänligheten.
Paketet kostar under 2000 kronor – vilket är ett kap. Framförallt då den är snabbare och har bättre signal än vissa mesh-system som kostar nästan det dubbla i pris.
Ett självklart köp!
Redaktörens val: Ubiquiti Amplifi HD AC1750
- Höga hastigheter
- 5 GHz & 2,4 GHz
- Skapa gästnätverk
- Mobil-app
- Regelbundna uppdateringar
- Snygg design
Det här är en premium-router – utan att ha ett premium-pris. Vilket har gjort den till en av årets favoriter.
Täckningen med Amplifi HD är riktigt bra, men vad vi gillar mest är hastigheterna. Även om du befinner dig i ett rum långt bort från routern så är ner- och uppladdningen riktigt bra.
Den passar därför riktigt bra för gamers och streamers som behöver en snabb och stabil uppkoppling som klarar av tunga och intensiva överföringar.
Via 5 GHz-bandet kan du komma upp i 1300 Mb/s och 450 Mb/s genom 2,4 GHz-bandet.
Du kan också skapa ett gästnätverk på ett enkelt sätt.
Det följer även med en mobilapp som fungerar till både iOS och Android. Den är dessutom på svenska!
Med hjälp av appen så är installationen väldigt snabb och enkel, med minimal input från dig som användare. I appen kan du hela tiden ha koll och kontroll över hur nätverket används.
Vi gillar också att Ubiquiti hela tiden kommer med nya uppdateringar (firmware) till enheten. Både för att optimera signalen, men också för att lägga till nya funktioner och säkerheter.
Amplifi HD får också bonuspoäng för den snygga och moderna designen. Mesh routers brukar vanligtvis ha en tråkig och nästintill ful design. Så det känns skönt att ha en enhet som man inte behöver gömma undan.
Utan tvekan en av de bästa mesh routrarna på marknaden idag. Om du är ute efter höga hastigheter på en stabil lina – då är det här ett riktigt bra val.
Bästa premium mesh wifi: TP-link Deco M9 Mesh-system
- Täcker upp till 600 m2
- Imponerande hastighet
- Väldigt stabil lina
- Enkel installation
- Superb app
- 2,4 GHz och 5 GHz
- Säkert hemnätverk
- Pålitlig för hemmakontor och gamers
- Ganska kort sladd till modemet
- Dyr
- Negativ1
En av TP-Links senaste mesh-nätverk: Deco M9. Det är ett av de system som fått flest positiva recensioner och omdömen i tester – med all rätt. Det är ett riktigt bra system.
M9 kan täcka upp till 600 kvadratmeter och har en trådlös hastighet på hela 2135 Mb/s.
Om du spelar mycket spel, har videosamtal, streamar eller sysslar med fildelning – då är det ytterst få som kan jämföras med M9. De snabba hastigheterna och stabiliteten är som gjord för tidigare nämnda ändamål.
Appen fungerar prima, med många användbara inställningar. Exempelvis kan du skapa egna profiler, så att du ställer in åtkomsten till bandbredd för respektive enhet i nätverket.
På så sätt kan du ge prioritet till datorer eller laptops som behöver använda mer bandbredd. En bra funktion om du har hemmakontor.
Mobil-appen gör också installationen helt smärtfri. Allt är i princip automatiserat, från installation till konfiguration.
Täckningen är imponerande, då den når både ut på tomten, källaren, övervåningen och gårdshuset.
Routern är säkrad med WPA2-kryptering. Den klarar av frekvensbanden 2,4 GHz och 5 GHz.
Det här är ett premium-system, så det kostar lite mer än övriga mesh-system i vårt bäst i test. Men å andra sidan har M9 en stabilitet och hastighet som de flesta andra inte kan konkurrera med.
Det finns två saker vi ogillar med M9. Det första är att kabeln till routern är ganska kort, så det gäller att du kan placera den relativt nära modemet.
Den andra saken är att TP-Link fortfarande inte placerat några vägghängare på baksidan av noderna! Vi hade hoppats att man skulle implementera det, eftersom man fått mycket kritik för just det på de tidigare versionerna.
Du kan fortfarande hänga upp dem på väggen, men då behöver du köpa egna hängare.
Överlag är vi oerhört nöjda – och framförallt imponerande av M9. Man har tagit hastigheter, räckvidd och stabilitet till en ny nivå. Dessvärre kostar det också därefter. Räkna med att betala runt 4000 kronor för det här systemet.
Om du jobbar hemifrån, har ett stort hus eller behöver supersnabbt och stabilt Internet av andra orsaker – då är det här årets bästa mesh router. Systemet briljerar på alla sätt och vis!
Bästa budget mesh wifi: TP-link Deco M4
- Superb signal även genom tjocka väggar
- Stor räckvidd
- Lätt att installera
- Perfekt för de som vill ha ”plug and play”
- Mobil-appen ger dig full kontroll
- Automatisk omställning av band
- Skapa egna gästnätverk
- Lågt pris
TP-Link har några av de bästa mesh-systemen och när det kommer till budgetalternativen är det ingen som slår Deco M4.
Det här paketet kan nå ett område upp till 371,5 m2. Om du skulle behöva ännu mer, så kan du köpa separata noder/satelliter för att täcka ett ännu större område.
Maxhastigheten på den här routern är 1167 Mbps och du kan koppla upp 100 enheter till nätverket. Även om vi inte skulle rekommendera så många maskiner.
Även om både signalen och hastigheten är väldigt stark, så har routern 256 RAM-minne, vilket är för lite för 100 datorer. Men för familj och gäster räcker det gott och väl!
Installation och uppkopplingen är extremt enkel, precis som TP-links övriga routrar.
Allt du behöver göra är att ladda hem appen, koppla in nätverkskabeln och placera ut noderna. Starta appen och låt sedan allt installeras och konfigureras automatiskt.
Du kan också skapa gästnätverk, så att du kan ha hemmanätverket enbart för familjen.
En positiv överraskning är hur stark signalen är. Även i en lägenhet med tjocka väggar så lyckas M4 hålla signalen stark och stabil i alla rum. Det brukar annars vara ett problem i den här prisklassen.
Vi gillar också att M4 har en automatisk omställning från 5 GHz till 2,4 GHz om signalstyrkan skulle försämras. Du slipper med andra ord själv hålla på och tricksa med inställningarna.
För runt 1600 kronor är det här ett mycket prisvärt val av mesh wifi. Systemet kan definitivt jämföras och tävla med nätverk som kostar 1-2 tusenlappar mer.
Hur du väljer bästa mesh wifi för dig
Ett mesh-nätverk används för att vi ska kunna få bättre räckvidd och högre hastigheter i stora hus. Alternativt i hushåll där det finns stora betongväggar som blockerar wifi-signalen.
Därför är det viktigt att välja rätt typ av mesh router, då alla inte presterar lika bra – eller ens har samma funktioner.
Här är allt du behöver tänka på när du köper en mesh router.
Räckvidd
Räckvidden är kritisk när du köper en mesh router. Ditt wifi ska kunna sträcka sig långa distanser, samtidigt som signalen är stark och stabil.
Kruxet är att du sällan, om ens någonsin, kan avgöra routerns räckvidd genom att läsa produktspecifikationerna.
Det bästa du kan göra är därför att läsa tester, omdömen och recensioner – som vårt bäst i test här ovanför, för att se hur routern presterar.
Ju fler noder routern har, desto bättre räckvidd brukar den ha. Om du har en stor villa, eller flera våningar, så kan du behöva 3-4 noder för att få bra täckning.
Hastighet
Hastigheten på mesh routern är också en viktig faktor du inte får försumma. Titta på vilka datalänksprotokoll routern har stöd för, samt vilka typer av anslutningar som fungerar.
Kom ihåg att en kabelanslutning alltid ger bättre hastigheter än trådlöst.
Oavsett om du väljer trådlöst eller kabelanslutning, så är hastigheten extremt viktigt. Framförallt om du sysslar med streaming, gaming eller jobbar hemifrån.
Portar
Inte alla mesh routrar har fysiska portar. Vissa av dem erbjuder bara trådlöst wifi. Se därför till att modellen du tittar på har de portar du behöver, exempelvis om du vill koppla in en skrivare i nätverket.
Även om routern inte har USB-portar eller andra uttag, så kan du fortfarande koppla in en Ethernet switch för att lägga till fler portar till routern.
Pris
De bästa mesh routrarna brukar kosta mellan 1500-2000 kronor. Även om det finns både billigare och dyrare varianter.
Det fina med mesh wifi är att du kan köpa ett lite billigare paket innehållande två eller tre noder. Om du sedan vill utöka räckvidden, så kan du köpa separata noder.
I vårt bäst i test har vi inte fokuserat på att routern ska vara billigast eller snabbast. Istället har vi letat efter de mesh nätverk som ger mest för pengarna. Vi vill få ut så mycket som möjligt ur varje krona.
Under årets test har vi kommit fram till att runt 2000 kronor är den prisklass som ger dig mest valuta för pengarna.
Kan man ha både router och mesh
Syftet med ett mesh nätverk är att ersätta den vanliga routern. Men det går fortfarande att använda både mesh och en traditionell router samtidigt.
För att kunna använda båda samtidigt behöver du ställa in så att mesh nätverket är i ”brygg-läge” (bridge mode).
Det är också viktigt att du kollar så att mesh-systemet tillåter flera noder när den är ansluten till en vanlig router. Vissa mesh routrar kan bara vara ansluten till en nod när den går genom en router.
I de flesta situationer är det bäst att använda enbart mesh routern eller din 4G router. Att använda båda två samtidigt kan innebära att du går miste om viss funktionalitet.
När behövs mesh-nätverk
Problemet med ett vanligt Wi-Fi-nätverk är att räckvidden och signalen inte alltid är så bra. Väggar och stora utrymmen kan göra att du inte får en stabil och bra signal i alla rum.
Ett mesh-nätverk löser alla de problemen genom att ge dig en stark och stabil anslutning i hela huset.
Mesh wifi brukar främst användas i stora hus, i hushåll som har flera våningar eller där det finns tjocka väggar som försämrar wifi-signalerna.
Fördelen är att du inte behöver skapa flera nätverk, utan mesh-nätverkets alla noder går genom ett och samma nätverk. De fungerar i grund och botten som förstärkare.
Du kan även utöka nätverkets räckvidd genom att köpa fler noder i framtiden.
Om signalen är instabil och dålig i ditt hushåll, så kan ett mesh nätverk vara lösningen problemet.
Mesh router eller vanlig router
Om du har flera enheter utspridda på ett stort utrymme, så är ett mesh nätverk oftast det bästa valet. Framförallt om de alla tillhör samma nätverk.
En vanlig router kan vara allt du behöver om du bor i ett litet hus eller i en lägenhet. Men även i mindre hushåll kan så kallade ”dead zones” uppstå, där du i vissa rum inte får kontakt med routern. Då brukar ett mesh nätverk vara lösningen.
Men om du bor i en liten lägenhet och har en bra uppkoppling, då kan ett mesh nätverk vara mer hårdvara än du egentligen behöver. Du vill inte betala för något du inte har användning för.
Om du inte vet om du behöver en vanlig router eller mesh, så kan du göra ett enkelt test.
Sätt dig precis bredvid din vanliga router och testa din Internetuppkoppling. Mät hur snabb nerladdningen och uppladdningen är. Du kan mäta din Internethastighet på Fast.com eller Speedtest.net.
Ta sedan din laptop eller PC till ett rum långt bort från routern. Genomför samma test för att se hur snabb nerladdning och uppladdningen är. Du kan också titta i Windows hur stark signalen till Wi-fi-nätverket är.
Jämför sedan resultaten mot varandra. Om signalen inte är lika stark och dina nedladdningshastigheter försämrats drastiskt – då kan det vara dags att köpa en mesh router.
Om resultaten är nästintill oförändrade, då räcker din vanliga router gott och väl.