| |

Mjölkskummare bäst i test 2023: Komplett guide

En smarrig latte eller cappuccino är bara så bra som mjölkskummet tillåter den att vara. För att du ska få ut det mesta av dina kaffedrycker, så har vi listat årets bästa mjölkskummare inom varje kategori.


Det finns väldigt många mjölkskummare på marknaden idag. Dessvärre är många av dem bortkastade pengar. Antingen går de sönder snabbt, eller så är skumningen under all kritik.

För att du ska undvika ett dåligt köp, så har vi recenserat och listat de mest prisvärda mjölkskummarna för i år.

Bästa mjölkskummaren

Den bästa mjölkskummaren i år är Ariete Vintage mjölkskummare. Den har en fantastiskt snygg och klassisk design. Den kan skumma både varm och kall mjölk. Den är tystlåten och är utrustad med en kraftfull motor på 500 w. Tack vare non-stick-beläggningen går det snabbt att rengöra den. Det låga priset är en välkommen bonus!


Bästa mjölkskummare: Ariete Vintage

Bästa-mjölkskummare-Ariete-Vintage

Ariete Vintage är inte bara otroligt snygg, men också både effektiv och enkel att använda. Definitivt den mest prisvärda mjölkskummaren på marknaden just nu.

Utseendemässigt är det ingen mjölkskummare som kommer ens i närheten av Arietes maskin. Den stilrena, klassiska stilen fungerar i varje typ av kök. Du kan välja mellan beige, grön och blå.

Men den är inte bara snygg, den skummar också riktigt bra. Den gör det också tyst. Det är utan tvekan en av de tystaste mjölkskummarna för i år.

Skummet blir tjockt och krämigt på väldigt kort tid. Så det finns helt klart en hel del kraft i motorn (500 watt), vilket bådar gott för hållbarheten.

Insidan av maskinen har en non-stick-beläggning, vilket motverkar att mjölk bränner fast i maskinen. Det går därför snabbt och enkelt att rengöra insidan.

För att använda maskinen behöver du bara fylla den med mjölk, sätta på locket och trycka på startknappen. Om du fyller hela maskinen med mjölk, så är den klar på under 2 minuter. Vilket får ses som mer än väl godkänt!

Vi gillar också att det finns en funktion som gör att du inte behöver värma mjölken när du skummar. Du behöver bara hålla inne startknappen tills maskinen startar, och mjölken kommer då att skummas kall.

Det här är utan tvekan den bästa mjölkskummaren för i år. Både sett till pris, kvalité, design och enkla användning. Helt klart en bra investering!


Bästa manuella mjölkskummare: Bodum Latteo

Bästa-manuella-mjölkskummaren-Bodum-Latteo

Vi gillar manuella mjölkskummare som använder en press. De brukar vara hållbara, enkla att använda och väldigt effektiva.

Bodum Latteos är allt det – plus en hel del andra saker.

Allt du behöver göra är att fylla kannan med mjölk, sätta på locket på ovansidan och sedan pressa. Efter ungefär 30 sekunder är det klart och du har ett nästintill perfekt skum att hälla i kaffet.

Vi gillar också att maskinen kan rengöras i diskmaskinen. Mycket smidigt att slippa diska för hand.

En annan fördel är att du kan värma mjölken i glaskannan i mikrovågsugnen.

Eftersom det är en manuell press, så blir resultatet alltid densamma. Konsekvent bra resultat är rätt ovanligt när det kommer till mjölkskummare, men här är det mitt prick. Skummet blir lika bra varenda gång.

På kannan finns även ett sträck för maximalmängd mjölk, så att du inte riskerar att skum eller mjölk rinner över.

Maskinen kostar ungefär 380 kronor, vilket definitivt är ett kap. Faktum är att vi i de flesta fall skulle köpa den här mjölkskummaren istället för automatiska maskiner.

Vi har inte hittat något negativt med Bodum Latteo. Allt är top-notch!


Bästa handhållna mjölkskummare: Bodum Schiuma

Bästa-handhållna-mjölkskummaren-Bodum

Det är svårt att hitta bra handhållna mjölkskummare. Men vi har fastnat för Bodum Schiuma, som visade sig vara riktigt effektiv – även om den också har sina negativa aspekter.

Först och främst har den en riktigt bra prestanda. Den vispar snabbt och flitigt för att få gott och krämigt skum.

Vi skulle vilja påstå att den vispar mycket bättre än någon annan handhållen mjölkskummare. Perfekt för dig som vill skumma mjölk snabbt till morgonkaffet.

Den ligger skönt i handen och är enkel att använda.

Maskinen är gjord av rostfritt stål, silikon och plast. Det är också här vårt problem med maskinen ligger.

Närmare bestämt det plastiga batterilocket. Själva luckan är lite krånglig att ta av och känns väldigt delikat. I vår research så hittade vi också ett par recensioner som bekräftar våra farhågor om att batteriluckan kan gå sönder i framtiden.

Det gäller därför att vara försiktig när du tar ut och in batterier.

Medan vi älskar prestandan, portabiliteten och enkla användningen – så är vi lite oroliga för batteriets plastlock.

Än dock, är det helt klart en av de bästa handhållna skummarna. Vi har inte hittat någon manuell maskin som inte haft några stora problem, och i jämförelse är Schiumas plastiga lock ett ganska litet bekymmer.

Om du vill ha en handhållen mjölkskummare – då är det här årets rekommenderade val. Men förvänta dig inte att den ska hålla i många år framöver. Snarare skulle vi gissa på 2-3 år, vilket ändå är godkänt för det låga priset.


Redaktörens val: Severin Spuma Plus

Severin-Spuma-plus

Det här är troligtvis den mest kompletta mjölkskummaren du någonsin kommer att se. Det kan göra allt och lite till.

Den kan skumma både varm och kall mjölk, upp till 700 ml. Med andra ord mycket större kapacitet än de flesta andra mjölkskummare.

Något vi verkligen gillar är att det finns 13 olika inställningar för hur och vad du ska skumma till. Exempelvis kan du välja att skumma mjölk till bebismat och proteinpulver.

Det finns till och med en inställning för att skumma växtbaserad mjölk, som annars brukar vara svårare att skumma i ”vanliga” mjölkskummare.

Maskinen har en display där du väljer vilket program du ska använda. Vi hade däremot önskat att displayen var lite tydligare med vad varje inställning gör, då vi i början behövde titta i manualen för att se vad respektive funktion gör.

Spuma känns väldigt pålitlig och rejäl. Den är gjord i rostfritt stål och kan maskindiskas. Det är hög kvalité på materialet och konstruktionen, så vi kan definitivt se att den håller i många år framöver.

När den ska rengöras behöver du bara ta ut kannan, skölja den lite och sedan stoppa in igen. Hur smidigt som helst!

Skummet för cappuccino blir exceptionellt bra. Skummet blir till och med bättre än på många kaféer och restauranger!

Vi vill även ge stilpoäng till Severin. Designen är otroligt snygg med sin svarta front och blåa LED-ljus. Den lyser riktigt snyggt på kvällen.

Det enda negativa med den här mjölkskummaren är priset. Den kostar nästan 2 tusen kronor, vilket känns lite väl mäktigt.

Visst, kvalitén, funktionerna, den stora kapaciteten och exemplariska resultatet är bättre än majoriteten av mjölkskummare. Det är en premium-produkt av högsta kvalité – men rättfärdigar det priset?

Om det är inom din budget och du vill ha det absolut bästa, då är det ett riktigt bra val. Men om du är på en stramare budget, då finns det andra bra alternativ – även om de inte erbjuder samma kvalité och funktionalitet.

Kort och gott: en oerhört bra mjölkskummare, men den kostar också därefter.


Bästa premiumval: Smeg MFF01 mjölkskummare

Smeg-mjölkskummare

Smegs köksutrustning har nästan alltid en elegant och stilren design. Deras mjölkskummare är definitivt inte ett undantag.

Maskinen är gjort av rostfritt stål med en glansig finish. Utöver att vara en bra mjölkskummare, så fungerar den också som en snygg inredningsdetalj i köket.

Den finns dessutom i 7 olika färger; vit, pastellgrön, pastellblå, creme, svarta, röd och rosa.

Rent prestandamässigt gör den ett mycket bra jobb. Skummet kan bli väldigt tjockt och krämigt för specifika kaffedrycker.

Maskinen har 6 olika program du kan välja mellan. Däribland finns det program för varmchoklad, lätt eller tjockt skum, varm- och kallmjölk. Det finns även en manuell inställning för varm och kall mjölk.

Med andra ord finns det massvis av inställningar och program så att du kan anpassa skummet utefter drycken du vill ha det i.

Maskinen använder induktionsvärme för att göra skummet. Det finns även en indikator för vattenmängden, vilket är väldigt hjälpsamt.

Vi gillar att Smegs mjölkskummare gör ett lika bra jobb för både varm och kall mjölk. Oavsett om du vill ha tjockt eller lätt skum.

Den stora mängden positiva recensioner vittnar om hur bra den här maskinen är – och vi kan bara instämma. Den är förvånansvärt effektiv.

Det enda negativa är priset. Precis som Severins Spuma plus, så kostar den här maskinen ungefär 2000 kronor.

Det är mycket pengar, men du får också vad du betalar för. Den höga kvalitén, snygga designen, enkla användningen och de perfekta resultaten på skummet kommer inte gratis.

Om den är inom din budget så är det ett otroligt bra köp som kommer att hålla länge.


Vilken mjölkskummare är bäst för dig

Mjölkskummare-används

Om du älskar att göra choklad- eller kaffedrycker som innehåller mjölkskum, då är en mjölkskummare ett måste.

Problemet är att många hemmakockar sällan vet exakt vad de ska titta på när de köper en mjölkskummare. Vilket ofta leder till att de köper fel typ av maskin och därmed slänger pengar i sjön.

För att du ska undvika eventuella fallgropar, så har vi skrivit den här lilla fusklappen. Här är allt du behöver tänka på när du köper en mjölkskummare.

Typ av mjölkskummare

Först och främst bör du avgöra om du vill ha en automatisk mjölkskummare eller en handhållen.

Den handhållna mjölkskummaren påminner en hel del om en mixer. Den är liten, portabel och enkel att använda. Oftast går de på batterier.

Nackdelen är handhållna mjölkskummare inte kan värma eller kyla ner mjölken. Det tar också en del tid om du ska skumma mjölk till mer än en kopp kaffe.

Den automatiska mjölkskummaren är en maskin du ställer på köksbänken och som måste vara kopplat till eluttaget.

Fördelen med de automatiska maskinerna är att de gör allt åt dig och är väldigt snabba. Många av dem kan dessutom ställa in temperaturen, så att skummet blir precis så som du vill ha det.

De båda maskinerna fungerar bra, så det blir en fråga om vad dina preferenser är.

Om du föredrar något billigt och portabelt som inte tar upp mycket plats – då är den handhållna mjölkskummaren det bästa alternativet.

Om du vill ha något mer stabilt med en längre livslängd och som både skummar snabbare och har fler funktioner och inställningar – då är den automatiska mjölkskummaren bäst.

Den elektriska mjölkskummaren behöver vara kopplad till eluttaget

Enkelhet att rengöra

En viktig faktor när du köper en mjölkskummare är dess rengöring. Vissa maskiner kan vara riktigt jobbiga att tvätta, med många små och trånga utrymmen.

Av erfarenhet är handhållna mjölkskummare oftast enklare att rengöra. Vissa av dem har även delar som kan läggas i diskmaskinen.

Automatiska mjölkskummare kan vara lite svårare, eftersom de är större och har fler utrymmen. Men i år hittade vi ändå ett par automatiska maskiner som också var enkla att rengöra.

Justerbar temperatur

Om du vill kunna justera temperaturen på mjölken och skummet, då är det en automatisk mjölkskummare du behöver.

Handhållna mjölkskummare är batteridrivna och brukar ha en liten visp i änden. De skummar med andra ord bara upp mjölken, utan att värma eller kyla den.

Automatiska mjölkskummare kan ibland ha inbyggda element som ger dig möjlighet att förändra temperaturen på mjölken. Vilket är perfekt för oss som vill göra specifika choklad- eller kaffedrycker som kräver varm mjölk.

Material och kvalité

Ett stort problem med många handhållna mjölkskummare är att de är plastiga och att staven är av väldigt tunn metall. Vilket brukar resultera i en kort livslängd.

Just tjockleken på staven är viktig, då de billigare varianterna tenderar att gå sönder just vid staven.

Om du ska köpa en handhållen maskin, se till att staven är gjord av rostfritt stål av hög kvalité. Annars finns risken att den både bryts av eller börjar rosta.

Motorkraft och hastighet

För att vispa mjölk och göra en god latte, så behöver mjölkskummaren vara tillräckligt stark och snabb.

Om du dessutom ska skumma annat än komjölk, exempelvis ris- eller sojamjölk, så behöver du en extra stark motor. Andra mjölktyper brukar vara tjockare och lite svårare att skumma, vilket kräver mer av mjölkskummaren.

Långt ifrån alla tillverkare skriver vilken RPM deras mjölkskummare har, vilket gör det svårt att avgöra hur snabb maskinen är.

Därför är det viktigt att läsa recensioner och omdömen, exempelvis vårt bäst i test – för att se hur maskinen presterar.

Garantin på mjölkskummaren

Om en mjölkskummare kostar 100-200 kronor och har en garanti på 1 år, då kan du vara ganska säker på att den inte kommer hålla speciellt länge.

Det är lätt hänt att vi stirrar oss blinda på specifikationerna och recensioner, men glömmer bort garantin. Men längden på garantin är ofta en bra indikation på hur välkonstruerad maskinen är.

Stor eller liten mjölkskummare

Handhållna mjölkskummare är såklart det bästa alternativet om du vill spara så mycket utrymme som möjligt i köket. De är portabla och enkla att gömma i köksskåp och lådor.

Automatiska mjölkskummare är större och tar upp mer plats, men är också kraftfullare och, oftast, mer hållbara. Oftast brukar vi ställa mjölkskummare permanent bredvid kaffebryggaren, eftersom det är där den används som mest.

Om du planerar att använda mjölkskummaren dagligen, då rekommenderar vi att du köper en automatisk modell. Handhållna passar bättre när du inte använder maskinen lika ofta.

Hur fungerar en mjölkskummare

Manuell-mjölkskummare

Mjölkskummare skummar mjölk genom att antingen vispa mjölken i snabb hastighet, eller genom att fylla mjölken med ånga.

Mjölkskummare som ångar mjölken gör så att bubblar bildas och skummet får en krämig och fyllig smak och textur.

Många kaffemaskiner, framförallt espressomaskiner, har en inbyggd mjölkskummare. Dessa använder varm ånga och inte en visp för att skumma mjölken.

Dessa inbyggda mjölkskummare brukar också ha värmesystem på insidan, vilket gör att mjölken också värms upp.

Läs också