|

Bästa musmattan 2023: Komplett guide

Stor-musmatta

En bra musmatta är ett måste, oavsett om du är en gamer eller ej. Men om du är en gamer så är det extra viktigt. Vi har listat årets bästa musmattor – för varje pris och storlek.


Det är inte bara musen som avgör hur bra precision, hastighet och kontroll du har. Musmattan du använder är också en avgörande faktor.

För att få ut det mesta av ditt spelande, eller för att kunna arbeta med optimal bekvämlighet och glid – så behövs en bra musmatta.

För att hjälpa dig att välja rätt, så har vi recenserat de mest prisvärda musmattorna för i år.

Bästa musmattan

Den bästa musmattan i år är SteelSeries QcK. Den är mjuk och bekväm, samtidigt som den ger ett otroligt bra glid med maximal kontroll och hastighet. Det är en stor musmatta med mycket utrymme – trots att det är en av de billigaste musmattorna. En självklar vinnare av årets bäst i test!


Bästa musmattan: SteelSeries QcK XXL

SteelSeries-QcK-musmatta

När det kommer till pris, kvalité och storlek så är det ingen som kan slå SteelSeries QcK. Det här är helt klart den mest prisvärda musmattan på marknaden idag.

Basen utgörs av extra tjockt gummi, vilket gör att mattan hela tiden ligger stabilt på bordet. Oavsett hur hårt och intensivt vi hanterar musen, så ligger musmattan alltid på samma plats.

Tack vare den tjocka basen, så ligger handleden extremt skönt på musmattan. Framförallt om du sitter vid datorn under långa perioder.

Vi gillar verkligen tyget man använder på SteelSeries musmattor. Glidet och precisionen blir exceptionellt bra.

Det mjuka glidet är den främsta anledningen till varför QcK är så populär för gamers.

Musmattan är 90 cm bred, 40 cm på höjden och 0,4 cm tjock. Vilket är perfekta mått både för gamers och kontorsarbete.

Om du vill ha hög kvalité, mjukt glid i musen och bra precision till ett lågt pris – då är det här ett självklart val. Helt klart den bästa musmattan sedan många år tillbaka.


Bästa musmattan för FPS: ASUS ROG Sheath

ASUS-ROG-Sheath-gaming-musmatta

Gamers behöver precision, hastighet och bekvämlighet. Framförallt om du spelar krävande shooters, så som CS:GO, Call of Duty, Battlefield eller Fortnite.

Varje sekund och rörelse behöver vara perfekt.

Den här musmattan briljerar i varje avseende, vilket gör den till vår favorit när det kommer till datorspel.

Sheath har en gummibas och textil på ovansidan. Den är 3mm tjock, vilket är vår föredragna tjocklek för gaming.

Det ger en bra stabilitet och bekvämlighet, samtidigt som den inte är så tjock att det försämrar snabbheten i rörelserna. 3mm är en perfekt balans för kontroll, precision och hastighet.

Musmattan ligger hela tiden stabilt på datorbordet utan att röra sig en millimeter vid användning. Materialet på mattan känns robust och av hög kvalité. Den kan definitivt hantera långt och intensivt spelande.

Sheath XL är 90 cm på bredden och möter 44 cm från botten till toppen.

Designen är snygg och fräsch. Man har blandat svart och röd, med ASUS välkända logga på höger sida. Mycket stiligt!

Helt klart den bästa musmattan för gaming!


Bästa budget musmattan: Svive Styx Gaming musmatta XXL

Svive-Styx-Gaming-musmatta

Den här musmattan är ett bevis på att bra musmattor inte behöver kosta mycket.

XXL-versionen (90cm x 40cm) kostar ungefär 160 kronor. Då får du en riktigt stabil musmatta med gummiunderlag och en översida gjord av polyester. Den passar för både lasermöss och optiska möss för gaming.

Vi hade ärligt talat inte så stora förväntningar, med tanke på det låga priset. Men mattan presterar faktiskt lika bra som musmattor som kostar det dubbla i pris.

Musen glider riktigt bra över mattan, samtidigt som du bibehåller både precisionen och hastigheten.

Eftersom musmattan är 4mm tjock, så känns den också bekväm att använda under längre perioder. Den ger en bra dämpning för handen och handleden.

Musmattan är stor och rymlig, så du kan enkelt få plats med både tangentbordet och musen under mattan.

Det enda negativa vi hittat med Svive Styx Gaming är att den tycks dra till sig smuts och damm. Inte i överdrivna mängder, men polyester-materialet man använt verkar dra till sig smuts från skrivbordet.

Det är däremot inget stort problem, då det tar en sekund att skrapa bort det med handen.

Överlag är vi riktigt nöjda med den här musmattan. Om du letar efter en stor och billig musmatta är Svive Styx gaming ett riktigt bra val som ger mycket för pengarna.


Bästa medelstora musmattan: SteelSeries QcK+

SteelSeries-QcK-liten-gaming-musmatta

Få musmattor har så många positiva recensioner och omdömen som SteelSeries QcK+.

Den här musmattan är mindre än de andra musmattorna i vårt test. Den är 45cm x 40cm. Med andra ord är det en mer traditionell musmatta vad gäller form och storlek.

Men materialet och glidet är mycket bättre än de simpla musmattor du hittar på Biltema. Mycket bättre – trots att de kostar ungefär lika mycket.

QcK+ är 2mm tjock och faller därför under kategorin ”tunn”. Det ger dig förbättrade hastigheter och reaktionsförmåga, men inte lika bra precision som de tjockare musmattorna.

Eftersom den har mindre yta, så är den här tjockleken perfekt – då du inte behöver röra musen långa avstånd. Framförallt bra för dig som använder en hög känslighet på musen.

På undersidan hittar du silikongummi och på ytan är det tyg. Mattan ligger hela tiden på plats och flyttas inte runt när du använder den.

Om du letar efter en lite mindre musmatta som inte tar upp så mycket plats, då är SteelSeries ett enkelt val. Det går inte att gå fel med den här typen av kvalité. Dessutom till ett bra pris.


Bra musmatta under 100 kronor: Corsair Gaming MM100

Corsair-gaming-MM100-musmatta

Den här musmattan påminner mycket om SteelSeries storsäljare QcK+. Känslan är väldigt snarlik, både vad gäller kvalitén och det effektiva glidet.

Mattan är däremot lite mindre: 32 cm x 27 cm. Den är också tjockare, med en höjd på 3mm.

Vi gillar kombinationen av mindre storlek, men en tjocklek som annars brukar hittas på XL-musmattor.

Fördelen med MM100 är att den är så kompakt och att den passar på alla storlekar av skrivbord. Det gör också att den är enkel att ta med på LAN och resor.

Den känns väldigt skön och mjuk att använda. Man skulle lätt kunna tro att den kostade 100-200 kronor mer. Kvalitén är genomgående hög.

Om du letar efter en billig musmatta för vardaglig användning och gaming, då är det här ett bra alternativ. För under 100 kronor får du väldigt mycket för pengarna – vilket också mängden positiva recensioner vittnar om.


Hitta bästa musmattan för dig

Medium-musmatta-och-trådlös-mus

Musmattor kommer i alla möjliga storlekar, material, tjocklekar och tillbehör.

Vilket innebär att de alla känns annorlunda.

För att hjälpa dig att köpa rätt, så har vi skrivit den här lilla ”fusklappen”. Det finns nämligen ett par saker du bör ha koll på innan du köper en musmatta.

Tänk på dessa saker och du ökar chansen för att du hittar en musmatta som passar dina preferenser och behov.

Glöm inte bort att du också behöver en bra mus för att kunna nyttja musmattans fulla potential. Läs vårt årliga bäst i test för att hitta den bästa gamingmusen för dig.

Material: Hård eller mjuk

Musmattor definieras som hårda och mjuka. Vilken som passar dig är en personlig preferens.

De båda har sina fördelar och nackdelar. Genom att ha koll på vilka dessa är, så kan du lättare avgöra vilken typ som är bäst för dig.

Mjuka musmattor

Mjuka musmattor består oftast av gummi på undersidan och tyg på ovansidan.

Gummit gör att musmattan hela tiden ligger stabilt på skrivbordet och inte glider runt. Eftersom de är så mjuka, så är de också bekväma att vila handleden på.

En annan fördel är att de är portabla. De kan enkelt rullas eller vikas ihop för att tas med på LAN, resor eller när du ska byta rum.

Mjuka musmattor är oftast det bästa valet för gamers. Eftersom de är gjorda av tyg, så får du mer friktion under musen.

Det innebär mer kontroll och bättre precision, vilket är bra när du spelar intensiva FPS-spel, så som CS:GO, Call of Duty eller Battlefield.

En annan positiv aspekt är att de låter väldigt lite. Hårda ytor skrapar och väsnas en del, medan mjuka musmattor är i princip helt ljudlösa.

Nackdelen är att mjuka musmattor är svårare att tvätta. Den ökade friktionen ger bättre precision och kontroll, men sämre hastighet när du glider med musen.

Hårda musmattor

Hårda musmattor är gjorda av plast eller aluminium. Hastigheten är den stora fördelen här. De glider mycket bättre och snabbare än mjuka musmattor.

Du kan reagera och göra snabba vändningar när du spelar spel. Men du har desto sämre kontroll och precision.

Att rengöra hårda musmattor går snabbt och enkelt, allt du behöver göra är att skura av dem med en fuktig trasa.

En annan fördel är att hårda musmattor fungerar bra både med optiska och lasermöss. Mjuka musmattor kan ibland orsaka problem med sensorn när du använder en lasermus.

Nackdelen med hårda musmattor är att de låter en del när du drar musen över mattan. Eftersom de är hårda, så kan de heller inte rullas ihop när du ska ut och resa.

Eftersom hårda musmattor skapar så intensiv friktion, så sliter de också ut musens fötter snabbare.

Vid långa gaming-sessions kan det också kännas obekvämt att använda en hård musmatta. Mjukare material ger mer dämpning för handleden och handen när du spelar.

Storleken

Gaming musmattor finns i fyra olika storlekar: liten, medium, stor och extra stor.

De flesta gamers föredrar en stor musmatta. Det ger dig tillräckligt med utrymme för att genomföra långa glid och rörelser. Om musmattan är för liten riskerar du att dra musen utför kanten.

En stor musmatta är framförallt rekommenderat om du spelar med låg känslighet, då det innebär större rörelser över musmattan.

Om du har hög känslighet på musen, så behöver du inte göra lika långa musdrag och kan därför spara pengar genom att köpa en lite mindre musmatta.

Tjockleken

Tjockleken på musmattan definieras av hur tjock basen är.

 • Tunn musmatta – 2 till 2.5mm
 • Standard musmatta – 3 till 3.5mm
 • Tjock musmatta – +5mm

En tunn musmatta gör att handen och vristen är i jämnhöjd med skrivbordet, vilket är skönt för många.

Nackdelen är att tunna musmattor ger mindre dämpning för handleden. De kan också vara mer instabila och glida runt på skrivbordet, eftersom de är lättare.

Om ytan på skrivbordet inte är jämnt, så kommer också musmattan att vara ojämn. Fördelen med tjocka musmattor är att de jämnar ut ytan, på grund av dess tjocka bas.

Standardmusmattor är varken för tunna eller tjocka. De är inte så lätta att de riskerar att glida runt på datorbordet och de är tillräckligt tjocka för att ge en bra och stabil bas.

Tjock musmattor ger mest stabilitet, men också bekvämlighet. Om du spelar spel i många timmar kan det vara obekvämt och göra ont att använda en tunn musmatta. Ju tjockare basen är, desto mer dämpning för handleden.

Extra tillbehör

Nuförtiden har många musmattor extra tillbehör som gör livet och spelandet enklare.

Medan de är bekväma och användbara, får du komma ihåg att det också höjer priset på musmattan. Här är tre vanliga tillbehör på nya musmattor:

Trådlös laddning

Vissa musmattor har trådlös laddning för trådlösa möss och mobiltelefoner.

Det innebär att musen hela tiden laddas när den är på musmattan. Då slipper du koppla in musen för laddning eller byta batterier varannan dag.

En mycket smidig lösning, men det innebär också en högre prislapp.

RGB-färger

Gamers älskar ljus och färger, vilket reflekteras i datorer och möss som säljs till gamers. Allt har RGB-färger och coola ljus.

Nuförtiden har även många musmattor RGB-ljus. Det gör att du kan matcha färgtemat med datorn, musen och ditt gaming tangentbord.

USB-uttag

En del musmattor har numera uttag för USB. Det är en väldigt användbar funktion, så att du slipper böja dig bakom datorn för att koppla in diverse tillbehör.

Det är bara att koppla in enheten direkt i musmattan. Vare sig det är din gaming mus, telefon eller en signaladapter.

Vad kostar en bra musmatta

Du kan idag hitta bra musmattor från 200 kronor upp till 1000 kronor.

Allt handlar om storleken på musmattan, om den har extra tillbehör och vilket material den är tillverkad av.

Märket på musmattan spelar givetvis också roll. Mer populära märken tenderar att ha högre priser än mer okända företag. Precis som allt annat här i världen.

Men faktum är att du inte behöver betala hutlösa summor för en bra musmatta. Inte ens för gaming musmattor.

Varför köpa en musmatta

Musmatta-på-träbord

Det finns många fördelar med att använda en musmatta, oavsett om du är gamer eller en vanlig användare.

Du kan givetvis använda en tidning, bok, papper eller skrivbordet – men det är långt ifrån så effektivt som en musmatta.

Här är fem fördelar med att använda en musmatta.

1. Musmattor är mer bekväma

En musmatta ger inte bara bättre glid och lättare rörelser. De fungerar också som en bekväm dämpning för din handled.

Att sitta hela tiden och dra musen över ett hårt träbord är inte bekvämt för varken handen eller handleden.

En musmatta är mer ergonomisk och ger dig en mer naturlig position när du sitter vid datorn. Framförallt om du använder en musmatta av gummi och tyg.

2. Musmattor skyddar skrivbordet

Att dra musen över skrivbordet hela dagen kommer att orsaka slitage på materialet.

Fula repor och missfärgningar uppstår ganska snabbt på bordet, framförallt om du ofta sitter vid datorn.

En musmatta skyddar skrivbordet från slitage, så att du slipper fula repor och missfärgningar.

3. Det är ett måste för gamers

Har du någonsin spelat spel utan en musmatta? Det är horribelt! Framförallt om du spelar snabba FPS-spel, så som CS:GO eller Call of Duty.

Du behöver snabba rörelser och ett bra glid när du spelar datorspel. Skrivbordets yta kommer att försämra både din hastighet och precision.

Om du dessutom använder en optisk mus, så behöver din mus en jämn yta. Om du har ett knaggligt skrivbord av trä, så kommer det orsaka problem med sensorn.

En bra musmatta är vital för gamers!

4. Musmattor håller musen ren

Ditt skrivbord är troligtvis inte bara för musen och tangentbordet. Troligtvis står det kaffekoppar, läsk, tallrikar, tidningar, mobiltelefoner och andra saker där också.

Alla dessa saker kommer att dra fram smuts och bakterier – som sedan hamnar under musen.

Smuts som hamnar i musens lilla sensorhål kommer att försämra precisionen på musen. Tills sensorn är helt full med smuts och du behöver använda en nål för att gröpa ur allt damm.

En musmatta minskar risken för att smuts letar sig in under musen. Om musmattan skulle bli smutsig är det bara att tvätta den. En del musmattor kan till och med tvättas i tvättmaskinen.

Vilka företag har de bästa musmattorna

Populär-musmatta-för-gamers

Möss, headsets och tangentbord – de alla stiger hela tiden i pris. Men musmattor är fortfarande relativt billiga, även när du köper från de mer väletablerade företagen.

Du kan därför köpa en musmatta från ett känt märke utan att behöva tömma hela plånboken.

De mest populära tillverkarna av musmattor:

 • SteelSeries
 • HyperX
 • Razer
 • Corsair
 • Logitech
 • Enhance
 • Glorious
 • Deltaco
 • ASUS (ROG)

Det finns givetvis många fler företag som säljer bra musmattor. Men de här 9 har sedan flera år tillbaka sålt riktigt bra musmattor, framförallt till gamers – men också för vanliga datoranvändare.

Om du ska köpa en ny musmatta rekommenderar vi att du håller ett extra öga på ovanstående tillverkare.

Läs också