När blir bebisar stadiga i nacken: Utveckling & träning
En stadig nacke är superviktigt för att barnet senare ska kunna sitta, krypa och lära sig gå. I den här artikeln går vi igenom hur du kan träna bebisens nacke och vid vilken månad de bör ha tillräckligt med huvudkontroll.
Alla barn utvecklas i olika takt, framförallt när det kommer till stabiliteten på nacken och styrkan i överkroppen.
Varje förälder kommer förr eller senare fråga sig när ett barn bör ha en stadig nacke, hur man tränar nacken och hur ofta bebisar bör ligga på magen.
Här är svaren på alla dina frågor.
När blir bebisar stadiga i nacken
Vid 6 månaders ålder brukar de flesta bebisar ha tillräckligt med styrka i överkroppen och nacken för att kunna lyfta upp sitt huvud utan bekymmer.
När bebisar blir stadiga i nacken och kan lyfta huvudet på egen hand varierar kraftigt.
Vissa barn kan lyfta sina huvuden redan efter en månad. Andra bebisar kan lyfta på huvudet efter två månader.
Men bara för att bebisen kan lyfta huvudet, så betyder det inte att barnet har en stadig nacke. Det kan fortfarande vara vingligt och instabilt.
Man brukar säga att all träning och utveckling som sker från födelse till 4 månader, är en uppvärmning inför det ultimata steget. Nämligen att ha full kontroll över huvudet.
Oftast sker det runt månad 6.
För att kunna lyckas med det, är det viktigt att barnet har fått tillräckligt med tid på magen och tränat sina nackmuskler.
Hur tränar man en bebis nacke
Nyckeln till att barnet ska kunna utveckla en stark överkropp och nackmuskler, är att ligga tillräckligt mycket på mage.
Till en början är det svårt för bebisen att hålla huvudet upprätt. Det är obekvämt och förvirrande för barnet.
Men det är viktigt att barnet flera gånger om dagen får ligga på magen för att stärka nacken och överkroppen. Efter bara en vecka eller två kommer du att se en stor skillnad.
Magläget är inte bara bra för överkroppen, men även barnets hand-öga-koordination och motorik. Det motverkar också att barnet utvecklar ett platt bakhuvud, vilket sker när bebisar ligger för mycket och länge på rygg.
Metoder för att träna barnets nackmuskler
För att ska kunna sitta upp, krypa och gå så behöver bebisen först och främst huvudkontroll och starka nackmuskler.
Det ligger till grund för hela barnets fysiska utveckling.
Här är några vanliga metoder för att träna barnets nacke och huvudkontroll.
Liggandes på mage
Placera barnet på magen, på ett plant och mjukt underlag.
Barnet kommer initialt att stirra nedåt, kanske till och med ha ansiktet ner i filten. Hjälp till genom att placera armarna framför barnet så att hon eller han kan pressa sig upp.
När barnets huvud sjunker ner i filten eller på mattan, är det viktigt att det inte blockerar barnets luftvägar.
För att uppmuntra barnet att titta upp och aktivera sina nackmuskler, kan du använda prasslande leksaker, ljud eller rörelser framför barnet.
Bebisen kommer då att titta upp för att se vad som låter eller lyser, vilket kommer stärka barnets nacke.
När barnet är väldigt litet, så kan det räcka med 1-2 minuter åt gången. Arbeta er sakta upp till 3-5 minuter per tillfälle.
Kom ihåg att barn alltid ska sova på rygg och aldrig på mage.
Försiktiga nacklyft
Lägg barnet platt på ryggen. Helst på en mjuk filt på golvet eller dylikt. Lägg aldrig barnet på ett hårt underlag.
Ta barnets båda händer och vrister och försiktig och långsamt dra barnet mot dig. Ta sedan ner barnet mot golvet igen och upprepa övningar. Hela tiden försiktigt och långsamt.
Det är viktigt att du inte rycker i barnet eller drar för hårt eller snabbt. Det ska vara en varsam och långsam övning.
Du ska endast göra den här övningen om barnet redan har relativt god huvudkontroll. Genomför aldrig den här metoden på bebisar som ännu inte kan ligga på mage eller som har en instabil nacke.
Sitt med barnet
När barnet har tränat på magen tillräckligt länge för att ha någorlunda bra kontroll över nacken – kan ni börja sitta tillsammans.
Vanligtvis brukar man göra det mellan månad 3 och 6.
Sätt dig på golvet med båda benen åt sidorna. Placera barnet i mitten, så att hon eller han kan stödja sig mot dina ben och luta sig bakåt. Du kan också använda kuddar för extra stöd.
Håll hela tiden i barnet och lämna henne aldrig att sitta på egen hand.
Precis som bebisen började ligga på magen, så kommer hon till en början falla bak, fram och åt sidorna. Därför ska du alltid hålla i barnet och ha tillräckligt med stöd från olika håll.
Ni kan öva på att sitta på olika platser i huset, så att det hela tiden finns något nytt och roligt för barnet att titta på när hon sitter upp.
Läs mer i vår artikel om när barn kan sitta.
Andra tips och metoder
Det finns också enklare lekar och övningar du kan göra för att stärka barnets huvudkontroll.
- När barnet ligger på mage kan du peka på saker och säga namnet på föremålet. Det väcker barnets intresse får honom eller henne att titta upp.
- Gör ditt barn medveten om sina tår och fötter. Efter ett par månader älskar barn att nafsa på sina egna tår. Det gör att de böjer sig och aktiverar nacken för att komma åt de små fossingarna. Det är en naturlig rörelse för bebisar, vilket också stärker deras nackar.
- Köp ett babygym med roliga leksaker i bågen. Gärna leksaker som kan låta, gunga eller prassla när barnet rör vid dem. Det uppmuntrar barnet till att sträcka sig och förflytta både nacke, axlar, armar och händer.
Läs vårt babygym bäst i test för att se vilka babygym som ger mest för pengarna.
Hur länge måste man hålla barnets huvud
När bebisen har tillräckligt med styrka i nacken och huvudkontroll, så kan du gradvis ge mindre stöd åt huvudet.
Vanligtvis brukar barn ha tillräckligt med styrka i nacken mellan månad 3 och 5.
Det kan däremot skilja sig från barn till barn, så det är viktigt att du följer det specifika barnets utveckling och inte generella riktlinjer.
Det finns bebisar som inte behöver stöd redan vid 2-3 månader, medan andra behöver stöd lite längre.
Med nyfödda barn behöver du alltid ge stöd för huvudet.
Om du är osäker på om din bebis har tillräckligt med nackstyrka för att du inte ska behöva ge stöd, kan du konsultera med din barnmorska.
Hur länge ska bebisen ligga på mage
I början räcker det med bara ett par minuter på magen, flera gånger om dagen.
De första månaderna har inte barnet tillräckligt stark nacke eller överkropp för att orka lyfta huvudet mer än 2-5 minuter. Du ska inte ha barnet på mage längre än vad han eller hon klarar av.
Med tiden kan du gradvis öka tiden på magen, i takt med att barnet blir starkare.
Efter ungefär 3 månader kan bebisar ligga upp mot en timme om dagen på magen, uppdelat i olika tillfällen. Vanligtvis brukar det räcka med 20-30 minuter åt gången.
Runt månad 6 och 7 brukar barn kunna rulla över på egen hand.
Ha hela tiden koll på ditt barn när han eller hon ligger på magen.
Även om barnet har god huvudkontroll och kan ligga på magen under längre perioder, så ska du alltid ha tillsyn över barnet.
Hur ofta ska man träna bebisens nacke
Hur ofta du ska träna bebisen nacke beror på ålder och huvudkontroll.
Små spädbarn behöver bara ligga på magen ett par gånger om dagen, 2-5 minuter åt gången.
När barnet blivit större och utvecklat mer styrka, så kan han eller hon ligga på magen under längre perioder.
Om du märker att ditt barn börjar bli trött och inte längre har energi, så kan återigen placera barnet på ryggen.
Barn blir snabbt starka i musklerna och utvecklingen går fort. Men det gäller att öka tiden på mage gradvis och inte gå för fort fram.
Det ska också vara roligt och intressant för barnet, då blir det lättare för barnet att träna på magen. Du kan exempelvis ställa en liten spegel eller leksaker framför barnet.
Att sjunga eller dansa framför barnet är också effektivt för att få barnets uppmärksamhet och uppmuntra till att lyfta upp huvudet.
Men magträning är inte det enda sättet för att stärka nackmusklerna. Att låta barnet leka i ett babygym eller leka med fötterna stärker också barnets muskulatur.