När börjar bebisar skratta, le och jollra

Bebis-skrattar

Skratt, leenden och joller – de alla är viktiga för barnets utveckling. Både för deras talförmåga, men också sociala utveckling. Vi har gått igenom allt du behöver veta.


Att se sitt barn skratta och le för första gången är ett varmt och kärleksfullt ögonblick.

Eftersom barn utvecklas i olika takt, så är alla föräldrar någon gång nyfikna på om barnet ligger rätt till i utvecklingen.

I den här artikeln hittar du svaren på de vanligaste frågorna om bebisar skratt, leenden och joller.

När börjar bebisar skratta

Pojke-skrattar

Vanligtvis brukar bebisar skratta med både ansikte och röst runt 4-6 månaders ålder.

Men precis som med allt annat, så utvecklas barn olika snabbt. Vissa barn börjar skratta innan den fjärde månaden, andra barn skrattar högt efter 6-7 månader.

Oftast kommer skrattandet över en natt.

Helt plötsligt skrattar bebisen, vilket känns roligt och skönt – precis som för oss vuxna. Det är dessutom ett nytt och spännande ljud barnet lärt sig.

Det brukar leda till att bebisen skrattar mycket åt det mesta. Framförallt om föräldrarna uppmuntrar bebisen genom att själva skratta eller ge andra positiva tecken.

Hur du kan få bebisen att skratta

Barn är en perfekt komedipublik – de skrattar åt det mesta! Men se till att bebisen är i rätt sinnesstämning innan du börjar med din stand-up.

Bebisar som är mätta och utvilade är mest mottagliga för humor. Om din bebis är sömnig och hungrig, så kommer dina komedinummer med största sannolikhet bara orsaka frustration.

Se därför till att tiden är rätt för skratt.

  • Gör roliga ansikten och grimaser
  • Dansa och flamsa runt framför bebisen
  • Gör roliga ljud
  • Sjung sånger och ramsor
  • Skutta barnet försiktigt upp och ner i knät
  • Gör pruttljud på magen

Den sistnämnda är en klar favorit!

Lägg munnen på bebisens mage och blås ut luft. Det kommer att skapa roliga ljud, vibrationer och kittlar lite. Barn älskar det!

En annan viktig sak är att hela tiden kommunicera med ditt barn, även när ni gör vardagliga saker. När det är dags för blöjbyte kan du säga saker som ”nu är det dags att byta blöja, så att du känner dig ren och fräsch”.

Det är inte bara bra för barnets kommunikativa förmåga, men kan också framkalla skratt.

Kom ihåg att också ge utrymme för bebisen att också ge sina synpunkter efter att du har pratat. Även om det bara är roliga ljud och gurgel, så skapar det ett samspel och inkludering mellan er två.

Om ditt barn inte skrattar

Din bebis är 3 eller 4 månader gammal och gör olika ljud – men skrattar inte.

Oroa dig inte.

Spädbarn utvecklas i olika takt och bebisar utforskar sina vokaler och ljud gradvis. Din bebis har bara inte hittat sina skrattljud än. Det är fullt normalt.

Om ditt barn gör andra ljud, som att skrika, gurgla, kvittra och ”gnälla”, så finns ingen anledning till oro. Skratten kommer att komma förr eller senare.

Men om din bebis inte visar några tecken på skratt efter 6 månader, kan du ta upp det med din barnmorska vid nästa besök.

När börjar bebisar le

Flicka-ler

Många bebisar börjar le efter 6 och 8 veckor. Innan dess kan de också ha bjudit omvärlden på ett leende, men då är det oftast för att de släpper ut gaser.

Efter 6 till 8 veckor brukar leendet vara vad man kallar ”ett socialt leende”. En bekräftelse och interaktion med omvärlden, det vill säga mamma och pappa.

Kom ihåg att ett trött och hungrigt barn sällan är på humör för att le eller skratta. Om du vill framkalla ett leende, är det bästa tillfället när bebisen är mätt, lugn och utvilad.

Ett bra sätt för att få spädbarn att le är genom att placera dem i famnen, le stort och säga ”hej” med en försiktig röst.

Kom ihåg att barn runt 2 månaders ålder endast ser 20-30 cm framåt. Så när du har bebisen i famnen och vill provocera fram ett leende, bör du ha ansiktet nära bebisens ansikte.

Kan spädbarn le

Leende-spädbarn

Spädbarn kan le, men det är vad man kallar för ett ”reflexleende”.

Dessa leenden är slumpmässiga och är ofta utom bebisens kontroll. Precis som när han eller hon flaxar och sprattlar med armar och ben.

Reflexleenden brukar också dyka upp precis innan, under eller efter barnet har pruttat.

Barnets reflexiva leenden slutar ungefär vid samma tidpunkt som han eller hon börjar le av externa orsaker. Oftast runt 2 månaders ålder.

Ett riktigt leende brukar dyka upp när bebisen hör mammas röst, ser pappa eller när hon hör ett roligt ljud. Det är alltså ett genuint leende framkallat av externa orsaker.

Varför ler barnet men skrattar inte

Leende-pojke

Ett steg i barnets utveckling är att skratta, och det sker vanligtvis runt månad 4 eller 5.

Om barnet ler, babblar och gör olika ljud – så finns det oftast ingen anledning till oro. Du kan försöka kittla och leka med bebisen för att försöka framkalla ett skratt.

Men om barnet är i månad 6 eller 7 och fortfarande inte skrattar, är det bäst att ta upp det med er barnmorska vid nästa besök.

Precis som hos vuxna människor så skiljer sig även barns personligheter från varandra. Vissa barn skrattar mer än andra. Vissa barn är lugnare, andra mer energiska.

Det kan därför vara ett personlighetsdrag hos ditt barn. Framförallt om bebisen svarar på yttre stimuli genom fnitter, leenden och ljud.

Om barnet varken ler eller skrattar, så kan det i vissa fall vara en indikation på att bebisen har problem med synen eller hörseln. Det kan också vara tecken på andra saker som påverkar utvecklingen.

Om det har gått sex månader och bebisen fortfarande inte skrattar, eller ler, så bör du kontakta din barnmorska.

Vad är joller

Joller är förstadiet till vanligt tal. Genom att jollra så utvecklar bebisen sina färdigheter för att senare kunna prata.

Vanligtvis består joller av konsonanter och ett par vokaler. Oftast säger de ”da-da”, ”ba-ba” eller ”dä”.

Man kallar detta för ”stavelsejoller” och barn bör använda den typen av kommunikation som senast vid 10 månaders ålder.

Om barnet inte jollrar, så kan det innebära försenad utveckling av talet och språket.

Hur låter bebis joller

Joller låter olika beroende på barnets ålder och var i utvecklingen han eller hon är.

Det börjar oftast med att barnet säger ”aaaa” och ”oooo”. För att sedan gå vidare till något som liknar ”ba-ba-ba”, ”ma-ma-ma” och ”ma-ba-bo-ba”.

Skrik och gråt räknas inte som joller.

Varför ler bebisar i sömnen

Det är vanligt att bebisar skratta eller ler när de sover. Det är supergulligt och vi föräldrar fantiserar gärna om att de drömmer om när vi leker med bebisen.

Det kan givetvis vara så, även om mycket tyder på att bebisar inte drömmer.

Med största sannolikhet skrattar och ler barnet när han eller hon går in i en aktiv sömncykel.

Under den delen av sömnen så gör barnet många oavsiktliga rörelser, både med benen, armarna och huvudet. Det kan också framkalla fnitter, skratt och leenden.

Läs också