När kan bebis sova på mage: Här är svaret

Bebis-sover

De generella rekommendationerna för hur bebisar ska sova har förändrats mycket sedan tidiga 90-talet. Med väldigt positiva resultat! Vi har gått igenom när barnet kan sova på mage och vad du bör göra om barnet rullar över.


Hur ditt barn sover är väldigt viktigt, och innan en viss ålder bör barnet enbart sova på rygg.

Vi har tagit reda på exakt när.

När kan bebis sova på mage

Bebis-på-mage

Bebisar bör inte sova på mage förrän de är 1 år gamla. Till skillnad från vad många bloggare och föräldrar säger idag.

Att sova på magen eller sidan ökar risken för SIDS (plötslig spädbarnsdöd) – även om barnet själv rullat över på magen.

En del forskare menar på att sova på magen kan blockera bebisens luftvägar. Det innebär också en risk för att bebisen ”återandas” luft som han redan andats ut.

Att andas in samma luft som man andats ut, kan minska syrenivåerna och öka andelen koldioxid.

Under barnets första 12 månader bör du alltså rulla tillbaka barnet till en ryggposition, även om han rullat över på egen hand.

Många bebisar börjar rulla över på sidan eller magen runt månad 4, 5 eller 6.

Vissa experter tror att dessa barn oftast har färdigheter för att skydda sig från SIDS när det kommer till att sova på magen.

Men de rekommenderar ändå att du är på den säkra sidan och rullar tillbaka barnet fram till 12 månaders ålder.

När ska man börja lägga bebisen på mage

Bebis-kryper-på-magen

Det finns ingen speciell ålder då barnet kan börja träna på magen. Många föräldrar, med instruktioner från barnmorskan, börjar lägga barnet på magen redan under första veckan.

Men det är viktigt att barnet endast är på magen när han eller hon är vaken. När bebisen sover så ska det alltid göras på rygg.

En nyfödd bebis behöver inte vara speciellt länge på magen. Till en början kan det räcka med 2 till 5 minuter åt gången, ungefär 3 gånger per dag.

Du kan sedan stegvis öka tiden som barnet ligger på mage.

När barnet är 3 månader gammalt, bör barnet ligga på magen ungefär 1 timma om dagen. Den timmen är utspridd i flera olika ”sessions” under dagens gång.

För att uppmuntra barnet att ligga på magen, kan du exempelvis använda ett babygym för att få barnet att utforska sin omgivning mer.

Hur mycket ska en bebis ligga på mage

Magläget är viktigt för att barnet ska kunna utveckla sin motorik och styrka i överkroppen. För lite magträning kan innebära att barnet utvecklas långsammare och lär sig krypa eller gå senare än andra barn.

Till en början räcker det med ett par minuter om dagen. Vid 3 månader bör barnet ligga på magen sammanlagt en timme om dagen.

Alla barn är unika och utvecklas i olika takt. Om du är osäker på hur länge ditt barn bör ligga på mage, kan du kontakta din barnmorska för en individuell utvärdering.

När minskar risken för plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd är ovanligt under barnets första månad. Det är vid månad 2 och 3 som risken är som högst, för att sedan minska ju äldre barnet blir.

Man uppskattar att ungefär 80% av alla fallen av SIDS sker innan barnet fyllt 6 månader.

Plötslig spädbarnsdöd kan fortfarande ske efter 1 års ålder, men är extremt ovanligt.

Efter 1990-talet så har antalet fall av plötslig spädbarnsdöd minskat kraftigt. Det var i början på 90-talet som man började instruera föräldrar att bebisar ska sova på rygg istället för mage.

Innan dess fick många föräldrar rekommendationen att barn ska sova på mage, eller att de inte ska rulla tillbaka bebisen från mage till rygg när de sover.

Man kan därför se en stark korrelation mellan att sova på mage och plötslig spädbarnsdöd (SIDS).

Läs också