När kan man börja med napp – och när är för tidigt?
Nappen är superbra för att lugna bebisar. Men börja med napp för tidigt och det finns en risk att barnet inte får i sig tillräckligt med näring via amning eller nappflaska. Här är allt du behöver veta.
Att börja med napp för tidigt kan resultera i en förvirring som gör att barnet föredrar nappen framför bröstet eller nappflaskan.
Resultatet blir att barnet inte får i sig tillräckligt med näring och inte har en hälsosam viktuppgång.
I den här artikeln har vi gått igenom allt du behöver veta om nappar. När barn bör börja med napp, hur du lär dem använda napp och vad som kan hända om du introducerar nappen för tidigt.
När kan man börja med napp
Det är rekommenderat att barnet lär sig amma eller dricka ur nappflaska innan du introducerar napp. Vanligtvis kan det vara bra att börja med napp runt vecka 3 eller 4.
Annars finns en risk för att bebisen hellre suger på nappen än att amma. Även när barnet är hungrigt. Vilket kan leda till att bebisen inte får i sig tillräckligt med näring.
Se därför till att barnet lärt sig och vant sig vid att äta innan ni börjar använda napp. Risken finns annars att barnet blir förvirrat och inte får i sig tillräckligt med mjölk.
Kan nyfödd ha napp
Nyfödda bebisar kan använda napp. Det finns nappar som är specifikt designade för spädbarn.
Det är viktigt att storleken på nappen är rätt. En för stor napp kan innebära en kvävningsrisk, då det finns en chans att nappen blockerar andningsvägarna.
Men nappen för heller inte vara så liten att bebisen kan stoppa in hela nappen och skölden i munnen.
Tillverkare brukar märka sina nappar med vilken ålder de är designade för. Exempelvis ”0 till 2 år” eller ”storlek 4”.
Som vi skrev tidigare, så är det också viktigt att barnet lär sig och vant sig vid att amma eller dricka ur nappflaska, innan ni introducerar napp.
Kan man lära sitt barn att ta napp
En del bebisar nappvägrar – det är normalt.
Men det behöver inte betyda att ditt barn vägrar använda napp för all framtid. Det finns små tips och tricks för att lära barnet att använda napp.
Ha tålamod
Det är inte ovanligt att bebisar spottar ut nappen den första gången. Eller andra, tredje eller sjätte gången.
Det kan ta tid för barnet att vänja sig vid nappen.
Fortsätt försöka ge barnet nappen, men se till att du gör det när barnet är lugnt och harmoniskt. Om barnet redan skriker, eller börjar skrika, är det bäst att sluta försöka introducera nappen för stunden.
Om barnet redan gråter och skriker, finns det en risk för att hon eller han blir mer irriterad när du försöker stoppa in en gumminapp i munnen.
Fortsätt pröva ge barnet nappen. Rätt vad det är så kommer bebisen att acceptera nappen och inte vilja släppa den!
Testa andra nappar
Det kan vara så enkelt att din bebis nappvägrar bara för att hon inte gillar den specifika nappen.
Formen, materialet eller känsla kan vara obekväm för ditt barn.
Som tur är, så är nappar billiga. Du kan därför köpa ett gäng nappar och testa om barnet föredrar en viss form eller material.
Exempelvis kanske barnet spottar ut alla gumminappar, men behåller nappen som är gjord av hårdplast.
Läs vårt årliga test av de bästa napparna för nyfödda – där hittar du flera användbara nappar i olika former och material.
Napp efter måltid
När barnet är hungrigt vill hon eller han ha mjölk – inte en bit gummi.
Att ge barnet en napp när hon är hungrig, kommer inte bara reta upp barnet, men även orsaka dåliga associationer. Barnet kommer koppla nappen med en hungrig mage och en napp som inte dämpar hungerkänslorna.
Ge istället barnet nappen efter måltiden. Då förväntar sig barnet inte mjölk från nappen, utan kan istället använda den som ett lugnande hjälpmedel.
Försök ta ut nappen
En del barn suger 4-5 gånger på nappen innan de spottar ut den.
Du kan använda omvänd psykologi för att få barnet att behålla nappen.
Efter första suget försöker du försiktigt ta ut nappen ur bebisens mun. Många barn reagerar genom att bita tag eller suga hårdare på nappen för att du inte ska kunna ta den.
När du märker att barnet försöker behålla nappen så släpper du greppet om nappen och slutar dra.
Resultatet blir att bebisen fortsätter suga på nappen och behåller den i munnen.
Hur länge har bebisar sugbehov
Bebisar har en naturlig sugreflex som är fullt utvecklad redan vid vecka 36 i mammas mage. Därför kan ibland se på ultraljud hur bebisen suger på sin tumme.
Den här sugreflexen är lika naturlig som viktig, då den får barnet att dricka mjölk genom amning eller nappflaska.
När barnet är ungefär 6 månader så minskar sugbehovet och nappen blir mer till en lugnande snuttefilt.
Vid den tidpunkten kan det därför vara bra att begränsa användningen av nappen. Exempelvis använda den vid läggdags och när barnet är ledset.
Kom bara ihåg att inte alltid använda nappen när barnet gråter eller skriker. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att barnet vill ha napp – kanske hon eller han bara vill ha lite mänsklig värme.