När slutar barn sova på dagen: Vanliga tecken
Barns sömn förändras ständigt – och det går fort! I den här artikeln går vi igenom när ditt barn kan sluta sova på dagen och vilka tecken du ska leta efter.
Sömn är superviktigt för barn. Det är under sömnen som deras kroppar och hjärna stärks, processar och utvecklas.
Men i takt med att barnet blir äldre, så förändras sovtiderna. Sovtiderna under dagen kortas ner och sömnen under natten blir mer regelbunden.
Så här följer du barnets naturliga utveckling av sömnen.
När slutar barn sova på dagen
Generellt sett brukar barn sluta sova på dagen fram till 3 eller 4 års ålder. Men det finns barn som slutar vila under dagen redan vid 2-3 års ålder. Andra barn fortsätter sova på dagen fram tills 5 år.
När ett barn inte längre behöver vila under dagen är högst individuellt. Alla barn slutar inte sova på dagen vid samma ålder.
Det är viktigt att föräldrarna är uppmärksamma och läser av barnets signaler. De flesta barn slutar med dagsvilan naturligt, utan att föräldrarna behöver göra några förändringar.
Det är med andra ord väldigt olika och du ska aldrig tvinga ditt barn att sluta sova på dagen. Du kommer själv märka när det är dags.
Tecken på att du kan ta bort sovstunden på dagen
De flesta barn slutar med dagsvilan på egen hand. Det finns flera signaler och tecken som visar att sömnpauserna inte längre är nödvändiga.
1. Svårt att somna under vilan
Om ditt barn inte uppvisar några tecken på trötthet, utan istället har energi och ett gott humör under hela dagen – så är det möjligt att dagsvila inte behövs.
När barnet leker, sjunger och inte kan ligga still, så är det en indikation på att hon eller han inte är trött.
Men det kan också vara ett tecken på att tajmingen på sömnen inte är bra. När barnet läggs för tidigt eller för sent, och är övertrött, så kan det vara svårt att somna också.
Därför bör du observera hur barnet är precis innan det är läggdags. Om hon eller han är full av energi och på bra humör, så kan hon troligtvis inte sova för att hon inte behöver det.
2. Svårt att sova på natten
När ett barn sover på dagen, utan att egentligen behöva det, så kan det försämra sömnen under natten. Det uttrycker sig vanligtvis i att barnet har svårt att somna på kvällen.
Det leder ofta till sämre sömn och uppskjutna kvällstider.
När ett barn inte kan sova på kvällen eller natten, kan det vara för att hon sovit för mycket under dagen – eller nära på kvällen.
För att undvika sömnsvårigheter på kvällen kan du försöka korta ner vilopauserna under dagen.
3. Vaknar för tidigt på morgonen
Om ett barn vilar under dagen när det egentligen inte behövs, kan det resultera i att hon vaknar tidigare på morgonen.
Anledningen är att barnet får en stor del av sin sömn under dagen och därför inte behöver sova lika mycket på natten.
Det är en indikation på att du kan börja korta ner sömntiden under dagen.
4. Visar inga tecken på trötthet under dagen
Det här är ett start tecken på att vilopauser under dagen inte längre behövs.
Om ditt barn slutar gnugga ögonen, gäspa och har mycket energi under dagen – så är det en stark indikation på att vilopauser inte längre behövs.
Men om barnet uppvisar irritation och gråter runt middagstid eller kvällen, så kan det vara ett tecken på övertrötthet. Därför bör du inte dra för snabba slutsatser.
Om barnet är irriterad och visar tecken på förtidig trötthet, kan det fortfarande behövas en eller två sovpauser under dagen.
5. Barnet sover inte alls
Alla föräldrar har varit här – och det är ett av de bästa tecken på att barnet kan sluta sova på dagen.
Barnet sover inte alls under de schemalagda sovtiderna, utan ligger och leker eller sjunger istället. Precis som för oss vuxna, så kan barn inte sova när de inte är trötta.
Om ditt barn går från att sova under dagen, till att inte sova alls – då kan det vara dags att sluta sova på dagen.
Varför är sömn viktigt för barn
Sömn är en otroligt kritisk komponent för varje barns utveckling, både mentalt och fysiskt.
Det är under sömnen som barnet återhämtar sig, men också processar all information och alla intryck. Det är framförallt under icke-REM-sömnen som barnets hjärna utvecklas, växer och repareras.
Studier har gjorts där man kunnat se att barn som sover tillräckligt mycket har lättare för att lära sig, komma ihåg saker och har bättre mental och fysisk hälsa.
Faktum är att många forskare idag inte tror att bebisar drömmer när de sover – utan att deras hjärna är fullt fokuserad på att utvecklas.
Hur mycket ska ett barn sova
Hur mycket barn behöver sova beror på ålder, men också det individuella barnet. Alla barn har inte lika stora behov.
Så här mycket brukar barn vanligtvis sova:
- 0-12 månader: 15 till 18 timmar per dygn
- 1-3 år: 12 till 14 timmar per dygn
- 3-6 år: 11 till 12 timmar per dygn
- 6-12 år: 10 till 11 timmar per dygn
- 12 år och upp: 8 till 9 timmar per dygn
Notera att detta endast är riktlinjer. Det finns barn som sover både kortare och längre. Du bör alltid lyssna på ditt barns signaler, både verbalt och fysiskt.
De allra minsta barnen kan inte tala om för dig med ord att de är trötta. Men de ger dig oftast signaler genom att skrika, gråta, gnugga ögonen, gäspa eller genom att vara irriterade.
Det bästa du kan göra är att lyssna på ditt barns signaler.