|

Bästa nattlampan för barn 2023: Komplett guide

Bästa-nattlampan

Nattlampor i all ära! De är bra för både barn och föräldrar. Men det gäller att du köper rätt typ av nattlampa. En som ger ett behagligt och dämpat ljus som inte är för starkt. Vi har listat årets bästa nattlampor, så att du snabbt och enkelt kan hitta din favorit.


En nattlampa är bra för att lugna barnen och hjälpa dem att somna.

Men också för att du som förälder enkelt ska kunna se hur barnet mår, eller leta efter nappar, utan att behöva tända den starka taklampan.

Vi har listat årets bästa nattlampa inom varje kategori. Från vanliga nattlampor som lugnar barnet, utan att du behöver tömma hela plånboken, till nattlampor med stjärnhimmel och musik.

Bästa nattlampan

Den bästa nattlampan i år är CaPiDi nattlampa. Den har perfekt ljusstyrka, automatisk sensor och en lugnande effekt på barnet. Den finns i flera färger att välja på och är superenkel att koppla in. Det låga priset är en stor bonus!


Bästa nattlampan för barn: CaPiDi Nattlampa

Bästa-nattlampan-för-barn-CaPiDi

CaPiDis nattlampa är ett perfekt exempel på att enklast är bäst.

Den har ingen komplex design med stjärnhimmel och visor – men den är effektiv och användbar.

Allt du behöver göra är att trycka in den i eluttaget. Den har en inbyggd sensor, så när det börjar bli mörkt i rummet så sätts lampan automatiskt på.

Supersmidigt!

Lampan ger ett harmoniskt och lugnande LED-ljus. Ljuset är varken för starkt eller svagt, utan passar perfekt för barnrummet eller annan plats där du behöver en nattlampa.

Det finns fyra olika färger att välja på; grön, blå, rosa och vit. Eftersom grön och blå bör undvikas i nattlampor, hur fina de än är, så är den rosa modellen en självklar favorit.

Den lugnande effekten är påtaglig och det ger en harmoni till rummet som hjälper barnet att sova. Den är också bra för barn som är mörkrädda.

Det faktum att den endast kostar 89 kronor gör att vi älskar den ännu mer! Ett bra pris för en superb nattlampa.

Helt klart den bästa nattlampan på marknaden i år!


Bästa nattlampa med stjärnhimmel: Pabobo Stjärnprojektor

Bästa-nattlampan-med-stjärnhimmel-Pabobo-stjärnprojektor

Den här lampan har allt du kan tänkas vilja ha i en nattlampa; stjärnhimmel, musik, lugnande ljud och mjukt LED-ljus.

Vi gillar också att den har ett automatiskt program som heter ”Baby cry sensor”. Den känner av om barnet gråter på natten och börjar då automatisk spela lugnande ljud.

En annan sak vi gillar är att man själv kan justera ljudvolymen på ljudet, vilket är ovanligt för nattlampor. En bra funktion som vi hoppas att fler tar efter.

Den roterande stjärnhimmeln är väldigt mjuk och harmonisk. Det är nästan så att vi föräldrar också vill ha en!

Nackdelen med så många funktioner är att det också höjer priset en del. Vintergatan kostar mellan 600 och 700 kronor. Om det är inom din budget så är det ett självklart köp.

Definitivt den bästa nattlampan med stjärnhimmel!


Bästa nattlampa med musik: Pabobo Nattlampa lugnt hav

Bästa-nattlampan-med-musik-Pabobo-Lugnt-hav

En spännande och unik nattlampa vars projektor inte spelar upp en stjärnhimmel – utan havet!

Projektorn ger en otroligt vacker bild i taket med ett undervattenstema. Barnen älskar att se de små fiskarna simma runt!

Nattlampan spelar även upp olika typer av ljud och musik, med inspiration från havet. Rytmerna och ljuden som spelas upp stärker temat av hav och vatten. Otroligt behagligt att lyssna och titta på!

Det går också att spela upp så kallat ”vitt brus”, vilket är superbra för barn mellan 0 och 5 månaders ålder. Vitt brus imiterar nämligen ljudet som bebisen hörde i mammas mage, vilket har en lugnande effekt.

Pabobos ”lugnt hav” är utrustat med tre olika program. Det första heter ”Quiet child” och är 20 minuter långt. Det andra heter ”restless child” och är 40 minuter långt.

Det tredje programmet kallas för ”baby cry sensor” och startar automatiskt om barnet vaknar mitt i natten. Den börjar då spela upp lugnande ljud för att ge barnet trygghet.

Lampan är ganska dyr och kostar mellan 600 och 700 kronor. Men den är värd vartenda öre! Få nattlampor hjälper barnet att bli lugn och somna som den här.

Det enda vi inte gillar är att det inte går att stänga av musiken, men fortfarande ha ljuden kvar. Du kan stänga av ljudet helt och hållet, men vi hade gärna kunnat stänga av bara ljuden eller musiken var för sig.

Än dock är det inget större problem, då barnen älskar den och somnar snabbt.

Lugnt hav är en otroligt mysig nattlampa som är väl värd att investera i, framförallt om ditt barn har svårt att somna. Helt klart den bästa nattlampan med musik och projektor!


Redaktörens val: Flow Nattlampa Moby

Flow-Moby-nattlampa

Flows Moby nattlampa är supermysig på flera sätt.

Först och främst kan den tändas och släckas genom att klappa på Mobys huvud och rygg. Det visade sig vara en bra och rolig rutin för barnen att klappa på Moby för att sedan hoppa ner i säng.

Efter 15 minuter slocknar ljuset automatiskt.

Men det går också att ha på ljuset längre. Genom att hålla inne på/av-knappen ett par sekunder, så lyser nattlampan till dess att du stänger av den eller att uppladdningen tar slut.

Du behöver heller inte krångla med batterier, utan nattlampan laddas upp med hjälp av USB-sladden som följer med. Mycket smidigt!

Moby skiftar mellan olika mjuka färger, som varken är för starkt eller svagt. Den har en bra balans för att hjälpa barnet att somna.

En given deltagare i årets bäst i test – den är definitivt en av våra favoriter!


Väldigt populär: Liewood Winston nattlampa

Liewood-nattlampa

Liewoods nattlampor är helt klart några av populäraste. Andelen positiva recensioner för Liewood Winston är enorm.

Det är en nattlampa vi länge haft ögonen på – och den visade sig vara väl värd väntan!

Först och främst är designen otroligt gullig och modern. Lampan är gjord av miljövänligt silikon, så du kan klämma och trycka på figuren hur mycket du vill. Den är extremt stryktålig och skön att klämma på.

En annan sak vi gillar är att den inte går på batterier, utan du laddar upp den med hjälp av en USB-sladd.

Du kan välja mellan två olika program. Antingen kan den skina vitt ljus konstant, eller så kan den ändra färger automatiskt.

Du sätter på och stänger av den genom att helt enkelt klappa på lampan.

När den är fulladdad, så kan det vita ljuset lysa i ungefär 15 timmar. I ”färg-”mode, så kan den lysa i ungefär 12 timmar.

Med andra ord kan den lysa längre än hela natten!

Det är inte rekommenderat för barn under 3 år, då det finns smådelar på undersidan. Såvida du inte ställer den högt upp på ett bord eller i en bokhylla under natten.

En annan sak vi gillar med Liewoods nattlampa är att den finns i flera olika figurer och färger. Vår favorit är katten med färgen äppelblom.

Men det finns 9 andra varianter att välja på. Exempelvis en brun björn, en gul björn, krämfärgad kanin eller varför inte en blå hare.

Vi förstår varför den här nattlampan blivit så populär. Den är riktigt, riktigt smidig och bra!


Mysig nattlampa: Atelier Pierre Junior nattlampa

Atelier-Pierre-nattlampa

En väldigt stilig och smakfull svan-lampa. Vi skulle gå så långt att kalla den för elegant!

LED-lampan ger ett bra och lugnande ljus som kan ställas in i två olika lägen. Antingen kan den stängas av automatiskt efter 5 minuter, eller så kan den lysa under hela natten.

Den drivs av batterier, så du kan ställa den var som helst i rummet eller huset. Portabelt och bra!

Vi gillar Ateliers nattlampa väldigt mycket, men priset är lite för högt för vår smak. Den kostar i runda slängar 500 kronor, vilket känns lite väl mycket för en så enkel lampa.

Det finns nattlampor för ungefär samma pris, men med många fler användbara funktioner – så som projektor, ljud och musik.

Trots det höga priset, så är det ändå en riktigt bra nattlampa.


Spännande design: Minitude Bordslampa tipitält

Minitude-nattlampa-tipitält

Vi älskar när nattlampor har nya och kreativa utseenden, precis som Minitudes tipitält.

Det är en liten nattlampa designad som ett tipitält, med en gullig kanin som kommer fram när tältet tänts.

Ljuset är dämpat och behagligt. Barnen tyckte att designen var spännande, men också vi föräldrar.

Att lampan är gjord av trä och textil stärker vår uppskattning för nattlampan. Den är otroligt snygg och ser riktigt bra ut på bordet eller hyllan.

Det faktum att den endast kostar 250 kronor gör nästan att vi gillar den ännu mer. Minitude får bonuspoäng för det!

En av de bästa nattlamporna vi hittat och en definitiv hit hos pojkarna!


Vilken stjärnprojektor är bäst

Nattlampa-med-stjärnhimmel

Det finns en del nattlampor med stjärnprojektor, men vår favorit är helt klart Pabobo Stjärnprojektor.

Stjärnhimmeln roterar och har ett behagligt och skönt ljus. Den spelar även upp lugnande ljud och musik.

Det går också att justera volymen på ljudet i nattlampan.

Ett alternativ till stjärnprojektorn är Pabobos Lugnt hav. Den fungerar precis som stjärnprojektorn, men visar hav och fiskar istället. Den spelar även upp rytmer, ljud och musik från havet.

Den har en väldigt lugnande och harmonisk effekt på barnen, vilket hjälper dem att somna.

Lugnt hav spelar också upp vitt brus, som har blivit populärt då det imiterar ljudet som finns i mammas mage. Framförallt små bebisar gillar vitt brus, men även äldre barn.

Dessa två nattlamporna finns i vårt bäst i test här ovanför.

Varför köpa en nattlampa

Pojke-sover-bredvid-nattlampa

Det är främst två anledningar till varför du borde ha en nattlampa i barnrummet.

Först och främst så kan en nattlampa ha en lugnande effekt på barnet. Vilket gör det lättare att somna.

Om barnet dessutom är rädd för mörkret, så fungerar nattlampan perfekt. De ger ett mjukt och behagligt ljus, utan att vara påfrestande för ögonen eller störa barnets sömn. Till skillnad från en vanlig taklampa.

Den andra fördelen med en nattlampa är att det blir lättare att se på natten. Exempelvis om barnet har tappat nappen eller filten, så behöver du inte leta i mörkret.

Om barnet är tillräckligt stort, så underlättar det också om ditt barn ska gå upp på toaletten.

Du vet hur det är när man vaknat eller ska gå upp på natten. När du sätter på en vanlig lampa så kommer du att piggna till och få svårare för att somna om igen. För att inte nämna hur ont det gör i ögonen.

Med en nattlampa slipper både du och ditt barn det problemet.

Ett alternativ till nattlampan är en klassisk sängmobil. De har många gånger både lampa, leksaker och harmoniska ljud.

Vilken färg på nattlampa

Ljus och färger påverkar våra hjärnor och ögon på olika vis.

Ett starkt ljus, oavsett färg, kan förhindra oss från att somna och försämra sömnkvalitén. Men även typen av färg kan påverka barnets sömn.

Vissa färger är helt enkelt bättre än andra, när det kommer till nattlampor för barn.

Rött ljus är utan tvekan den bästa färgen i en nattlampa.

Våra ögon har fotokänsliga celler som kallas för ipRCG. Dessa driver kroppens interna klocka. De här cellerna är väldigt känsliga för färger.

I studier som gjorts har man kunnat se cellerna är som mest känsliga för blå-gröna ljus. När ögonen tar upp dessa färger på ljuset, så talar cellerna om för hjärnan att det är dagtid.

Man har kunnat konstatera att de bästa färgerna på natten är röd-orange, då ögonen är som minst känsliga för dessa nyanser.

När du köper en nattlampa till ditt barn bör du därför rikta in dig på dessa färger och undvika blått och grönt.

Läs mer om vilken färg på nattlampan du bör ha för optimal sömn.

Kan små barn vara mörkrädda

Bebis-sover-i-dämpat-ljus

Forskare tror idag att nyfödda barn inte kan vara mörkrädda. Snarare tvärtom – mörkret påminner dem om mammas mage, vilket kan ha en lugnande effekt.

Det är när barn blir 2-3 år som de brukar bli rädda för mörkret. Man tror att det är för att barn i dessa åldrar har utvecklat sin förmåga att fantisera och föreställa sig saker.

För äldre barn som är mörkrädda, kan en nattlampa vara ett bra redskap för att motverka rädslan och lugna barnet.

Att läsa en bok för barnet precis innan han eller hon ska sova kan också hjälpa barnet att bli lugn.

När börjar man med nattlampa

Barn-tittar-på-nattlampa

En del föräldrar börjar använda en nattlampa redan när barnet är nyfött. Det kan underlätta amningen och att hålla koll på barnet under natten. Utan att väcka barnet och utan att störa din sömn med det kraftiga ljuset som kommer från en vanlig lampa.

Det viktiga är att du använder en nattlampa med rött eller orange ljus. Dessa färger stör inte produktionen av melatonin lika mycket som exempelvis blått ljus gör.

När barnet blir äldre och börjat få mardrömmar eller blivit mörkrädd, så är en nattlampa ofta en bra lösning.

Ett alternativ till en nattlampa är att tända ett ljus i ett annat rum och skjuta till sovrumsdörren en aning, så att lite ljus släpps in i rummet.

Den här lösningen kan däremot vara kontraproduktiv, då ljuset oftast är starkt och gult. Det kan störa barnets melatonin-produktion.

Läs också