10 Olika sorters ris och hur du kokar dem
Alla rissorter ska inte kokas lika länge och heller inte på samma sätt. I den här artikeln listar vi de vanligaste rissorterna och hur du på bästa sätt lagar dem.
Vi hör ofta folk gräma sig över att ”riset aldrig blir som på restaurang – trots att vi använder samma typ av ris”.
Problemet är inte själva riset, utan hur det tillagas.
Vi har gått igenom olika typer av ris och hur du på bästa sätt kokar dem.
Om du vill få ännu bättre resultat och göra det enklare för dig, kan du använda en riskokare istället för kastrull.
Läs vår riskokare bäst i test för att se vilka specifika maskiner som ger mest valuta för pengarna.
Olika rissorter
Det finns massvis av rissorter att välja på – vissa mer populära än andra.
Faktum är att det finns över 40,000 olika variationer av ris i världen.
I den här artikeln går vi igenom steg för steg hur du tillagar de 10 mest populära rissorterna.
- Arborioris
- Basmatiris
- Jasminris
- Svart ris
- Långkornigt brunt ris
- Långkornigt vitt ris
- Kortkornigt vitt ris
- Mediumkornigt vitt ris
- Förkokt ris
- Vildris
Innan du börjar tillaga riset är det viktigt att du alltid sköljer riset med vatten.
Arborioris
Arborioris är ett medelkornigt och rundkornigt vitt ris som kommer från Italien.
Den här typen av ris är fasta, sega och något krämiga när de är färdigkokta. Anledningen är att de innehåller en hel del stärkelse.
Arborioris används främst till risotto och risgrynsgröt.
Hur man kokar Arborioris
Arborioris kan kokas på samma sätt som vanligt vitt ris.
Du kan använda en vanlig kastrull med tjock botten. Häll i 2 dl vatten och strö över lite salt.
Du kan även hälla i 1 matsked olivolja eller smör, för att ge mer smak till riset.
Häll sedan i 1 dl Arborioris.
När det börjar koka, lägger du på kastrullens lock och sänker till låg- eller medium-värme.
När vätskan i kastrullen är helt absorberad av riset så är det klart. Det tar ungefär 20 minuter.
Basmatiris
Basmatiris är ett långkornigt ris med många aromer. Slutresultatet är lite torrt och fluffigt.
Man brukar främst använda basmati till indiska maträtter, gärna med curry.
Basmatiris kommer främst från Indien och Pakistan.
Hur man kokar Basmatiris
Häll i vatten och ris i kastrullen och värm upp tills det börjar koka.
Lägg sedan på kastrullens lock och minska temperaturen till låg värme. Låt sedan riset sjuda i 20 minuter.
Efter 20 minuter låter du fortfarande locket vara på. Men ta bort kastrullen från plattan och värmen och låt den sedan stå så i 10 minuter.
Efter att riset fått stå i 10 minuter, tar du bort locket och rör om riset för att sedan servera.
Jasminris
Jasminris kommer främst från Thailand och har en något söt och aromisk smak.
Jasminris är långkornigt och har en något klibbig textur.
Hur man kokar jasminris
Fyll i rätt mängd vatten och ris, enligt ditt recept.
När riset börjar koka, så sänker du till låg värme och sätter på kastrullens lock.
Låt sedan riset sjuda i 40 minuter.
Efter 40 minuter tar du bort kastrullen från värmen, men låter locket vara på i 5-10 minuter.
Fluffa sedan riset innan servering.
Svart ris
Svart ris kommer från Asien och är inte speciellt vanligt i Sverige.
Svart ris är långkornigt och får en lila färg efter att det har kokats. Det yttre lagret av svart ris är väldigt näringsrikt och innehåller en hel del antioxidanter.
Hur man kokar svart ris
Placera riset och vattnet i kastrullen.
Låt riset ligga i vattnet i 60 minuter innan du tillagar det.
Efter att du har blötlagt riset i 60 minuter ställer du kastrullen på plattan tills det börjar koka.
När riset börjar koka så sätter du på kastrullens lock och minskar värmen. Låt sedan innehållet sjuda i 30 minuter.
Ta sedan bort kastrullen från värmen, fluffa riset och servera en god portion ris.
Långkornigt brunt ris
Brunt ris tar ungefär dubbelt så lång tid att koka än vitt ris.
Brunt är däremot nyttigare och har en konsistens som ger mer tuggmotstånd. Smaken är lite nötig.
Hur man kokar långkornigt brunt ris
Häll vatten, ris och salt i kastrullen. Du kan även lägga till smör, för en rikare smak.
Ställ kastrullen på plattan och värm upp tills det börjar koka.
Sätt sedan på locket på kastrullen, sänk till låg värme och låt riset sjuda i ungefär 50 minuter.
Efter 50 minuter tar du bort kastrullen från värmen och låter innehållet vila i 5 minuter. Efter det är riset redo att ätas!
Långkornigt vitt ris
En av de vanligaste och populäraste rissorterna är utan tvekan vitt ris.
Det är inte lika hälsosamt som brunt ris, men går väldigt snabbt att tillaga.
Hur man kokar långkornigt vitt ris
Häll enbart vatten i kastrullen och vänta tills vattnet börjar koka.
Lägg sedan till riset och rör om, så att riset blandas ut jämnt i kastrullen.
Reducera till låg värme, sätt på locket och låt innehållet sjuda i 20 minuter.
Sedan tar du bort kastrullen från värmen, fluffar riset och serverar portionerna.
Mediumkornigt vitt ris
Vad många människor gör fel är att de kokar vitt ris på samma sätt – oavsett om det är kort-, medium- eller långkornigt.
Medium kornigt vitt ris gör sig bra till maträtter som risotto, sallader och rispudding.
Hur man kokar mediumkornigt vitt ris
Häll i vattnet i kastrullen och vänta tills vattnet börjar koka.
Häll sedan i riset i och rör om så att det kombineras med vattnet.
Direkt efter att du hällt i riset sänker du till låg värme. Sätt på locket och låt innehållet sjuda i 20 minuter.
Efter det tar du bort locket, rör om i riset och lägger upp på tallriken.
Kortkornigt vitt ris
Kortkornigt vitt ris tar lite längre tid att koka än långkornigt vitt ris.
Eftersom kornen är korta, så blir texturen och smakupplevelsen annorlunda jämfört med långkornigt.
Hur man kokar kortkornigt vitt ris
Häll i ris, vatten och salt i kastrullen. Du kan även lägga i smör, om du vill.
Använd hög värme för att innehållet ska börja koka.
När det börjar koka så sänker du till låg värme och lägger på locket.
Låt sedan riset sjuda i ungefär 25 minuter.
Ta bort kastrullen från plattan, ta bort locket och fluffa riset innan du serverar portionen.
Förkokt ris
Förkokt ris, eller parboiled som det heter på engelska, har tidigare hettats upp med ånga och sedan torkats.
Efter det har man skalat riset.
Det ger förkokt ris en väldigt unik smak och textur.
Hur kokar man förkokt ris
Kombinera vatten, ris och salt i kastrullen. Det går bra att även hälla i smör.
Använd medium- eller hög värme tills innehållet börjar koka.
När det börjar koka så sänker du värmen till låg temperatur, sätt på locket och låt riset puttra i 20 minuter.
Ta sedan bort kastrullen från plattan och låt riset stå, fortfarande med locket på, i ungefär 5 minuter. Sen är det redo att serveras och ätas.
Vildris
Vildris kommer främst från Amerika, men även vissa delar av Asien.
Riset har en fyllig doft och smak. Kornen är rika på vitaminer, mineraler och protein.
Hur kokar man vildris
Häll i vattnet och riset i kastrullen och få det att börja koka.
Sänk sedan temperaturen till låg värme och låt riset sjuda i ungefär 30 minuter. Använd locket på kastrullen under hela processen.
Stäng sedan av spisplattan och låt kastrullen stå kvar i ungefär 30 minuter.
Efter 30 minuter kan du hälla ut överflödet av vätska i kastrullen och servera riset.
Varför ska man skölja riset
Innan du börjar koka ris ska du alltid skölja riset noga under rinnande vatten.
Anledningar är att du vill få bort en del av stärkelsen som finns på utsidan av riset.
Två typer av stärkelse, eller kolhydrater, som finns i riskorn är amylos och amylopektin.
När riset tillverkas, förpackas, levereras och förvaras så gnider riskornen hela tiden mot varandra. Friktionen gör att stärkelsedamm skapas och slutligen täcker kornen.
Om du inte sköljer av riset, så kommer stärkelserna göra så att riset blir extremt klibbigt.
Man har även sett att genom att skölja riset, så gör du av med flera tungmetaller som funnits i växten. Främst arsenik, men även bly och kadmium.
Det är normalt att dessa ämnen finns i ingredienser från växtriket, men det är viktigt att skölja av dem för att minska mängden.
Det är också anledningen till varför det inte är rekommenderat att äta ris för ofta.
Vilket ris är nyttigast
Råris är det nyttigaste riset du kan äta. Det innehåller mer vitaminer, mineraler och fibrer än vitt ris.
Råris innehåller främst magnesium, zink, järn, selen och Vitamin B1 och B3.
När man tillagar vitt ris, så försvinner även en del nyttiga fettsyror. Dessa fettsyror finns kvar i råris efter att du har kokat det.
Man har även sett att vitt ris höjer ditt blodsocker snabbt, till skillnad från brunt ris.
Till det vita risets fördel, så anses det vara snällare för vissa människors magar. Eftersom råris innehåller mer fibrer, så kan det vara svårare för en del människor att smälta.
Men allt är inte guld och gröna skogar med fullkornsris.
Råris innehåller nämligen mer arsenik än vitt ris. Därför är det extra viktigt att skölja av brunt ris mer än en gång innan du ska tillaga det.
Man tror att andelen arsenik i råris är högre än i vitt ris, då det lättare sätter sig fast i risets skal.