| |

Omega 3 bäst i test 2023: Komplett guide

Omega-3-kosttillskott

Omega 3 har en nyckelroll för att du ska kunna leva ett hälsosamt liv. Tillskott av omega-3 har därför en viktig funktion för oss som sällan eller aldrig äter fisk. För att hjälpa dig att välja rätt, har vi listat och recenserat årets bästa omega 3-tillskott.


Fiskoljor kan skilja sig en hel del från varandra. Både vad gäller kvalité, pris, innehåll och hur de konsumeras.

Vissa innehåller mer EPA och DHA än andra och vissa är lättare att svälja.

För att du ska kunna hitta den bästa fiskoljan för dig, så har vi listat årets mest effektiva burkar. Både kapslar, flytande Omega 3 och godisar för barn.

Bästa Omega 3

Det bästa omega 3-tillskottet i år är Arctic Omega-3. Den är lätt att svälja och innehåller väldigt mycket omega 3. Fiskoljan kommer från vildhavsfisk och är certifierad av Friend of the Sea. Kapslarna håller väldigt länge och lämnar ingen dålig eftersmak. Det låga priset är en välkommen bonus!


Bästa Omega 3: Arctic Omega-3

Arctic-Omega-3-bäst-i-test

De här kapslarna innehåller arktisk fiskolja som kommer från djuphavsfisk.

Tre kapslar ger dig 3000 mg fiskolja, varav 540 mg är EPA och 360 mg DHA. Man har även tillsatt vitamin E i kapslarna, för att tillskottet ska hålla längre och motverka att kapslarna härsknar.

Burken har även certifierats av Friends of the sea, som säkerställt att kosttillskottet inte är skadligt för vare sig människan eller miljön.

Det här är helt klart det bästa Omega 3-tillskottet om du vill ha hög kvalité på innehållet. Fiskoljan kommer från vildhavsfisk och ger dig rikliga mängder av både EPA och DHA.

Vi gillar också att kapslarna inte ger någon dålig eftersmak, vilket är ett problem med många andra tillskott. Effekten på kapslarna är väldigt snabb och det märks att de gör skillnad i kroppen och för hälsan.

En annan fördel är hur lättsvalda kapslarna är. De ser lite skräckinjagande ut till storleken, men de är hur enkla som helst att svälja.

Vad vi inte gillar med Arctic Omega-3 är att du behöver ta 3 kapslar per dag för att täcka det dagliga behovet. Vi hade hellre tagit en tablett eller kapsel om dagen och få det överstökat.

Men det är ett i-landsproblem. Med tanke på kvalitén på innehållet och hur lätta de är att svälja – så har vi ingenting att klaga på.

Det låga priset är en välkommen bonus. En burk innehåller 180 kapslar och kostar endast 129 kronor.

Ett självklart köp om du är mån om vad du stoppar i dig. Kvalitén på innehållet är väldigt hög!


Redaktörens val: Core Omega-3+

Core-omega3

Med Core Omega-3+ så behöver du bara ta en kapsel om dagen för att få i dig 1000 mg fiskolja. Det ger dig 330 mg EPA och 220 mg DHA.

Precis som i Arctic Omega-3, så har man även tillsatt Vitamin-E i varje kapsel. Det gör att tillskottet håller längre och inte blir dåligt lika fort som andra burkar.

Fördelen med den här burken är att du bara behöver en eller två kapslar om dagen för att täcka ditt dagliga behov. Vi föredrar dessa kapslar över många andra, just därför att koncentrationen av fiskolja är så hög.

Kapslarna är relativt stora, men är ändå superlätta att svälja.

Core Omega-3+ är certifierade av Friends of the Sea.

En burk innehåller 120 portioner och kostar endast 149 kronor. Det innebär att en kapsel endast kostar 0,8 kronor. Vilket är mer än godkänt. Helt klart en av de mer prisvärda Omega 3-tillskotten.

De här kapslarna fungerar mycket bra, vilket den stora mängden positiva recensioner på nätet vittnar om.

Vad vi däremot inte gillar är att det inte finns någon information om var Core Omega-3+ kommer från. Kommer fiskoljan från vild djuphavsfisk eller en odling? Det här är vital information som man bör förmedla.

Om du inte äter tillräckligt mycket fisk varje vecka, så är det här ett riktigt bra och billigt kosttillskott för att ge kroppen vad den behöver.


Bästa flytande Omega 3: Healthwell Isländsk Omega-3

Bästa-flytande-omega-3-Healthwell

Om du ogillar stora kapslar och tabletter så är Healthwells Isländska Omega-3 ett riktigt bra alternativ.

Den flytande vätskan består helt och hållet av ren fiskleverolja. Den är med andra ord helt fri från tillsatser. Vilket är precis hur vi vill ha det!

Fiskoljan kommer från torsk som fiskats från Islands kalla vatten.

5 ml av flytande Omega-3 ger dig 1100 mg omega 3, varav 400 mg är EPA och 500 mg DHA. Du får alltså i dig precis lika stora mängder, om inte mer, som i kapslar och tabletter.

Som referens är det ungefär en tesked om dagen.

Nackdelen med flytande Omega 3, i jämförelse med kapslar, är helt klart smaken. Det är oundvikligt att det kommer smaka fisk.

Man kunde ha smaksatt fiskoljan, men det hade inneburit en massa tillsatser och artificiella ämnen. Poängen med fiskleverolja är att det ska främja hälsan, så Healthwell gjorde helt rätt i att inte försöka dölja fisksmaken.

100% ren fiskleverolja är vad du vill ha – och är precis vad du får med den här flaskan.

Omega 3 tas upp bäst av kroppen när du konsumerar tillskottet med mat som innehåller fett. Men det hjälper också för att bli av med fisk-smaken, om du ogillar fisk. Som tur är handlar det bara om en tesked om dagen.

Vi är riktigt nöjda med det här kosttillskottet. Det är perfekt för de som ogillar tabletter och kapslar. Kvalitén, priset och mängden Omega-3 är oslagbar. Helt klart det bästa flytande Omega-3 på marknaden idag!


Bästa Omega 3 för barn: Monkids Fiskolja

Bästa-omega-3-för-barn-Monkids-fiskolja

Omega-3 är superviktigt för barn och deras neurologiska utveckling. Men att få barnen att ta tillskott av omega-3 är svårt. För att inte nämna att få kapslar är gjorda för barn.

Det finns ett par omega 3-tillskott för barn, men få är så bra som Monkids fiskolja.

Tillskottet är i form av ”gelétuggisar”, det vill säga gelégodis som ska tuggas.

Tuggisarna har en god citronsmak den orangea färgen kommer från frukt och grönsaker. Fiskoljan är även helt fri från gelatin och artificiella sötningsmedel.

Tillskottet är förvånansvärt gott och som ett resultat har barnen inga problem med att äta dem. Gott och nyttigt är en ovanlig kombination, men i det här fallet stämmer det.

En portion består av två tabletter (godisbitar) och ger barnet 228 mg fiskolja. 50 mg är DHA och 10 mg EPA.

Monkids fiskolja innehåller inte artificiella sötningsmedel, vilket är bra. Men tittar man på innehållsförteckningen så ser vi att det finns både rörsocker, glukossirap och citronarom.

Medan vi hade vilja undvika socker så gott det går, så är det ett nödvändigt ont. Utan dessa ingredienser så hade tuggisarna inte varit goda och barnen att vägrat äta dem.

Överlag är vi helnöjda med den här fiskoljan – och likaså barnen.

Kom bara ihåg att konsultera med er barnmorska innan du ger barnen fiskolja.


Vilken är den bästa fiskoljan

Fiskleverolja-tillskott

Alla fiskoljor, eller Omega 3, är inte likadana. Olika kosttillskott kan skilja sig en hel del från varandra, framförallt vad gäller kvalité, men också innehåll.

Här är de saker du ska titta efter när du ska köpa fiskolja.

Kvalitén på kosttillskottet

Kolla alltid innehållsförteckningen innan du köper Omega 3. Du vill helst undvika tillskott som innehåller artificiella medel och tillsättningsmedel.

Ju kortare innehållsförteckning, desto bättre.

Det är också rekommenderat att titta efter fiskolja som har certifierats av tredjepart. Exempel på organisationer som certifierar Omega 3 är Friend of the Sea, International Fish oil standards (IFOS), NSF Internation och Therapeutic Goods Association (TGA).

Ett certifierat Omega 3-tillskott är fritt från hälsofarliga kemikalier och tungmetaller. Många organisationer granskar också hur miljövänlig produktionen är.

Vi rekommenderar alltid att du köper kosttillskott från väletablerade butiker och företag. Det är extra viktigt när det kommer till Omega 3.

Dosering

Välj ett tillskott som klart och tydligt visar mängden Omega 3, men också EPA och DHA.

Om man inte har noterat EPA eller DHA i innehållsförteckningen, så bör du undvika tillskottet.

Det är, generellt sett, rekommenderat att en hälsosam vuxen får i sig mellan 300 och 900 mg DHA och EPA per dag.

Omega 3-källa

Alla fiskoljor kommer inte från samma källa. Du vill helst ha fiskolja som kommer från mindre fiskar, exempelvis sardiner och ansjovis. Gärna vildfångad fisk. De brukar innehålla mindre mängder kvicksilver.

Typ av kosttillskott

Det finns Omega-3-tillskott i form av gelkapslar, vätska och godis. Välj den typ som passar dina preferenser.

Kapslar är oftast enklast att ha med sig, men kan vara svårare att svälja än kapslar och gummigodis.

Om du köper Omega 3 i godisform, bör du vara extra noga med att kolla innehållsförteckningen. Dessa innehåller i de flesta fall tillsatser och utfyllnadsmedel.

Varför är Omega 3 bra för kroppen

Omega-3-på-sked

Omega 3 har en anti-inflammatorisk effekt och kan därför vara bra för flera typer av åkommor, exempelvis kroniska inflammationer.

Man har sett att höga triglycerid-nivåer är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. Både EPA och DHA har visat sig kunna sänka kroppens triglycerid-nivåer och därmed minska risken för hjärtsjukdom.

Omega-3 har även visat sig vara bra för ögonens hälsa. Studier visar att fetterna från fiskolja har en nyckelroll i utvecklingen av ögonen.

Omega 3-fetter är viktiga för barns neurologiska utveckling, men även för vuxna och barns hjärnhälsa.

Eftersom Omega-3 är så viktigt för hjärnan och den neurologiska hälsan, så är fetterna extra viktiga för gravida kvinnor.

Kontakta alltid läkare för rådgivning innan du börjar använda Omega 3-tillskott. Framförallt om du är gravid eller ammar. Gravida kvinnor bör inte konsumera Omega 3 i kosttillskottsform utan att ha konsulterat hälsopersonal först.

Det är alltid bäst att få i sig Omega 3 genom vanlig mat istället kosttillskott. Människans behov av Omega 3-fetter täcks normalt sett genom att äta fisk 2-3 gånger i veckan.

Kan Omega 3 bli gammalt

Ja, Omega-3 kan bli gammalt. Om tillskottet luktar rutten fisk eller har en annan dålig odör, när du öppnar burken – så bör du inte konsumera kapslarna.

Kapslarna ska ha en gyllenfärg och de ska vara transparanta. Ytan på kapslarna ska vara elastisk, men inte mjuk. Om dina kapslar inte möter dessa kriterier så bör de inte användas.

I likhet med vitaminer, så börjar fetterna i Omega 3 brytas ned så fort de har producerats. De försämras sedan med tiden.

Om fiskoljan utsätts för värme, fukt, dagsljus och luft så kan tillskottet brytas ner ännu snabbare. Därför är det viktigt att förvara dina kosttillskott, och då framförallt Omega 3 och vitaminer, på rätt sätt.

Är vegansk Omega 3 lika bra som fiskolja

Omega-3-och-frukt-och-grönsaker

Vanlig fiskolja har extraherats från fettet i fiskens vävnad. Oftast kommer fiskoljan från tonfisk, sill, makrill eller ansjovis.

När du konsumerar fiskolja får du i dig en lång kedja av Omega 3-fetter, framförallt DHA och EPA.

Vegansk Omega 3 får du i dig ALA, vilket är en kortare kedja av Omega-3. DHA och EPA har visat sig ha fler hälsofördelar än ALA som kommer från växtbaserad mat.

Även om det finns en enzym som konverterar ALA till långa kedjor av Omega 3, så är konverteringen minimal.

Vanligtvis är konverteringen mindre än 1% och många studier visar en konvertering så låg som 0.1 och 0.5 procent.

Det finns för tillfället inga studier som visar att veganska Omega 3-tillskott förbättrar kroppens DHA och EPA-nivåer.

Veganska Omega-3 är mycket svårare att extrahera, vilket också gör att de kosttillskotten tenderar att vara mycket dyrare än fiskolja.

Kort och gott: om du vill höja dina nivåer av EPA och DHA, så är fiskolja det bästa sättet.

När på dagen ska man ta Omega 3

Du kan ta Omega 3 när som helst på dagen. Det viktiga är hur du tar tillskottet.

Studier har visat att kroppen absorberar Omega 3 mycket bättre när tillskottet tas tillsammans med fett. Likaledes har man sett att Omega 3 på tom mage har en sämre effekt.

Därför är det rekommenderat att ta Omega 3 tillsammans med en måltid som innehåller fett.

Är det farligt att äta för mycket Omega 3

Det är rekommenderat att få i sig, som minst, mellan 250 och 500 mg EPA och DHA per dag.

Fetterna i Omega 3 kan ha en blodförtunnande effekt. Av den anledningen bör du inte konsumera mer fiskolja än nödvändigt.

En del fiskoljor innehåller även vitamin A, vilket kan vara giftigt i för höga doser. Vitamin A finns främst i torskleverolja.

Omega-6 och omega-3 tävlar om samma enzymer. För mycket av den ena eller den andra kan alltså leda till en obalans mellan de två.

Du bör aldrig överskrida rekommendationerna av Omega 3, såvida du inte fått instruktioner av läkare. Innan du börjar ta ett dylikt kosttillskott bör då alltid få rådgivning från din läkare.

Läs också