| |

Ostkniv bäst i test 2024: Komplett guide

Ostar-med-ostknivar

Det finns väldigt många ostknivar att välja på. En hel del bra, men också ett par som är raka motsatsen. Vi har recenserat årets bästa ostknivar, så att du enkelt kan hitta din favorit.


Det är dags att uppgradera ditt knivset där hemma. Tiderna då man använde osthyvel eller en vanlig kökskniv för att skära ost är passé.

Ingen annan kniv eller köksutrustning är så bra på att skära ost som en riktig ostkniv. Till skillnad från vad många tror, så behöver det inte ens vara ett dyrt köp.

Faktum är att i årets test hittade vi två riktigt bra ostknivar för ungefär 100 kronor. Men givetvis hittar du också dyrare och bättre alternativ också.

Bästa ostkniven

Den bästa ostkniven i år är Global GS-95 ostkniv. Den skär i både mjuka och hårda ostar med bravur. Den har hål i bladsidan och bladet är räfflat. På bladspetsen finns två tänder så att du enkelt kan plocka upp ostbitarna. Kvalitén är enastående, både vad gäller bladet och handtaget. En exceptionellt bra ostkniv och en självklar vinnare i årets test!


Bästa ostkniven: Global GS-95 ostkniv

Bästa-ostkniven-Global-GS-95

Definitivt den mest prisvärda ostkniven på marknaden idag. Den är designad för att kunna skära både mjukare och hårdare ostar – och den gör det med bravur!

GS-95 har hål i bladet, vilket underlättar väldigt mycket när vi skär i mjukare ostar. Det gör att minimalt med klibb och klet fastnar i kniven.

Men kniven har också ett räfflat blad. Så vi kan också skära i hårdare ostar med den. Även om den i huvudsak är gjord för att skära i mjukare osttyper.

Bladet är 10,5 cm långt och är gjort av den kvalité på stålet som vi förväntar oss av Global.

På bladet ände finns två tänder, eller gafflar, så att du enkelt kan plocka upp ostbitarna. Väldigt smidigt vid servering och provsmak.

Helt klart den bästa ostkniven på marknaden idag. Flexibiliteten, användarvänligheten och designen är exceptionellt bra!


Redaktörens val: Global GS-10 ostkniv

Global-GS-10

Globals GS-10 har hängt med i ett par år och är fortfarande att räkna som en av Globals bästa ostknivar.

Den påminner en hel del om storebrodern GS-95, med hålen i bladet, tänderna på bladspetsen och det räfflade bladet.

Den stora skillnaden är längden på bladet, som är 14 cm långt på GS-10. Medan GS-95 har ett kortare blad på 10,5 cm. Den här kniven är därför enklare att använda på större ostar.

Kniven känns väldigt ergonomisk och stabil att använda. Det är enkel att skära precisa och fina snitt i osten. GS-10 är också väldigt lätt.

Vi gillar att man kan skära både mjuka och hårda ostar med den här kniven. Flexibiliteten och precisionen är otroligt bra. Så den är varmt rekommenderad både till hemmakocken och professionella kök.

Som en bonus kan du också använda kniven till mjukare grönsaker, exempelvis tomater. Så du behöver inte begränsa kniven till enbart ost.


Bästa budgetostkniv: Fiskars Functional Form ostkniv

Fiskars-Form-ostkniv

Riktigt bra ostknivar kostar oftast över 500 kronor, så vi uppskattar att även Fiskars tagit sig in på marknaden. Den här ostkniven kostar strax under 100 kronor, men är fortfarande riktigt effektiv.

Bladet har hål i sig, för att motverka att mjukare ostar fastnar och klibbar. Men bladet är också räfflat, vilket gör att du kan använda den till hårdost också.

Knivbladet känns kvalitativt och är gjort av stål. I slutet av bladet finns också två tänder, så att du enkelt kan plocka upp ostbitarna du skurit upp.

Men för det här låga priset så tillkommer också nackdelar. Handtaget är gjort av plast och även om det känns stabilt, så kan det inte jämföras med ett rejält handtag av stål eller trä.

Enligt Fiskars kan man rengöra ostkniven i diskmaskinen, vilket är behändigt för oss som ogillar att diska för hand. Men vi rekommenderar att du lägger den i diskmaskinen så lite som möjligt, då diskmaskinen kommer att försämra bladet.

Men å andra sidan, för 79 kronor så behöver man inte var allt-för noga med hur kniven används och hanteras.

Det är inte en ostkniv du vill använda i professionell miljö. Men för hemmakockar som vill ha något som är bättre än en osthyvel och en vanlig kniv, så är det här ett extremt prisvärt alternativ.


Väldigt prisvärd: Zwilling Dinner ostkniv

Zwilling-ostkniv

Zwillings Dinner ostkniv ser väldigt premium ut, men kostar mycket mindre än vad man kan tro. Den kostar ungefär 130 kronor, men ser ut att kosta mer än det dubbla.

Kniven har hål i bladet och tänder vid bladspetsen.

Den är tillverkad av 18/10 rostfritt stål med en polerad yta. Den ser faktiskt väldigt fräsch och modern ut. Helt klart en av de bästa designvalen för i år.

Det är en ganska lång kniv på hela 23,3 cm – vilket är bra för dig som vill skära lite större ostar.

Zwilling menar på att du kan lägga ostkniven i diskmaskinen. Men vi rekommenderar att du tvättar den för hand istället, för att kniven ska behålla skärpan och kvalitén så länge som möjligt.

Vi är överraskade över det låga priset, men har, trots det, inte hittat något negativt alls med den här kniven. Vi gillar den starkt.

Den är perfekt för hushåll där du vill ha snygg och användbar utrustning, utan att behöva tömma hela plånboken.


Vilken ostkniv till vilken ost

Platt-ostkniv-och-ostar

Eftersom det finns olika typer av ostar, så finns det också olika typer av ostknivar.

Ostars textur och hårdhet kan skilja sig väldigt mycket, vilket gör att alla ostknivar inte är lika effektiva på alla typer av ostar.

När man kategoriserar ostar så pratar man främst om hårdost, semi-hård ost, semi mjuk ost och mjukost.

Så här använder du olika typer av ostknivar.

Mjuk ostkniv

För mjuka ostar vill du ha en ostkniv med ett vasst blad med hål i. Hålen i knivbladet hindrar den mjuka osten från att fastna i bladet.

De passar bäst för brie, mozzarella och camembertost.

Ostspridare

En ostspridare, även kallad för spatel, används för att sprida ut väldigt mjuk och krämig ost. De kan användas för att smeta ut osten på kex, mackor och bakelser.

Ostspridare har ett rundat blad och ett slött blad. Det är inte en ostkniv som du vill skära i ost med.

Gorgonzolakniv

En ganska ovanlig ostkniv i Sverige, men desto vanligare i länder där man äter mycket gorgonzola och Bleu.

Den påminner lite om en spatel med sitt rundade blad. Med skillnaden att ena sidan av bladet är vasst.

Gorgonzolakniven används främst till att smeta ut krämiga oster, men också för att skära bort ostkanter.

Lång ostkniv

Den långa ostkniven har en liten gaffel i slutet av bladet. Det gör att du kan skära ostar, samtidigt som du kan plocka upp ostbitarna med bladet ände.

Bladet är väldigt tunt, vilket gör att det inte finns mycket utrymme för mjukare ostar att fastna på. Bladets ände har en liten böjning uppåt.

En lång ostkniv är bra för mjuka och medium-hårda ostar. Exempelvis parmesan och brie.

Ostkniv med smalt blad

Bladet på den här kniven är väldigt smalt. Handtaget är upphöjt, så att du kan skära osten utan att dina knogar träffar skärbrädan.

Den här ostkniven är bra för mjuka och medium-hårda ostar. Den används främst till camembert och boursault, även kallad Délice de Saint-Cyr.

Platt ostkniv

Den platta ostkniven är designad för att skära i gammal ost. Den fungerar lite som en hackare. Du placerar bladet vertikalt och trycker sedan bladet neråt.

En platt ostkniv är bra för mellanmjuka och mellanhårda ostar.

Smal ostkniv

Den här kniven påminner en del om den platta ostkniven. Skillnaden är att den smala ostkniven har en mer rektangulär form och har två vassa sidor.

Den kan användas till att både skära och skiva ost.

Vi föredrar att använda smala ostknivar till mellanmjuka och hårda ostar. Vanligtvis gouda och cheddar.

Parmesankniv

Parmesankniven används för hårda och torra ostar, så som parmesan och grana padano.

Kniven blad är spetsigt vid tippen. Den är också väldigt vass, så att du kan skära bort hårda kanter på osten.

Ostkniv för hårdost

Knivar som är designade för hårda ostar är generellt sett väldigt långa. Det är för att de ska kunna skära igenom hela osthjul.

I vissa fall har den här kniven ett handtag på vardera sida, för att du enklare ska kunna skära igenom stora mängder ost med mycket styrka.

Varför är det hål i ostknivar

Ostkniv-med-hål-i-bladet

Anledningen till varför ostknivar har hål i bladet, är för att ost inte ska fastna lika lätt i bladet när du skär osten.

Ostknivar med hål i är de som är gjorda för mjukare ostar, som tenderar att klibba och fastna. För att undvika det så tillverkar man antingen blad med hål i, eller ett väldigt smalt blad.

Det smala bladet motverkar, i likhet med hålen, att osten får utrymme att klibba sig fast i bladet.

Ostkniv eller osthyvel

Både ostkniven och osthyveln är två användbara verktyg. Men de används till olika sorters ostar och tekniker.

Att använda en riktig ostkniv är för det mesta det bästa alternativet. Såvida du inte bara vill skiva ost lite snabbt på morgonen för att lägga på mackan.

Osthyveln fungerar på mellanhårda och hårda ostar. För färsk eller mjuk ost är den nästintill värdelös. Det kommer att bli ojämnt och ost kommer att klibba fast i osthyveln.

Ostkniven är mer flexibel och det finns flera olika typer för att skära all världens olika ostar. Från mjukt till hårt.

Att använda en ostkniv är mycket enklare och det blir mindre att rengöra. Om du använder rätt ostkniv för rätt ost, så kommer du ha minimalt med spill på skärbrädan.

Läs också