Överhettad dator: Felsökning, orsaker och lösningar

Överhettad-laptop

En överhettad dator är extremt dåligt. Höga temperaturer kan inte bara göra den långsam, men också korta ner livslängden på datorn. Här är allt du behöver veta om överhettade datorer; varför det sker, vad du kan göra och hur du förebygger överhettning.


Nuförtiden gör vi allt på datorn. Vi spelar spel, läser nyheter, tittar på film, skriver mail och lyssnar på musik.

Ju fler applikationer du har igång, desto mer belastning lägger du på datorns hårdvara. Mer belastning kräver mer energi, som i sin tur genererar värme.

I den här artikeln lär du dig:

 • Hur du tar reda på om datorn överhettas
 • Varför datorer brukar överhettas
 • Hur du fixar en överhettad dator och laptop

Hur vet man om datorn är överhettad

CPU-är-överhettad

All elektronik kan överhettas om den belastas för mycket. Vilket kan vara väldigt dåligt för just datorer och laptops, då vi ofta lagrar värdefull information i dem.

I riskzonen är alltid laptops för gaming, då de är små, samtidigt som de har väldigt kraftfulla komponenter som genererar mycket värme.

Tecken på att datorn är överhettad:

 • Fläktarna låter jättehögt
 • Den känns varm
 • Program startar väldigt långsamt
 • Spel flyter inte längre som förr
 • Datorn kraschar med bluescreen

Det finns många tecken som kan visa att datorn är för varm. Men det bästa sättet för att ta reda på om den är överhettad – är att faktiskt testa den.

Du kan ladda hem mjukvara som genomför olika stress-tester och samtidigt mäter temperaturen i datorn. Då kan du se när den blir för varm och hur varm den blir.

Vanligtvis brukar man använda HWiNFO eller HWMonitor för att mäta temperaturen i CPU, GPU och för att titta på fläktarna.

Anledningar till att en PC överhettas

Fläktsystem-i-PC

Anledningarna till att en dator överhettas kan vara många. Oftast sker det när fläktar eller delar av datorn blockerats, antingen av damm eller annat.

Vanliga anledningar till att en dator överhettas:

 • Blockerade fläktar och ventilationssystem
 • Smuts och damm i fläktsystemet
 • Trasiga fläktar
 • Mjukvara som inte uppdaterats
 • Virus eller malware

Vanligtvis brukar överhettning inte orsakas av en sak. Oftast är det flera faktorer som spelar in. Så som att kylpastan blivit gammal, ventilationen blockeras och att processorn börjar bli gammal.

En annan vanlig anledning till att laptops överhettas är för att människor använder dem i sängen eller soffan. När laptopen inte ligger på en platt yta, så blockerar täcken, kuddar och madrasser ventilationssystemet.

Hur du fixar en överhettad dator

Kvinna-uppgiven-på-laptop

Det första du bör göra är att försöka identifiera varför datorn överhettas. Först då kan du applicera rätt lösningar för att åtgärda problemet.

Här är ett par effektiva sätt för att göra din PC sval igen.

Städa datorn

Vi rekommenderar att du rengör datorn både på utsidan och insidan minst en gång om året.

Precis som med allt annat så hittar smuts och damm in i din dators hårdvara. Framförallt om maskinen står på golvet.

Många människor har aldrig rengjort en dator förut, vilket innebär att mängder av smuts har byggts upp på insidan under flera år. Resultatet blir blockerade fläktar och ventilationer.

Börja därför med att rengöra datorn, framförallt fläktarna.

Kontrollera fläktarna

Fläktsystemet-i-en-dator

Det händer att fläktar går sönder eller blir sämre med tiden. Om de hela tiden arbetar hårt, utan att något blockerar ventilationen, kan det vara ett tecken på att de behöver bli utbytta.

Om fläktarna fortsätter att låta som en flygmotor efter du städat datorn, bör du se över alternativet att köpa nya fläktar.

Förbättra luftflödet

Även om det främst är laptops som råkar ut för blockerade luftflöden, så kan det även hända med stationära datorer.

Om din PC står på en matta eller i ett skåp är det rekommenderat att ställa den på en annan plats. Risken finns att mattan eller skåpet blockerar luftflödet. Både så att varmluft inte kommer ut och att sval luft inte kommer in.

Vad gäller en laptop, bör du alltid använda den på en jämn och plan yta. Soffan, sängen och kuddar blockerar oftast luftflödet i laptopen.

Ställ den istället på ett bord eller använd en laptopbricka du kan ha i knät.

Ny kylpasta

Kylpasta är något som smetas på en CPU för att förbättra kylningen. Kruxet är att kylpasta kan torka ut och därmed förlora sin funktion efter ett tag. Framförallt om din dator varit överhettad under långa perioder.

Att lägga på ett nytt lager kylpasta kan vara ett bra sätt för att reglera temperaturen i din dator och CPU.

Om du aldrig har använt kylpasta förut rekommenderar vi att du tar hjälp av någon som har kunskap.

Använd en kylplatta

Laptops är små och trånga, samtidigt som många av dem är otroligt kraftfulla. All den prestandan i ett så litet utrymme kan generera mycket värme.

Om du använder program på din laptop som kräver mycket datorkraft, rekommenderar vi att du investerar i ett externt kylningssystem.

Ett tips är att köpa en kylplatta för laptops, då de kan sänka temperaturen med flera grader.

Rensa datorn från skadlig kod

Piratflagga-visas-på-laptopskärm

Det finns virus och malware vars huvudsakliga syfte är att förstöra din dator. Vad de gör är att de stressar datorn så att alla dina komponenter går på högvarv.

Så även om du bara har ett Word-dokument öppet kan fläktarna gå på maxhastighet, eftersom de skadliga programmen körs i bakgrunden.

Vi rekommenderar därför att du laddar hem ett antivirus och/eller anti-malware-program som söker igenom datorn och raderar skadlig kod.

Uppdatera drivrutiner

Drivrutiner och uppdateringar känns inte alltid så nödvändigt. Men faktum är att dessa uppdateringar kan göra en stor skillnad.

Uppdateringar av grafikkort, moderkortet och Windows kan optimera respektive mjuk- och hårdvaras funktionalitet.

Om din dator är överhettad eller långsam, så kan problemet vara så enkelt att du använder en gammal drivrutin.

Se till att din dator alltid använder de senaste uppdateringarna. Det kan även snabba upp datorn överlag.

Låt datorn vila

Du kan ha den bästa datorn på marknaden med ett fläckfritt kylsystem. Men om datorn har stått påslagen i flera veckor så kan det bli lite för mycket. Även elektronik behöver vila ibland.

Stäng av datorn och låt återhämta sig ett par timmar innan du använder den igen. Även om något inte är fel på din speldator, så kan den behöva vila och kylas ner lite efter en lång gamingsession.

Om du har en laptop är det viktigt att du använder avstängningsknappen i Windows, istället för att bara fälla ner locket.

När du bara stänger ner locket på laptopen, så stängs datorn egentligen inte av. Istället hamnar den i ett viloläge, vilket betyder att vissa program fortfarande körs i bakgrunden.

Läs också