| |

Bästa pastamaskinen 2023: Komplett guide

Bästa-pastamaskinen

En bra pastamaskin är ett måste för varje pastaälskare. Vi har recenserat och listat årets bästa pastamaskiner – inom varje priskategori.


Att ta steget upp och köpa en pastamaskin gör inte bara matlagningen roligare, men också slutresultatet godare. Mycket godare.

Det är något speciellt med att göra sin egen pasta.

Men det gäller att du köper rätt typ av pastamaskin, annars finns risken för att den får stå och samla damm i någon kökslucka.

Vi har därför gått igenom årets mest effektiva och prisvärda pastamaskiner, så att du kan hitta den som passar dina behov bäst.

Bästa pastamaskinen

Den bästa pastamaskinen i år är Marcato Atlas 150. Kvalitén på maskinen är exceptionellt hög, samtidigt som den är väldigt lätt att använda. Du kan räkna med att ha den i många år framöver, vilket gör det låga priset till ett kap! Den snygga och stilrena designen är en välkommen bonus!


Bästa pastamaskinen: Marcato Atlas 150 pastamaskin

Marcato-Atlas-pastamaskin

Marcatos pastamaskiner spelar i en helt annan division än sina konkurrenter. Kvalitén, användarvänligheten och eleganta designer är vad som utmärker deras maskiner.

Atlas 150 är utan tvekan vår absoluta favorit.

Du kan göra lasagneplattor, tagliolini och fettuccine med den här maskinen. Du kan också välja mellan 10 olika tjocklekar på pastan.

Veven fungerar utmärkt och är mycket enkel att använda. Den kan med lätthet användas av såväl äldre personer som barnbarn.

Men det som gör att vi är helt sålda på Atlas 150 är kvalitén. Maskinen är inte bara snygg och stilren med sitt blanka silver – men känns också väldigt gedigen och pålitlig.

Det är definitivt en pastamaskin som är gjord för att hålla för framtiden, oavsett hur intensivt du använder den. Hållbarheten och kvalitén är exceptionellt bra!

Atlas 150 är gjord av aluminium och väger därför mycket mindre än rostfritt stål. Precis som de flesta andra maskiner ska den rengöras för hand och inte i diskmaskinen.

Om du vill kunna göra andra pastatyper, så finns det också en uppsjö av extratillbehör du kan köpa för att utöka flexibiliteten.

Maskinen kostar mellan 600 och 700 kronor – vilket är ett kap. Kvalitén, smidigheten och användarvänligheten är i en klass för sig. Att den är så snygg är givetvis en bonus.

Utan tvekan den bästa pastamaskinen på marknaden idag. Ett självklart köp!


Väldigt populär: GEFU Perfetta pastamaskin

GEFU-pastamaskin

GEFus Perfetta är en väldigt populär manuell pastamaskin med många positiva omdömen på nätet. Med all rätt. Det är en riktigt bra maskin!

Med Perfetta kan du göra lasagne, tagliatelle och tagliolini. Tjockleken på pastan kan vara mellan 0,2mm till 3mm.

Man har även utrustat den med non-slip-fötter på undersidan, för maximal stabilitet och säkerhet när du använder veven. Som i övrigt fungerar riktigt bra.

Maskinen är gjord av stål och plast. Den mäter 19,9 cm på längden, 19,8 på bredden och är 14,4 hög.

Perfetta finns i flera olika färger: röd, stål, svart och blå.

Vi gillar verkligen de röda och blåa. Färgerna stärker verkligen intrycket av maskinen och ger en italiensk känsla i köket.

En annan sak vi gillar är den långa garantin som är på 5 år, vilket talar för kvalitén på pastamaskinen. Jämfört det med andra maskiner som endast har 1 eller 2 års garanti.

Det enda negativa med den här maskinen är priset. Om du kan hitta den på REA för runt 600-700 kronor så är det en bra affär, men 900-1000 kronor känns lite för mycket.

Om du letar efter en lättanvänd och snygg pastamaskin som står stabilt på köksbänken – då är det här ett mycket bra val.

Vi kan bara instämma med kören av positiva recensioner – det här en fantastisk maskin!


Bästa budgetval: Funktion Pastamaskin

Funktion-pastamaskin-silver

Funktions pastamaskin är ett bra alternativ för dig som vill ha något billigt, men ändå vill kunna göra god pasta.

Maskinen kan göra lasagneplattor och tagliatelle. Du kan även justera rullarna, så att du kan ställa in hur tjock pastan ska bli. Som tunnast kan pastan vara 0,2mm – vilket räcker gott och väl!

Det här är en manuell pastamaskin, men den fungerar ypperligt att använda. Veven fungerar bra och är enkel att använda.

Pastamaskinen står också stabilt på köksbordet när du använder den. Det följer även med ett bänkfäste till maskinen.

Kruxet med Funktions pastamaskin är att kvalitén tycks variera. Vi har sett ett par recensioner där folk fått hem en maskin av lägre kvalité. När de returnerat den och fått en ny – så har den nya fungerat klanderfritt.

Huruvida det är ett problem hos butiker eller tillverkaren kan vi inte svara på. Men när maskinen väl fungerar, så är den riktigt bra och väl värd sitt pris.

Definitivt ett bra alternativ för dig som vill ha en bra pastamaskin på en budget.


Hur väljer man bästa pastamaskinen

Manuell-pastamaskin-på-bordet

Om du har tittat på pastamaskiner så har du säkert noterat att de kan skilja sig en hel del, både vad gäller pris och utseende.

Alla pastamaskiner är nämligen inte likadana.

För att hjälpa dig att välja rätt pastamaskin för dig, så har vi gått igenom allt du behöver veta innan köpet.

Automatisk eller manuell pastamaskin

Det första du behöver avgöra är om du vill ha en automatisk eller manuell pastamaskin.

En manuell pastamaskin gör pastan med hjälp av handkraft. Du matar in pastadegen från ena sidan, snurrar på veven och guidar pastan ut från andra sidan.

De manuella pastamaskinerna är billigare och är bra för att göra tunna pastaskivor och långa nudlar. Men de kan vara svåra att navigera på egen hand. Oftast är det bäst att vara två personer när du använder en manuell pastamaskin.

En automatisk, eller elektrisk, pastamaskin, är mycket enklare att använda. Maskinen gör det hårda arbetet åt dig. De kan för det mesta göra fler pastatyper än manuella pastamaskiner.

Fördelen med automatiska pastamaskiner är att de är snabbare, enklare att använda och mer mångsidiga. Den främsta nackdelen är att de brukar vara dyrare.

Material

Du vill ha ett så slitstarkt material som möjligt i din pastamaskin. Vanligtvis är pastamaskiner tillverkade av antingen rostfritt stål, kromade stålplattor eller aluminium.

Vi föredrar rostfritt stål, då de tenderar att vara tyngre och därför ger mer stabilitet. Risken för att maskinen rostar är också lägre, i jämförelse med exempelvis aluminium.

Nackdelen med rostfritt stål är att du vanligtvis inte kan rengöra materialet i diskmaskinen. Att rengöra för hand kan vara ganska tidskrävande, eftersom det är flera delar som måste tas av och skrubbas.

Aluminium brukar väga minst och vara det billigaste alternativet. Men då får du också räkna med att kvalitén och stabiliteten inte är lika bra som med rostfritt stål.

Mångsidighet och pastatyper

Alla pastamaskiner kan inte göra alla typer av pasta. Standarden är att de flesta pastamaskiner kan göra spaghetti, fettuccine och skivad pasta.

Innan du köper pastamaskinen bör du se om den kan tillverka de pastatyper du vill göra. Antingen direkt ur lådan – eller om du kan köpa separata tillbehör. Vissa pastamaskiner är specialiserade för specifika pastatyper.

Hur mycket kostar en pastamaskin

En bra pastamaskin kan kosta allt från 700 kronor upp mot 2500 kronor. Allt beror på om den är manuell eller automatisk, materialet den är tillverkad i och vilka pastatyper den kan tillverka.

Manuella pastamaskiner är billigare än automatiska pastamaskiner. Maskiner gjorda av aluminium tenderar att vara billigare än maskiner tillverkade av rostfritt stål eller stålplattor.

De dyrare modellerna brukar också komma med extra tillbehör, så att du kan göra flera typer av pastasorter.

Det går fortfarande att komma billigt undan när du köper en pastamaskin – och fortfarande få kvalité på grejerna. Framförallt om du köper en manuell pastamaskin. Då kan det räcka med 300-400 kronor för en pålitlig och effektiv maskin.

Om du ska köpa en bra automatisk pastamaskin får du räkna med att betala mellan 800 och 1300 kronor.

Varför köpa en pastamaskin

Stor-pastamaskin

Människor har gjort sin egen pasta i flera hundra år – långt innan pastamaskinen uppfanns.

Det är med andra ord möjligt att göra sin egen pasta utan en pastamaskin.

Men det är en relativt tidskrävande process och resultaten blir oftast ojämna. Du behöver själv rulla, platta till och skära pastan.

Pastamaskinen gör hela processen mycket enklare, men framförallt, snabbare. Resultaten blir även jämna och regelbundna. Vilket i sin tur leder till att pastan kokas jämnt.

En del pastasorter är också väldigt svåra att göra för hand – medan en pastamaskin kan tillverka den på nolltid. Många pastamaskiner kommer med extra tillbehör och knivar för att skapa olika typer av pasta.

Hur rengör man en pastamaskin

Hur du rengör pastamaskinen beror på vilken typ du har. En manuell pastamaskin av metall bör inte rengöras med vatten – och därför heller inte i diskmaskinen. Annars finns en stor risk för rost.

Vänta ungefär en timme, så att degen hinner torka, för att sedan ta bort degen med hjälp av en kökshandduk eller papper.

En elektrisk pastamaskin behöver skruvas isär för att rengöras. Varje del i maskinen måste rengöras separat. En del automatiska pastamaskiner tillåter dig att tvätta delarna i diskmaskinen – andra inte.

Det är viktigt att du läser instruktionerna för din specifika pastamaskin, då de kan skilja sig en hel del vad gäller rengöringen.

Läs också