| |

Perkolator bäst i test 2023: Komplett guide

Perkolator-bäst-i-test

Vi älskar att brygga kaffe med perkolatorer. Det blir starkt, smakrikt och är enkelt att göra. Men det gäller att använda rätt typ av maskin. Vi har därför recenserat och listat årets bästa perkolatorer – så att du kan hitta rätt.


Det finns ingen kaffemaskin som kan jämföras med en perkolator. Styrkan och den robusta smaken är väldigt unik.

Problemet är att det nuförtiden är svårt att hitta en bra maskin. Utbudet är väldigt litet.

Många människor vill ha stora maskiner med många funktioner – vilket har gjort att perkolatorn hamnat lite i skymundan.

Men tekniken är fortfarande vid liv och precis lika välsmakande som för 10, 20 och 30 år sedan. Maskinerna är dessutom fortfarande mycket billigare än andra kaffebryggare.

Om du ska köpa en perkolator – då är det dessa maskiner du vill ha koll på.

Bästa perkolator

Den bästa perkolatorn idag är C3 perkolator. Kaffet blir riktigt gott och smakrikt. Den är sladdlös, har en automatisk avstängning och en exklusiv design. Kvalitén på materialet är högt och robust. Maskinen finns i flera olika storlekar. En superb maskin!


Bästa perkolator: C3 Perkolator

Bästa-perkolator-C3

Det här är helt klart en av de populäraste perkolatorerna på den svenska marknaden.

C3 är sladdlös och har automatisk avstängning. Vilket är uppskattat för oss som är lite glömska av oss.

Kaffet i den här maskinen blir helt suveränt! Den brygger dessutom kaffet snabbare än vad vi hade förväntat oss. I produktbeskrivningen står det att den brygger ganska långsamt – så det var en positiv överraskning.

Själv konstruktionen känns stabil och hållbar. Den är tillverkad av blankpolerat rostfritt stål, så den ser riktigt stilig och exklusiv ut på köksbänken.

Det bådar gott för hållbarheten och livslängden. Perkolatorer brukar dessutom hålla längre än mer avancerade kaffemaskiner.

Maskinen finns i olika storlekar, från 6 koppar upp till 12 koppar.

Vi kan bara ställa oss in med alla positiva recensioner som C3 fått – det är en riktigt bra maskin. Helt klart en av de bästa perkolatorerna på marknaden idag.


Redaktörens val: Emerio perkolator

Emerio-perkolator-rostfritt-stål

Emerios perkolator är en sladdlös maskin med inbyggda värmeelement. Till utseendet påminner den en del om C3s perkolator, med blanka yta av rostfritt stål.

Den har en automatisk avstängning som aktiveras efter ungefär 40 minuter.

Vi gillar att den har ett filter som går att ta av och rengöras i diskmaskinen. Det underlättar en hel del för oss som vill minimera mängden handdisk.

Kaffet blir väldigt gott och det märks att den tar till vara på en stor del av aromerna som finns i kaffet. Inget går till spillo!

Perkolatorn kan brygga 12 koppar åt gången. Den kostar ungefär 440 kronor – vilket får anses vara ett kap! Helt klart en av de mer prisvärda maskinerna på marknaden.

Ett riktigt bra val om du vill ha hög kvalité och stor kapacitet, men utan att behöva tömma hela plånboken.


Bästa budgetval: Nordwik Perkulator

Bästa-budget-perkolator-Nordwik

Nordwiks perkolator är precis vad den lilla marknaden av perkolatorer behöver: en liten och billig perkolator.

Det här är inte en elektrisk perkolator, utan den värms upp med hjälp av en spishäll eller öppen eld. Den fungerar på induktionsplattor.

Den är gjord av rostfritt stål och har en kapacitet på 8 koppar kaffe. Vilket är en perfekt storlek för de flesta hushåll.

Vi har hittat många fördelar med den här maskinen. Framförallt gillar vi att hela perkolatorn kan rengöras i diskmaskinen.

Vi gillar också den slanka designen som gör att den tar upp minimalt med utrymme i köket.

Den gör precis det den är utsänd för att göra: gott kaffe.

Men den vinner inga stilpoäng. Den har en blank yta i rostfritt stål, men den ser ut som en äldre plåtburk. Vi hade gärna sett att man tog lite fler initiativ vad gäller designen.

Än dock får vi inte klaga, för blott 300 kronor är det en otroligt bra och effektiv perkolator. Utseendet på maskinen kommer långt ner på vår lista över kriterier som måste uppfyllas.

Den uppfyller allt vi vill ha; den är enkel, billig, lätt att använda och rengöra och den gör gott kaffe. Utan tvekan ett bra köp!


Vilken perkolator är bäst för dig

Perkolator-på-köksbänken

Innan du köper en perkolator behöver du hålla koll på ett par saker. Alla perkolatorer är nämligen inte likadana och det finnas stora skillnader mellan olika modeller.

För att du ska undvika eventuella fallgropar, så har vi listat de viktigaste sakerna att tänka på.

Spishäll eller elektrisk perkolator

Det finns två typer av perkolatorer; de som värms upp på spishällen och de som är elektriska.

Spishällsperkolatorer är vanligare, billigare och kan oftast rengöras i diskmaskinen. De värms upp genom att du ställer perkolatorn på spisplattan och sätter på värmen.

En elektrisk perkolator har inbyggda värmeelement som värms upp med hjälp av elektricitet. De kommer med fler funktioner och möjligheter. Vanligtvis har de en timer, samt en ”håll varm”-funktion.

Elektriska perkolatorer är dyrare, men bekvämare att använda. För att inte nämna att de har fler möjligheter när du brygger kaffe.

Vad kostar en perkulator

Det främsta argumentet för att köpa en perkolator istället för en kaffebryggare, är att de brukar vara mycket billigare.

Idag kan du hitta en bra perkolator runt 300-600 kronor, beroende på vilken teknologi den använder.

De maskiner som värms upp med hjälp av en spishäll brukar vara billigare än elektriska perkolatorer.

Kom ihåg att prislappen på perkolatorn ska matcha kapaciteten. Ju mindre maskinen är, desto lägre bör priset vara.

Hur är den att rengöra

Eftersom en perkolator inte använder vanliga pappersfilter, är det viktigt att du väljer en maskin vars material är enkelt att rengöra.

Spishällsperkolatorer kan i de flesta fall rengöras i diskmaskinen. Elektriska perkolatorer behöver därför rengöras för hand.

Var därför noga med att titta hur maskinen rengörs och om den är tillverkad av ett slitstarkt material som klarar av att spolas ren efter varje användning.

Om du vill undvika rengöring så gott det går, då är en traditionell perkolator som används på spishällen det självklara valet.

Stor eller liten perkolator

Det finns perkolatorer i alla möjliga storlekar. Vissa kan brygga 12 koppar kaffe åt gången, andra har en kapacitet för 4 eller 6 koppar.

För ett litet hushåll kan en mindre variant vara ett bra och billigt alternativ. Men om du planerar att få kaffedrickande gäster på besök, så är en större variant ett bättre val.

De maskiner som har större kapacitet både kostar mer och tar upp mer plats i köket. Se därför till att du mäter köksbänken och jämför med måtten på perkolatorn du planerar att köpa.

Varför köpa en perkolator

Svart-kaffe-på-fönsterbräda

En stor skillnad mellan en vanlig espressomaskin och en perkolator är att perkolatorn låter vattnet gå igenom kaffet flera gånger om. Vattnet går igenom kaffet i flera cykler.

Den här tekniken brukar kallas för ”över-extrahering”.

Resultatet blir ett robust och starkt kaffe, eftersom man, i princip, brygger kaffet två gånger om.

En annan fördel med perkolatorn är att de kan göra stora mängder kaffe snabbt. Vissa modeller kan göra upp mot 12 koppar kaffe åt gången. Det är med andra ord perfekt när det är många som vill ha kaffe.

Perkolatorer är även billiga, framförallt om man jämför med andra kaffemaskiner. Du kan få en bra perkolator för runt 400-600 kronor. Vilket är många hundralappar, och ibland tusenlappar, mindre än andra typer av kaffemaskiner.

En perkolator är inte bara enkel att använda, de går också supersnabbt att rengöra. Med hjälp av vatten, lite diskmedel och en svamp så kan du göra rent maskinen inom loppet av en minut.

Vissa modeller, de som värms upp på spishäll, går i många fall att diska i diskmaskinen.

Hur fungerar en perkolator

Använder-perkolator

Att använda en perkolator utan sladd är enkelt. Allt du behöver är kaffe och vatten.

Så här brygger du kaffe i en perkolator utan sladd och med sladd.

Steg 1: Förbered din perkolator

Se till att din perkolator är ren och att kaffe inte finns kvar från tidigare bryggningar. Det kan påverka smaken på kaffet.

Fyll behållaren med vatten. Se till att du följer tillverkarens instruktioner, då det finns en maxgräns för hur mycket vatten du kan ha i.

Steg 2: Häll i kaffet

Häll ner kaffe i korgen. Du hittar korgen, eller behållaren, högt upp på insidan av perkolatorn.

Stäng sedan locket på maskinen.

Steg 3: Värm upp perkolatorn

Eftersom din perkolator är sladdlös, så värms den upp med hjälp av spishällen.

Placera perkolatorn på spishällen och sätt på spisplattan. Börja på låg värme och övervaka hela tiden vattnet på insidan. Du vill inte att vattnet ska koka, i så fall måste du sänka värmen.

Vattnet ska vara varmt, men det ska inte bubbla och du ska heller inte se ånga komma från perkolatorn.

Om du har en elektrisk perkolator behöver du inte en spisplatta. Då behöver du bara koppla in maskinen i eluttaget och trycka på startknappen.

Steg 4: Börja perkolera kaffet

Perkolera kaffet mellan 6 och 10 minuter, beroende på vilken styrka du vill ha på ditt kaffe.

Kom ihåg att regelbundet titta till maskinen, så att värmen inte är för hög och att vattnet kokar.

Steg 5: Låt kaffet stå

När kaffet är klart tar du bort perkolatorn från värmekällan. Använd en kökshandduk eller köksvante för att ta bort kaffebehållaren på maskinens insida.

Du bör sedan låta kaffet stå kvar i maskinen ett par minuter. Anledningen är att lite kaffesump kan finnas i kaffet och genom att vänta så låter du det hamna på botten av maskinen.

Sen är du redo att dricka ett riktigt smakrikt kaffe!

Vilket kaffe ska man använda i perkolator

Olika-typer-av-kaffe

Du kan teoretiskt sett använda vilket typ av kaffe som helst i en perkolator. Men bäst resultat får du av kaffe som medium- och grovmalt kaffe.

Finmalt kaffe tenderar att hamna i kaffet, så du gör bäst i att använda grovt kaffe.

Eftersom en perkolator gör ett starkt och ganska bittert kaffe, så brukar de flesta undvika kaffe med en mörk rostningsgrad. Det brukar bli för bittert.

Vi rekommenderar därför att du väljer ett kaffe med lätt- eller medium rostningsgrad. Pressokaffe är en vanlig sort att använda.

Läs också