|

Bästa pizzasten 2023: Komplett guide

Pizzasten

En pizzasten är ett måste om du vill ta hembakade pizzor till nästa nivå. Resultaten blir hundra gånger bättre än på en vanlig bakplåt eller ett galler. Vi har listat årets bästa pizzastenar.


Många människor tror att deras hemmapizzor aldrig blir bra för att de har fel ugn, ingredienser eller följer ett dåligt recept.

Men så är inte fallet.

Nyckeln till att lyckas med pizzor hemma är att använda en pizzasten. Skillnaden mellan att använda en pizzasten och vanlig bakplåt är som natt och dag.

För att hjälpa dig att välja den bästa pizzastenen för dig, så har vi listat och recenserat årets mest prisvärda alternativ.

Bästa pizzastenen

Den bästa pizzastenen idag är Eppicotispai pizzaset. Stenen gjord av lavasten från Italien och ger en fantastisk spröd på pizzorna. Du kan använda den både i ugnen, på grillen och gasolhäll. Kvalitén är exceptionellt hög – trots det låga priset. Helt klart årets bästa pizzasten!


Bästa pizzastenen: Eppicotispai pizzaset

Eppicotispai-pizzasten

Det här är ett pizzaset från Eppicotispai som består av en pizzasten och en bakspade.

Bakstenen är gjord av lavasten från vulkanen Etna i Italien. Den går att använda både i ugn, på grillen och gashällar.

Resultaten med den här pizzastenen blir fenomenala! Pizzadegen gräddar bra och blir riktigt god.

Du kan också steka kött, grönsaker och fisk på stenen med lätthet.

Vi är otroligt nöjda med pizzastenen. Den är av väldigt hög kvalité och resultaten blir definitivt därefter.

Det enda vi inte gillar lika mycket är pizzaspaden. Den känns bra och är av god kvalité – men är lite för tjock. Det gör det lite svårt att plocka upp pizzan utan att använda händerna. Vi hade gärna sett att spaden var lite tunnare.

För det här priset så är det utan tvekan en av de bästa pizzaseten idag. Bara pizzastenen är värd priset. Smaken och konsistensen på pizzorna blir fantastiskt bra!


Redaktörens val: Muurikka Pizzasten

Muurikka-pizzasten-med-pizza

När det kommer till grillning så är Muurikka överlägsna de flesta andra. Deras pizzasten lämnar oss inte besvikna.

Pizzastenen är gjord av kordierit med en keramisk beläggning. Den har en höjd på 1,1cm och är 33cm på diametern. Stenen tål upp till 480 grader, både på grillen och i ugnen.

På sidorna är Muurikkas pizzasten utrustad med två snygga handtag.

Designmässigt är den här pizzastenen en av de snyggaste i årets test. Det märks att man hämtat influenser från pizzans hemland: Italien.

Det reflekteras också i resultatet, som blir väldigt likt de pizzorna du serveras på restauranger i Italien. Den tunna stenen underlättar definitivt för att skapa en krispig och smarrig yta!

Du kan också använda pizzastenen för att baka bullar, bröd och tårtor.

Muurikkas pizzasten kostar mellan 300 och 350 kronor, vilket gör den till en av de mest prisvärda pizzastenarna i år. Kvalitén, designen och slutresultaten är exemplariska!

Om du ska köpa en pizzasten, då är det här garanterat en av våra absoluta favoriter i år!


Väldigt populär: Anders Petter Backaryd pizzasten

Anders-Petter-pizzasten

Det här är en av de billigaste pizzastenarna – men också en av de bästa.

Anders Petter pizzasten är 40 cm lång, 38 cm bred och 4 cm hög. På vardera sida finns två handtag, så att du enkelt kan lyfta ut stenen ur ugnen. Den fungerar också som serveringsfat.

Pizzorna blir riktigt goda med den här stenen, både i ugnen och på grillen. Botten på pizzan blir superkrispig!

Pizzastenen är gjord av cordiertie-keramik, vilket innebär att ytan på stenen är ganska känslig. Om du inte följer instruktionerna och inte höjer temperaturen gradvis så kan stenen missfärgas.

Därför är det extra viktigt att du är försiktig när du använder den här stenen. Men när du gör det rätt, då blir resultaten exceptionella!

En bonus är det låga priset. Du kan hitta Anders Petter pizzasten för ungefär 200 kronor. Definitivt den bästa pizzastenen på en budget!


Populärt val: Mareld Set med pizzasten och pizzaspade

Mareld-pizzasten-och-spade

Marelds pizzaset består av en pizzasten av cordierit och en pizzaspade tillverkad av aluminium.

Pizzastenen är rund och har en diameter på 35,5cm. Den klarar upp mot 500 grader värme i både ugnen och på grillen.

Stenen fungerar bra och gör supergoda pizzor. En bonus är den snygga och stilrena designen. Den ger definitivt ett professionellt intryck.

Det enda negativa med Marelds set är pizzaspaden. Visst, den fungerar bra och ser snygg och modern ut. Men den är gjord av aluminium med ett trähandtag.

Aluminium är långt ifrån optimalt när du ska lyfta upp en pizza. Fördelen är att de kan vara tunna och du enkelt kan lyfta upp pizzan. Nackdelen är att pizzan fastnar i aluminiumet.

Du kan lägga lite mjöl på pizzaspaden för att undvika att pizzan fastnar, såklart. Men vi föredrar ändå träspadar.

Överlag är vi supernöjda. Pizzastenen är i toppkvalité och kommer definitivt höja nivån på pizzorna du lagar där hemma. 400 kronor är lite mer än andra pizzastenar i vårt bäst i test – men är fortfarande billigt.

Utan tvekan en av årets favoriter!


Välj den bästa pizzastenen för dig

God-pizza-på-pizzasten

Det finns olika typer av pizzastenar – som alla kommer med sina fördelar och nackdelar.

Här är allt du behöver veta för att välja den bästa pizzastenen för dig.

Material

Pizzastenar finns i fyra olika material: sten, kolstål, keramik och gjutjärn.

Sten är väldigt hållbart, men kan få sprickor på ytan. Sten ger en väldigt god och gyllene skorpa på pizzan.

Kolstål håller värmen väldigt bra. De gräddar pizzan snabbt och ger en fin, krispig skorpa. Nackdelen är att de är både tyngre och dyrare än andra alternativ.

Keramik väger lite och är relativt billiga – men är inte lika hållbart som övriga material. Keramik är bra om du gillar gyllenbruna pizzaskorpor.

Gjutjärn har en fenomenal förmåga att behålla värme, så det är perfekt om du bakar flera pizzor efter varandra. Nackdelen är att de är tunga och behöver smörjas in regelbundet.

Form

Pizzastenar är antingen runda, rektangulära eller fyrkantiga. Runda pizzastenar brukar ha handtag på sidorna, vilket gör att de också fungerar bra som serveringsfat.

Fyrkantiga eller rektangulära pizzastenar brukar ha en större yta. Så om pizzastenen är tillräckligt stor kan du baka två pizzor åt gången.

Rektangulära pizzastenar är mer flexibla, eftersom de ger mer utrymme för att baka även andra saker – så som calzone eller baguetter.

Storlek

Det finns tre saker att ha i åtanke när du väljer storleken på pizzastenen:

  • Storleken på din ugn eller grill
  • Hur stora pizzor du vill göra
  • Vikten

Ju större pizzastenen är, desto mer kommer den väga. Om du dessutom har en pizzasten i gjutjärn, så kan det bli rätt tungt.

Felet många gör är att de inte mäter ugnen eller grillen innan de köper pizzastenen. Du vill gärna inte köpa en pizzasten – för att sedan inse att den är för stor för värmekällan.

Så ta fram måttstocken och kolla så att pizzastenen verkligen får plats.

Tjocklek

Pizzastenen måste värmas upp innan du börjar grädda pizzan. En tjock pizzasten tar längre tid att värma upp än en tunn pizzasten.

Om pizzastenen är för tjock kan det ta upp mot 1-2 timmar innan den är varm nog att börja baka pizzor.

Tjocka pizzastenar håller också värmen bättre, vilket är en fördel om du ska baka flera pizzor i följd. Det innebär också en förbättrad värmefördelning, så att pizzan gräddas jämnt och fint.

Kruxet är att en tjock pizzasten är dyrare och väger mer. Det gäller därför att du hittar en balans som passar dig, både tyngd-, pris- och tidsmässigt.

Dyr eller billig pizzasten

Pizzastenar kostar inte speciellt mycket. Räkna med att betala mellan 500-1000 kronor för en bra pizzasten.

Vi rekommenderar att du köper en pizzasten runt tusenlappen, då billigare pizzastenar kan ha kompromissat med kvalitén eller tjockleken.

Bra pizzastenar håller i många år, så att välja den variant som kostar 100-200 kronor mindre är inte nödvändigtvis det bästa alternativet.

Prisskillnaden mellan en bra och dålig pizzasten brukar inte vara speciellt stor – men kvalitén kan skilja sig ganska mycket.

Varför använda en pizzasten

Pizzasten-med-handtag

En uppvärmd pizzasten skapar en väldigt varm yta. Det gör så att pizzan får en brun och krispig skorpa.

När du använder en vanlig bakplåt tenderar pizzan att bli vit, fuktig och inte lika krispig. Det är en av huvudanledningarna till varför dina hemmapizzor inte blir lika bra som på pizzerian.

Att använda en pizzasten förbättrar kvalitén och smaken på pizzan drastiskt – oavsett om du har en ugn eller grill. Så för pizzaälskare är det definitivt värt att köpa en bra pizzasten istället för att använda ugnsgallret eller en bakplåt.

Hur man använder en pizzasten

Pizzastenar är designade för att absorbera ugnens värme för att imitera värmeförhållandet i en professionell pizzaugn.

Börja därför med att placera pizzastenen i en ugn utan värme. Starta sedan ugnen på en låg temperatur och höj sedan värmen gradvis.

Eftersom ugnen och pizzastenen värms upp samtidigt, så har de samma temperatur. När ugnen är tillräckligt varmt, så lägger du pizzan på pizzastenen.

Baka pizzan tills osten är lättbrun och skorpan ser krispig ut. Ta sedan ut pizzan.

När pizzastenen har blivit sval, så borstar du av stenen. Använd inte vatten för att rengöra den.

Pizzasten eller pizzastål

Gräddad-pizza

Pizzastenar är gjorda av sten eller keramik. Ibland består de av blandningar av olika material. Så deras reaktion på värme kan skilja sig från sten till sten.

Pizzastenar gjorda av sten eller blandningar är mer hållbara och kostar lite mer än keramik.

En stor skillnad mellan pizzasten och pizzastål är att pizzastenar behöver smörjas och underhållas innan användning.

Pizzastenar behövs också gradvis värmas upp. Du börjar med låg temperatur för att sedan höja värmen i små steg. Det innebär att det kan ta ett par timmar innan pizzastenen är redo att användas.

Pizzastål, däremot, kan användas direkt. De är också mycket tåligare än pizzastenar, som kan få sprickor i ytan.

Fördelen med pizzastenar är att de längre koktiderna gör att värmen fördelas mycket bättre. Värmeöverföringen är inte lika intensiv, vilket gör att pizzan blir jämnare gräddad.

I slutet av dagen fungerar både pizzasten och pizzastål bra. Vi föredrar pizzastenar, då resultatet tenderar att bli lite jämnare och finare utöver hela pizzan – med konsekvensen att det tar lite längre tid.

Läs också