Pomodoro metoden: Hur och varför det fungerar

Pomodoro-metoden-timer-och-anteckningar

Pomodoro metoden är en teknik för att du ska kunna studera och arbeta mer effektivt. Här är allt du behöver veta om pomodoro.


Den italienska universitetsstudenten Francesco Cirillo utvecklade pomodoro metoden för att bli mer produktiv och fokuserad. Pomodoro betyder tomat på italienska. Det är för att Cirillo använde en tomat-timer när han skapade pomodoro-metoden.

Idag har tekniken blivit världskänd och det finns både appar, böcker och webbsidor tillägnade till metoden.

Vill du förbättra din produktivitet och optimera din fokus? Så här gör du.

Vad är pomodoro metoden

Studiehörna-för-pomodoro-tekniken

Pomodoro metoden handlar om att arbeta eller studera i intervaller. För att sedan ta kortare pauser.

På så sätt blir du inte utmattad och kan i korta perioder ha hyperfokus för att maximera din produktivitet.

Pomodoro metoden:
1. Välj en arbetsuppgift
2. Sätt en timer på 25 minuter
3. Arbeta på arbetsuppgiften
4. Sluta arbeta när timern ringer och ta en paus i 5 minuter
5. Skriv ner att du avklarat en Pomodoro
6. Börja sedan från steg 2 igen och repetera tills du har gjort fyra Pomodoros. Efter att du har gjort fyra Pomodoros kan du ta en 15-30 minuter lång paus.

En pomodoro är med andra ord en intervall av arbetstid. Du kan repetera metoden hur länge du vill, och för var 4:e pomodoro får du en lång paus på antingen 15 eller 30 minuter.

Syftet med metoden är att reducera effekten och mängden avbrott som stör ditt flyt och fokus.

Om du lyckas bli klar med arbetsuppgiften när du fortfarande har tid kvar i din pomodoro, bör du tillägna resten av tiden åt att:

  • Granska arbetet du avklarat
  • Granska aktiviteten ur ett studerande perspektiv, exempelvis: vad lärde du dig, hur gick det, uppfyllde du alla kraven för uppgiften etc.
  • Granska listan över uppkommande uppgifter för din nästa pomodoro.

Om du blir avbruten under en pomodoro

Studerande-man-vid-laptop

Det är oundvikligt att ibland bli avbruten när du är i en pomodoro. Om det skulle ske, kan du ta din fem-minuters-rast och sedan starta om igen.

Skaparen av pomodoro metoden, Cirillo, rekommenderar att du anteckningar alla interna och externa avbrott. Du kan sedan reflektera över dessa och se hur du kan undvika dem vid nästa pomodoro session.

Pomodoro-tekniken handlar om att kunna uppnå flyt och hyperfokus när du är i en pomodoro. Därför är det viktigt att du identifierar vad det är som orsakar dina avbrott och hur du kan undvika dem i framtiden.

Exempelvis kan det vara bra att sätta mobiltelefonen på ljudlös, sitta i ett annat rum och stänga av TVn i bakgrunden. Du vill ha en optimal miljö för studier och arbete.

Verktyg för pomodoro metoden

Skaparen av pomodoro rekommenderar att du använder så lite teknologi som möjligt.

Om din arbetsuppgift tillåter det, så bör du endast ha en mekanisk timer, penna och papper. Den fysiska handlingen att vrida på timern ger en starkare känsla än om du använder mobiltelefonens timer.

Om du sällan använder en kökstimer, så börjar hjärnan efter ett tag associera handlingen med arbete – vilket gör det lättare att hamna i rätt sinnesstämning.

När du använder mobilen eller en app, så gör du något som du troligtvis redan gör varje dag. Vilket gör att hjärnan inte undermedvetet associerar handlingen med pomodoro.

Men det finns givetvis också flera applikationer och program som är designade för pomodoro-metoden. Allt handlar om vad som passar dig bäst och vad som får dig i rätt stämning.

Modifiera din pomodoro

Kvinna-läser-studiebok
Pomodoro metoden följer den här modellen:

  • 25 minuters arbete
  • 5 minuters paus

Det här är en pomodoro. Du ska göra fyra stycken pomodoros innan du kan ta en längre rast på 15-30 minuter.

Men 25 minuter är inte alltid optimalt. Vissa arbetsuppgifter och arbeten kräver mer tid, exempelvis skrivande, kodning och komponering.

Du kan därför förlänga både arbetstiden och dina pauser. Många väljer därför att arbeta i 50 minuter, för att sedan ta en 20 minuters paus.

Andra väljer att arbeta i hela 90 minuter och tar sedan en paus i 20-30 minuter.

Likaledes kan du även förkorta både arbetstiden och pauserna.

Allt handlar om att anpassa din pomodoro utefter din specifika arbetsuppgift och bekvämlighet. Vissa människor föredrar att arbeta i långa intervaller, andra behöver kortare perioder.

Optimera dina pomodoro pauser

Laptop-och-mobil-på-datorbord

Inte alla pauser och raster är bra. Du vill optimera dina raster för att vara förberedd inför nästa pomodoro.

Om du arbetar framför datorskärmen, så bör du inte använda din paus till att läsa sociala medier eller titta på Youtube-videos.

Du vill vila din hjärna och dina ögon, så att du är redo inför kommande pomodoro.

Ställ dig upp, ta en promenad runt huset, vik kläder, ta något att äta eller meditera lite.

Poängen med en paus är att du ska lätta upp hjärnan, så att du inte blir mentalt utmattad. Att röra på sig fysiskt och göra något lugnande kan göra underverk inför nästa pomodoro.

Om du istället sitter kvar och stirrar på datorskärmen och tar in ny information finns risken för att hjärnan inte får vila. Det kan ha en negativ inverkan på din fokus och arbetsförmåga vid nästa pomodoro.

Vad gör pomodoro metoden så effektiv

Tjej-skriver-i-anteckningar-hemma

Det är så enkelt att göra något annat än att jobba eller studera. Du fastnar på Youtube, Netflix eller leker runt med mobilen.

Forskning visar att det inte nödvändigtvis behöver bero på slapphet eller bristande självkontroll. Snarare kan det handla om att vi skjuter upp saker för att undvika negativa känslor.

Det kan känns överväldigande och jobbigt att titta på en stor arbetsuppgift. Du är osäker på hur det ska göras och vad som krävs av dig.

För att klara av uppgiften lockar vi oss med att ”bara titta på ett avsnitt” eller ”spela ett spel” – och sen ska man börja arbeta. Men så fastnar man, och inget blir gjort.

Det här är som pomodoro metoden kommer in.

Lättare att starta

Studier pekar på att den där överväldigande känslan av att starta ett nytt projekt, kan undvikas genom att bryta ner projektet i små delar.

Genom att ha en uppsatt tid och genomföra arbetet i små intervaller, så känns projektet helt plötsligt inte lika jobbigt. Med hjälp av små, hyperfokuserade steg så kan du få väldigt mycket gjort.

Pomodoro metoden hjälper dig att ta det där första steget att verkligen ta tag i arbetet och börja jobba. Vilket är nyckeln till en framgångsrik arbetsuppgift.

Problemet är sällan att göra arbetet – det svåra är att börja. Pomodoro metoden gör det mycket enklare.

Undvik distraktioner

En stor del av pomodoro metoden handlar om att hamna i ett stadie där du är hyperfokuserad.

Du vet, när allt annat runtomkring dig försvinner och all din fokus är på arbetsuppgiften. Det finns ingen skönare och mer produktiv sinnesstämning.

Men det är svårt att hamna där.

Det är framförallt distraktioner som förstör vår förmåga att hamna i ”flowet”. Vi svarar på email, SMS, chattar och tittar på sociala medier.

Det tar bara en eller två minuter att svara på ett meddelande, men under en dag kan det bli väldigt tidskonsumerande.

Pomodoro metoden hjälper dig att motstå alla distraktioner och träna din hjärna att fokusera. Varje pomodoro är dedikerad till en enda arbetsuppgift – ingenting annat existerar under den tiden.

Du vet att varje mail och notifikation kan vänta 25 minuter medan du jobbar med arbetsuppgiften. Det gör det mycket lättare för att fokusera på vad som behöver göras.

Läs också