| |

Bästa Proteinpulvret 2023: Komplett guide

Bästa-proteinpulver

Proteinpulver är ett av de populäraste kosttillskotten på marknaden idag. Det finns flera hundra proteintillskott att välja på. För att göra valet enklare för dig, har vi listat årets bästa proteinpulver inom varje kategori.


Det är en djungel att ta sig igenom alla olika proteinpulver. Framförallt då dina behov inte alltid är densamma som näste persons. Varje innehållsförteckning och proteintyp är unik, med sina fördelar respektive nackdelar.

Vi har därför testat, recenserat och valt ut det bästa proteinpulvret inom varje kategori. Så att du snabbt och enkelt kan hitta det proteintillskott som passar just dina behov.

Bästa Proteinpulvret

Det bästa proteinpulvret idag är Core Whey Protein. Det är ett otroligt gott proteinpulver med 13 olika smaker att välja på. Varje shake ger dig 26,4 gram protein! Det är ett vassleprotein rikt på BCAA. Tack vare filtreringen när man framstället proteinpulvret, så innehåller det väldigt lite laktos. En självklar bäst i test-vinnare!

 


Bäst i test Proteinpulver: Core Whey Protein

Bästa-proteinpulvret-core-whey-protein

Energi: 133 kcal | Protein: 26,4 g | Kolhydrater: 2,3 g | Fett: 2 g | Pris per portion: 5,96 kr


Årets vinnare – igen.

Core Whey har allt vi söker i ett bra proteinpulver. Det är ett billigt, fullvärdigt protein rikt på BCAA och med förvånansvärt goda smaker.

Just nu finns det hela 13 olika smaker att välja på, allt från chokladmilkshake, till jordgubbsmilkshake, kaffe latte och päron-vanilj split. Smakerna är riktigt, riktigt goda!

En bonus för att pulvret är så enkelt att blanda, både i vatten och mjölk. Inga klumpar eller hinnor på ytan.

En shake ger dig 26,4 gram protein och 133 kalorier.

Pulvret innehåller lite laktos, så att även en del laktosintoleranta kan klara av det här proteinpulvret – men det är ingen garanti.

Core whey är gjort av vassleprotein, så det är perfekt att använda direkt efter du har tränat. Du förser kroppen med alla de proteiner och aminosyror som musklerna behöver för att återhämta sig och bygga starkare muskler.

Vi har räknat ut att om du köper en påse, vilket är 30 portioner, så kostar en portion/shake endast 5,96 kronor. Definitivt ett kap – både pris- och kvalitémässigt.

En given bäst i test-vinnare!


Bästa kvällsprotein: Optimum Nutrition 100% Casein

Bästa-kvällsproteinpulvret-optimum-nutrition-kasein

Energi: 110 kcal | Protein: 24 g | Kolhydrater: 3 g | Fett: 0,56 g | Pris per portion: 12,4 kr


Optimum Nutrition har producerat ohyggligt bra proteinpulver sedan urminnes tider. De är definitivt en av de populäraste tillverkarna internationellt.

Den här burken är en klassiker som ger dig 24 gram protein och endast 110 kalorier.

Eftersom det är kasein, så tas proteinet upp långsamt av kroppen. Med andra ord perfekt som kvällsmål, mellanmål eller inför ett långt möte eller föreläsning

Pulvret fyller upp och mättar riktigt bra, vilket är en fördel – framförallt om du vill gå ner i vikt. Men även bra att ha när du vet att det kommer dröja lång tid mellan måltiderna.

Nackdelen är att det här kaseinpulvret endast finns i två smaker: jordgubbar och choklad. Vi gillade båda starkt, men vi hade gärna sett att det fanns fler alternativ att välja på.

Konsistensen blir mer som en milkshake än en traditionell proteinshake. Den är fyllig och god. Faktum är att det nästan känns skönare och bättre att sova efter att man har druckit den här som kvällsmål.

Definitivt det bästa proteinpulvret att ta innan läggdags!


Bäst för känslig mage: Micro Whey Active

Proteinpulver-för-känsliga-magar-micro-whey-active

Energi: 117 kcal | Protein: 25,2 g | Kolhydrater: 1,2 g | Fett: 0,9 g | Pris per portion: 5,8 kr


Det här är ett vassleisolat, vilket innebär att väldigt mycket av mjölkfettet och laktosen har tagits bort.

Resultatet blir ett otroligt lättblandat proteinpulver som också är väldigt skonsamt för magen. Inga klumpar bildas när vi skakar shaken.

Smakmässigt är det både bu och bä. Det finns 6 olika smaker att välja på och det är en stor skillnad mellan smakernas kvalité. Chokladen är riktigt god, men jordgubb smakar lite för artificiellt för vår smak. Naturell smakar ganska mycket salt.

En portion ger dig 25,2 gram protein och 117 kalorier.

Om du har testat andra proteinpulver men fått problem med magen, så rekommenderar vi definitivt att du provar Micro Whey. Den känns väldigt len och mjuk för magen.


Väldigt Populär: 100% Whey Gold Standard

Klassiskt-proteinpulver-whey-gold-standard

Energi: 113 kcal | Protein: 23,9 g | Kolhydrater: 1,8 g | Fett: 1,1 g | Pris per portion: 9,9 kr


Precis som Svenskt kosttillskott säger, så är det här ett av världens mest sålda proteinpulver. Det är en riktig klassiker bland proteintillskott.

Man har uppdaterat receptet för produkten, numera är den helt fri från aspartam – vilket vi tackar ödmjukast för!

100% Whey Gold Standard är ett vassleprotein som ger dig 23,9 gram fullvärdigt protein per shake.

Det finns fem olika smaker att välja på: choklad, french vanilla, jordgubb, vanilj och extreme milk chocolate.

Vi vill sträcka ut hakan och mena på att det här är en av de godaste proteinpulver som finns på marknaden idag. Smakerna är riktigt goda!

Pulvret är även väldigt enkelt att blanda och klumpar inte överhuvudtaget. Vi kan blanda det med både vatten och mjölk utan problem.

Den är god, enkel att blanda och innehåller ett fullvärdigt protein av högsta kvalité. Priset är lite högre än några av konkurrenterna, men inte på något sätt dyrt. Kvalitén är exceptionell!


Störst mängd protein: Core Protein Pro

Stor-mängd-protein-core-protein-pro

Energi: 154 kcal | Protein: 37,4 g | Kolhydrater: 0,2 g | Fett: 0,7 g | Pris per portion: 12,6 kr


Innehållsförteckningen talar sitt tydliga språk. En shake ger dig hela 37,4 gram vassleprotein. I regel brukar de flesta proteinpulver ge mellan 19 och 25 gram protein, så den här burken spelar i en helt egen division.

Vi gillar att man har valt att producera Core Protein Pro av vassleisolat, vilket innebär att det har väldigt lite laktos. Även vissa med laktosintolerans kan använda det.

Det finns sex olika smaker att välja på: björnbär/vanilj, choklad, hallon/vit choklad, jordgubb, naturell och Päron. Precis som i övriga Core-sortimentet så är chokladen helt klart en av de godaste!

Smakerna är goda och pulvret är förvånansvärt lätt att blanda. Faktum är att shaken blir väldigt tunn. Det kan vara en av de mest lättblandade proteinpulver vi testat.

Du får en stor mängd protein i dig genom det här pulvret. Den är perfekt designad för dig som är seriös med din träning och som vill maximera prestationerna på gymmet eller i löpspåret.

Det enda negativa med det här pulvret är priset, som är högre än de flesta andra. En portion kostar ungefär 15 kronor. I jämförelse kostar vår bäst i test-vinnare strax under 6 kronor shaken.

Om man ser till mängden protein och hur mycket det skulle kosta om du köpte så mycket protein i matform – så är det ett extremt billigt alternativ, trots allt.

Om man bortser från att den kostar mer än de andra kosttillskotten, så har den allt: otroligt goda smaker, högt proteinvärde och den är enkel att blanda.


Bästa Laktosfria: Core Egg Protein

Bästa-äggproteinpulvret-core-egg

Energi: 87,4 kcal | Protein: 20,3 g | Kolhydrater: 0,4 g | Fett: 0,3 g | Pris per portion: 7,4 kr


Core Egg är helt laktosfritt, har inget tillsatt socker och kommer från frigående höns. Den innehåller även 75% fullvärdigt protein.

Något som gör det här pulvret unikt är att det finns i chokladsmak!

Om du använt äggprotein tidigare så vet du hur svårt det kan vara att hitta en bra smak. I majoriteten av fallen säljs äggprotein med en besk naturell smak. Det slipper du nu.

En portion landar på 20,3 gram protein och endast 87 kalorier. Så det är också bra för dig som vill gå ner i vikt.

Proteinpulvret är väldigt mättande och eftersom äggprotein tas upp långsamt av kroppen, fungerar det bra som mellanmål eller kvällsmål.

Pulvret klumpar sig lite mer än övriga proteinpulver och det skummar en del, men inte lika mycket som andra äggproteinpulver. Se bara till att skaka flaskan försiktigt.

En bonus för att den känns så harmonisk och lätt för magen. Den är inte bara bra för laktosintoleranta, men även för oss som har lite känsligare mage.

En portion kostar ungefär 7,47 kronor, vilket är klart godkänt.


Innan du köper proteinpulver

Det är lätt hänt att man blir överväldigad av alla alternativ som finns på marknaden idag. Det finns bokstavligen ett proteinpulver för allt och alla.

Det gäller bara att hitta det.

Här nedanför har vi svarat på vanliga frågor och gått igenom viktig information för dig som vill ha lite mer kött på benen innan du köper ett proteinpulver.

Här är allt du behöver veta för att hjälpa dig att hitta det bästa proteinpulvret för dig.

Typer av proteinpulver

Förr i tiden var utbudet av proteinpulver ganska restriktivt och det kunde vara svårt att hitta ett bra pulver om man fick magproblem av vassle eller kasein.

Nuförtiden är utbudet massivt. Det finns en hel uppsjö av proteinpulver att välja på, från en stor variation av proteinkällor.

Varje proteintyp har sina fördelar och nackdelar. Några av dem är snällare mot magen än andra och vissa innehåller mer lättupptaget protein.

Om du är osäker vilken proteinkälla som passar dig bäst, så hittar du deras styrkor och svagheter här nedanför.

Vassleprotein

Vassle, som också kallas för Whey, kommer från mjölk. Det lämpar sig därför inte för människor som är mjölkallergiker eller laktosintoleranta.

Det här är en av de vanligaste proteinkällorna i proteinpulver idag. Det är ett fullvärdigt protein, vilket betyder att det innehåller alla de essentiella aminosyror som du måste få i dig genom kosten.

Vassle är billigt att producera och har ett högt och kvalitativt proteinvärde.

Eftersom vassle är ett protein som tas upp snabbt av kroppen, så är det perfekt att dricka din shake direkt efter du tränat. Då förser du snabbt och enkelt dina muskler med viktiga proteiner för att optimera kroppens återhämtningsförmåga.

Kaseinprotein

I likhet med vassle, så utvinns kaseinprotein från mjölk. I många fall är det en biprodukt när man gör ost.

En annan likhet med vassle är att kasein är ett fullvärdigt protein. Du får alltså i dig alla de essentiella aminosyror som kroppen själv inte kan producera – utan som du måste få i dig genom kosten.

Till skillnad från vassle, så är kasein ett protein som tas upp långsamt av kroppen. Dina muskler tar upp proteinet i små mängder i upp mot 6 timmar.

Proteinpulver gjord av kasein är med andra ord perfekt som kvällsmål, mellanmål eller vid andra tillfällen då du inte kommer att äta mat på ett tag. Tack vare det långsamma upptaget, så förhindrar du att kroppen hamnar i ett katabolt tillstånd.

Dessvärre innehåller kaseinprotein laktos och kan påverka dig negativt om dig är laktosintolerant. Du kan istället använda äggprotein som ersättning, då det är laktosfritt och också upp långsamt av kroppen.

Äggprotein

5-ägg-på-rad

Proteinpulver med ägg som proteinkälla är väldigt bra, då ägg är en fullvärdig proteinkälla. De är i regel väldigt snåla på kolhydrater och fett – vilket är bra för dig som vill gå ner i vikt.

Äggproteinpulver är laktosfritt och det tas upp långsamt av kroppen. Av den anledningen använder många äggprotein som mellanmål, till frukosten eller som kvällsmål. Du förser då dina muskler med protein under flera timmar framåt.

Det negativa med äggprotein är att det kan skumma mycket när man gör en shake. Du kan förminska andelen skum genom att vispa pulvret eller skaka med mindre rörelser.

Äggproteinpulver är snällt för magen, så människor med känsliga tarmar brukar hoppa över från vassle eller kasein till äggprotein.

Sojaprotein

Proteinpulver innehållande proteiner från soja, har i regel ett högt proteinvärde. De brukar även vara helt fria från animaliska produkter, vilket gör det till ett perfekt alternativ för veganer, vegetarianer, laktosintoleranta och mjölkallergiker.

Soja har delat träningsindustrin i två delar. Den ena sidan menar på att soja påverkar dina hormoner negativt, vilket kan påverka dina resultat på gymmet.

Den andra sidan menar på att soja inte påverkar dig negativt, så länge du inte överdriver konsumtionen.

Det finns studier som ger stöd till båda sidor, så det är fortfarande inte klarlagt huruvida sojaprotein är bra eller dåligt. Vår uppfattning är att sojaprotein är ett ypperligt sätt att få i sig protein från växtriket, så länge du inte överkonsumerar soja.

Läs vårt årliga test av veganska proteinpulver.

Hampaprotein

Proteinpulver av hampa brukar vara dyrt och innehåller inte lika mycket protein som övriga proteintyper.

Det är med andra ord inte ett optimalt kosttillskott för dig som vill bygga muskler – det finns proteinpulver som ger mer och bättre effekt.

Än dock har hampaprotein sin plats. Det är ett mycket bra proteinpulver för dig som är vegan eller som har en känslig mage. Hampaprotein brukar vara rikt på fibrer, fetter och vitaminer.

Proteinpulver av hampa fungerar klockrent till matlagning, för att göra maten eller bakelserna lite extra proteinrika!

Biffprotein

Två-goda-köttbitar

Biffprotein låter något vilseledande. Kött och fina biffar är oftast rikt på protein, kreatin och BCAA.

Men proteinpulver baserat på biffprotein görs främst av ligament, öron och hovar. Det är alltså inte gjort på dyrt och tjockt kött.

Det här är på både gott och ont.

Eftersom biffprotein främst görs av ligament, hovar och öron – så är det väldigt rikt på kollagen. Det innehåller även stora mängder protein.

Koncentrationen av essentiella aminosyror är däremot väldigt liten. Det gör att proteinet inte är lika effektivt som vissa andra proteintyper. Även om biffprotein i innehållsförteckningen har mer protein än exempelvis vassle och kasein, så är det inte lika effektivt.

Biotillgängligheten i biffprotein är heller inte lika hög som mjölkbaserade proteiner.

Än dock har biffprotein sin plats i skåpet. Det innehåller ofta mycket protein och kreatin. Det är heller inte ovanligt att det är tillsatt med BCAA. Med andra ord är det ett mycket bra val för dig som vill bygga muskler och som vill undvika mjölk och laktos.

Ris och ärtor

Dessa proteiner är i regel mycket dyrare än de flesta andra proteinpulver. Men de har sina positiva aspekter också.

Ris och ärtor är väldigt snällt mot magen, de kan även innehålla både vitaminer och mineraler. Många använder ris och ärt-protein både till proteinshakes och matlagning.

Ärprotein brukar ofta blandas med andra sorter, exempelvis hampa och havre.

Bästa proteinpulvret för att bygga muskler

Lyfter-vikter-på-gymmet

Om ditt främsta mål är att bygga muskler, så vill du ha ett proteinpulver som:

 • Innehåller mycket protein
 • Är fullvärdigt
 • Förser dig med energi

Protein är musklernas byggsten. För att bygga muskler behöver du mycket protein – men också energi. De där extra kalorierna hjälper inte bara kroppen att bygga muskler, men ser även till att du har orken att kämpa på gymmet.

Du vill även ha ett fullvärdigt proteinpulver som innehåller alla essentiella aminosyror.

För att ge din kropp och dina muskler optimala förutsättningar för att bygga muskler, rekommenderar vi Core Whey Protein. Det är ett snabbupptaget proteinpulver som ger dig hela 26 gram protein per shake. Det är även rikt på BCAA.

Om du vill ha ett kvällsprotein som du kan ta precis innan du ska sova, så rekommenderar vi Optimum Nutrition 100% Casein. Det ger dig 24 gram protein per shake och ser till att dina muskler förses med protein långt in på natten när du sover.

Kom ihåg att det också är viktigt att sova, träna och äta rätt när du vill bygga muskler.

Vilket proteinpulver är bäst för viktnedgång

När du vill gå ner i vikt är det viktigt att du väljer ett proteinpulver som:

 • Är mättande
 • Innehåller lite energi

För att kunna gå ner i vikt behöver du ligga på ett kaloriunderskott. Det vill säga du konsumerar färre kalorier än du gör av mig. Därför är det fördelaktigt att köpa ett proteinpulver med få kalorier. Du vill också undvika socker.

En annan sak att titta efter är proteinpulver som är mättande. Det minskar risken för att du över- eller småäter. Du håller dig då mätt längre.

Du vill heller inte köpa ett proteinpulver med tillsatt BCAA (aminosyror), då dessa proteinpulver oftast är designade för att bygga muskler.

När det kommer till viktnedgång är kaseinprotein vår favorit. De är ofta energisnåla, innehåller mycket protein och, framförallt, de är mättande. En bonus är att en del kaseinprotein också är väldigt rika på kalcium.

Vi rekommenderar kalorisnåla och mättande Optimum Nutrition 100% Casein. Om du vill undvika laktos och vill ha ännu färre kalorier per shake, så är Core Egg Protein ett riktigt bra val. Det innehåller endast 0,3 gram socker och fett.

Vilket proteinpulver är bäst efter träning

Dricker-proteinpulver-efter-träning

Efter du har tränat vill du förse kroppen och musklerna med protein snabbt. Du behöver därför ett snabbupptaget proteinpulver.

Det bästa och mest populära valet är proteinpulver baserat på vassle. Det tas upp snabbt och är ett fullvärdigt protein.

Core Whey Protein är helt klart det bästa och mest prisvärda vassleproteinet just nu. Det är perfekt att ta direkt efter träningen för att maximera återhämtningen och muskeltillväxten.

När är det bäst att ta proteinpulver

Det absolut viktigaste är att du får i dig tillräckligt med protein varje dag. Du vill kunna ge musklerna ett konstant flöde av protein, så att kroppen aldrig eller sällan hamnar i ett katabolt tillstånd. Det vill säga när kroppen omvandlar muskler till energi.

Det är bäst att ta proteinpulver innan eller direkt efter träning. Då är din kropp i störst behov av protein, för att kunna återhämta sig och för att bygga muskler.

Du vill då använda ett proteinpulver som tas upp snabbt av kroppen, exempelvis vassle.

Det är också fördelaktigt att dricka proteinpulver precis innan du ska sova. Under natten så konsumerar du inte mat på 6-8 timmar, beroende på hur länge du sover. Det innebär att du fastar.

För att motverka eller förminska tiden då din kropp fastar, så kan du konsumera kaseinprotein precis innan läggdags. Eftersom kasein tas upp långsamt av kroppen, så förser du musklerna med protein mellan 4-6 timmar framåt.

Hur mycket protein behöver du per dag

Man rekommenderar at människor som inte är fysiskt aktiva ska få i sig minst 0,8-1,5 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag. Om du konsumerar mindre än så, löper du stor risk att förlora muskler.

Människor som är fysiskt aktiva har ett större behov protein. Rekommendationen brukar ligga mellan 1,5 och 2 gram protein per kilo varje dag.

Om du tränar och väger 75 kg, kan du alltså behöva mellan 100 och 150 gram protein per dag.

Vad är proteinpulver bra för

Man-löptränar

Alla människor behöver protein för att överleva. Det är extra viktigt att du får i dig tillräckligt med protein om du är fysiskt aktiv.

Protein har flera funktioner i kroppen, bland annat:

 • Stimulerar det muskeltillväxten
 • Hjälper kroppen och musklerna att återhämta sig
 • Reparerar skadade muskler

Protein är kroppens byggsten och grundpelare för att både underhålla, bygga och återhämta muskler.

Det är inte alltid man hinner laga proteinrik mat, äta vid rätt tidpunkt eller ens äta överhuvudtaget. Då är ett proteinpulver verkligen räddaren i nöden.

Proteinpulver är billigt, enkelt att bära med sig, går snabbt att konsumera och ger dig väldigt mycket protein.

Att få i sig lika mycket protein som finns i en proteinshake genom vanlig mat, tar upp väldigt mycket tid. Både att laga och äta den.

Proteinpulver är ett av världens mest populära kosttillskott idag. Det används av allt från glada amatörer till professionella atleter. Just därför att det är så tidseffektivt, enkelt och nyttigt.

Vad är skillnaden mellan Whey och kasein

Whey, som på svenska kallas för vassle, är ett protein som tas upp snabbt av kroppen. Kasein är ett protein som tas upp långsamt av kroppen. De båda kommer från mjölk.

Mjölk består av två olika proteiner: kasein och vassle (whey). Det båda utvinns främst från ostproduktioner, där proteinerna är en biprodukt.

Både kasein och vassle är fullvärdiga proteiner – det vill säga de innehåller alla essentiella aminosyror.

Den främsta skillnaden mellan de två är att vassle tas upp snabbt av kroppen och kasein långsamt.

Det innebär att vassle bäst används när kroppen och musklerna behöver protein fort. Vilket är direkt efter att du har varit fysiskt aktiv. Med hjälp av vassleprotein kan du förse musklerna med högkvalitativt protein snabbt.

Kasein är desto långsammare. När du dricker kaseinprotein så förses musklerna med protein i små doser i flera timmar framåt. Man brukar säga att allt protein tagits upp av kroppen efter 4-6 timmar.

Kaseinprotein är med andra ord perfekt som kvällsmål, mellanmål eller när du vet att du inte kommer att äta på ett tag. Exempelvis innan ett långt möte eller lektion.

Vad ska man blanda proteinpulver med

Proteinpulver-blandat-med-vatten

Du kan blanda proteinpulver med i princip vad som helst. Vanligast är antingen vatten eller mjölk. Men många använder proteinpulver även i gröten på morgonen, yoghurt på kvällen eller vid matlagningen.

Att blanda proteinpulver med vatten är oftast smidigast och pulvret löses upp bäst.

Att blanda med mjölk så får du i dig extra näring och kalorier. Det är bra om du vill gå upp i vikt eller känner att du vill ha fler kalorier, vitaminer och mineraler i din shake.

Kan man ersätta mat med proteinpulver

Proteinpulver bör aldrig ersätta vanlig husmanskost, så länge en läkare inte ordinerat något annat.

Ett proteinpulver är enbart ett kosttillskott, det vill säga ett tillskott utöver den vanliga maten. Proteinpulver innehåller inte alla de näringsämnen du behöver få i dig varje dag.

Använd inte ett proteinpulver som en ersättare av proteinrik mat eller annat, utan endast som ett tillägg.

Är det laktos i proteinpulver

Det finns laktos i både vassleprotein och kaseinprotein, vilket är de vanligaste proteinkällorna i proteinpulver.

Men det finns även proteinpulver som är helt laktosfria. Några exempel är äggprotein, hampaprotein, sojaprotein och ärtprotein.

Var noga med att läsa på innehållsförteckningen innan du köper burken eller påsen. Om ett proteinpulver är laktosfritt brukar tillverkaren oftast skriva det klart och tydligt.

Är det farligt att använda proteinpulver

Proteinpulver anses vara säkert och du utsätter inte din kropp för någon risk. Även vid större mängder har man inte kunnat se någon förstorad risk av skador på skelett, lever eller njurar.

Precis som med allt annat, bör du inte överkonsumera proteinpulver. Följ alltid instruktionerna på burken och överskrid inte det dagliga rekommenderade intaget av protein.

Vi rekommenderar att du alltid köper proteinpulver från väletablerade butiker och tillverkare.

Tidigare har det funnits proteinpulver som senare blivit bannlysta, då de visat sig innehålla olagliga prestationshöjande ämnen.

Genom att köpa proteinpulver från kända och välanvända tillverkare, försäkrar du dig om att dessa pulver har blivit testade och granskade av tredjepart.

Biverkningar av proteinpulver

Även om proteinpulver inte anses vara farligt, så kan du uppleva biverkningar när du använder kosttillskott.

Framförallt om du konsumerar för mycket protein eller om pulvret innehåller något du är allergisk eller intolerant mot. Just laktos är vanligt förekommande i proteinpulver och kan orsaka magproblem för många.

Här är några vanliga bieffekter:

 • Magont
 • Diarré
 • Förstoppning
 • Trötthet
 • Huvudvärk
 • Kramp
 • Försämrad aptit
 • Illamående

Som tur är finns det idag en stor variation av proteinpulver. Även vi med känsliga magar kan hitta proteinpulver som inte orsakar problem. I vårt bäst i test har vi listat ett par proteinpulver som kan fungera bra för dig med känslig mage.

Vad händer om man har brist på protein

Alla människor behöver protein, oavsett om man tränar eller ej. Om du skulle få i dig för lite protein under en längre period, löper du risk att uppleva flera olika symptom – men också allvarliga sjukdomar.

Om du äter en normal och varierad, svensk husmanskost så ligger du inte i riskzonen för att lida av proteinbrist. Vi får oftast i oss tillräckligt med protein varje dag genom maten.

Människor som inte är fysiskt aktiva behöver därför sällan använda proteinpulver. Inte heller de som tränar behöver använda protein som kosttillskott. Men när man styrketränar eller löptränar så behöver kroppen mer protein än vanligt och då kan ett proteinpulver göra stor skillnad. Både vad gäller återhämtningsförmåga och muskeltillväxt.

Proteinbrist resulterar i att kroppen bryter dina muskler för att ta protein därifrån, eftersom den inte får tillräckligt genom kosten. Viktnedgång, svaghet och trötthet är därför vanliga symptom.

Andra bieffekter av proteinbrist är håravfall, dåliga naglar och sår som läker långsamt.

Om du misstänker att du lider av proteinbrist bör du kontakta läkare för utredning. Långt gången proteinbrist kan leda till allvarligare sjukdomar, så som hjärtproblem, artrit, gallsten och muskelförsvagning.


Referenser

Läs också