Rengör datorskärm: Så här gör du utan att skada skärmen

Kvinna-rengör-datorskärm

Många människor rengör dina datorskärmar på fel sätt – vilket kan skada både bildytan och elektroniken på insidan. Steg för steg visar vi hur du rengör din datorskärm på rätt sätt.


Damm, smuts och kladd hamnar förr eller senare på datorskärmen. Det är oundvikligt.

För att inte nämna alla gånger man haft gäster som petat på skärmen, eller när man inte hunnit skydda skärmen vid en nysning.

Det vore synd att en bra och snygg gamingskärm och sedan låta den vara smutsig.

Så här gör du för att snabbt och enkelt få bort fingeravtryck, fettfläckar, damm och smuts från skärmen.

Hur du rengör en datorskärm

Tvättar-datorskärm-med-tygbit

Att rengöra datorskärmen är en enkel och snabb process.

Det här är det korrekta sättet att rengöra en datorskärm, oavsett om du har en Macbook eller PC, OLED- eller LCD-skärm.

Gör så här:
1. Stäng av datorskärmen. Det är lättare att se smuts och kladd när skärmen är svart och avstängd. Att rengöra skärmen när den är påslagen kan även, potentiellt, skada pixlarna.

2. Använd tyg av mikrofiber för att göra rent skärmen. En mikrofiberduk är bäst, men annat mjukt tyg fungerar också. Dra försiktigt längst med skärmytan för att få bort allt damm.

3. Kvar återstår fettfläckar och annan smuts som sitter hårdare än damm. Använd helst en rengöringsvätska som är gjord specifikt för bildskärmar. Om inte annat kan du använda destillerat vatten.

Viktigt: kranvatten innehåller mineraler som kan skada bildskärmen. Du vill därför använda destillerat eller filtrerat vatten. Såvida du inte har en rengöringsvätska för datorskärmar.

Du ska heller aldrig spraya vatten eller annan vätska på skärmen. Vätskan kan rinna ner i skärmens kanter och skada elektroniken på insidan. Vätska ska endast duttas på tygbiten och inte direkt på skärmen.

4. Dutta vätskan på tygbiten. Vrid ur tygbiten om du får för mycket vätska. Börja försiktigt att skura skärmen uppifrån och ner. Du kan gnugga lite extra på ställen där smutsen inte försvinner – men var försiktig. Om du trycker för hårt kan skärmen ta skada.

5. Använd sedan en torr och ren tygbit för att torka skärmen. Inget vatten eller fukt får vara kvar på datorskärmen.

6. När du försäkrat dig om att skärmen är helt torr och ren, så kan du koppla in kablarna och sätta på datorskärmen igen.

Hur du inte ska rengöra datorskärmen

Sprayar-vatten-på-skärm

Det finns ett par saker du vill undvika när du rengör din datorskärm.

Använd aldrig:

  • Diskmedel
  • Vatten direkt på skärmen
  • Hushållspapper
  • Gamla kläder

Diskmedel innehåller ämnen som kan fräta på skärmen. När du rengör skärmen vill du antingen ha filtrerat vatten eller ett rengöringsmedel som är designat för bildskärmar.

Använd aldrig papper eller en gammal T-shirt när du rengör skärmen. Även mjukt hushållspapper har en hård yta och kan skada skärmen.

Det kan låta lockande att gnugga skärmen med en gammal T-shirt eller dylikt, men klädesplagg har oftast smuts på sig. Använd istället en mjuk och ren tygbit.

Spraya aldrig vätska direkt på skärmen. Överflödet av vätska kommer att rinna ner i skärmens springor, där den fastnar och sedermera riskerar att förstöra elektroniken.

Samma regler kan appliceras på när du rengör din PC också.

Hur ofta ska man rengöra datorskärmen

Vi rekommenderar att du rengör datorskärmen var tredje eller sjätte månad. Vissa skärmar kan behöva tvättas oftare än andra.

En laptopskärm kan behöva rengöras oftare än så. När du stänger din laptop så ligger skärmen väldigt nära tangentbordet, vilket gör att damm och smuts lättare sprids mellan de två. Kom därför ihåg att regelbundet rengöra tangentbordet också.

Vänta inte med att tvätta skärmen tills när du ser smuts på bilden. Även om den inte ser smutsig ut nu, så kommer du märka en stor skillnad efter rengöringen.

Om du tittar på skärmen dagligen är risken stor att du har vant dig vid andelen damm och därför inte ser all smuts.

Läs också