Hur du rengör en brödrost på bästa sätt
Att rengöra en brödrost är inte längre den tidskrävande och svåra uppgift det en gång var. Så här gör du för att rengöra brödrosten snabbt, effektivt och enkelt.
Förr i tiden var det svårt och tidskrävande att rengöra en brödrost.
Nyare brödrostar har utrustats med funktioner som underlättar rengöringen, både så att det är säkrare, enklare och mer hygieniskt.
Om du är osäker på hur du ska få bort alla brödsmulor, brända bitar och smuts från brödrosten, så är det bara att följa de här stegen.
Innan du börjar rengöra brödrosten
Innan du börjar rengöra brödrosten måste du först och främst koppla ur kabeln från strömkontakten. Ingen elektricitet ska gå till brödrosten.
Om du precis har använt brödrosten, bör du också vänta ett tag för den att svalna.
Elementen i brödrosten kan komma upp i väldigt höga temperaturer. Det är inte ovanligt att trådarna blir upp mot 300-500 grader varma. Vänta därför ett tag innan du börjar rengöra maskinen.
Hur du rengör en brödrost
Det viktiga när du rengör din brödrost är att du följer en viss ordning, så att alla smulor faller ner i smulbrickan och kan tömmas i slutet.
Börja därför med rengöra utsidan och ovansidan av brödrosten med en fuktig trasa.
På toppen av brödrosten har det säkert samlats smuts och brödsmulor, försök att skrubba bort dessa ut på disk- eller köksbänken. Men det gör ingenting om smulor faller ner i brödrosten.
Var noga med att fukt och vatten inte kommer ner i brödrosten.
Efter det vill du kolla om det finns brödsmulor eller smuts som fastnat i värmeslingorna, eller elementen, på brödrosten.
Om något har fastnat i trådarna, kan du använda något av plast eller trä för att skrapa bort smutsen. Exempelvis en smörkniv.
Använd aldrig vassa föremål eller redskap av metall, då det kan förstöra värmetrådarna.
Majoriteten av alla moderna brödrostar har en smulbricka på undersidan.
Det är en liten skiva som samlar upp fallna brödsmulor.
När du är klar med att torka ovansidan och utsidan, samt har rensat värmetrådarna, kan du dra ut smulbrickan.
Töm hela innehållet i papperskorgen. Dra gärna en fuktig trasa över skivan, så att du även får bort smulor som fastnat. Torka den sedan noggrant med en torr handduk eller hushållspapper.
Du kan även använda den klassiska metoden att vända upp-och-ner på brödrosten så att illvilliga brödsmulor som finns kvar i maskinen kommer ut.
Om din brödrost inte har en smulbricka är det här ditt enda alternativ för att få ut smulor som ligger i botten på maskinen.
Varför ska man rengöra en brödrost
Att ha gamla smulor och smuts i brödrosten kan locka till sig bakterier och insekter. Det sistnämnda är inte speciellt vanligt, men gammal mat – även brödsmulor, kan innebära en hälsorisk.
Om smulor har fastnat i värmeslingorna så rostas de också för varje gång du använder brödrosten. Det kan vara en hälsofara, men gör även att brödrosten börjar ryka lite och lukta bränt.
Med andra ord påverkar det smaken och resultatet på brödet du rostar.
Hur ofta ska man rengöra brödrosten
Hur ofta du bör rengöra din brödrost är högst individuellt.
De avgörande faktorerna är hur ofta du använder brödrosten och hur mycket smulor och smuts som fastnar i den.
Om du använder brödrosten regelbundet, så kan det vara bra att tömma smulbrickan veckovis.
Hur ofta du bör rengöra elementen och utsidan, beror på om smulor fastnat eller ej.
Om brödrosten börjar ryka eller lukta bränt varje gång du använder den, kan det vara dags att rensa elementen.