Hur du rengör en dator: Ultimata guiden

Rengör-PC

Att rengöra din PC är viktigt för att datorn ska bibehålla sin prestanda och livslängd. I den här artikeln visar vi hur du rengör en dator på bästa sätt.


Värme är din dators värsta fiende. När damm och smuts blockerar ventilationer och fläktar, så leder det till att datorn överhettas. Det innebär att livslängden på datorn reduceras drastiskt.

Att städa och rengöra en dator tar ungefär 20 minuter, vilket är en billig tidsinvestering om man ser till hur mycket du tjänar på det.

Men det gäller att du rengör datorn på rätt sätt. I den här artikeln går vi igenom steg för steg hur du gör.

Hur man rengör en dator

Dammig-datorfläkt

Huvudsyftet med att rengöra datorn är att rensa den från damm. Framförallt från kylsystemet, där de största problemen brukar uppstå.

Det första du behöver göra är att jorda dig. Om du inte är jordad så kan du orsaka statisk skada på datorns komponenter. Det är bäst att använda ett anti-statiskt armband (ESD-armband).

Om du inte har ett ESD-band, så kan du jorda dig genom att ta på datorns chassi.

Gör så här:
1. Stäng av datorn och koppla ur alla sladdar

2. Placera datorn på en ren plats fri från damm, exempelvis köksbordet

3. Ta bort datorns sidopanel så att du kan se hela moderkortet och all hårdvara

4. Använd en ren tygtrasa eller en burk tryckluft för att rengöra filter, fläktar och ventilationer. Glöm inte bort att rensa dammet som samlats på processorns kylfläns och grafikkortets kylning

När du är klar så dammsuger du upp allt damm som samlats på bordet. Dammsug aldrig inuti datorn, då det kan förstöra hårdvaran.

Det är sällan nödvändigt att koppla bort RAM-minnet, processorn, grafikkortet eller hårddisken när du rengör datorn.

Men om din PC är extremt smutsig och dammig kan du behöva koppla bort respektive komponent för att göra en djupare rengöring. Det kräver däremot extra försiktighet och vi rekommenderar starkt att du köper ett ESD-band.

Hur ofta ska man rengöra datorn

Vi rekommenderar att du rengör datorn var 3:e eller 6:e månad. Hur ofta du bör städa datorn beror på vilken miljö den står i.

Om datorn står på golvet, om det finns djur i hemmet eller om maskinen används ofta – så kommer du behöva rengöra den mer regelbundet.

Om datorn står på ett bord i ett rum som ofta städas och där det inte finns några husdjur, så kan du komma undan med att rengöra datorn en eller två gånger om året.

En djupare rengöring där du tar bort alla komponenter behöver inte göras lika ofta. I många fall räcker det med en gång om året eller vartannat år.

Kan man dammsuga datorn

Använder-dammsugare-i-dator

Du bör aldrig dammsuga datorn invändigt. Dammsugaren kan skapa statisk elektricitet och därmed förstöra datorns komponenter.

Det finns ”dator-dammsugare” som inte riskerar statiska skador, men de brukar vara dyra. Du gör därför bäst i att använda en kompressor med tryckluft för att rengöra datorn.

Det är heller inte rekommenderat att dammsuga fläktarna i datorn. Dammsugaren kan skapa ett så hårt sug att fläktarna spinner snabbt nog för att ta skada.

Kort och gott: använd aldrig en dammsugare för att rengöra din PC.

Tips innan du rengör datorn

Här är ett par viktiga saker du bör tänka på innan du börjar rengöra din dator.

  • Använd aldrig vätska i din dator. Vare sig det är vatten eller diskmedel – vätska ska aldrig komma i kontakt med datorns elektronik.
  • Dammsuga aldrig datorn invärtes. Du kan använda dammsugaren till att rengöra chassit på utsidan, men aldrig invärtes.
  • Dammsug aldrig en dators fläktar, då det kan förstöra dem.
  • Stäng alltid av datorn och koppla ur alla kablar innan du börjar rengöra den.
  • Jorda dig själv innan du rör datorn invärtes. En liten stöt kan innebära slutet för din dator. Bäst är att använda ett ESD-armband, men du kan också hålla i chassit för att jorda dig.
  • När du rengör fläktarna bör du hålla i dem så att de inte snurrar.

Du bör heller aldrig äta, dricka eller röka i närheten av datorn när den är öppen. Du vill inte spilla dryck eller mat på moderkortet, då det kan orsaka skador som inte kan repareras.

Läs också