Hur du rengör ett tangentbord på rätt sätt

Rengör-tangentbordet

Din dators tangentbord kan ha tre gånger fler bakterier än en offentlig toalettsits. Så även om ditt tangentbord inte kletigt eller ser smutsigt ut, så finns det god anledning att regelbundet rengöra det. Steg för steg visar vi hur du rengör ditt tangentbord.


Studier har gjorts där man kunnat se att ett tangentbord har ungefär 3000 bakterier per 3 cm. Det är en enorm mängd bakterier, minst sagt.

Men du vill inte bara rengöra tangentbordet på grund av bakterier. Kanske det ser smutsigt ut, har börjat klibba eller så har du spillt läsk.

I den här guiden visar vi hur du rengör ditt tangentbord på bästa sätt.

Hur man rengör ett tangentbord

Kvinna-desinfekterar-tangentbord

Att rengöra ditt tangentbord är varken svårt eller tidskrävande. Det enda som kan ta tid är om du har spillt något på knapparna, då du kommer behöva torka tangentbordet efteråt. Under tiden kan du passa på att rengöra musmattan också.

Följ de här stegen för att bli av med bakterier, klet, klibb och smuts.

1. Vänd upp och ner på tangentbordet

Innan du börjar rengöra tangentbordet bör du vända det upp och ner och skaka lite.

Du kommer att bli chockad över hur mycket smuts och annat som kommer att lossna. Se därför till att du göra det över en yta som är lätt att tvätta. Du kan göra det exempelvis över diskhon, i badkaret eller på ett tomt bord.

Slå lite försiktigt på baksidan av tangentbordet för att få ut det smuts och smulor som eventuellt fastnat.

Om du har ett mekaniskt tangentbord med avtagbara knappar, kan du ta av dem innan hela processen.

2. Använd en borste

Det finns borstar som är designade för att rengöra tangentbord. Men det räcker gott och väl med en vanlig liten borste, så länge håren är tillräckligt smala och flexibla.

Målet är att borsta bort all smuts som ligger på ytan av tangentbordet, men också som fastnat mellan tangenterna.

Om du inte har en borste kan du också använda en gammal tandborste. Det tar lite längre tid – men får jobbet gjort.

3. Blås bort smuts med tryckluft

Tryckluft på burk är något som varje gamer borde ha hemma. De är riktigt bra för att rengöra all form av teknologi, från tangentbordet till insidan av din dator.

När du skakade tangentbordet i steg ett så försvann mycket smuts – men inte allt. Tryckluften kommer att ge den där sista pushen för att få ut damm, smulor och smuts som etsas sig fast på insidan.

Om du inte har en tryckluftsburk hemma och heller inte orkar köpa en, så går det alldeles utmärkt att hoppa över det här steget.

4. Gör rent tangenterna

Ta en fuktig trasa med lite diskmedel på och börja skura. Kom ihåg att trasan duken inte får vara genomblöt, utan endast fuktig. Du vill inte få vatten och vätska i tangentbordet.

Skrubba och skura varenda liten del av tangentbordets utsida.

5. Desinfektera tangentbordet

Slutligen kan du använda en desinfektionsservett för att göra rent tangenterna och tangentbordet.

Syftet är inte att rengöra tangentbordet per se, utan för att göra det fritt från bakterier.

Tangentbordet är fullt av bakterier. Tänk dig hur ofta du rör vid tangenterna och vilka olika platser dina händer har varit på tidigare. Handtag, dörrar, toaletten, köket, mobiler, kläder – ja, överallt.

Alla dessa bakterier har transporterats till ditt tangentbord. Vilket är anledningen till varför vissa studier visar att datorns tangentbord kan ha fler bakterier än en toalettsits.

Därför rekommenderar vi starkt att du använder disinfektionsservetter som avslut på rengöringen av tangentbordet.

Rengöra tangentbordet på en laptop

Rengör-tangentbord-på-laptop

Du rengör en laptops tangentbord på nästan exakt samma sätt som en stationär datorns tangentbord.

Den stora skillnaden är att du behöver vara mer försiktig, eftersom tangentbordet är integrerat med laptopen.

  • Stäng av din laptop och koppla ur strömmen
  • Vinkla laptopen upp och ner och skaka försiktigt
  • Använd tryckluft för att ta bort damm
  • Ta en fuktig trasa och skura försiktigt tangentbordet

Om det finns klibb och klet som fastnat i tangentbordet, kan du använda en bomullstuss doppat i alkohol. Skura sedan på de delar där smuts har klibbat fast.

Avsluta sedan med en desinfektionstrasa eller servett.

Använd aldrig en desinfektionsspray på tangentbordet, eftersom de innehåller för mycket fukt, vilket kan skada din laptop.

Om du har en gaming laptop får du vara extra försiktig, då de ofta har RGB-ljus under tangenterna.

Hur du rengör tangentbord när du spillt vätska

Kaffe-spillt-på-tangentbord

Att spilla kaffe eller läsk på tangentbordet kan hända den bästa. Det bästa du kan göra när det händer är att du agerar snabbt. Innan läsken eller kaffet hinner torka i och på tangenterna.

Om vätskan hinner torka i tangentbordet så kommer tangenterna att bli tröja och långsamma. I värsta fall kan det förstöra elektroniken på insidan.

Så här gör du rent tangentbordet:
1. Koppla ur tangentbordet. Om du har ett trådlöst tangentbord tar du ut batterierna.

2. Vänd upp och ner på tangentbordet så att vätska kan rinna ut. Ju snabbare du kan göra det, desto bättre.

3. När tangentbordet slutat droppa tar du en ren handduk eller papper och torkar rent tangentbordet. Försök komma in mellan tangenterna för att torka rent också.

4. Använd tryckluft eller en hårfön med kalluft för att få ut resterande vätska.

5. Lämna sedan tangentbordet att stå upp och ner över natten för att torka.

6. När tangentbordet torkat klart kollar du efter klibbiga tangenter.

7. Om du hittar några klibbiga tangenter behöver du ta av dem och göra rent. Alternativt göra rent med en fuktig topps.

8. Om du ett mekaniskt tangentbord kan du göra rent tangentmekanismen med en bomullstuss eller topps. Se till att tussen inte är våt, då du inte vill ha fukt i tangentbordet.

Låt sedan tangentbordet torka i ett par timmar, helst över natten. Under tiden kan du passa på att rengöra din dator. Koppla sedan in tangentbordet i datorn och se hur det fungerar.

Varför ska man rengöra tangentbordet

Vi rekommenderar att du regelbundet rengör all din elektronik, allra främst ditt tangentbord.

Eftersom vi använder tangentbordet med våra händer och fingrar, så transporteras massvis av bakterier till tangenterna från andra saker i hemmet.

Ett tangentbord kan ha upp mot tre gånger fler bakterier än en toalettsits. En spelkonsol kan ha upp mot fem gånger så många bakterier.

Nog sagt finns det, av hygieniska skäl, stor anledning att tvätta tangentbordet lite då och då. Om du eller någon annan brukar peta på skärmen, kan det vara dags att rengöra din datorskärm också.

Smuts och damm kan också påverka tangentbordets funktionalitet. Om smuts hamnar under tangenterna eller i mekanismen för tangenterna, så kan det göra dem tröga och långsamma.

Kan man dammsuga ett tangentbord

Det korta svaret är: ja, du kan dammsuga ett tangentbord.

Men du bör vara försiktig, framförallt om du har ett mekaniskt tangentbord med avtagbara tangenter. Du vill gärna inte suga upp en tangent och sedan behöva öppna upp dammsugarpåsen för att hitta tangenten.

Det finns USB-dammsugare som är designade för att dammsuga tangentbord. Ett annat alternativ är att använda rengöringsslime eller gel för att ta bort oönskad smuts.

Läs också