Det här betyder siffrorna på brödrosten

Modern-brödrost-med-brödskivor

Siffrorna på din brödrost har alltid varit ett mysterium; vad betyder de egentligen? Vi har svarat på det.


Många människor tror att siffrorna på brödrosten betyder antalet minuter.

Det må låta logiskt – men så är det inte.

Låt oss se hur det egentligen ligger till.

Vad betyder siffrorna på brödrosten

Siffrorna på brödrostar avgör rostningsgraden på brödet.

Ju högre siffra, desto mer kommer brödskivorna att rostas. Lägre siffror innebär mindre rostning och ljusare bröd.

Siffrorna indikerar med andra ord inte antalet minuter.

Däremot innebär en högre rostningsgrad, eller siffra, att brödet rostas längre.

Problemet är att siffrorna inte representerar samma rostningsgrad på alla brödrostar.

Siffran fyra på Severins brödrost behöver nödvändigtvis vara samma rostningsgrad som siffran fyra Smegs brödrostar.

Därför gäller det att lära känna just din brödrost och testa dig fram, för att se hur rostat brödet blir vid varje siffra.

En del tillverkare brukar även skriva i manualen ungefär hur mörkt, ljust eller rostat brödet blir vid varje siffra.

Som du kan se i vår brödrost bäst i test så är antalet rostningsgrader en viktig aspekt när man ska köpa en ny brödrost. Eftersom fler rostningsgrader innebär att du har mer kontroll över hur brödet blir.

Varför rostas brödet annorlunda på samma siffra

Stor-brödrost-och-brödlimpa

För att göra nummer-mysteriet lite med komplext, så blir inte mackorna alltid lika rostade – även om du använder samma rostningsgrad.

Det finns två anledningar till varför det blir så.

Den ena är att brödskivornas tjocklek och ingredienser också påverkar utgången.

Brödrosten känner inte av vilket typ av bröd eller hur tjocka skivorna är. Den är bara inställd på att använda en viss temperatur.

En brödskiva som är jättetjock kommer därför att bli mindre rostad än en supertunn brödskiva.

Rostningsgrad nummer fem kan alltså göra en tjock och kompakt brödskiva perfekt rostad. Men om du lägger i en tunn och liten brödskiva så riskerar den att bli bränd på rostningsgrad fem.

Därför är det viktigt att anpassa rostningsgrad utefter brödet du lägger i brödrosten.

Men det stannar inte där.

Det kan hända att du använder exakt samma bröd med exakt samma tjocklek – men de blir ändå inte lika rostade. Den första brödskivan kan bli bra, men de andra blir mörkare och mer rostade.

Anledningen är att när du lägger i den första brödskivan så är elementen kalla.

När du sedan lägger i nästkommande brödskivor så är elementen i brödrosten redan varma, vilket gör att brödet rostas lite mer.

Om det händer med din brödrost, kan du undvika det genom att dra ner rostningsgraden ett snäpp efter att du blivit klar med den första mackan.

Läs också