|

Skärbräda i plast eller trä – Viktiga skillnader

Skärbräda-i-trä-med-bakelse

Vad är egentligen bäst: en skärbräda i plast eller trä? Vi har gått igenom de bådas fördelar och nackdelar, för att du enkelt ska kunna välja den som passar dig bäst.


När man köper en ny skärbräda är det flera faktorer som spelar in.

Varav de viktigaste är hygien och användarvänlighet.

Alla skärbrädor och material är inte lika hygieniska och vissa är smidigare att använda och rengöra än andra.

Här är skillnaderna, fördelarna och nackdelarna med skärbrädor i trä och plast.

Ska jag köpa en skärbräda i trä eller plast

Vilken typ av skärbräda som passar dig bäst är högst personligt. Både trä och plast har sina styrkor och svagheter.

Vi har listat de främsta fördelarna och nackdelarna med respektive skärbräda. Längre ner i artikeln hittar du en mer detaljerad beskrivning av de båda materialen i skärbrädor.

Fördelar med trä:

  • Längre livslängd
  • Kan slipas ner
  • Mindre spridning av bakterier
  • Ser bättre ut
  • Kan användas som serveringsfat
  • Snällare mot dina köksknivar

Nackdelar med trä:

  • Behöver underhållas och oljas in
  • Kostar mer
  • Måste rengöras för hand
  • Känsliga för fukt
Fördelar med plast:

  • Lättare att rengöra och sterilisera
  • Kan tvättas i diskmaskinen
  • Billiga
  • Behöver inte underhållas

Nackdelar med plast:

  • Måste bytas ut oftare
  • Jack och repor kan inte slipas bort
  • Tuffare för kniven än trä
  • Bakterier kan gömma sig i små skåror

Skärbrädor i trä

Träskärbräda

Man brukar säga att trä har ett naturligt skydd mot bakterier, vilket gör det till ett köpargument framför plast.

Men det är till viss del fel.

Vad träskärbrädor gör är att de minskar spridningen av bakterier och det kan, i viss mån, ses som ett ”naturligt skydd”.

Många bakterier fastnar nämligen i skärbrädan och stannar där tills de dör – vilket brukar ske efter ett par timmar.

Träet absorberar alltså en del av bakterierna, istället för att föra dem vidare till kniven och råvarorna. Det är först när brädan är helt torr som bakterierna börjar dö ut.

Men eftersom det tar tid för trä att torka, så kan det ta ett par timmar.

Värt att notera är att trä inte stoppar all spridning av bakterier. Om du inte rengör brädan eller blandar livsmedel på den, så är det fortfarande en hög risk för bakteriespridning och magsjuka.

Kruxet är att eftersom bakterierna gömmer sig i träets små fibrer, så är det svårare att fullt ut rengöra dem.

På plastbrädor befinner sig bakterierna på ytan, vilket gör dem mycket lättare att rengöra och sterilisera.

Träbrädor håller länge

En stor fördel med skärbrädor i trä är att de håller länge och kan förnyas.

Medan en plastbräda måste bytas ut efter ungefär ett år, så kan en träbräda enkelt slipas ner och bli som ny igen.

En nackdel med träbrädor är att de behöver oljas in och underhållas, vilket kan vara ganska tidskrävande.

Läs vår artikel om hur man oljar in en skärbräda, där vi steg för steg visar hur du gör.

Skärbrädor i plast

En stor fördel med skärbrädor i plast är att bakterierna från livsmedel lägger sig på ytan av skärbrädan. Det gör att du snabbt och enkelt kan rengöra och sterilisera ytan.

Det är först efter en tids användning som det blir desto svårare att hålla plastbrädor hygieniska.

Kockknivar skapar jack och repor i plastbrädor, vilket skapar små skåror där bakterier gillar att gömma sig. Dessa kan vara väldigt svåra att komma åt och rengöra.

När brädan har tillräckligt många och djupa skåror så behöver du i regel byta ut brädan. Det brukar ske efter 1-2 års användning, beroende på hur ofta du lagar mat.

En annan positiv aspekt med plast är att de, allt som oftast, kan rengöras i diskmaskinen. Smidigt och enkelt.

Plastbrädor brukar också vara väldigt billiga. Det är inte omöjligt att hitta en stor och kvalitativ skärbräda i plast för 100-300 kronor.

En nackdel med plastbrädor är att underlaget sliter mer på kökskniven än träbrädor gör.

Vilket träslag är bäst till skärbräda

Det finns många olika träslag att välja på när det kommer till skärbrädor. Om du tar hand om dem på rätt sätt, så kan de flesta hålla under en hel livstid.

Bambu har blivit ett alltmer populärt val av material i skärbrädor. Framförallt då det är så miljövänligt.

Även teak och ek är vanligt förekommande, då de är väldigt stryktåliga och hållbara. De behöver inte slipas ner lika ofta som exempelvis skärbrädor i ändträ.

Ändträ suger även upp mer vätska än många andra trätyper, vilket gör att de behöver underhållas och oljas in oftare.

Å andra sidan är ändträ en av de snällaste träslagen för dina köksknivar.

Läs också