| |

Skärbräda Bäst i test 2023: Komplett guide

Skärbrädor

Med så många olika skärbrädor att välja på, är det lätt att du känner dig överväldigad. Vi har därför listat årets bästa skärbräda inom varje kategori – så att du snabbt och enkelt ska kunna hitta din favorit.


Gå in i valfri butik som säljer köksutrustning och du möts av ett enormt utbud av skärbrädor.

Den ena snyggare än den andra och alla med kraftigt varierade priser.

Vi har satt de populäraste skärbrädorna mot varandra, för att se vilka som presterar bäst – inom varje prisklass.

Bästa skärbrädan

Den bästa skärbrädan idag är Nordwik skärbräda. Den är snygg, stabil och har användbara handtag på undersidan. Träet är av hög kvalité som är gjort för att hålla länge. Det låga priset är en välkommen bonus!


Bästa skärbrädan: Nordwik Akacia Skärbräda

Bästa-skärbrädan-Nordwik-Akacia

Det första som slog oss är hur fin och snygg finish Nordwiks skärbräda har. Det är definitivt en bräda som får stå öppet i köket och som serveringsfat när vi har gäster.

Skärbrädan är gjord av ändträ av hög kvalité. Ytan känns slät och brädan står stabilt på köksbänken.

På undersidan finns urgröpta handtag så att du enkelt kan bära eller flytta på skärbrädan.

Den är en fröjd att använda och träet är väldigt snällt för kniven att arbeta på.

Det enda vi inte gillar är att skärbrädan saknar en skåra utmed kanterna. Om man bara hade lagt dit en liten ränna för att samla upp safter och matrester, så hade det var jackpott!

Än dock är det en förvånansvärt bra och lätthanterlig skärbräda.

Den kostar dessutom under 500 kronor, vilket får ses som ett riktigt kap. Många skärbrädor av samma kvalité kostar dubbelt så mycket.

Helt klart en av de bästa skärbrädorna på marknaden idag och en given favorit!


Bästa premiumval: Global G-1006

Bästa-premium-skärbräda-Global-G-1006

Global har ett inte bara ett fantastiskt utbud av köksknivar, men även skärbrädor.

Av deras träbrädor så är det här definitivt den bästa.

Den känns stabil, stadig och har en tjocklek som brukar saknas hos billigare skärbrädor. Den är 5 cm hög – vilket vi gillar starkt.

G-1006 är 45 cm lång och 30 cm bred. Den är gjord av exklusiv silverek.

Det märks att den är gjord för att hålla länge och för att ge dig bästa möjliga upplevelse i köket. Inget mer hackande och skivande på instabila och rörliga skärbrädor.

Den här står still, likt en vakt på slottet.

Skärbrädan är däremot inte för alla. Den är ganska kostsam med en prislapp på runt 1500 kronor. Det är inte på något sätt dyrt om man ser till kvalité och funktion, men det är inte inom allas budget.

En sak vi verkligen gillar är att brädan har en måttskala så att du kan se hur stora eller små skivorna blir.

Skärbrädans trä är mjukare än vad vi hade förväntat oss. Det suger upp vätskor mer än en del andra träbrädor gör, så det gäller att du underhåller den på rätt sätt.

Det här är den bästa skärbrädan inom den övre prisklassen. Vi är supernöjda med kvalitén, hållbarheten och stabiliteten.

Global får bonuspoäng för att de skickar med en liten duk som man kan lägga under skärbrädan för att den inte ska glida runt. Men eftersom den redan är rejäl och stadig, så behövs det knappt.


Bästa budgetval: Anders Petter Backaryd Skärbräda

Bästa-budget-skärbräda-Anders-Petter-Backaryd

Skärbrädor i trä som kostar under 400 kronor brukar sällan vara av bra kvalité.

Backaryd är ett undantag.

Trots att den här brädan kostar lite över 200 kronor så är det en fenomenal skärbräda.

Den är perfekt för dig som vill spendera så lite pengar som möjligt, men samtidigt vill ha en stor skärbräda av god kvalitet.

Brädan är gjord av bambuträ och är 30 cm på bredden och 46 cm på längden. Att en så stor träbräda kostar så lite är unikt, för att inte säga extremt ovanligt.

Träet på Backaryd är fint, även om ytan känns aningen sträv jämfört med lite dyrare skärbrädor.

Vi gillar att man har designat en liten ränna som går runt hela skärbrädan, så att safter och matrester kan plockas upp istället för att spillas över hela köksbänken.

Den fungerar kanon att skära och hacka på. Sett till användarvänligheten så kan man tro att den kostar mer än den faktiskt gör.

Det enda vi ogillar är att den endast är 2 cm hög. Vi hade gärna sett att den höjdes till i alla fall 3 cm – men då hade nog också ökat priset.

Om du letar efter en så billig skärbräda som möjligt, utan att behöva kompensera med kvalitén, då är det här den bästa skärbrädan där ute. Vi gillar den skarpt, den låga höjden till trots.


Bästa skärbrädan i plast: Global G-1005

Bästa-skärbrädan-i-plast-Global-G-1005

En av de populäraste skärbrädorna i vårt bäst i test. Det finns en hel uppsjö med positiva recensioner för G-1005.

Vilket inte är så konstigt – det är en riktigt bra skärbräda, på alla sätt och vis.

Eftersom Global är specialister på köksknivar, så är det inte förvånande att de har valt materialet på skärbrädan med knivar i åtanke.

Man har använd LD-PE-plast som är extra snällt för dina knivar.

Skärbrädan är ganska stor med en längd på 36,5 cm och 26,5 bredd. Det finns även ett handtag på sidan för att enkelt kunna förflytta pjäsen eller hänga den på väggen.

Det känns däremot som att handtaget är lite dåligt fäst. I vår research hittade vi en del användare som bekräftade våra farhågor att handtaget kan lossna efter ett tag.

Men det är enkelt fixat med lite lim och då sitter den klockrent.

Utöver handtaget så är skärbrädan riktigt bra. Den är stor, enkel att arbeta med och spåren samlar upp alla köttsafter och smulor som annars skulle hamna på köksbänken.

Skärbrädan känns också väldigt slitstark. På ett sätt som vi inte har sett på andra skärbrädor i plast. Det talar gott för hållbarheten och livslängden.

Tack vare materialet så är den också väldigt enkel att rengöra.

Till skillnad från många andra plastbrädor så ligger den också still på diskbänken.

Utan tvekan den bästa skärbrädan i plast. För under 200 kronor så är den ett riktigt kap och ingen plastbräda kommer ens i närheten av G-1005. Vi hoppas bara att man åtgärdar handtaget till nästa version.


Hög kvalité: Culimat Skärbräda

Culimat-träskärbräda

En stilren och snygg skärbräda gjord av nordisk ek.

Den är 40 cm lång, 25 cm bred och 4 cm hög. Vilket är mått som passar de flesta behov, oavsett om du ska hantera stora eller små livsmedel.

Kvalitén på materialet är vad som gör Culimats skärbräda unik. Den känns rejäl och exklusiv, utan att vara för dyr.

Vi uppskattar också att det finns en ränna runtom hela brädan.

Skärbrädan är riktigt snygg och kan definitivt användas som serveringsfat eller dekoration när den inte används.

Den kostar i runda slängar 900 kronor, vilket får ses som ett bra pris för en skärbräda i den här kalibern.

Om du tar hand om den på rätt sätt, så kan den hålla i många, många år framöver.


Väldigt populär: Anders Petter Signerat Skärbräda

Signerat-skärbräda-Anders-Petter

Det första vi slås av är hur otroligt stabil den här skärbrädan är. Den känns väldigt stadig och glider inte runt på köksbänken, oavsett hur hårt vi arbetar med råvarorna.

Brädan är rejäl, men stabiliteten är också tack vare gummifötterna på undersidan.

Eftersom den har gummifötter så kan du bara använda ena sidan av brädan.

Brädan är gjord av amerikansk ek. Den är 46 cm djup, 36 cm bred och 4 cm hög.

Den är med andra ord lite mer fyrkantig, i jämförelse med många andra skärbrädor som tenderar att vara mer avlånga. Men vi gillar det, så det är helt klart en fördel.

Materialet känns hållbart, men ser framförallt snyggt ut. Man kan definitivt servera mat på den också, tack vare den lite fyrkantiga designen.

Man har också implementerat en skåra runt hela skärbrädan som samlar upp eventuellt smul och safter.

Överlag är det en riktigt bra skärbräda i trä. Vi har inte hittat en enda sak vi ogillar med den.


Hur du väljer den bästa skärbrädan för dig

Kvinna-skär-morötter-på-skärbräda

När du ska köpa en ny skärbräda finns det ett par viktiga saker att tänka på.

Du bör främst tänka på:

  • Att välja rätt typ av material
  • Hur skärbrädan ska användas
  • Hur skärbrädan rengörs
  • Om den är snäll mot kniven

Hur och vad du använder skärbrädan till är av stor betydelse. Likaså hur ofta du använder den.

Exempelvis ska inte samma skärbräda användas för frukt och grönsaker, som kött eller mejeriprodukter. Av hälsoskäl bör de alltid separeras.

En skärbräda i plast är bättre för intensiv användning, då trä behöver stå och torka innan den kan användas igen.

Vilka material är bäst för skärbrädor

Det tillverkas skärbrädor i alla möjliga typer av material nuförtiden. Allt från glas, till marmor, trä och plast.

De enda materialen du bör använda dig av är trä och plast.

Skärbräda i trä

Skärbrädor i trä är snälla mot kniven och sliter inte ut bladet lika mycket som plast gör.

Träskärbrädor har ofta en exklusiv, fin och naturlig design jämfört med plast. Vilket gör att den också fungerar perfekt som serveringsbräda.

Nackdelen med skärbrädor i trä är att de kräver mer underhållning. För att skärbrädan ska behålla sin form behöver du mätta träet genom att olja in det ibland.

Du bör heller aldrig lägga en träskärbräda i diskmaskinen då det kommer att förstöra formen och ytan.

Skärbrädor i trä gör sig bäst hemma i köket eller på finare restauranger som också använder dem som serveringsfat. Det är snyggt, naturligt och snällt mot dina knivar – så att du inte behöver slipa knivarna dem lika ofta.

Skärbräda i plast

En skärbräda i plast är helt klart det mest tidseffektiva valet, i jämförelse med trä.

Det går snabbt att tvätta dem för hand, men många går också att lägga i diskmaskinen. Vilket är perfekt om man har ont om tid, eller behöver använda brädan igen för andra råvaror.

Skärbrädor i plast kostar mycket mindre än träbrädor. Du kommer förvisso behöva byta ut plastbrädan oftare, men det är fortfarande det mest ekonomiska alternativet.

Det är inte omöjligt att hitta en bra skärbräda i plast för mellan 100-500 kronor. Medan skärbrädor i trä kan kosta upp mot tusenlappen.

Eftersom kniven orsakar små jack i plastbrädornas fibrer, så gillar bakterier att gömma sig där i.

Därför bör du, om du använder brädan regelbundet, byta ut dina plastbrädor ungefär en gång om året.

Nackdelen med plastbrädor är att de är ganska slitsamma för kniven. De har heller inte den där naturliga och stilistiska känslan som en träbräda har.

Undvik skärbrädor i glas och marmor

Skärbrädor i marmor och glas må se väldigt vackra ut, men den här typen av material är dina köksknivars värsta fiender.

Få saker i köket förstör dina kockknivar så som glas och marmor gör. Använd aldrig dessa material som underlag för att skära på.

Glas och marmor fungerar däremot ypperligt som dekoration eller serveringsfat.

Hur ofta ska man byta skärbräda

Skärbräda-med-brödlimpa

En skärbräda i trä kan hålla i 4 till 7 år, medan en skärbräda i plast kan hålla mellan 1 och 5 år.

Men allt handlar om hur mycket skärbrädan används och hur väl omhändertagen den blivit.

För att din träbräda ska hålla så länge som sju år, är det viktigt att den rengörs efter varje användning, tillåts stå och torka, samt regelbundet oljas in.

Om du inte tar hand om dina skärbrädor i trä på ovanstående vis riskerar träet att spricka och ändra form.

För att förlänga träbrädors livstid kan man slipa ner dem med hjälp av sandpapper.

Så fort du ser att djupa jack finns i din plastskärbräda bör du byta ut den. Det kan ta allt från 6 månader till 5 år innan det sker.

Djupa hack i plastskärbrädan innebär att bakterier och matrester kan gömma sig där. Det kan vara mycket svårt att rengöra så små hål – till och med i diskmaskinen.

För att undvika magsjuka och bakterietillväxt bör du därför byta ut plastbrädan så fort du ser att jacken är många och djupa.

Vi rekommenderar att den vanliga hemmakocken som lagar mat ett par gånger i veckan, byter ut sina plastbrädor en gång om året.

Varför ska man inte använda samma skärbräda

Om du kikar in i en restaurang så har du säkert sett att de använder skärbrädor i flera olika färger.

Det är för att de lättare ska kunna organisera skärbrädorna och se vilka livsmedel som får användas på respektive skärbräda.

För att undvika korskontaminering är det viktigt att inte en och samma skärbräda för alla typer av livsmedel.

Hur mycket du än diskar och rengör skärbrädan så kan det finns små bakterier kvar.

Färgsystemet på restauranger kan se ut ungefär så här:

  • Vit – Mejeriprodukter
  • Gul – Fågel
  • Grön – Frukt & grönsaker
  • Blå – Kokt mat
  • Röd – Rött kött
  • Brun – Fisk & skaldjur

Du behöver givetvis inte använda sex olika skärbrädor hemma i köket.

Det viktiga är att du separerar frukt och grönsaker från kött och fisk. Du bör därför ha minst två skärbrädor i köket – men vi rekommenderar tre.

Behandla skärbrädan på bästa sätt

Skärbräda-med-kockkniv-och-grönsaker

Skärbrädor i plast räcker det med att rengöra med vatten, tvål och skrubbning. Många av dem går också att lägga i diskmaskinen.

Skärbrädor i trä är känsligare och behöver mer omvårdnad.

Efter att du är klar med träbrädan bör du använda varmvatten, en svamp och en liten mängd diskmedel.

Skrubba sedan bort matrester och smuts som finns på brädan. Det går bra att göra det under rinnande vatten – så länge det inte tar för lång tid.

För att desinfektera skärbrädan kan du använda antingen vit vinäger eller bakpulver. Använd ingen annan typ av vinäger, då det kan göra så att brädan börjar lukta.

Skölj sedan av bakpulvret eller vinägern från skärbrädan. Gör det noga så att inget finns kvar.

Torka sedan av brädan noggrant. Fukt och vatten är inte bra för skärbrädor i trä, så du vill göra den så torr som möjligt med hjälp av handduken eller pappret.

När du är klar ställer du brädan vid diskhon eller diskstället så att både framsidan och baksidan har fritt luftflöde.

Låt den sedan stå och torka tills den är helt torr.

Vilken olja är bäst till skärbrädor

När du oljar in din träskärbräda kan du använda antingen olja eller vax.

Det är bäst att använda mineralolja, kokosnötsolja, paraffinolja eller bivax.

Använd aldrig solrosolja eller olivolja på skärbrädan, då det kommer att göra så att skärbrädan börjar lukta illa.

En del människor menar på att man kan använda alkohol för att desinfektera och olja in skärbrädan.

Gör aldrig det.

Alkohol tar förvisso bort bakterier, men det torkar ut träet och försämrar kvalitén och livslängden på skärbrädan.

Läs också