Skumma mjölk: Hur man gör och varför det inte skummar

Mjölkskum

En kaffe latte toppad med krämig och fluffig mjölk – det kan inte bli bättre. Men varför blir mjölken inte alltid skummad och varför försvinner den så snabbt? Vi har gått till botten med det.


I den här artikeln har vi gått igenom allt som har att göra med att skumma mjölk. Varför mjölk skummar, hur du gör och vad som kan vara fel när mjölken inte skummar.

Vi har även gått igenom vilka mjölktyper som är bäst att skumma med, samt vilka resultat du kan förvänta dig.

I slutet av artikeln hittar du tips på hur du kan skumma mjölk utan vare sig en espressomaskin eller mjölkskummare.

Varför skummar mjölk

För att ta reda på varför mjölken inte skummar är det viktigt att veta varför mjölk skummar.

Anledningen till varför mjölk skummar är på grund av dess proteininnehåll. Utan protein skulle mjölk vara som vatten och därmed inte gå att skumma alls.

När ångstaven från din espressomaskin fyller mjölken med ånga så förses mjölken med miljontals små bubblor. Det i sin tur skapar skum.

När det sker så försvagas mjölkproteinerna av värmen. Proteinmolekylerna börjar då vira sig runt luftbubblorna, vilket skyddar luftbubblorna (skummet) från att gå sönder.

Hur skummar man mjölk

Skummad-mjölk-i-kaffe

Vanligtvis skummar man mjölken med hjälp av kaffemaskinen eller en separat mjölkskummare.

Kaffemaskiner som kan skumma mjölk är utrustade med en ångstav. Allt du behöver göra är att trycka ner ångstaven i kannan med mjölk och sedan sätta på ångan.

När du är nöjd med andelen skum, så stänger du helt enkelt av ångan.

Separata mjölkskummare finns i tre olika versioner: en automatisk maskin, en handhållen maskin och en manuell mjölkskummare (mjölkpress).

Med den automatiska mjölkskummaren så häller du helt enkelt ner mjölken i kannan, sätter på locket och trycker på startknappen. Maskinen sköter resten, allt från temperatur till tiden det tar att skumma mjölken.

En handhållen och batteridriven mjölkskummare är i grund och botten en väldigt liten visp. Med hög RPM och snabba friktioner så skummar den mjölken. Du sätter ner vispen i mjölken och startar maskinen, tills du är nöjd med resultatet.

En manuell mjölkskummare fungerar som en kaffepress. Du häller i mjölken i kannan och sedan använder du handtaget för att pumpa upp och ner. Trycket kommer efter ungefär 30 sekunder att skapa ett härligt skum.

Längre ner i artikeln visar vi hur du kan skumma mjölk utan en mjölkskummare.

Varför skummar inte mjölken

Mjölk-med-lite-skum

I genomsnitt har komjölk 3,3% protein, vilket, generellt sett, är ganska lågt. Av den anledningen kan resultatet skilja sig en hel del mellan olika typer av mjölk.

Ju mer protein mjölken har, desto mer skum får du.

Mjölken ångas inte tillräckligt länge

Det är viktigt att mjölken är varm innan du skummar den. Det hjälper avsevärt mycket.

Om mjölken inte är varm och du försöker ånga den, så kommer du få ett smörliknande resultat istället för mjölkskum.

Om du använder en kapselmaskin med mjölkskummare och mjölken inte skummar, så kan det vara fel på maskinen. Antingen finns det en defekt del, eller så har den fel inställning med för kort ångningstid.

Mjölken är gammal

I mjölkfett så finns det något som heter glycerol. När mjölk åldras så ökar mängden glycerol.

När det är för mycket glycerol i mjölken så skummar mjölken mindre. Ju mindre glycerol som finns i mjölken, desto tjockare och krämigare blir skummet.

Mjölk skummare bättre när det är färsk och har fått stå i kylen.

Om mjölken inte skummar, kan det vara så enkelt att den har blivit gammal eller stått ute i rumstemperatur för länge.

Fett påverkar kvalitén

Många tror att andelen fett i mjölken avgör hur mycket skum du får. Men det är inte helt riktigt.

Fett bidrar ganska lite till hur mycket skum du får. All mjölk kan skumma, oavsett hur mycket fett de innehåller. Du kan till och med skumma mjölk som är helt fettfri – men den behöver innehålla protein.

Den främsta skillnaden mellan låg- och hög fetthalt är kvalitén på skummet.

Fet mjölk skapar tjockare, krämigare och mjukare skum. När du ser att baristas gör roliga figurer och blommor i kaffet, så använder de främst fet mjölk, det vill säga 2% och över.

Lättmjölk har ett mycket lättare skum som lägger sig ovanpå kaffet. Det är på grund av den låga fetthalten i mjölken.

Fet mjölk kan vara svårare att skumma, eftersom det innehåller mer glycerol än lättmjölk. Nötmjölk kan därför vara ett bra alternativ, eftersom det inte innehåller mjölkfett.

Även om fet mjölk oftast ger den krämigaste och bästa smaken, så är det svårare att skumma. På grund av den höga fetthalten är det viktigare att mjölken är färsk.

Fel temperatur

Varje mjölktyp kräver olika temperaturer för att skumma.

Exempelvis skummar vanlig komjölk bäst vid 60 grader värme, medans mandelmjölk bör ångas runt 65-70 grader.

Sojamjölk är lite känsligare för värme och bör ångas med en temperatur runt 50-55 grader.

Om du försöker skumma mjölken på en för hög temperatur kommer du att bränna mjölken. Det sker eftersom proteinerna bryts ner, vilket också förstör smaken och den lena texturen.

Men det är också viktigt att du inte ångar mjölken för långt under rekommenderad temperatur. Antingen kommer ingenting hända, eller så får du en yoghurt-liknande sörja istället för skum.

Du skummar inte tillräckligt länge

För att få ett mjölkskum som är krämigt och smakrikt, så behöver du skumma mjölken ett tag. Det räcker inte med bara ett par sekunder.

När du avslutar skumningen för tidigt så får du färre bubblor i mjölken och därmed också mindre skum och fluff.

En bra mjölkskummare är därför att rekommendera framför vispar och andra köksverktyg. De är designade för att använda rätt temperatur och tid för att skapa perfekt skum.

Vilken mjölk är bäst att skumma

Perfekt-mjölkskum-för-kaffe

Det finns många olika typer av mjölk du kan skumma. De alla har sina fördelar och nackdelar.

Här är de vanligaste.

Fet mjölk

Det är viktigt att fet mjölk är färsk när du ska skumma den. Eftersom den är rik på både fett och protein, så vill du inte att glycerol ska byggas upp i mjölken och därmed försvåra skummandet.

Fet mjölk är bäst för att skapa ett tjockt och lent skum med en krämig och smakrik textur.

Ju fetare mjölken är, desto sötare blir smaken på skummet.

En lägre fetthalt på mjölken gör att skummet lägger sig på ytan och håller formen bättre. Nackdelen är att lägre fetthalter har mindre krämig smak.

Havremjölk

Havremjölk ger en distinkt och krämig smak som påminner en del om fet komjölk. Därför är havremjölk ett vanligt alternativ för laktosintoleranta.

Eftersom havremjölk har en del fett och protein så får du ett liknande resultat som när du använder fet mjölk.

Men eftersom havremjölk innehåller ganska mycket vatten, så kommer skummet inte hålla lika länge som komjölk.

Sojamjölk

Många kaféer använder sojamjölk, då den skapar ett tjockt och krämigt skum med rik smak. Skummet från sojamjölk brukar också hålla väldigt bra.

I likhet med komjölk, är det viktigt att sojamjölken är färsk, då glycerol byggs upp relativt snabbt i mjölken. För mycket glycerol gör det svårare att skumma sojamjölk.

Mandelmjölk

En del mandelmjölk har berikats med smak, vilket kan ge en extra touch av söthet till mjölkskummet.

Mandelmjölk innehåller inte lika mycket protein som komjölk, vilket gör att det inte blir lika tjockt och fluffigt.

Det här är ett bra alternativ för laktosintoleranta och de som vill ha få kalorier i mjölkskummet.

Kokosnötsmjölk

Kokosnötsmjölk kan variera en del mellan olika tillverkare. Vissa märken är vattnigare än andra, vilket kommer påverka skumprocessen.

Den allra vattnigaste kokosnötsmjölken kommer du inte kunna skumma. Se därför till att du väljer ett märke med lite högre fetthalt.

Kokosnötsmjölk har en väldigt distinkt smak och kan förändra smaken på kaffet. Såvida du inte är väldigt förtjust i kokosnöt, så rekommenderar vi dig att inte använda den här typen av mjölk i kaffe.

Hur skummar man mjölk utan mjölkskummare

Handvispad-mjölk

Att använda en mjölkskummare är givetvis det enklaste sättet för att skumma mjölk.

Men det går att få bra resultat även utan en mjölkskummare. Här är våra favoritmetoder.

Vispa mjölken

Häll upp mjölken i en bytta och börja vispa för hand. Du kommer definitivt få mjölksyra i armarna, men det är det värt i slutändan.

Det tar tid och du måste vispa intensivt. Men det går ändå att få ett helt ok resultat med den här tekniken.

Ett tips är att vispa fram och tillbaka istället för i cirklar.

Alternativt kan du använda en handmixer, vilket både går snabbare och genererar bättre skum.

Skumma mjölk med en flaska

Den här metoden är simpel, men kräver lite mer arbete än andra metoder.

Häll den varma mjölken i en glasburk och skruva på locket. Börja sedan skaka burken.

Den här metoden tar lite tid. Resultatet blir heller inte det bästa – men skum får du.

Använd en blender eller mixer

De flesta hushåll har en blender, mixer eller köksassistent där hemma. De fungerar perfekt för att skumma mjölk.

Kom bara ihåg att täcka över ovansidan av mixern med ett lock eller en handduk. Annars riskerar du att få varm mjölk över hela köket.

Fransk press

Det här är en metod man sällan hör om – men den fungerar förvånansvärt bra.

Börja med att värma mjölken över spisplattan. Häll sedan ner mjölken i den franska kaffepressen. Pumpa sedan intensivt, upp och ner, i ungefär 10 sekunder.

Var noga med att du inte häller i för mycket mjölk i pressen, så att det inte svämmar över.

Läs också