Slipa en brödkniv: Så här gör du

Vass-brödkniv

Brödknivars skärpa håller i regel längre än andra knivar. Men även en brödkniv blir slö efter ett tag och då kan du behöva skärpa upp tänderna. Vi visar exakt hur du gör och med vilka verktyg.


Många människor har en föreställning om att slipa brödknivar hemma är svårt och komplicerat.

Det går inte riktigt lika snabbt som när du slipar andra köksknivar – men det är fortfarande enkelt och inte speciellt tidskrävande.

Här är allt du behöver veta för att slipa din brödkniv på ett snabbt och effektivt sätt.

Kan man slipa en brödkniv

Bröd-och-brödkniv

Man kan slipa brödknivar och det är inte så svårt som man kan tro. Faktum är att även en nybörjare kan slipa sin brödkniv själv – med bra resultat.

Brödknivar håller skärpan väldigt länge. Längre än andra köksknivar. Men bladet blir förr eller senare slött.

Eftersom bladet på brödknivar är räfflat, så drar sig många för att slipa den. Men det är varken svårt eller kostsamt att slipa en brödkniv.

Läs vårt årliga brödkniv bäst i test, där vi recenserat de mest prisvärda brödknivarna.

Hur slipar man en brödkniv

Om du ska slipa brödkniven själv, så är det främst två metoder vi rekommenderar. Den ena är att använda ett skärpstål och den andra är en elektrisk knivslip som kan slipa tandade knivar.

Slipa brödkniv med brynstål

Brynstål-för-brödknivar

Ett av de bästa sätten för att slipa en brödkniv är med hjälp av ett brynstål, även kallat skärpstål. Det tillåter dig att skärpa varje tand på bladet en efter en.

Det är viktigt att du väljer ett skärpstål vars diameter passar tänderna på brödkniven. Om brynstålet är för tjockt kommer du inte komma mellan tänderna, vilket gör slipningen meningslös.

Hur gör man

När du slipar en brödkniv gör du det på bara ena sidan. Oftast högersidan. På de flesta blad kan du se åt vilket håll tänderna är vinklade.

Du placerar brynstålet mellan räfflingen och slipar dem tand efter tand genom att dra upp och ner. Det kan vara bra att hålla brynstålet i en liten vinkel för att göra det enklare.

Med jämna mellanrum slutar du slipa och inspekterar tanden, för att se om du lyckas slipa tandens fulla längd.

Slipa brödkniv med knivslip

Man-använder-knivslip

Att använda en knivslip är snabbt och enkelt. Det går också mycket snabbare än att använda ett brynstål.

Det är ett effektivt sätt för att skärpa dina brödknivar. Problemet är att det inte är en metod du kan använda för länge eller ofta. I längden kommer slipen att slipa bort tänderna.

För vanliga hemmakockar fungerar det perfekt att slipa brödkniven i en knivslip en gång om året. Men om du planerar att slipa kniven oftare än så, bör du istället använda ett brynstål.

Här kan du hitta den bästa knivslipen för brödknivar och andra typer av köksknivar.

Vad händer om man slipat bort tänderna

Tänderna på knivbladet kan försvinna om du slipat för mycket. När du slipar en kniv så avlägsnas en del metall från bladet. Vissa metoder tar bort mer metall än andra.

Ett brynstål används främst för att underhålla knivar och avlägsnar därför mycket mindre metall. Här kan du läsa mer om de olika metoderna för att slipa köksknivar hemma och hur respektive teknik påverkar knivbladen.

Om du har använt en för grov slipsten eller knivslip, så kan det hända att tänderna försvunnit och bladet blivit nästan helt rakt.

Det går att åtgärda, men är inte något du bör göra hemma. Det finns professionella knivslipare som kan skapa nya tänder på brödkniven. Det behöver inte kosta mycket, utan kan kosta allt från 50 till 500 kronor.

Läs också