| |

Slow cooker bäst i test 2023: Komplett guide

Slow-cooker

Med så många slow cookers att välja på, så kan det kännas ganska överväldigande. För att du ska hitta den bästa slow cookern till bäst pris, så har vi listat årets mest prisvärda modeller.


Vi är inne i en ny era av slow cookers. Du behöver inte längre slänga ut 1000-1500 kronor för att få en bra slow cooker.

Nuförtiden behöver du inte betala mer än 500-600 kronor för en riktigt bra maskin.

Efter att ha testat och recenserat olika slow cookers de senaste åren, så kan vi bara konstatera att det här är slow cookerns år. Priserna och kvalitén på maskinerna har aldrig varit bättre.

Bästa slow cooker

Den bästa slow cookern i år är Champion slow cooker. Den har en stor gryta på 6,5 liter av hög kvalité. Den har alla de funktioner du vill ha; timer, delay start och du kan själv bestämma temperatur och koktid. Maten blir otroligt smakrik och god i den här maskinen. Det är dessutom en av de billigaste långkokarna. En given bäst i test-vinnare!


Bästa slow cooker: Champion slow cooker

Bästa-slow-cooker-Champion

Vi älskar när vi får göra sådana här test och kommer fram till att en av de billigaste också är bäst.

Champions slow cooker kostar endast 500 kronor, men är på samma nivå som långkokare som kostar det dubbla i pris.

Den har en stor gryta på 6,5 liter, men det finns också en mindre modell på 4,5 liter. Vi föredrar den större versionen, då det ger oss möjlighet att laga storkok för hela veckan eller när vi har gäster på besök.

På displayen kan du välja mellan tre olika temperaturer; låg, medel och hög.

Maskinen är även utrustad med timer, en ”delay start”-funktion och du kan också justera koktiden för att anpassa till dina recept.

Delay-funktionen kan ställas in upp till 12 timmar i förväg. Det finns slow cookers som har 24 timmar, men vi tycker att 12 timmar räcker gott och väl för de flesta behov.

Skillnaden mellan långkok i en vanlig kastrull och den här slow cookern är som natt och dag. Tack vare designen och det slutna locket så håller sig alla aromer kvar i maten. Maten blir väldigt smakrik och god.

Slow cookern är enkel att använda och att förstå sig på – även för de som aldrig tidigare ägt en slow cooker.

För det här priset så är Champions slow cooker ett riktigt kap. Helt klart den bästa slow cookern om man ser till pris, kvalité, smak och användning. Du får väldigt mycket för pengarna.


Väldigt populär: OBH Saveur slow cooker

OBH-Nordica-Saveur-slow-cooker

Äntligen en slow cooker som inte ser ut som en silvrig plåtburk. OBHs Saveur har en modern och elegant design i svart, med silvriga detaljer. Helt klart en av de snyggaste modellerna för i år!

Maskinen har två olika temperaturer; hög och låg.

Men det vi gillar mest är att den har en varmhållningsfunktion. När maten är klar, så kan du alltså låta maskinen hålla maten varm utan att koka den.

Maskinen är i praktiskt taget helt tyst när den används. Det finns med andra ord ingen risk för att väcka eller irritera hushållet när du kokar mat.

En annan fördel med Saveur är hur snabbt och enkelt det är att rengöra den.

Slow cookern har en kapacitet på 4,2 liter – vilket är en nästintill perfekt storlek för vanliga hushåll. Du kan göra mindre gryt och maträtter, men den har även plats för att laga mat åt gäster och större middagar.

Det enda vi ogillar med den här maskinen är att den saknar en timer. Vi vill kunna ställa in så att den ska starta och vara klar vid en specifik tid, exempelvis efter jobbet.

Timer är numera en standard i de flesta maskiner, så det sänker betyget en del för OBHs slow cooker.

Än dock, är det en fruktansvärt bra och lättanvänd maskin. Maten blir otroligt god, oavsett om du lagar köttgryta eller veganskt.

Den kostar ungefär 550 kronor, vilket är mycket väl godkänt. Helt klart ett bra köp – med förutsättningen att du kan leva utan en timer.


Redaktörens val: Electrolux ESC400 slowcooker

Electrolux-slow-cooker

Utan tvekan den bästa slow cookern för familjer och stora sällskap. ESC400 har en kapacitet på 6,8 liter!

Den är utrustad med en touch-display där du kan ställa in tre olika temperaturer; låg, medel och hög. Du kan också välja om du vill laga soppa eller buffé.

Maskinen har en varmhållningsfunktion som håller maten varm efter att den är klar. En väldigt användbar funktion när familjen eller gäster inte riktigt är redo för att börja äta än.

Vi gillar också att det finns en nedräkning på displayen. Det underlättar, så att man vet när maten kommer att bli klar.

En annan positiv sak är att innergrytan går att ta ur maskinen och rengöra i diskmaskinen.

Det här är en perfekt slow cooker för dig som vill ha en stor maskin av hög kvalité och användbara funktioner.

Även om den fortfarande kostar ungefär 200 kronor mer än vår bäst i test-vinnare, så är priset ändå väldigt lågt för vad du får. Framförallt om man ser till kapaciteten och kvalitén på materialet.


Bästa premiumval: Crock-pot Express multicooker

Crock-pot-Express-slow-cooker

Vi skulle vilja säga att det här är den kompletta, mest fulländade, slow cookern som finns på marknaden idag.

Den har alla tänkbara funktioner för varje typ av maträtt och teknik.

Du kan givetvis göra grytor och långkok i maskinen. Men även bryning, soppor, bönor, kött, ris, yoghurt, desserter, och sauté. Det finns ett automatiskt program för det mesta!

Allt-som-allt finns det 8 förinställda program du kan använda. Den har även en manuell funktion så att du kan anpassa maskinen efter olika recept.

Grytan är utrustad med non-stick, vilket innebär att i princip ingen mat, om ens något, fastnar i kastrullen.

Kapaciteten i grytan är 5,7 liter och rymmer därför mat till ungefär 6-7 personer åt gången. Beroende på vad du lagar och hur matglada folk är.

Express multicooker har både en ”delay start”-funktion och en varmhållningsfunktion.

Det här är en extremt bra slow cooker som kan göra allt mellan himmel och jord. Du kommer kunna använda den till så mycket mer än bara långkok. Det gör den till en otroligt bra investering.

Med tanke på hur många olika saker du kan göra i maskinen så hade vi förväntat oss ett högre pris.

I runda slängar kostar den 1500 kronor, vilket är mer än de flesta andra slow cookers i vårt bäst i test – men de kan å andra sidan inte göra ens hälften av sakerna du kan göra i Crock-pot.

Om du vill göra mer än bara långkok och grytor, då är det här ett självklart köp. Vi älskar varenda liten detalj med den här köksmaskinen!


Bra alternativ: Hamilton Beach Set & Forget slowcooker

Hamilton-Beach-slow-cooker

Hamilton Beach Set & Forget har funnits på marknaden under ett par år och är fortfarande en maskin att räkna med.

Du kan välja mellan tre olika inställningar; program, manuellt läge och termometer.

Den sistnämnda är vad som gör Set & Forget unik. Det följer med en köttermometer som ger dig möjlighet att se till så att köttet har perfekt temperatur under tillagningen. Slow cookern justerar hela tiden automatisk så att köttet lagas med rätt värme.

Du kan hela tiden se den aktuella temperaturen på slow cookerns display.

När maten är klar så går maskinen automatisk över till varmhållningsläget så att innehållet inte blir kallt.

Vi gillar också att man designat maskinen med två rejäla handtag, så att du enkelt kan föra över och transportera maten när den är klar.

Locket har även en smart låsfunktion, vilket gör det både barnsäkert och enkelt att förflytta maten utan spill.

Men här är också det enda någorlunda negativa med maskinen – klämmorna på locket är väldigt hårda. Det är förvisso bra, då den är tätt sluten och därför behåller all ånga och aromerna i maten. Men man måste ta i för att öppna upp låset.

Kärlet är på 4,7 liter och är tillverkat av stengods.

Det här är en maskin som har varit populär under väldigt många år – och vi förstår varför! Det är en superb maskin till ett bra pris. Vi gillar framförallt hur enkel den är att använda och hantera.


Vilken slow cooker ska man välja

Långkokare

Det finns så många möjligheter när det kommer till slow cookers. Crock-pot, Champion, Cuisinart och Hamilton Beach är några av de främsta tillverkarna.

Men de alla skiljer sig kraftigt i både pris, kapacitet och funktionalitet.

För att du ska kunna hitta den bästa slow cookern för dig, så har vi skrivit den här guiden.

Här är allt du behöver tänka på när du köper en slow cooker.

Kapacitet

En av de viktigaste sakerna att tänka på är slow cookerns kapacitet.

Det finns maskiner med väldigt mycket utrymme, som tillåter dig att laga större mängder mat. Perfekt för stora hushåll eller när du har gäster över.

Men det finns också maskiner med mindre kapacitet, som passar bättre för 1 till 3 personer.

Kom ihåg att slow cookers kan se stora ut, men har en relativt liten gryta på insidan. Se därför till att du läser hur många liter som får plats i maskinen.

Funktioner

De flesta slow cookers har standardfunktioner, så som timer, värmehållning, programval och en termometer.

Men en del maskiner kommer även med extrafunktioner och tillbehör som gör det möjligt att också steka, koka och ånga.

Det vi har funnit mest användbart i slow cookers är ”värmehållnings”-funktionen. Den gör så att maten värms även när maten är klar – utan att koka eller steka den.

Appar och program

Nuförtiden erbjuder en del slow cookers appar för smartphones. De ger dig möjlighet att genom mobilen ändra slow cookerns temperatur och timer.

Vissa appar innehåller även recept och instruktioner för den specifika slow cookern.

Men den bästa funktionen i appar är att du kan sätta på slow cookern på mobilen, utan att vara på plats och fysiskt klicka på knappen. En väldigt smart och behändig funktion.

Alla slow cookers kan inte användas med hjälp av appar och det är såklart ingen nödvändighet. Men det är en väldigt användbar funktionalitet för många av oss.

Stor eller liten slow cooker

Det finns små och stora slow cookers. Då pratar vi inte om kapaciteten, utan om konstruktionens storlek.

Under våra tester kunde vi se att storleken på maskinen inte alltid reflekterade kapaciteten. Det finns maskiner som rymmer 3 liter vätska eller mat, men som har helt olika storlekar.

Innan du köper en slow cooker bör du ta måtten på maskinen och mäta upp köksbänken, så att du vet att den får plats.

Är det värt att köpa slow cooker

Långkoksgryta-med-kyckling

Om du gillar att laga grytor, soppor och långkok – då är slow cookern definitivt en bra investering.

Allt du behöver göra är att hälla i ingredienserna i maskinen, välja program eller recept och sedan trycka på startknappen.

Resten sköter maskinen.

När man gör långkok och grytor så är temperaturen väldigt viktig. Slow cookers är väldigt bra på att ställa in en precis temperatur, utan att du behöver vrida på några spakar.

Maskinen sköter sig själv, helt enkelt. Vare sig du är där eller ej.

Kort och gott: om du vill kunna laga goda grytor med minimal ansträngning och tidsinvestering, då är en slow cooker perfekt!

Vad kan man laga för mat i en slow cooker

Gryta-med-räkor

En slow cooker är precis som namnet beskriver; en långsam kokare.

Den används främst för att göra långkok och grytor. Det finns tusentals av goda recept att testa, som är speciellt anpassade för slow cookers.

Vissa, lite dyrare, maskiner har även funktioner och tillbehör som gör det möjligt att steka, ånga och koka i slow cookern.

I en vanlig slow cooker kan koka allt som du brukar ha dina grytor, från kött, till frukter, grönsaker och växter.

Här kan du läsa om hur man använder en slow cooker och hur teknologin fungerar.

Läs också