SSD eller HDD: Så här väljer du rätt för dig

HDD-vs-SSD

I den här artikeln har vi jämfört SSD och HDD. Vi har tittat på hastighet, kapacitet, pris och hållbarhet.


Det finns fördelar och nackdelar med både SSD och HDD. Även om en traditionell hårddisk är både äldre och långsammare än en SSD, så behöver den nödvändigtvis inte vara sämre.

Som du kan se i våra tester, så kan en HDD fortfarande vara det bättre valet för vissa användare.

SSD eller HDD

Olika-typer-av-hårddiskar

SSD och HDD är två typer av lagringsenheter. HDD är den traditionella mekaniska hårddisken. SSD är ett lagringsminne som skriver och läser data elektroniskt.

De båda hårddiskarna är väldigt olika vad gäller hur de ser ut, fungerar och presterar.

SSD är den nyaste teknologin, men det betyder nödvändigtvis inte att det är den bästa typen av hårddisk för dig.

Vi har jämfört SSD och HDD för att se vilken hårddisk som presterar bäst inom varje segment.

SSD eller HDD: Kapacitet

SSD och HDD finns i alla möjliga storlekar, från en liten disk på 128 GB upp emot 2-4 TB.

I takt med att program och applikationer blir större, så krävs mer kapacitet och större hårddiskar. Numera anses en 500 GB hårddisk vara standard för vanliga användare.

Fördelen med SSD är att du kan spara filer och program mycket snabbare på hårddisken, i jämförelse med HDD som tar mycket längre tid.

Nackdelen är att SSD-enheter är mycket dyrare än HDD.

Om du har en stor mediakollektion och många program som behöver lagras, så behöver du också en stor hårddisk.

När vi jämför hårddiskens kapacitet med priset, så är HDD definitivt det bästa alternativet. Du får mycket mer kapacitet för pengarna, men på bekostnad av läs- och skrivhastigheten.

Vinnare: HDD


SSD eller HDD: Hastighet

När du lagrar något på en mekanisk hårddisk (HDD) så är det en fysisk process. Hårddisken läser och skriver direkt på diskplattan.

På insidan av en HDD finns en läsarm som hela tiden roteras över disken för att antingen skriva eller läsa information.

En SDD är däremot elektronisk och all data lagras digitalt.

Det innebär att en SSD är mycket snabbare än en HDD. Många gånger är den upp mot 10 till 20 gånger snabbare än den mekaniska hårddisken.

När din HDD ska skriva på disken, så behöver nålen fysiskt leta efter ledigt utrymme på diskplattan. All data lagras heller inte på en och samma plats. När du sparar ett program på hårddisken, så sprids filerna ut över hela disken.

Så när hårddisken ska läsa tidigare sparad information, måste den söka över hela disken för att hitta rätt data. Det är en relativt långsam process, framförallt när hårddisken börjar bli full.

Eftersom all data lagras elektroniskt på en SSD, så behöver hårddisken inte göra en fysisk sökning – vilket går mycket snabbare.

Om du vill ha en snabb hårddisk, då är SSD det självklara valet. Du kan se de bästa SSD hårddiskarna här.

Vinnare: SSD


SSD eller HDD: Hållbarhet

En HDD påminner om en LP-spelare, där en nål, eller läsarm, används för att läsa eller skriva direkt på diskplattan.

Det innebär att hårddisken är väldigt ömtålig och kan gå sönder vid fysiskt smällar. Om du skulle tappa din HDD eller laptop, så finns det en överhängande risk att hårddisken går sönder och blir obrukbar.

En SSD består av ett litet kretskort och har inga rörliga delar. Det gör att den är mindre ömtålig om du skulle råka tappa laptopväskan i marken.

Men det är inte bara fysiska skador som kan uppstå. Både SSD och HDD kan råka ut för maskinfel, vilket är omöjligt att undgå – precis som all annan teknologi.

Livslängden på de båda diskarna är oerhört lång, med förutsättningen att de inte råkar ut för några allvarliga fel eller skador.

Faktum är att du med största sannolikhet kommer köpa en ny dator innan din HDD eller SSD hinner uppnå sin fulla livspotential.

Det är många faktorer som spelar in när man jämför en SSD och HDDs livslängd och hållbarhet. Hur hårddisken används, hanteras och kvalitén på produktionen är några avgörande faktorer.

Att jämföra de två teknologierna är därför svårt, eftersom de båda håller en så pass hög standard. Livslängden mellan de två typerna är något du inte behöver tänka på.

Det viktiga är att du köper en SSD eller HDD från en väletablerad tillverkare av hög kvalité.

Vinnare: Båda två


SSD eller HDD: Kostnad

Det råder inga tvivel om att en HDD är mycket billigare än en SSD. Även om SSD-diskar hela tiden sjunker i pris, så är den mekaniska hårddisken fortfarande en billigare teknologi.

Om man endast ser till hur mycket lagringsutrymme du får per krona, så är HDD den självklara vinnaren.

Fördelen med en SSD är att de är mycket tystare och arbetar snabbare – men priset är mycket högre.

HDD är och förblir det mest kostnadseffektiva valet. Om du jämför en SSD och en HDD med lika mycket lagringsutrymme, så kan SSDn kosta nästan dubbelt så mycket.

Vinnare: HDD


SSD eller HDD: Gaming

Datorspel blir hela tiden mer avancerade och krävande. Du behöver en snabb och effektiv gamingdator för att kunna hantera alla tunga processer.

Det gäller även hårddisken.

En snabbare hårddisk kommer inte generera bättre FPS eller bättre flyt i spelet. Men det kommer att korta ner laddningstiderna i spelet.

I tester som gjorts har man kunnat se att en HDD som tog 2 minuter att ladda upp ett krävande spel, så tog det endast 25 sekunder för en SSD.

Om du är en gamer så är en SSD det bästa valet.

Vinnare: SSD


Är SSD eller HDD bäst för dig

Traditionell-hårddisk-HDD

Om man ser till hastighet, effektivitet och ljudnivå, så är SSD den självklara vinnaren.

Men de är också mycket dyrare.

Alla användare behöver en snabb hårddisk. Om du är en vanlig användare som sysslar med kontorsarbete, surfar på webben och skriver email så räcker en HDD oftast gott och väl.

Om du vill utöka lagringskapaciteten utan att behöva öppna upp din PC eller laptop, så kan du använda en extern hårddisk.

För att bringa mer klarhet i vad som passar dig bäst, har vi listat vilken hårddiskstyp som passar vilken användare.

Vem behöver en HDD

  • De som sparar många mediafiler och som laddar ner mycket. Familjebilder och videos kan ta upp väldigt mycket plats. Likaså om du laddar hem mycket spel, film och program. Det kräver mycket utrymme och en HDD är därför mer kostnadseffektivt.
  • De som är på en stram budget. En HDD ger dig stor kapacitet till ett lågt pris, medan en SSD ger dig lite utrymme till ett högt pris. Om du vill komma billigt undan så är HDD det bästa valet.
  • Om du arbetar med video och bild. För att lagra all multimedia du skapat så krävs en stor hårddisk. Slutproduktionen kan kräva mycket utrymme, men själva projektet kräver ännu mer. Du kan använda en SSD för själva programmet, men förvaringen på en HDD.
  • Vanliga användare. En vanlig användare lyssnar på musik, tittar på Youtube, läser mail och surfar på nätet. Oftast föredrar de ett billigare alternativ än ett snabbare. En SSD gör att datorn startar upp snabbare, men på bekostnad av en mindre hårddisk.

Vem behöver en SSD

  • De som jobbar med bild och video. Som vi tidigare skrev så är en SSD vitalt när du använder tunga program för video- och bildredigering. Det gör att skapandet går mycket snabbare och du slipper långa väntetider. Sen när du kan lagrar projekten och filmerna, så kan du göra det på en HDD.
  • Musiker och ljudtekniker. En SSD är snabbare och är ljudlös. När du spelar in musik eller redigerar musik så vill du ha precis det: tystnad och snabba processer. Då är en SSD det självklara valet.
  • Gamers. En SSD förbättrar inte din FPS, men den kommer att förminska laddningstiderna avsevärt, i jämförelse med en HDD.
  • De som älskar hastighet. Tid är pengar och du har ingen lust att sitta och vänta på långsamma uppstarter. Med en SSD startar Windows snabbare och likaså dina program och applikationer.

Hur mycket snabbare är SSD än HDD

SSD-hårddisk

Solid state drives, eller SSD, är mycket snabbare än mekaniska hårddiskar. Mycket snabbare.

I de flesta fall är de upp mot 10 till 20 gånger snabbare än en HDD.

Om vi tar filöverföring som ett exempel, så brukar en HDD kopiera filer i 30 till 150 MB per sekund.

En vanlig SSD brukar överföra filer runt 500 MB i sekunden. De nya NVME SSD-diskarna kan komma upp i 3000-3500 MB i sekunden!

Om du ska föra över en stor film på 20 GB, så kan det ta mellan 10-20 sekunder för en SSD. Medan det skulle ta minst 2-3 minuter för en HDD.

En SSD är med andra ord ruskigt mycket snabbare än en mekanisk hårddisk.

Läs också