|

Bästa SSD hårddisken 2023: Komplett guide

SSD-bäst-i-test

SSD har blivit den nya standarden. Men det finns väldigt många varianter att välja på. För att du ska undvika att spendera onödigt mycket pengar, så har vi listat årets bästa SSD – för varje budget och syfte.


Det finns en SSD för varje budget och användningsområde. Från budget-diskar som är lite långsammare, till riktiga monster som är designade för gaming och videoredigering.

Vi har recenserat och listat de bästa SSD-diskarna för varje prisklass och typ av användning.

Bästa SSD

Årets bästa SSD är Samsung 970 EVO Plus. Den är otroligt snabb, med en läshastighet på 3500 MB/s. Hårddisken är pålitlig och har en kompakt design. Du kan välja på en rad olika storlekar, från 250 GB upp till 2 TB. De låga priserna är en välkommen bonus!


Bästa SSD: Samsung 970 EVO Plus M.2

Samsung-970-EVO-Plus-SSD

Kapacitet: 260 GB – 2 TB | Läshastighet: 3500 MB/s | Skrivhastighet: 3300 MB/s | Formfaktor: M.2 2280 | Gränssnitt: PCI Express 3.0 x4 (NVMe)


Det här är helt klart den hårddisk som ger mest för pengarna idag. Mycket utrymme, otroligt snabba hastigheter och ett bra pris – vi kan inte önska för mer.

970 EVO kan nå upp till 3500 MB/s läshastighet och en skrivhastighet på 3300 MB/s.

Disken fungerar med andra ord perfekt både som systemdisk, gamingdisk och för tyngre videoredigering.

Om du väljer att lägga Windows på hårddisken så kan du räkna med att kunna starta datorn inom loppet av bara ett par sekunder.

970 EVO Plus finns i fyra olika storlekar: 250 GB, 500 GB, 1 TB och 2 TB.

Versionen på 1 TB kostar ungefär 1500 kronor – vilket får ses som ett kap. För bara ett par år sedan hade du fått betala det dubbla i pris.

Helt klart den bästa SSD på marknaden idag, du får väldigt mycket hastighet och lagringskapacitet för pengarna!


Bästa SSD för gaming: WD Black SN850 M.2 SSD

WD-Black-SN850-M.2-SSD-hårddisk

Kapacitet: 500 GB – 2 TB | Läshastighet: 7000 MB/s | Skrivhastighet: 5300 MB/s | Formfaktor: M.2 2280 | Gränssnitt: PCI Express 4.0 x4 (NVMe)


Eftersom vi är inbitna gamers så är vi lyriska över den här hårddisken.

Western Digitals Black SN850 är ett M.2-kort med PCI Express 4.0 x4. Med andra ord en fruktansvärt snabb NVMe SSD.

Disken har en läshastighet upp till 7000 MB/s och en skrivhastighet upp till 5300 MB/s.

Nog sagt, spel startas direkt och laddningstiderna är extremt korta. Du kommer att vara först in i varje spel – varje gång.

Du kan även ladda hem Western Digitals mjukvara för att konfigurera RGB-ljusen, vilket vi gillar starkt. Då kan du matcha färgerna med övrig utrustning. Med förutsättningen att du har versionen med kylfläns.

SN860 är designad för just gaming och det märks. Allt flyter på otroligt bra och laddas rekordsnabbt.

Hårddisken är också kompatibel med PS5 (Playstation 5).

Diskens kostar lite mer än andra SSDs, men om du är en gamer så är det värt varenda krona!


Bästa portabla SSD: Samsung Portable SSD T7

Samsung-Extern-SSD-hårddisk-T7

Kapacitet: 500 GB – 2 TB | Läshastighet: 1050 MB/s | Skrivhastighet: 1000 MB/s | Formfaktor: Extern hårddisk | Gränssnitt: USB 3.2 Gen 2


Vi har alltid avskytt utseendet på portabla hårddiskar, och Samsungs T7 är tyvärr inget undantag. Den är fyrkantig och tråkig.

Men när det kommer till prestandan så är T7 fenomenal!

Disken har en inbyggt PCIe NVMe-teknologi som gör att läs- och skrivhastigheterna är riktigt höga för en extern hårddisk.

Du kan nå upp till 1050 MB/s läshastighet och 1000 MB/s skrivhastighet. Vilket är riktigt bra siffror för en portabel hårddisk!

T7 har stöd för USB 3.2 generation 2.

Hårddisken är kompakt och bekväm att hantera. Den tar upp minimalt med utrymme i väskor, så den är perfekt att ta med på resor eller till kontoret. Den är i princip lika stor som ett bankkort.

Helt klart en av årets bästa portabla SSDs. Den kompakta formen, höga hastigheterna och användarvänligheten gör den till en självklar favorit!


Bästa SSD på en budget: Kingston A400 2.5” SATA

Kingston-A400-SSD

Kapacitet: 120 GB – 960 GB | Läshastighet: 500 MB/s | Skrivhastighet: 450 MB/s | Formfaktor: 2.5” & M.2 2280 | Gränssnitt: Serial ATA-600

Det här är en av de populäraste SSD-diskarna på marknaden just nu. Andelen positiva recensioner och omdömen är överlägsen de flesta andra hårddiskar.

A400 är en 2.5” SATA-disk med en läshastighet upp till 500 MB/s och läshastighet upp till 450 MB/s.

I jämförelse med de andra SSD-diskarna i vårt bäst i test så är det inga massiva hastigheter. Men det är ändå snabbt – väldigt snabbt om man jämför med en vanlig HDD.

Butiker brukar inte nämna det, men skrivhastigheten skiljer sig mellan de olika storlekarna. Specifikationerna för respektive storlek ser ut så här:

  • 120 GB – 320 MB/s skrivhastighet
  • 240 GB – 350 MB/s skrivhastighet
  • 480 GB – 450 MB/s skrivhastighet
  • 960 GB – 450 MB/s skrivhastighet

De alla har en läshastighet upp till 500 MB/s.

Ser man dessutom till priset så är det här ett riktigt kap. Du kan använda en snabbare hårddisk för operativsystemet och använda A400 som lagringsenhet för större filer och program.

Hårddisken känns stabil och pålitlig. Det är definitivt en SSD vi skulle våga lagra viktiga filer på, utan att oroa oss för att den ska krascha och gå sönder.

A400 finns i flera storlekar, men vi har fastnat på 960 GB-varianten som kostar under 1000 kronor. Det är väldigt mycket lagringskapacitet för så lite pengar.

På grund av hastigheterna rekommenderar vi inte att du kör operativsystemet på A400. Även om det går alldeles utmärkt, så är det inte optimalt. Det finns bättre och snabbare alternativ.

Snarare är det en av de bästa SSD-diskarna för lagringsutrymme per krona. Du får väldigt mycket kapacitet för ganska lite pengar. Du får ungefär lika mycket utrymme som om du skulle köpa en HDD – med skillnaden att den här disken är mycket snabbare.

Ett riktigt kostnadseffektivt val av SSD!


Att tänka på när du köper en SSD

Ny-SSD-NVMe-M.2

Det finns många bra SSDs att välja på idag. Men för att hjälpa dig att välja den SSD som är bäst för dig och dina behov, så har vi listat allt du behöver tänka på innan köpet.

Storlek

SSD hårddiskar brukar ha fem olika storlekar: 128 GB, 240 GB, 512 GB, 1 TB och 2 TB. Även om det givetvis finns många fler valmöjligheter, så tillhör dessa kapaciteter normen.

128 GB – Fungerar bra för att enbart ha operativsystemet på disken, medan du använder en annan hårddisk för andra program och filer. Om du ska spara familjebilder, applikationer och spel på hårddisken så är det här för lite utrymme.

240 GB – Det här är fortfarande ganska lite för en vanlig användare. Du får plats med operativsystemet och ett par datorspel – men inte mer än så. Oftast brukar en SSD på 240 GB kombineras med en till hårddisk.

512 GB – Lagom mycket diskutrymme för vanliga användare. Många budgetdatorer brukar ha enbart en 512 GB SSD hårddisk. Det är fortfarande inte speciellt mycket utrymme, men ändå tillräckligt för dig som inte har så höga krav. Den här storleken ger mycket för pengarna.

1-2 TB – Tillräckligt med utrymme för majoriteten av användare. Du får plats med väldigt mycket mjukvara. Nackdelen är att dessa hårddiskar kan kosta en hel del pengar. Å andra sidan kommer du inte behöva rensa hårddisken på väldigt länge.

I slutet av dagen handlar det om hur mycket du använder datorn och till vad. Om du sysslar med fildelning, laddar hem filmer eller vill installera många spel på datorn – då är 1 TB+ att rekommendera.

De som vill vara ekonomiska brukar använda en 128 GB för enbart operativsystemet och använder sedan en stor HDD för att lagra stora filer och program. Alternativt använder 512 GB för film och spel.

Gamers och de som sysslar med bild- och videredigering bör ha minst 1 TB lagringskapacitet. De flesta prisvärda gamingdatorer har idag minst en SSD för att fungera optimalt i spel.

Hastighet

Hastigheten på en SSD är sällan något du behöver titta speciellt mycket på. SSD-diskar är redan väldigt snabba – även om det finns hårddiskar som är snabbare än andra.

Men vid en viss punkt kommer du inte märka av hastighetsskillnaderna speciellt mycket.

Den stora skillnaden är mellan SSD och HDD, då SSD kan vara upp mot 20 gånger snabbare än en traditionell HDD.

Inom SSD-kategorin, så är det PCI Express 3.0 och 4.0 som ger bäst hastigheter.

Den teoretiska hastigheten för PCI-e 3.0 är 3,940 Mbps, medan SATA kan maxa 600 Mbps. PCI Express 4.0 har en teoretisk maxhastighet på hela 31,500 Mbps.

För att komma upp i dessa hastigheter så behöver du en ideal miljö för hårddisken, vilket vanliga hemanvändare aldrig kommer lyckas uppnå.

En snabb hårddisk innebär att du kan starta Windows och datorspel snabbare, samt att laddningstiderna i datorspel minskar.

Om du vill ha en så snabb hårddisk som möjligt, bör du köpa en SSD med PCI Express 3.0 eller 4.0, gärna med 4K läsning/skrivning.

2,5” eller PCI Express

SSD-hårddisk-2.5

Hårddiskens formfaktor är viktig, då alla moderkort inte har stöd för alla typer. Innan du köper en SSD måste du kolla så att det finns tillräckligt med utrymme och stöd för formfaktorn.

Majoriteten av alla nya moderkort har idag plats för M.2 SSDs, medan vissa äldre moderkort endast har utrymme för SATA.

En 2,5” SSD är oftast billigare än M.2, medan M.2 som kopplas in i PCIe är mycket snabbare.

Både läs- och skrivhastigheterna är snabbare i PCIe än SATA.

Om du inte har plats för en till hårddisk i datorn så behöver du inte hänga läpp. Det finns fortfarande snabba externa hårddiskar att koppla in genom USB-porten.

Hur stor SSD för Windows 10

SSD-M.2-NVMe

Windows tar upp ungefär 20 GB. Det är rekommenderat att alltid ha minst 20 GB ledigt utrymme på hårddisken där operativsystemet finns.

Du behöver alltså inte en stor SSD för ditt operativsystem, 128 GB eller 250 GB räcker mer än väl. Då kan du också spara viktiga program på samma hårddisk, exempelvis Office-paketet eller Photoshop.

Vanligtvis brukar man använda en liten hårddisk för enbart operativsystemet, och sedan en separat SSD för vanlig användning och lagring.

Kan man ha flera SSD

Det går alldeles utmärkt att ha flera SSDs i en dator. Men innan du köper flera hårddiskar behöver du ha koll på:

  • Utrymmet i datorn
  • Din budget

Det finns ett begränsat antal platser och uttag för hårddiskar i datorn. De flesta moderna moderkort har plats för flera SSDs, medans äldre varianter har färre.

Till och med en billig gaming laptop kan idag ha 1-2 platser för SSD-hårddiskar.

Läs specifikationerna för ditt moderkort, eller öppna chassit och titta själv, för att se hur många platser som finns lediga.

Solid State-disken är den senaste och snabbaste teknologin av hårddiskar. Vilket innebär att de är dyrare än den traditionella hårddisken, HDD.

Att köpa två SSDs kan ibland kosta dubbelt så mycket pengar än om du hade köpt en SSD och en HDD. Det är givetvis mer fördelaktigt att ha en SSD – men glöm inte bort din budget.

Läs också