| |

Stekpanna Bäst i test 2024: Komplett guide

Att navigera genom djungeln av stekpannor är inte det lättaste. Det finns så många att välja på. Vi har därför listat årets bästa stekpannor, så att du snabbt och enkelt kan hitta den som passar dig bäst.


Gå in i valfri butik som säljer köksutrustning och du kommer att bli överväldigad av utbudet stekpannor.

Med så många alternativ är det svårt att veta varken ut eller in.

Av den anledningen har vi sorterat de allra mest prisvärda stekpannorna för i år. Vi har noga kategoriserat dem och listat deras fördelar och nackdelar.

På så sätt kan du på ett enkelt sätt identifiera vilken stekpanna som passar dina behov och din plånbok bäst.

Bästa stekpannan

Den bästa stekpannan för i år är Scanpan CTX stekpanna. Den är otroligt bekväm att använda och har en fantastisk non-stick-beläggning som håller länge. Värmefördelningen är exemplarisk och den lätta vikten gör den till ett smidigt verktyg. Definitivt årets bästa köp!


Bästa stekpannan: Scanpan CTX Stekpanna

Bästa-stekpannan-Scanpan-CTX

Det kommer knappast som en chock att Scanpans CTX stekpanna toppar årets lista – igen.

Något som utmärker den här stekpannan är hur smidig den är att använda. Den är gjord av lätt rostfritt stål, vilket gör att den väger väldigt lite.

Kombinerat med det bekväma handtaget, så är den riktigt skön att steka med.

Men det som gör CTX till en av de bästa stekpannorna är beläggning. I princip ingenting fastnar i pannan, hur intensivt vi än använder den.

Allt rinner av stekpannan som vattnet från en gås.

Livslängden på anti-stick-ytan är också fenomenal. Efter 1-2 års användning så brukar de flesta stekpannors beläggningar visa tecken på utslitning. Men CTX behåller ytan riktigt bra!

Värmefördelningen är mer än godkänd och likaså den korta tiden det tar att värma upp pannan.

Stekpannan är helt fri från giftämnen som PFOA. Den fungerar dessutom på alla värmekällor – inklusive induktionshällar.

Utseendemässigt så vet vi inte riktigt var vi står. Vi uppskattar den minimalistiska designen och enkelheten – men det är inget som startar konversationer, direkt.

Vidare så är pannan relativt ömtålig. Om någon skulle råka använda metallredskap i den så blir det direkt repor. Du måste därför vara mer försiktig än med en del andra stekpannor.

Överlag är det en exceptionell stekpanna med all fokus på effektivitet, istället för en flashig design och onödiga funktioner.

Värmefördelningen och uppvärmningstiden är mycket bra. Men det som utmärker CTX är den fantastiska anti-stick-beläggningen. Den spelar i en helt annan liga!

Definitivt den bästa stekpannan i år!


Bästa stekpannan i gjutjärn: Skeppshult stekpanna

Bästa-gjutjärnspannan-Skeppshult

Skeppshult är ett av Sveriges flaggskepp i världen. I alla fall när det kommer till grytor och stekpannor.

Kvalitén på den här stekpannan är slående. Så fort man lägger vantarna på den så infinner sig känslan av professionalism.

Det intrycket stärks när man börjar använda pannan. Den har ett naturligt nonstick-skydd som fungerar otroligt bra. Den är dessutom förinbränd med rapsolja, så att den fungerar bra redan vid första användningen.

Verkligen inget fastnar i pannan efter ett långkok.

Tack vare kvalitén på materialet, och det faktum att det är gjutjärn, så är den otroligt stryktålig och gjord för att hålla. Om du tar hand om den på rätt sätt så kan den utan problem färdas genom generationer i familjen.

Precis som vi kan förvänta oss av gjutjärn, så är värmefördelningen exceptionellt bra. Hela stekytan blir varm med jämn fördelning.

Nackdelen med Skeppshults stekpanna, och gjutjärn överlag, är att de är ganska tunga. Modellen som är 28 cm stor väger upp mot 2,8 kg.

När stekpannan är fylld med mat så kan den därför bli väldigt tung.

Om du har problem med händer, armar eller axlar gör du av den anledningen bäst i att kika på de mindre storlekarna av pannan – alternativt köpa en stekpanna i rostfritt stål.

Men om en stekpanna i gjutjärn är vad du är ute efter – då är det ytterst få som kan mäta sig med Skeppshults panna.


Väldigt populär: Fiskars All Steel stekpanna

Fiskars-stekpanna

Fiskars stekpanna har vunnit stor popularitet de senaste åren och det finns en hel uppsjö av positiva recensioner för den här pannan.

Den är gjord av rostfritt stål, men har trots det en riktigt bra värmefördelning.

Vi gillar också non-stick-beläggningen, som är en av köpargumenten för Fiskars stekpanna. Stekytan känns väldigt kvalitativ och lämnar oss inget mer att önska.

Tack vare beläggningen, så är den också enkel att rengöra. Fiskars skriver att pannan kan läggas i diskmaskinen, men vi föredrar handtvätt – då det sliter mindre på beläggningen.

Stekpannan är väldigt rejäl och robust. Man kan tro att den kostar mycket mer än vad den egentligen kostar.

Priset landar på ungefär 500-lappen, vilket vi får salutera Fiskars för. Den hade utan tvekan kunnat kosta 300-400 kronor mer och fortfarande vara en av de bästa stekpannorna.

Något som utmärker den här stekpannan är det långa handtaget.

Vår testgrupp har alla medelstora eller stora händer och för oss har det varit perfekt. Man får ett klart och stadigt grepp om handtaget, vilket annars kan vara ett problem med mindre stekpannor.

Nackdelen är att handtaget kan kännas överflödigt och för stort för dig med små händer. Det gör det också svårare att stuva undan stekpannan i köksskåpet.

För oss är det en fördel och vi kan leva med att den tar upp lite extra plats.

Överlag är det en gedigen och robust stekpanna av riktigt hög kvalité. Det låga priset gör All steel till ett riktigt kap. Få stekpannor ger så mycket för pengarna.

En av våra absoluta favoriter!


Mest för pengarna: Satake Stekpanna

Prisvärd-stekpanna-Satake

Satake är ett företag som annars är känt för sina väletablerade köksknivar. Vi får därför medge att vi inte skjutit upp en del på att testa deras stekpanna.

Det visade sig vara ett misstag.

Den här gjutjärnspannan är fruktansvärt bra och har prissatts väldigt lågt. Troligtvis för att man vill slå in sig på den svenska marknaden med mer än bara köksknivar.

Stekpannan är gjord av lätt gjutjärn. Vilket innebär att den har alla gjutjärnets positiva egenskaper, men saknar den största nackdelen – tyngden.

Stekpannan på 28 cm väger endast 1,6 kg. Jämför det med Skeppshults stekpanna med samma storlek som landar på 2,8 kg.

Vi vill däremot påpeka att eftersom stekytan är skålad/rundad, så är stekytan mycket mindre än på Skeppshults stekpanna.

Om du är på jakt efter en 28 cm stor stekpanna så bör du därför köpa modellen som är på 32 cm.

Eftersom järnet är tunnare, så värms det också upp snabbare än många andra gjutjärnspannor – men behåller den superba värmefördelningen.

Vi gillar också att man knappt behöver något stekfett alls med den här pannan. Den naturliga non-stick-beläggningen fungerar riktigt bra.

Ingen mat fastnar överhuvudtaget i pannan.

Med över 100 positiva recensioner på Kitchentime, så kan vi bara instämma med kören: det är en av de bästa stekpannorna idag. Och definitivt den bästa i lätt gjutjärn.

Det faktum att en stekpanna av den här kvalitén och storleken endast kostar 400 kronor är och förblir ett mysterium.

Både kort- och långvariga tester visar på att den är bättre än många stekpannor som kostar det dubbla i pris.

Vi får lov att ta av oss vår digitala hatt och ge Satake båda tummarna för den här stekpannan.


Smidig användning: GreenPan Barcelona stekpanna

Greenpan-stekpanna

GreenPans stekpanna Barcelona kom från ingenstans till att helt plötsligt toppa alla bäst i test-listor. När köksutrustning får en så snabb spridning brukar vi vara skeptiska, då det kan vara en modefluga.

Men populariteten har bestått och pannan har visat sig klara tidens alla påfrestningar.

Stekpannan är gjord av aluminium med en thermolon-beläggning, det vill säga keramik anti-stick.

Den fantastiska beläggningen är också vad som gör att många höjer den här pannan till skyarna. Beläggningen är väldigt effektivt och, framförallt, hållbar.

Inget fastnar i pannan och det går supersnabbt att rengöra den. Man kan dessutom använda den på induktionshällar!

Pannan värms upp väldigt snabbt och värmen är jämnt fördelad över hela stekytan.

Vi gillar också de höga kanterna, vilket gör det enklare att laga mindre grytor eller såsiga rätter i pannan. Det minskar också andelen stänk över spisen.

Det låga priset är en välkommen bonus som gör den till en bra investering.


Innan du köper en stekpanna

Stekpanna-full-med-mat

De flesta av oss har köpt en ny och modern stekpanna. Allt fungerar bra – den värms upp snabbt, har en bra värmefördelning och ytbehandlingen är exemplarisk.

I ungefär två månaders tid.

Sen börjar de positiva intrycken sakta övergå till nackdelar och irritationsmoment.

Stekytan flagnar, maten fastnar och den två månaders gamla stekpannan har visat sig vara ett riktigt dåligt köp.

Tyvärr finns det en hel del stekpannor på marknaden idag som inte håller måttet.

Men det går att undvika dåliga stekpannor. Allt handlar om att ha koll på vad man ska titta efter och vilka varningssignaler som finns.

Här nedanför har vi listat alla de saker du bör tänka på när du köper en stekpanna. Vi har även svarat på de vanligaste frågorna.

Materialet på stekpannan

Materialet är A och O när det kommer till stekpannor. De flesta pannor är gjorda av gjutjärn, rostfritt stål eller aluminium.

De alla med sina för- och nackdelar.

Stekpannor i rostfritt stål

Stekpannor av rostfritt stål är väldigt vanliga idag. Mycket tack vare deras hållbarhet, enkla användning och låga pris.

De är lätta att rengöra och många stekpannor i rostfritt stål kan läggas i diskmaskinen.

Rostfritt har inte en lika lång livslängd som gjutjärn, men det är helt klart ett av de mest hållbara materialen.

Om du tar hand om stålet på rätt sätt, så kan den hålla i generationer framåt.

De har ofta en bra non-stick-beläggning som minimerar risken för att mat fastnar i pannan.

Trots namnet, så kan rostfritt stål faktiskt rosta. Men det kräver att du använder stekpannan på fel sätt under en väldigt lång tid.

En annan positiv aspekt är att rostfritt stål behöver underhållas i mycket mindre utsträckning än kolstål och gjutjärn. De behåller även utseendet under lång tid.

Rostfritt stål har inte en lika bra värmefördelning som kolstål eller gjutjärn. De behåller heller inte värmen lika bra.

Stekpannor i gjutjärn

Om du underhåller gjutjärnspannor på rätt sätt så har du en vän för livet. Deras hållbarhet och livslängd går inte att konkurrera med.

Det är inte ovanligt att köksredskap i gjutjärn, däribland stekpannor, ärvs mellan generationer. De är extremt hållbara.

De tar lite längre att värma upp än exempelvis rostfritt stål och koppar, men värmefördelningen är fantastisk. Maten steks och värms jämnt och fint.

Gjutjärn har även en naturell non-stick, vilken blir bättre och bättre ju mer du använder stekpannan.

De kan i regel användas över både öppen eld och i ugnen.

Nackdelen med gjutjärnspannor är att de kräver en del underhållning och att de kan vara ganska tunga.

Stekpannor i koppar

Koppar är ett av de material som leder värme bäst. Det innebär att de värms upp otroligt snabbt och värmefördelningen är bra.

De behöver heller inte speciellt mycket värme för att bli varma, utan det kan räcka med låg eller medium värme.

Kruxet med stekpannor i koppar är att de är känsliga för syrlig mat. Exempelvis tomater kan skapa en reaktion som påverkar maten negativt och ger den en metallisk smak.

Koppar behöver också underhållas en hel del och tenderar att kosta en del. De är också lätta att repa.

För en vanlig hemmakock är kopparpannor sällan det bästa valet. De är för känsla och tar upp mycket tid.

Tillverkare brukar ibland lägga koppar i stekpannor av rostfritt stål, för att de ska leda värme bättre.

Stekpannor i kolstål

En stor fördel med kolstål är att de har en naturlig non-stick-beläggning. När väl den börjar försvinna kan du på egen hand ge den sina non-stick-egenskaper tillbaka.

Det innebär att de oftast behöver mindre mängder fett än exempelvis rostfritt stål. Vilket kan vara lockande för vissa människor ur ett hälsoperspektiv.

Kolstål kan även användas i högre temperaturer än rostfritt stål.

Nackdelen med det här materialet är att det har lätt för att rosta och missfärgas. Du kommer behöva underhålla och olja in stekytan ibland.

Kolstålspannor reagerar även dåligt på syrlig mat, vilket kan förstöra anti-stick-beläggningen och försämra smaken på maten.

Stekpannor i aluminium

Aluminiumpannor har en bra värmefördelning och de är oftast väldigt billiga.

Den låga vikten är också något som lockar en del människor. Om du har problem med leder och axlar, så kan en sån här lättviktare vara ett bra alternativ.

I likhet med koppar så reagerar aluminium negativt på syrlig mat.

Eftersom aluminium är ett mjukt material, så kan pannan förvridas och böjas vid för höga temperaturer. De är också ganska ömtåliga och repar lätt.

Stor eller liten stekpanna

Spaghetti-och-räkor-i-stekpanna

Ett vanligt fel hemmakockar gör när de köper stekpannor är att de inte tittar på måtten.

Mät spisplattorna innan du köper en stekpanna, så att du vet att hela stekytan får plats på plattan.

Om stekpannan är för stor så kommer maten inte stekas lika bra på kanterna. Maten steks och bli varm i mitten, men kall och ostekt runtom.

Det är också viktigt att tänka på hur mycket mat du planerar att laga. Om du endast lagar 1-2 portioner per måltid, så behöver då sannolikt inte köpa den allra största, dyrare stekpannan.

Om du väljer att köpa en stekpanna i gjutjärn är det värt att komma ihåg att de väger en hel del. Om pannan väger 2 kilo, så kan den väga upp mot 4-5 kilo när den är fylld med mat.

Planera även var stekpannan ska stå. Det finns inget värre än att köpa en stor stekpanna, bara för att inse att den inte får plats i skåpet och därför måste ta upp permanent plats på köksbänken eller spisen.

Dyr eller billig stekpanna

Det farliga med billiga stekpannor är att de kan fungera perfekt till en början, för att sedan försämras markant efter bara ett par månader.

Materialet brukar oftast vara av sämre kvalité och de slits ut fort. Non-stick-beläggningen brukar också vara under all kritik, vilket gör att mat börjar fastna i stekytan efter bara ett par användningar.

Den billiga stekpannan blir snabbt den dyra, eftersom de måste bytas ut mer frekvent.

Köp istället en stekpanna av hög kvalité, med goda omdömen och som du kan använda i flera år framåt.

Vi rekommenderar att du inte går under 500 kronor när du köper en stekpanna.

Faktum är att det finns väldigt många stekpannor mellan 500-900 kronor som håller i många år framöver. Så kvalité behöver nödvändigtvis inte vara dyrt, när det kommer till stekpannor.

Vilken häll använder du

Induktionshällar har nästan blivit en standard i svenska kök. Inte alla material kan användas på induktionshäll.

Materialet som fungerar på induktionshällar:

  • Gjutjärn
  • Rostfritt stål med magnetisk botten
  • Titan

Alla material som är märkta med induktionssymbolen går att användas på din induktionshäll.

Material som inte fungerar på induktionshällar:

  • Keramik
  • Glas
  • Aluminium
  • Rostfritt stål utan magnetisk botten

Vilka stekpannor är giftfria

De flesta stekpannorna är numera giftfria och säkra att använda.

För att vara på den säkra sidan kan du köpa stekpannor gjorda av gjutjärn, rostfritt stål, kolstål eller keramik.

Det är främst stekpannor i teflon och vissa non-stick-pannor som innehåller farliga kemikalier, exempelvis PFAS.

Man har även kunnat se giftämnen i vissa stekpannor gjorda av koppar och aluminium.

Som tur är har man börjat fasa ut de stekpannor som innehåller PFOA och PFAS.

Vilken stekpanna är mest hälsosam

Gjutjärnspanna-med-grönsaker

Gjutjärn anses vara en av de mest hälsosamma stekpannorna. Främst då gjutjärn kan öka mängden järn i maten som lagas.

Rostfritt stål är anses också vara ett säkert och hälsosamt alternativ.

Men det finns olika typer av rostfritt stål. Man har sett att sämre varianter kan göra att små mängder nickel och krom kan hamna i maten.

Rostfritt stål som är märkt med 18/8 eller 18/10 har lägre risk för att utsöndra farliga ämnen i maten.

I regel är de flesta, kvalitativa, stekpannor säkra att använda idag. Men om du vill ha det absolut hälsosammaste alternativet – då är gjutjärn vårt förstaval.

Vilka stekpannor är farliga

Stekpannor i teflon har visat sig utsöndra giftiga ämnen i maten, PFOA och PFAS. Dessa tillverkas i allt mindre utsträckning och är därför relativt ovanliga idag.

Man har även sett att aluminium och koppar kan utsöndra giftig metall som kan vara farligt för människor. Detta sker när materialen inte har ytbehandlats och skyddats tillräckligt.

Det är främst när materialen kommer i kontakt med syrlig mat, som den negativa reaktionen uppstår.

Många människor väljer därför att använda stekpannor av gjutjärn eller rostfritt stål istället.

Vilken typ av stekpanna använder kockar

Kock-använder-stekpannor

Professionella kockar ställer höga krav på sina stekpannor. Därför använder man gjutjärn, rostfritt stål, aluminium, keramik eller kolstål.

Köksmästare vill ha en stekpanna som är hållbar, snabb att värma upp och som har en bra värmefördelning. Man varierar därför stekpannor beroende på vilken typ av maträtt som ska tillagas.

När det kommer till rostfritt stål brukar man föredra tjockare pannor, då tunnare material tenderar att överhettas och förvridas.

Det är viktigt att komma ihåg att professionella kockar, beroende på restaurang, behöver använda sina stekpannor ofta och intensivt.

Därför måste de vara stryktåliga, kunna värmas upp snabbt och fördela värmen bra.

I hemmets trygga vrå så kan kriterierna vara annorlunda. Tiden är inte lika knapp och utrustningen används inte lika mycket, vilket gör att valet av material och design kan vara mer förlåtande.

Vilken stekpanna håller längst

Gjutjärnspannor är de som håller längst. Materialet är extremt hållbart och stryktåligt.

Många människor låter sin köksutrustning i gjutjärn gå från generation till generation.

Viktigt att komma ihåg är att gjutjärn behöver underhållas och smörjas in. Annars riskerar du att förkorta livslängden på stekpannan.

Även rostfritt stål håller länge, även om det inte är lika bra som gjutjärn.

Vilken stekpanna är bäst för induktionshäll

Induktionshäll-och-stekpanna

Stekpannor som fungerar på induktionshällar är märkta med den berömda induktionshällssymbolen. Oftast hittar du den på undersidan av stekpannan.

I regel kan du använda gjutjärn, titan och rostfritt stål med en magnetisk botten på induktionshällar.

Keramik, glas och aluminium fungerar inte på induktionshällar. Heller inte rostfritt stål som saknar en magnetisk botten.

Hur tar man bäst hand om sin stekpanna

Hur du tar hand om din stekpanna beror först och främst på materialet och om dess non-stick-beläggning.

Läs även vår artikel om hur man rengör olika typer av stekpannor.

Rengör stekpanna av rostfritt stål

Många stekpannor i rostfritt stål kan läggas i diskmaskinen, om än inte alla.

Vi avråder dig däremot att lägga stekpannor i diskmaskinen, då det är slitsamt för materialet. Även om tillverkaren menar på att det går.

När du diskar stekpannan för hand, bör du först låta den svalna. Om du häller varmvatten i pannan när den fortfarande är varm, så kan materialet böjas och förvridas.

Använd varmvatten, lite diskmedel och en diskborste eller svamp för att rengöra stekpannan. Använd aldrig metall för att rengöra pannan, då det kommer att repa och skada ytbehandlingen.

Torka sedan av pannan noggrant och ställ den i diskstället med fritt luftflöde. Kom ihåg att aldrig lämna pannan blöt under längre perioder.

Rengör stekpanna av kolstål

Kolstål ska aldrig läggas i diskmaskinen och heller inte rengöras med diskmedel. Skrubba och dutta istället pannan med varmvatten och en svamp.

Eftersom vatten och fukt är dåligt för kolstål, bör du undvika att spola eller fylla pannan med vatten. Istället bör du ”dutta” med hjälp av en trasa eller svamp.

Det är också viktigt att du torkar pannan noga med hjälp av en handduk efteråt. Minsta lilla kvarlämnad fukt kan orsaka rost.

Rengör stekpanna av gjutjärn

När du ska rengöra din stekpanna i gjutjärn är det viktigt att du enbart använder varmvatten och en diskborste eller svamp. Diskborsten ska vara helt fri från diskmedel.

Om du har en svamp med en mjuk sida och en metallsida, så bör du bara använda den mjuka sidan.

Torka sedan av pannan med hjälp av papper. Låt den sedan stå och torka på egen hand i diskstället så att den verkligen är helt torr.

Gjutjärn kräver även mer underhållning utöver den vanliga rengöringen efter användning.

För att beläggningen och stekytan ska vara i topptrim, behöver du olja in den ibland. Många använder också salt för att skrubba bort fetter och matrester som kan ha fastnat i pannan.

Vad är skillnaden mellan en traktörpanna och stekpanna

Traktörpanna-med-lock

Traktörpannan är en blandning mellan en kastrull och en stekpanna.

Den ser ut som en stekpanna, men med höga och raka kanter – likt en kastrull. Som du kan se i vårt traktörpanna bäst i test, så påminner de en hel del om vanliga stekpannor.

En stekpanna används för att steka maten, men om du vill göra en gryta så brukar man oftast ta hjälp av en kastrull.

Traktörpannan kan både steka och koka mat. Du kan med andra ord steka maten i traktörpannan och koka såsen där i. Allt i ett och samma verktyg.

Läs också