Sterilisera nappar: Hur, när och varför

Röd-napp

Att sterilisera nappar är ett måste. Frågan är hur man gör och hur ofta. Vi har gått igenom de bästa metoderna för att sterilisera dina nappar.


Bebisar har ett outvecklat immunförsvar. Det innebär att de är extra känsliga för bakterier och sjukdomar.

Bakterier, mögel, virus och farliga kemikalier finns ofta i omgivningen och kan sätta sig i nappen. Framförallt om den hamnat på golvet eller marken.

Därför är det viktigt att regelbundet sterilisera napparna så att ditt barn är skyddat och säkert.

Här är allt du behöver veta om att sterilisera nappar; hur man gör, hur ofta det ska göras och varför.

Hur steriliserar man nappar

Pojke-med-napp

Det finns flera sätt att sterilisera en napp på. Här är de vanligaste och mest effektiva metoderna.

1. Kokande vatten

Det här är helt klart den populäraste metoden för att sterilisera nappar. Det går snabbt och är väldigt enkelt.

Värm upp en kastrull med vatten. När vattnet börjar koka lägger du försiktigt i nappen och låter den ligga där i fem minuter.

Efter fem minuter tar du upp nappen med hjälp av en sked eller annat köksverktyg. Om det finns vatten i nappen kan du trycka på gummit så att den blir platt. Men var försiktig så att du inte bränner dig.

Ställ sedan nappen på en ren och torr handduk för att torka. Kom ihåg att vänta ett tag innan du ger nappen till barnet, så att den hinner svalna.

2. Diskmaskinen

Att använda diskmaskinen är ett bra sätt för att rengöra nappar på. Med förutsättningen att nappen är gjord av ett material som klarar av det.

Men det finns också diskmaskiner som har en inställning för att desinfektera och sterilisera. Det är framförallt rekommenderat om du samtidigt diskar annan disk som kan innehålla matrester.

Innan du lägger nappen i diskmaskinen bör du läsa i manualen eller på tillverkarens hemsida för att se om nappen klarar av det.

3. Steriliseringsbox med UV

Nuförtiden säljer många tillverkare steriliseringsboxar där du kan lägga i både nappar och nappflaskor.

De här lådorna har visat sig vara väldigt effektiva och många av dem menar på att de tar bort upp till 99,99% av bakterierna.

Hur lång tid det tar att sterilisera napparna beror på tillverkare och storlek på maskinen. Vissa maskiner tar 1-2 minuter, medan andra tar upp mot 10 minuter.

Vi gillar att använda den här typen av sterilisering, framförallt när vi ska ut och resa – eftersom de är så portabla.

4. Sterilisera nappar i mikron

Att sterilisera nappen i mikron är också en snabb metod. Lägg nappen i en skål och låt sedan mikrovågsugnen köra i 2-3 minuter.

Vänta sedan 2-3 minuter till, med mikrovågsdörren öppen, så att allt hinner svalna.

Var noga med att titta så att både nappen och skålen kan användas i mikron. Det finns tillverkare som rekommenderar att du inte använder deras produkter i mikron.

Det finns även specialdesignade lådor som är gjorda för att sterilisera nappar i mikron.

Måste man sterilisera nappar

Pojke-sover-med-napp

Det är viktigt att sterilisera nappar, framförallt när barnet är nyfött och immunförsvaret är omoget.

Du bör också sterilisera nya nappar före användning, för att bli av med eventuella kemikalier och smuts som kan finnas på nappen.

En napp som varit på golvet, bordet eller bilsätet kan ha plockat upp många bakterier. Dessa bakterier och virus kan orsaka sjukdomar.

Smutsiga nappar kan även orsaka svampinfektion i barnets mun. Det uttrycker sig oftast genom vita prickar och sår i munnen.

Så fort en napp hamnat på marken, eller legat på någon annan yta, så bör de steriliseras innan de kan användas igen. Det är viktigt för att undvika att bebisen blir sjuk.

Notera att du inte alltid behöver gå igenom metoderna här ovanför för att rengöra och sterilisera nappen. Ibland räcker det med vatten, lite diskmedel och torkning.

Hur ofta ska man sterilisera nappar

Något som spenderar så mycket tid i barnets mun som en napp, bör rengöras regelbundet.

Mayo clinic rekommenderar att nappar som tillhör barn under 6 månader, bör steriliseras före varje användning. Eftersom bebisens immunförsvar är svagt och outvecklat vid den åldern.

Efter 6 månader rekommenderar de att man bara rengör nappen med vatten och tvål efter användning. Steriliseringen kan göras mindre frekvent.

Men alla experter är inte eniga vad gäller hur ofta en napp bör steriliseras. Däremot är de oftast överens om att nappen bör rengörs med vatten och tvål efter varje användning.

Vi instämmer med Mayo clinics instruktioner och rekommenderar att du följer dessa. Det minskar risken för att ditt barn drar på sig bakterier och virus i onödan.

Vi brukar också att du använder era nappflaskor som riktlinje. De båda behöver rengöras och steriliseras, och då kan det vara bekvämt att göra det samtidigt.

Om nappen har hamnat på golvet, matbordet eller någon annan plats än munnen – så bör den rengöras och steriliseras.

Hur länge ska en napp kokas för att steriliseras

Det räcker att lägga nappen i kokande vatten i ungefär fem minuter.

Vissa människor använder även steriliseringsvätska i det kokande vattnet. Om nappen ligger i vätskan i mer än fem minuter, finns det en risk för att materialet kan gå sönder.

Kom ihåg att nappen ska vara helt torr och sval innan du ger den till barnet igen.

Läs också