Tvätta kuddar: Allt du behöver veta

Tvättar-kudde

Att tvätta kuddarna är viktigt av hygieniska skäl – men också för att kuddarna ska bibehålla sin form och fluff. Så här gör du för att tvätta och torka dina kuddar på bästa sätt.


Du spenderar en stor del av dagen i sängen. Vilket innebär att dina sängkläder är fyllda med avflagnad hud, smuts, damm, bakterier och en mix av insekter.

Därför är det viktigt att du regelbundet tvättar dina kuddar – även om du inte behöver göra det lika ofta som dina sängkläder.

Här är allt du behöver veta om att tvätta kuddar.

Hur tvättar man kuddar

Kudde-är-smutsig

Först och främst bör du läsa tvättlappen på din kudde, då instruktionerna kan skilja sig mellan olika tillverkare.

I regel brukar de flesta kuddar tvättas i tvättmaskinen med en mjuk inställning som använder varmvatten. Oavsett om kudden innehåller dun, bomull eller fjädrar.

Vanligtvis tvättas kuddar i 60 grader. Dels för att den temperaturen är bra för rengöring av intimkläder, men också för att det tar död på eventuella kvalster som finns i kudden.

När du fyller på med tvättmedel rekommenderar vi att du använder hälften så mycket som du brukar. För mycket tvättmedel kan göra så att fjädrar och dun klumpar ihop.

Gör så här:

1. Läs först instruktionerna på tvättlappen
2. Lägg kudden i ett kuddfodral innan du placerar den i tvättmaskinen
3. Fyll tvättmaskinen med den mängd tvättmedel som står på tvättlappen
4. Använd ett milt program när du tvättar kuddarna eller kudden
5. Torka sedan kuddarna för att förhindra mögel

En av få kuddar som inte bör användas i tvättmaskinen är de som är gjorda av skum. Tvättmaskinen är helt enkelt för hård och kommer att förstöra skumfyllningen.

Hur ofta ska man tvätta kuddar

Dina kuddar behöver inte tvättas lika ofta som påslakan och kuddfodral. Som minst bör du tvätta kuddarna var 6:e månad.

Om du vill vara extra renlig och se till att kuddarna är i toppskick, så rekommenderar vi att du tvättar dem var 3:e månad.

Kuddfodral, påslakan och andra sängkläder bör tvättas och bytas varje vecka.

Hur torkar man kuddar

Modern-torktumlare

Det går alldeles utmärkt att lufttorka dina kuddar, så länge de har ett fritt luftflöde.

Du kan också torka kuddarna i torktumlaren, beroende på vad som står på tvättlappen. Vissa kuddar kan inte användas i torktumlare. Ett exempel är kuddar med skumfyllning, då värme kan leda till att skummet fattar eld.

När du lufttorkar kuddarna bör du periodvis fluffa och skaka dem, så att fyllningen fördelas jämnt. Det förhindrar att fyllningen klumpar ihop och inte torkar helt.

Kan man tvätta två kuddar samtidigt

Det går bra att tvätta två kuddar samtidigt i tvättmaskinen. Faktum är att vi rekommenderar det.

När du tvättar två kuddar tillsammans så blir tvättmaskinen mer balanserad mellan cyklerna.

Om en tvättmaskin är obalanserad kan det ha en negativ påverkan på hur bra den tvättar och spinner. I värsta fall kan det generera ett felmeddelande och stoppa hela tvätten – även om det är relativt ovanligt.

Lufttorka eller torktumla kudde

Torktumlar-kudde

Att torktumla en kudde går mycket snabbare än att lufttorka den. Man brukar torktumla kuddar i ungefär en timme. Medan lufttorkning kan ta flera timmar.

Nackdelen med torktumlare är att alla material inte går att torktumla. Skumkuddar ska inte torktumlas, då det kan innebära en brandrisk.

Men även om du kan torktumla din kudde, så kan torktumlaren vara hårt och slitande för materialet. Den höga värmen kan framförallt vara påfrestande för delikata material som fjädrar. Vilket kan resultera i att kudden blir mindre fluffig.

Att torktumla kuddar är helt klart det mest tidseffektiva valet, men vi föredrar lufttorkning – helst i solljus.

Varför tvätta kuddar med tennisbollar

Ett gammal hushållsknep är att tvätta eller torktumla kuddarna tillsammans med ett par tennisbollar.

Att tvätta kuddarna med tennisbollar förhindrar att fyllningen klumpar ihop – framförallt när du tvättar dunkuddar.

Eftersom det har blivit så populärt att använda tennisbollar när man torktumlar kuddar och täcken, så har många tillverkare börjat producera speciella torkbollar. De fyller precis samma syfte, men är designade för just tvättning.

Om du använder tennisbollar, kom ihåg att de ska vara rena och hela – annars kommer du att smutsa ner de rengjorda kuddarna.

Läs också