Vad är en CPU: Allt du behöver veta

Processor

CPU, processor, klockfrekvens, Intel och AMD – det kan vara förvirrande att läsa om datorns CPU. I den här artikeln har vi därför på ett enkelt sätt gått igenom vad en CPU är och hur den fungerar.


För att göra ett bra datorköp, eller om du ska bygga en egen dator, så behöver du ha koll på datorns processor.

Det är en extremt viktig komponent som har en stor påverkan på datorns prestanda.

När man läser om kärnor, klockfrekvenser och trådar så är det lätt hänt att man blir trött på all jargong och bara stänger ner.

I den här artikeln har vi därför, på ett lättsmält sätt, gått igenom allt du behöver veta om datorns processor.

Läs vårt årliga test där vi listar den bästa processorn för varje kategori och prisklass.

Vad är en CPU

Intel-CPU-i-datorn

En CPU, eller processor, är den hårdvara som ansvarar för processer och kalkylationer i en maskin. Därför brukar processorn kallas för datorns hjärna.

Processorn är en nödvändig del i varje datormaskin, men den behöver också annan hårdvara för att fungera. Det är andra komponenter som skickar informationen till processorn om vad som behöver kalkyleras.

CPU:n är ett litet chip som sitter på kretskortet, även kallat moderkortet. Trots att processorer är så små, så innehåller de flera miljarder mikroskopiska transistorer på insidan.

Dessa transistorer tillåter processorn att ta emot information från exempelvis minneskortet om vilka program och applikationer som ska startas eller avslutas.

Allt som görs på datorn har aktiverats av processorn, vare sig det är att öppna ett email, titta på videos eller spela spel.

Vad gör en CPU

AMD-processor-i-dator

I grund och botten tar en CPU emot information från program, och utför sedan kalkylationer baserat på den informationen.

Den här processen går i tre steg: hämta, avkoda och kör.

Processorn tar emot signalen, avkodar informationen och utför sedan instruktionen.

Eftersom allt i en dator är representerat av siffror, så kan man enkelt förklarat beskriva processorn som en oerhört snabb kalkylator. Allt du gör på datorn behöver hämtas, avkodas och köras genom processorn.

Om du spelar spel och en explosion ska visas på skärmen, så behöver processorn tala om för grafikkortet att en explosion ska synas i bild. Det är en process som behöver genomföras snabbt, även om det är ditt grafikkort (GPU) som påverkar kvalitén på explosionen.

Vad är en CPU-kärna

En CPU-kärna är en CPUs processor. Med andra ord är det hjärnan i processorn, den som utför alla kalkylationer.

Förr i tiden hade processorer endast en kärna, nuförtiden har de mellan 2 och 18 stycken kärnor.

Fördelen med flera kärnor är att varje kärna kan hantera olika uppgifter samtidigt. Om du har en processor med två kärnor, så är det som att du har två hjärnor.

Flera kärnor är framförallt användbart för tung videoredigering som kräver många processer.

Vad är klockfrekvensen i en CPU

Det finns flera faktorer som avgör hur snabb en CPU är, och det är inte bara antalet trådar och kärnor. Processorns klockfrekvens är också väldigt viktig.

Klockhastigheten mäts i gigahertz (GHz) och definierar hur många instruktioner en processor kan hantera i sekunden. Ju högre GHz, desto snabbare kan den hantera de olika processerna.

Tyvärr kan du inte avgöra hastigheten på processorn genom att enbart titta på klockhastigheten. Då en processor med 3 GHz från 2015 med största sannolikhet inte kommer vara lika effektiv som en CPU med 2 GHz från i år.

När du jämför klockhastigheter bör du alltså göra det mellan processorer från samma generation.

Hur vet jag om en CPU passar moderkortet

Processor-i-moderkort

För att en CPU ska vara kompatibel med ett moderkort så behöver moderkortet ha en CPU socket som passar för processorn.

En CPU-socket är den plats på moderkortet där man sätter fast processorn. Olika sockets har olika typer av form och pins, du kan därför inte tvinga ner en processor i fel socket.

Den stora skillnaden är oftast mellan AMD och Intel, då de två processortillverkarna använder olika typer av sockets.

Moderkortets chipset behöver också vara kompatibel med processorn. Chipset är en integrerad del av moderkortet som kommunicerar med processorn. Alla moderkort har därför inte stöd för alla generationer av CPUs.

För att se om en CPU är kompatibel med ett moderkort kan du läsa på tillverkarens hemsida, eller i manualen, för att se vilka processorer som fungerar.

Läs också